6.Leyla Pınar Barok Şan Yarışması

İstanbul Barok Derneği Hakkında
İstanbul Barok Derneği 2013 yılında, klavsenist, müzikolog ve eğitimci Prof. Leyla Pınar Tansever önderliğinde kuruldu. Merkezi İstanbul’da bulunan derneğin bünyesinde sanat, eğitim, bilim ve iş dünyasından değerli üyeler bulunmaktadır.
Derneğin amacı, topluluk olarak İstanbul Barok’u, bugüne kadar 24 kez düzenlenmiş olan Uluslararası İstanbul Barok Festivali’ni ve bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan Leyla Pınar Barok Şan Yarışması’nı aynı çatı altında toplamak ve desteklemek için kurulmuştur.
Kurucumuz Leyla Pınar’ın vefatının ardından Başkanlığa kurucu üye Ali Pınar seçilmiştir. Son Genel Kurul neticesinde ise mevcut Başkan yeniden seçilerek, Yardımcılığı’na Cem Şenler, Genel Sekreter’liğe Salim Zaimoğlu, Saymanlığa Ayşe Nil Ülgener ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Dilek İçinsel seçilmiştir.

Derneğimize üye olmayı arzu edenler istanbulbaroque@gmail.com üzerinden bizlerle temasa geçebilir.

İstanbul Barok, ülkemizin eski üslup ve otantik çalgılar ile barok müzik icra eden ilk topluluğudur. Üç solistten geniş bir oluşuma evrilebilen topluluğun repertuarında; oda müziği, konçertolar ve korolu yapıtların yanı sıra barok operalar mevcuttur. Topluluk 1975 yılında keman, flüt ve klavsen üçlüsü olarak – uluslararası barok müzik ortamında Türkiye’yi temsil eden – klavsenci Leyla Pınar tarafından kuruldu. Leyla Pınar 1995’te oluşumu genişletip bir ensemble-opera-dans topluluğu haline getirdi. İstanbul Barok 28 yılda, yurt içinde ve yurt dışında değişik tarihi mekan ve ören yerlerinin yanı sıra modern sahnelerde belirli bir süreklilikle 7 barok opera ve 1 dans tiyatrosu sahneleyip pek çok konser vermiştir.

İstanbul Barok yurt içinde; Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Caddebostan Kültür Merkezi (CKM), Fulya Sanat Merkezi, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Aya İrini, Tophane-i Amire, Nakilbent Sarnıcı, Süreyya Operası, Grand Pera, İtalyan Kültür Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, Fransız Sarayı, St.Michel Tiyatrosu, Sen Antuan ve Sen Espri’de pek çok defa sahne alarak İstanbul müzik ortamının belirleyici aktörlerinden biri olmayı başarmış ve kendi kitlesini yaratmıştır. Ardından bu performansını 2000’li yıllardan itibaren Ankara (Devlet Opera ve Balesi), Antakya, Antalya, Bodrum, Manisa-Sard Harabeleri, Mardin ve Mersin’e düzenlediği turnelerle diğer şehirlere taşımıştır. İstanbul Barok, yurt dışında, Mağosa-Otello Kalesi, Girne-Bella Pais Manastırı, Amsterdam-Old Huis (2 kez), Brüksel (3 kez), Lüksemburg (2 kez) ve Namur’de sahne almıştır. Bundan başka 1997´de Avrupa´nın en önemli barok müzik festivallerinden biri olan Brüksel-Printemps Baroque du Sablon Festivali´nde A.Campra’nın L’Europe Galante adlı operasını 3oo. yılında ilk defa sahnelemiştir. Bu performansıyla barok müziğin dünyadaki devleriyle birlikte anılmış, yerli ve yabancı basından övgü ve takdir toplayan eleştiriler almıştır. İstanbul Barok bu projelerde Paul Dombrecht ve Robert Kohnen gibi tanınmış barok müzik virtüözlerinin yanı sıra Austrian Baroque Consort ve La Cetra D’Orfeo gibi yine alanında tanınan topluluklar ile konserler verip ortak projeler üretmiştir. Topluluk; Türkiye’den Ayhan Baran, Burak Bilgili, Pervin Çakar, Ulaş İnaç, Kaan Buldular, Cenk Karaferya, Bengi Mayone, Ezgi Saydam, Nihan Atalay gibi solistlerle çalışmıştır. Ayrıca nitelikli koreografilere imza atan Lieven Baert, Geyvan MacMillen ve Tuğçe Tuna gibi koreograflarla ortak projeler üretmiştir. Son olarak yurt içinde Bodrum Müzik Festivali’ne katılan topluluk, yurt dışında ise Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (BOZAR) ve geçtiğimiz yaz ise Fransa’nın köklü müzik festivallerinden 36. Sarrebourg Müzik Festivali’nde bir “Leyla Pınar’ı Anma Konseri” gerçekleştirmiştir.

İstanbul Barok´un amacı barok dönemde Osmanlı/Türkler ya da Anadolu’dan çıkmış mitolojik öyküler üzerine bestelenmiş bütün oda müziği ve opera repertuarını sahiplenmektir. Bunların büyük bir kısmı halen Avrupa’daki müzik kütüphanelerinin tozlu raflarında keşfedilmeyi beklemektedir. İstanbul Barok´un diğer bir amacı da müzik kurumlarımıza bir alternatif oluşturmaktır. Bu düsturu seçtiği mekan, repertuar, konser formatı ve bünyesindeki lejyoner sanatçılar ile sahnelediği barok operalarda farklı bir reji ve tasarım anlayışıyla ortaya koymuştur.

Topluluk, bütün bu çalışmalarının yanı sıra, İstanbul Barok derneği nezdinde, 24 kez “Uluslararası İstanbul Barok Festivali”ni, 5 kez de “İstanbul Barok Şan Yarışması”nı düzenleyerek yurt içi ve yurt dışından konuk sanatçılar davet edip ortak projeler üretmektedir. Topluluğun Kalan Müzik’ten çıkan albümü “Osmanlı Barok Müziği” halen raflardadır. İstanbul Barok’un müzik yönetmenliğini, Leyla Pınar’ın vefatından sonra, 2021 yılında eski öğrencisi, klavsenist Ayşe Nil Ülgener devralmıştır, Sanat Yönetmenliğini ise Ali Pınar üstlenmiştir.

Ayşe Nil Ülgener
Müzik Yönetimi, Klavsen ve Org
Ayşe Nil Ülgener İstanbul’da doğdu. Müziğe 7 yaşında İstanbul Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’nde başladı. Piyano eğitiminin yanı sıra Leyla Pınar ile özel olarak klavsen çalıştı. Konservatuarın Yüksek Bölümünden mezun oldu ve aynı sene bu kuruma korrepetitör olarak atandı. Sanatçı daha sonra Belçika’da Mons Konservatuarı’nda Robert Kohnen ile çalıştı. Kohnen’in referansı ve önerisi ile New York, Manhattan Music School’da Louis Bagger ile barok müzik yorumu ve klavsen üzerine eğitimini tamamladı.
Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın piyanist kadrosuna alındı. Bunun yanı sıra kuruluşundan kapanışına kadar Akbank Oda Orkestrası’nın piyanistliğini üstlendi. Sanatçı İstanbul Devlet Senfoni, Cemal Reşit Rey Senfoni, Mersin Oda ve Akbank Oda orkestraları eşliğinde çeşitli barok ve çağdaş klavsen konçertolarını solist olarak yorumladı. Bunun yanı sıra çok sayıda klavsen resitali ve oda müziği konserleri verdi. Konser verdiği salonlar arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Süreyya Operası, Albert Long Hall, İzmir Sanat sayılabilir. Son olarak geçtiğimiz yaz Fransa’nın köklü barok müzik festivallerinden biri olan 36. Sarrebourg Müzik Festivali’nde bir konser vermiştir. Ülgener, 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında her biri kendi dalında yıldız olan 17 başarılı müzisyenin oluşturduğu Yıldızlar Orkestrası’na seçilmiştir. İDSO’dan emekli olan sanatçı 2011’de kurduğu TangoNEVA adlı topluluğun müzik yönetmenidir. Ayrıca hocası Leyla Pınar’ın ölümü üzerine 2021 yılında İstanbul Barok’un müzik yönetimini üstlenmiştir. Bu toplulukla düzenli konserler vermektedir.

Alise Juška Savga
Barok Keman, viyola D’amore
Alise Juška Savga Riga’da doğdu. 5 yaşındayken keman ve bale eğitimine başladı. 1998-2002 yılları arasında klasik keman çalıştığı Letonya Müzik Akademisi’nde Jazeps Vitols’un sınıfından mezun oldu. Aynı zamanda 1999-2003 yılları arasında Letonya Üniversitesi’nin Serbest Sanatlar ve İlahiyat Fakültesini bitirdi. 2002 yılında Rinaldo Alessandrini yönetimindeki Ambronay Académie Baroque Européenne’de (Avrupa Ambronay Barok Akademisi) otantik barok keman üzerine eğitim alarak Barok müzik dünyasına adımını attı. Ayrıca Roy Goodmen yönetimindeki Avrupa Birliği Barok Orkestrası (EUBO) ile konserler verdi. 2004-2006 yılları arasında Amsterdam Konservatuarı’nda ünlü kemancı Lucy van Dael ile barok keman üzerine çalıştı. Ardından 2006 yılında Socrates Erasmus bursuyla Schola Cantorum Basiliensis’te ünlü kemancı Chiara Banchini’nin öğrencisi oldu. Bu dönemde ayrıca Sigiswald Kuijken ve Geoffery Lancaster’ın master class’larına katıldı. Bundan başka Margaret Faultless, Irmgard Huntgeburth ve Enriko Gatti gibi barok müzisyenlerin master class kurslarına katıldı. 2005-2007 yılları arasında ise Letonya Müzik Akademisi’ne dönerek Jazeps Vitols ile yüksek derece klasik keman eğitimini de tamamladı.

Juska, henüz öğrenci olduğu yıllardan itibaren, Dresden Gençlik Orkestrası, Letonya Gençlik Orkestrası, Letonya Opera Orkestrası (G.F.Händel-Alcina) ve Jeunesse Musicale Gençlik Orkestrası gibi orkestralarda keman çalarak deneyim kazansa da müzikal yaşamına daha çok barok müzik dünyasında devam etti. Ünlü müzisyenler Yves Corboz ve Chiara Banchini’nin yanı sıra Sweelink Barok Orkestrası ile konserler verdi. 2004’ten itibaren uzun seneler Tallinna Barokkorkester (Finlandiya-Talin Barok Orkestrası) ile solist ve konzermeister olarak konserler verdi. Bu toplulukla St. Petersburg Ermitage Müzesi, Haapsalu Eski Müzik Festivali ve Utrecht Eski Müzik Festivali’ne katıldı. Bunun yanı sıra Cantores Vagantes ve 2012 yılından beri ise İstanbul Barok adlı toplulukların üyesidir. Kurucusu olduğu Butterflies For Heaven (Cennet İçin Kelebekler) adlı eski müzik topluluğuyla, çoğunlukla Baltık ülkelerinde konserler vermektedir. Sanatçı barok kemanın yanı sıra 2009’dan beri eski dönem sazı olan viola d’amore çalmaktadır.

Jülide Canca Eke
1983 yılında girdiği Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Viyolonsel Bölümü’nde Reşit Erzin ve Ihsan Kartal ile 1986 yılına kadar çalıştı. 1986-1989 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Josef Györfi’nin öğrencisi olarak lise öğrenimini, 1991 yılında da önlisans bölümünü Doğan Cangal’ın öğrencisi olarak tamamladı.

1990 yazında Çek Cumhuriyeti’nde J.  Podharranski ve 1991  yazında Viyana’da David Geringas yönetimindeki yaz kurslarına katıldı. 1991 yılında girdiği Viyana Konservatuarı’ndan (Konservatorium der Stadt Wien) Prof. Adalbert Skocic’in öğrencisi olarak 1997 yılında başarıyla mezun oldu.

Sanatçı, öğrenimi sürecinde, 1993- 1994 yılları arasında Şef Peter Burwik yönetimindeki ORF (Avusturya Devlet Radyo ve Televizyonu) 20. yy. Orkestrasında, 1995‑1997 yillari arasinda Viyana Konservatuarı Opera Orkestrası’nda grup şefi olarak, 1994‑1997 yılları arasında ise Viyana Johann Strauß Orkestrasında solo çellist olarak çalıştı. 1998‑2011 yılları arasında Akbank Oda Orkestrası ve İstanbul Oda Orkestrası ile çalışan Eke, halen solo ve oda müziği çalışmalarına ve Pera Güzel Sanatlar Lise’sinde çello öğretmenliği görevine devam etmektedir.

Kaan Buldular kontratenor
Türkiye’nin ilk kontrtenoru Kaan Buldular İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından İsviçre’de düzenlenen Opern Werkstatt ve Avusturya’da düzenlenen Avusturya Barok Akademisi’nin masterclasslarına katılarak barok stil çalışmaları yaptı ve konserler verdi. Halen şan çalışmalarını, öğrencilik yıllarından itibaren sınıfına girdiği, Lynn Trepel Çağlar ile sürdürmektedir.

2003 yılında Türkiye’nin ilk klavsen sanatçısı Prof. Leyla Pınar’ın kurduğu İstanbul Barok’a katıldı. Bir yandan kendisiyle özel olarak barok stil üzerine çalıştı bir yandan da İstanbul Barok’un gelenekselleşmiş olan İstanbul Barok Festivali konserlerinde solist olarak yer aldı. Toplulukla birlikte Aya İrini, Tophane-I Âmire, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Süreyya Operası’nın yanı sıra Bodrum Müzik Festivali ve Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (BOZAR) konserlerinde solist olarak yer aldı. İzmir Genç Solistler ve Antik Aryalar gibi çeşitli yarışmalarda dereceler alan Kaan Buldular, 2017 yılında Donizetti Müzik Ödülleri’nde “Yılın Erkek Opera Sanatçısı” ödülüne layık görülmüştür.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası gibi Türkiye’nin önemli senfoni orkestralarıyla konserler veren Kaan Buldular, İsviçre, Almanya, Avusturya ve Belçika’da da barok festivallerde solistlik yapmıştır.

2011 yılından bu yana İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde sahnelenen Vivaldi’nin Beyazıt ve Handel’in Jül Sezar operalarında başrollerde söyleyen Kaan Buldular, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu’yla birlikte Carl Orff’un Carmina Burana isimli eserinde solist olarak görev aldı. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Troya operasının solistlerinden olan sanatçı, Kâhin Kalkhas rolüyle, eserin Rusya turnesinde Bolshoi Operası’nda sahne alarak beğeni kazandı. Sanatçı konser ve opera çalışmalarına yurt içinde ve yurt dışında devam etmektedir.

JÜRİ ÜYELERİ

Lynn Trepel Çağlar

MEZZO-SOPRANO • JÜRİ BAŞKANI
Mezzo-soprano Lynn Trepel Çağlar, A.B.D Wisconsin’de doğdu. Chicago’daki Northwestern Üniversitesi Şan ve Opera Bölümlerinde Master derecesi aldı ve Chramer Şan ödülünü kazandı. Sanatçı daha sonra International Rotary bursu ile Batı Berlin’e gitti. Batı Berlin’deki Berlin Üniversitesi Yüksek Müzik okulunda, şan ve opera bölümlerinde Prof. İ. Hartmann- Dressler’in öğrencisi oldu ve bu okulu da ‘pekiyi’ derece ile bitirdi.

Almanya’da profesyonel kariyerine başladı ve 5 yıl boyunca Kammer Oper Berlin’de, Deutsche Oper Berlin’de, Oper Theater Hagen’de ve Darmstadt Staatstheater’de çalıştı. Alman ZDF Telivizyonunda, SFB ve Rias programlarında söyledi.

Sanatçı daha sonra Türkiye’ye yerleşti ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne kabul edildi. Burada, L’Italiana in Algeri, Die Fledermaus, Maça Kızı, Yevgeni Onegin, Prens İgor, Le Nozze di Figaro, Cosi Fan Tutte, Haensel und Gretel, Andriana Lecouvreur, Carmen, Samson et Dalila, Les Contes D’Hoffmann, Don Carlos, Die Lustigen Weiber von Windsor, Jenufa, ve Elektra gibi operalarda 30 baş rol üstelendi, Lincoln Plaza Bruno Walter Theater’de, New York’ta Kamran İnce’nin ”The Judgment of Midas” adlı eserinde Franny adlı rolü seslendirdi.

Konser olarak Handel’in Messiah, Mozart’ın Requiem, Rossini’ni ve Pergolesi’nin Stabat Mater, Verdi’nin Requiem, Mendelssohn’un Elias, Bach’ın H Moll Messe ve Matthäus Passion’u ile Brahms‘ın Alto Rhapsody adlı eserlerini yorumlamıştır. Berlin Philharmonisches Orkestrası, Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası, Milwaukee, Tulsa ve Berlin Senfoni Orkestraları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları eşliğinde birçok oratoryoyu seslendirdi. Ayrıca Dallas, Chicago, Tanglewood, Salzburg, Hollanda, Norveç, Belçika, Lüksemburg ve İsveç’te sahneye çıktı ve konserler verdi.

1994-1998 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera bölümlerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2005-2019 yılları arasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi MİAM’da şan dersleri verdi. 2000-2021 yılları arasında ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyesi olarak çalıştı. 2021 yılından beri sanatçı MSGSÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü‘nde yüksek lisans programında şan öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Sanatçı 1984-2016 arasından İstanbul Devlet Operası’nda Solist olarak görev yapmıştır. 2016 yılının Temmuz ayından itibaren bu kurumdan emekli olmuştur.

Dr.Burak Onur Erdem Koro şefi
Dr. Burak Onur Erdem, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi müzik teorisi ve şeflik bölümlerinden mezun oldu. Michael Ellison ile form ve müzik teorisi, Adam Roberts ile ileri armoni, Paul Whitehead ile rönesans ve barok müziği, Lynn Trepel Çağlar ile şan çalıştı. Uluslararası ustalık sınıflarında Johannes Prinz, Maria Guinand, Anders Eby, Volker Hempfling, Denes Szabo ve Michael Gohl gibi dünyaca ünlü koro şefleriyle çalışma fırsatı buldu.

Müzik eğitiminden önce ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler bölümünü Rektörlük Ödülü ile tamamladı. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi doktora programından Prova Verimliliği: Koro Şefliği Metodolojisi adlı teziyle mezun oldu. Avusturya’da, Graz Sanat Üniversitesi’nde Prof. Johannes Prinz ile koro şefliği post-doktora çalışmalarını bitirdi.

Türkiye koro müziği için uluslararası projeler üretmek üzere Koro Kültürü Derneği’ni kurdu. 2015 yılında Avrupa Korolar Federasyonu’nda (ECA-EC) yönetim kurulu ve müzik komisyonu üyesi olarak seçildi, 2018 yılında ise Avrupa temsilcisi olarak International Federation of Choral Music (IFCM) yönetim kuruluna atandı. 38. Varna Uluslararası Koro Yarışması’nda ‘En iyi genç şef’ ödülünü kazandı ve 66. Arezzo Uluslararası Koro Yarışması’nda jüri üyeliği yaptı.

Utrecht’te düzenlenecek olan Leading Voices 2022, Avrupa Koro Liderleri Günleri’nin müzik komisyonu başkanlığını yürütmektedir.

2010 yılında İstanbul merkezli oda korosu Rezonans’ı kurdu ve koroyla uluslararası alanda birçok projeye imza attı. 2013-2016 yılları arası Türkiye’nin en köklü senfonik korolarından İstanbul Avrupa Korosu’nun şefliğini yaptı. Burak Onur Erdem, 2017 yılından beri Devlet Çoksesli Korosu’nun şefliğini yapmaktadır.

Martin Kronthaler, Bariton
Avusturyalı bariton Martin Kronthaler Polonya’nın Krakov şehrinde başladığı barok ve eski müzik eğitimini, Salzburg’ta sürdürdü. Ayrıca Viyana’da Maestro Nikolaus Harnoncourt ve Basel’de ünlü Schola Cantorum Basiliensis’te Maestro René Jacobs’ın öğrencisi oldu.

Opera kariyerine Mozart, Salieri ve Rossini’nin yanı sıra Cesti ve Vivaldi gibi Barok bestecilerin eserleriyle başladı. Belçika’da “International Singers’ Contest of the Opera Royal de Wallonie”de 1. olduktan sonra Napoli’ye, Wagner’in Lohengrin operasında Heerrufer’ı canlandırmak için davet edildi. Bu tarihten sonra Innsbruck’ta “Festival of Early and Baroque Music”, Halle’de “Handel Festival”, hem Innsbruck hem Salzburg’taki Landestheater’lere, “Tiroler Festspiele”e (Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg“ Sixtus Beckmesser rolü), Meiningen’de Staatstheater Schwerin, Zwickau’da Plauen Tiyatrosu’nda (Don Giovanni ve Rigoletto) Bad Hersfeld Festival’i, Kammeroper Berlin, Potsdam’daki Theatre of the Palace of Sanssoucis, Düsseldorf’ta Deutsche Oper am Rhein, Oper Köln ve Theater Bremen’de sahneye çıktı. Ayrıca İsviçre’de Festival of Peralada ve İspanya’da San Sebastian Festivali’nde sahne aldı. Öte yandan Napoli, Milano, Trieste, Pisa, Lucca, Barga, Cagliari, Floransa, Bozen ve Carrara’dan sonra Japonya’da (Tannhäuser-Wolfram) söyledi. Son olarak Çin ve Singapur’un yanı sıra İngiltere’de Longborough ve Glyndebourne festivallerinde Rigoletto ve Beckmesser’i canlandırdı.

Bu performanslar sırasında Seiji Ozawa, Kiril Petrenko, Hans Wallat, Arthur Fagan, René Jacobs, Rolf Reuter, Gustav Kuhn, Frank Beermann, Günter Neuhold, Alexander Joel, Marcus Creed, Alessandro de Marchi, Martin Haselböck, Olof Boman, Hubert Soudant, Niksa Bareza gibi orkestra şefleri ile çalıştı. Aynı zamanda Werner Herzog, Christine Mielitz, Tobias Richter, Sebastian Baumgarten, Paul Curran, Robert Carsen, Jacob Peters-Messer, Enrico Job, Nicholas Broadhurst, Fred Berndt, Gerd H. Seebach, Uwe E. Laufenberg, Jean Louis Martinoty, Achim Thorwald ve başka pek çok önemli yönetmenle çalıştı.

Martin Kronthaler Avrupa’nın pek çok şehrinde konserler verdi. Repertuvarı İtalyan, Fransız ve Alman Barok’undan modern muziğe, özellikle Bach, Telemann, Händel, Brahms, Orff (Carmina Burana) ve Mahler’e (bariton ve orkestra için tüm şarkı dizileri) kadar uzanmaktadır. Lied ve şarkı resitalleri Schubert, Schumann, Brahms, Beethoven, R. Strauss, Zemlinsky, Mahler, Schoeck ile diğer pek çok besteciyi kapsamaktadır.

2016 yılında Kalaidos Üniversitesi Müzik Bölümü’ne Sahne yorumu ve Şan hocası olarak atanan sanatçı, 2017 yılında ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’nün öğretim üyeleri arasına katıldı.

1965 yılında Tuzla’da doğdu. İstanbul Tuzla Lisesi’nde folklor, halk dansları ve müzik çalışmalarına başladı. 1979 yılında İtalya-Udine ve 1980 yılında Yugoslavya, Hollanda, Almanya ve yine İtalya’da yapılan festivallerde ülkemizi temsil etti. 1983 yılında, M.S.Ü. Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Opera Bölümü’nde Sebahat Tekebaş’ın şan sınıfına girmeye hak kazandı. İlk solfej derslerini rahmet ve şükranla andığı Cenan Akın, sahne derslerini Devlet Sanatçısı Prof. Aydın Gün, ritm derslerini Fevziye Kamçıl İnal, lied derslerini Saadet İkesus Altan’dan aldı.

Çalışmalarına, Prof. Yıldız Dağdelen, Azra Gün ve Dan Serbac ile devam etti. Henüz öğrenci iken, 1986 yılında İ.D.O.B’ de solist sanatçı olarak çalışmaya başladı. Prof. Güzin Gürel şan sınıfından mezun oldu. 1991 yılında kazandığı Opera Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine devam ederken, aynı zamanda Prof. Güzin Gürel şan sınıfında asistan ve Tiyatro Bölümü’nde ise D.S.Ü. öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1992-1994 yılları arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda ses eğitmeni olarak çalıştı.

Orta Oyuncular, Robert Kolej ve Tiyatro Kumpanya’da ses-nefes eğitimi ve workshop çalışmaları yaptı. Aynı zamanda 1990 yılında çalışmaya başladığı İ.D.O.B solist sanatçılığına, 1997 yılında sağlık nedenlerinden dolayı son vermek zorunda kaldı. 1998-2013 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi ve 2006-2013 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2001 yılına kadar Haliç Üniversitesi Türk Müziği, Tiyatro ve 2007’de kurmuş olduğu Opera Bölümü’nde şan, ses eğitimi, ses sağlığı ve anatomisi, ritmik ve ses-konuşma dersleri verdi. Haliç Üniversitesi’nde müdürlük, müdür yardımcılıkları, Türk Müziği Bölüm Başkanlığı, Tiyatro Bölüm Başkanlığı, Opera Bölüm Başkanlığı, Danışmanlık, Haliçsem Yönetim Kurulu Üyeliği, Senato Kurulu Üyeliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri yaptı.

2017 yılında Haliç Üniversitesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir proje hazırlayıp, İstanbul İl Müftülüğü Din Görevlileri’ne ses eğitimi dersleri verdi. Devlet okullarının daveti üzerine, öğretmenlere ve öğrencilerine ses- nefes eğitimi dersleri verdi. 2015-2019 yılları arasında ‘İstanbul Barok’un düzenlediği Mayıs ayı Gençlik Günleri’nde Uluslararası ‘Barok Aryalar Şan Yarışması’nda jüri üyeliği yaptı. Haliç Üniversitesi Opera Bölümü’nde yetiştirdiği öğrencisi mezzo-soprano Yeliz Pelin Ceylan katıldığı uluslararası yarışmalarda 2015 yılında Siemens 2.lik, 2017 yılında katıldığı ‘Genç Solistler Yarışmalarında Rusya, Kazakistan ve İtalya’da 1.’likler kazandı. 2019 yılı İ.D.O.B’ nin düzenlediği ‘Gençlik Festivali yarışmasında’, öğrencisi bas-bariton Yunus Akbaş 1.’lik ödülü aldı. Ayrıca, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Müdürlüğü sırasında Opera Bölümü’ne “özel öğrenci” sıfatı ile kabul ettiği, otistik öğrenciler ile de çalışmalarını sürdürdü.

Sanatçı 8 Mart 2016’da Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Cam Tavanı Delen Kadınlar’ ödülüne layık görüldü.

Kaan Buldular, kontrtenor
Türkiye’nin ilk kontrtenoru Kaan Buldular İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından İsviçre’de düzenlenen Opern Werkstatt ve Avusturya’da düzenlenen Avusturya Barok Akademisi’nin masterclasslarına katılarak, barok stil çalışmaları yaptı, konserler verdi. Halen şan çalışmalarını, öğrencilik yıllarından itibaren sınıfına girdiği, Lynn Trepel Çağlar ile sürdürmektedir. 2003 yılında Türkiye’nin ilk klavsen sanatçısı Prof. Leyla Pınar’ın kurduğu İstanbul Barok’a katıldı. Bir yandan kendisiyle özel olarak barok stil üzerine çalıştı bir yandan da İstanbul Barok’un gelenekselleşmiş olan İstanbul Barok Festivali konserlerinde solist olarak yer aldı. Toplulukla birlikte Aya İrini, Tophane-I Âmire, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Süreyya Operası konserlerinin yanı sıra Bodrum Müzik Festivali ve Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (BOZAR) konserlerinde solist olarak yer aldı. İzmir Genç Solistler ve Antik Aryalar gibi çeşitli yarışmalarda dereceler alan Kaan Buldular, 2017 yılında Donizetti Müzik Ödülleri’nde “Yılın Erkek Opera Sanatçısı” ödülüne layık görülmüştür.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası gibi Türkiye’nin önemli senfoni orkestralarıyla konserler veren Kaan Buldular, İsviçre, Almanya, Avusturya ve Belçika’da da barok festivallerde solistlik yaptı.2011 yılından bu yana İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde sahnelenen Vivaldi’nin Yıldırım Bayezid ve Handel’in Jül Sezar operalarında başrollerde söyleyen Kaan Buldular, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu’yla birlikte Carl Orff’un Carmina Burana isimli eserinde solist olarak görev aldı. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Troya operasının solistlerinden olan sanatçı, Kâhin Kalkhas rolüyle, eserin Rusya turnesinde Bolshoi Operası’nda sahne alarak beğeni kazanan sanatçı, konser ve opera çalışmalarına yurt içinde ve yurt dışında devam etmektedir.

Dominique Corbiau, kontrtenor
Sanatçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dominique Corbiau, müziğe dört yaşında piyano öğrenerek başladı. Daha sonra flüt ve çello çalmaya başladı. Ancak şarkı söyleyerek arzusunu tam olarak yerine getirmiş oldu. Her zaman barok döneme ilgi duyan sanatçı kontrtenor sesi üzerinde çalışmaya karar vermesi kaçınılmaz oldu.

Belçika Radyo-Televizyonu’nun çocuk korosunda çalıştıktan sonra, önce Liège Müzik Konservatuarı’na kabul edildi sonrasında ise eğitimine Mons Müzik Konservatuarı’nda devam etti. Bu kurumdan üç adet “Premier prix” (Konser Şarkıcılığı, Oda Müziği ve Opera Şarkıcılığı) elde ederek Temmuz 2001’de parlak bir şekilde mezun oldu. Bununla beraber 2003 yılında ise Brüksel Kraliyet Müzik Konservatuarı’nda Lirik Sanat dalında yine “Premier prix” kazandı.

Dominique Corbiau, 1994’ten bu yana hem Belçika’da hem de yurt dışında prestijli yerlerde konserler verdi ve çok sayıda topluluk ve orkestra eşliğinde erken dönem müziğinden çağdaş müziğe, opera ve film müziği de dahil olmak üzere geniş bir repertuvarda sahne aldı: Capella Savaria Orkestrası (Macaristan), Waterloo Oda Orkestrası (özellikle 1999’da Brüksel’deki Palais des Beaux Arts’ta), Ensemble Piacevole, Oratorio Orkestrası (G.F. Handel Giulio Cesare, Brüksel’deki Théâtre des Martyrs’de), Orchestre Salieri, Ensemble Musica Parlante (Brüksel’deki Sablon Barok Baharı Festivali için), Le Florilége Müzikali, Ensemble Laudantes Consort, Sofya Senfoni Orkestrası (özellikle Belgrad’daki Kolarac Salonu’nda ve Salvador Dali’nin doğum günü anısına doğum yeri olan Figueres’teki Rambla’da), Moskova Solistleri (Pietrasanta Festivali, Toskana, İtalya), Picardy Orkestrası, Brüksel Belediye Binası Gotik Salonu, Vaudeville Tiyatrosu (Brüksel), Théâtre de La Balsamine (Brüksel), Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği (Brüksel), Musée du Cinquantenaire (Brüksel), Erasmus House (Brüksel), Aula of Leiden University (Hollanda), Haydn Hall at Eszterhazy Castle (Macaristan), Flagey (Brüksel), Brüksel Kraliyet Güzel Sanatlar Müzeleri (aktris Jacqueline Bir ile birlikte, “Uluslararası Af Örgütü” kampanyası), Palais des Académies (Brüksel, piyanist Daniel Blumenthal eşliğinde), Brüksel Grand Place (Ommegang 2006-2013, Aralık 2008’de “Plaisirs d ‘Winter’ gösterisi…), Paris Operası (Bastille, Ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin üçüncü dünya kongresinin açılışı sırasında), Paris’teki Centre Wallonie-Bruxelles, Paris’teki Théâtre de l’Athenée-Louis-Jouvet, Brüksel Kraliyet Konservatuarı Büyük Salonu (özellikle Belçikalı besteci Michel Lysight’ın kontrtenor, koro ve orkestra için “Chants de Casanova” kantatı, Flagey (Brüksel), Santa Sede Merkez yakınındaki Belçika Büyükelçiliği (Roma), Flaman St. Julian Kilisesi (Roma), Teatro Castro Alves, BTCA dansçıları ve Brezilyalı koreograf Claudio Bernardo (Salvador de Bahia, Brezilya), MOMA (New York), Czestochowa ve Szczecin Filarmoni (Polonya),… Dominique Corbiau, şef Guy Van Waas’ın yönetimi altında aralarında “Johannes Pasyonu”, “Magnificat” ve “Paskalya Oratoryosu”nun da bulunduğu çeşitli Bach oratoryolarında solo viyola bölümlerini seslendirdi. 2008 yılında izleyiciler onu, Fransız besteci Cyril Orcel ile yaptığı müzikal işbirliğinin sonucu olan orijinal parçalardan oluşan “Memoria” albümü sayesinde keşfetti. Birkaç yıl sonra (Aralık 2022) Michel Keustermans yönetimindeki “La Cetra d’Orfeo” topluluğu eşliğinde diskografik bir resital olan “Profano e Sacro” ortaya çıktı. Alessandro Scarlatti’nin opera ve oratoryo aryalarına ithaf ettiği bu kayıt, izleyici ve basın nezdinde coşkuyla karşılandı. Dominique Corbiau aynı zamanda film, belgesel ve reklam müziğiyle de ilgilenmektedir. Ayrıca, bazıları büyük festivallerde (Diamond Awards, Cannes Film Festivali, vb.) ödüller kazanan çok sayıda orijinal film müziğinde de onun sesini duyabiliriz.

Mesleğinin yaratıcı yönünü geliştirmeye özen gösteren Dominique Corbiau, düzenli olarak özenli görsellerle ve çoğu zaman farklı sanat disiplinleri arasında köprü kurarak sergiler tasarlıyor. Bu ruhla, kısa süre önce ismi La Camerata Sferica olarak değiştirilen “Sferarte” topluluğunu ve kendi şirketi olan “Sferartefact”i kurdu. Sferartefact, dönem kostümleriyle küçük barok operalardan müzik, plastik sanat, tiyatro veya dansın harmanlandığı daha çağdaş yapımlara kadar geniş bir yelpazede kreasyonlar sunuyor. Bu kreasyonlar çoğunlukla farklı geçmişlere sahip sanatçılar arasındaki toplantılardan ve fikir alışverişlerinden ilham alarak beslenmektedir: (Serenata “O Come Chiare e Belle”, G.F. Handel, Ixelles’deki Petit Théâtre Mercelis’te (2001, yönetmen Gabriel Alloing), Beloeil’in Müzikal Gecesi ve Seneffe, Brüksel’deki Théâtre du Vaudeville’de G.F. Handel’in “Lo Scapolo Seduto” pasticcio’su (2003, Gabriel Alloing’in yönettiği), Hans Christian Andersen’in aktris Jacqueline Bir’le birlikte oynadığı bir masaldan uyarlanan “The Nightingale” ve bir Çin gölge tiyatrosu (2007, müzik Jean Jadin ve yönetmenlik Gabriel Alloing), Manuel de Falla’nın “El Amor Brujo”yu, oyuncu Jacqueline Bir, piyanist Jean Jadin ve gitarist Daniel Miranda ile birlikte (2009, Brüksel’deki Solvay Kütüphanesi), “Quartédrale ” / Antonio Vivaldi’nin kutsal vokal eserlerini ve Belçikalı ressam Camille De Taeye’nin Tournai Katedrali’ndeki resimsel evrenini bir araya getiren Altarpiece (2009, Philippe Carron tarafından hazırlanan video), Assisi’li San Francesco’nun “Yaratıklar İlahisi” üzerine “Cantico” Müzikleri Jean Jadin tarafından yapılmış ve Jean-Michel Folon’un eserleriyle resimlendirilmiştir (2011, video oluşturma Philippe Carron tarafından yapılmıştır), Showflamme Company işbirliğiyle “The Symphony of Fire” (Belçika’daki Villers Manastırı’nda müzikal ve piroteknik yolculuk) (2018 & 2019), “Cassandre ya da harabelerin şarkısı, müzikte bir efsane”, yazar ve filozof Pascale Seys ile birlikte Frankofoni Haftası kapsamında İstanbul’da (Mart 2023) oluşturulmuştur.

2015’in Ekim ayında Dominique Corbiau, Japon klavsenci Sumina Arihashi ile bir dizi resital için Japonya’ya (Tokyo) gitti ve 2016’nın ekim ayında bu kez virtüoz klavsenci Mayako Sone eşliğinde orada tekrar performans sergiledi.

2015’in yazında Dominique Corbiau, Michael Guttman yönetimindeki “Moskova Solistleri” ile prestijli “Pietrasanta Festivali”ne katıldı ve Ocak 2016’da Orchestre de Picardie (J.S Bach, cantata BWV 170) ile davetlisi olarak ilk kez Hollandalı şef Arie van Beek ile sahneye çıktı.

Ağustos 2017’de film müziği bestecisi Henri Seroka’nın destansı kantatı “Odyssea”nın dünya prömiyerinde (Szczecin, Polonya) solo rol aldı. Senfonik ve pop müziğin harmanlandığı bu eserin kaydı da aynı dönemde yapıldı.

Son yıllarda Dominique Corbiau, sözlü tiyatro ve müziği birleştiren 3 gösteriye imza atarak yazım ve tiyatro performansına başladı: büyüleyici otobiyografik eser “Frutti del Mondo”ya göre müzik sahnesinde tek başına “Les Fruits du Monde” (2017/18) İtalyan kastrato Filippo Balatri’nin hikayesi. “Les Arcades equalques” (2019/20), İsveç’in büyüleyici ve skandal Kraliçesi Christina’yı konu alan müzikal gösteri (Paris’te Théâtre de l’Athenée-Louis-Jouvet’te aktris Cécile Brune ile ve Brüksel’de Whalll’da yaratılmıştır. Aktris Ingrid Heiderscheid). “Il Teatro alla Moda” (2022/23), müzik sahnesinde Venedik’i ve 18. yüzyıl opera dünyasının aşırılıklarını konu alan tek başına (Benedetto Marcello ve Carlo Goldoni’nin yazılarından uyarlanmıştır).

Mayıs 2023’te, Dominique Corbiau’nun La Camerata Sferica topluluğu ile kaydettiği İtalyan barok kantatlarından oluşan yeni bir albüm olan “Vaghi Fiori” (Label Sonamusica) yayınlandı.

Ali Pınar, Yönetmen-Onursal jüri üyesi

Ali Pınar, ilk ve orta öğrenimini sürdürdüğü Brüksel’de, Waterloo Müzik Akademisi’nde yedi yıl piyano ve solfej eğitimi aldı. Türkiye’ye döndükten sonra orta öğrenimine Galatasaray Lisesi’nde devam etti. Belçika’dan aldığı bursla lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sinema-TV Bölümü’nde; Yüksek Lisans eğitimini ise Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde tamamladı. Aynı yıllarda MSÜ Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Şan Bölümü’nde üç yıl Devlet Sanatçısı Ayhan Baran’ın öğrencisi oldu. Ayrıca Şahika Tekand (Stüdyo Oyuncuları) ve Ayla Algan (Ekol Drama) ile oyunculuk çalıştı. Öte yandan Devlet Tiyatrosu bünyesinde üç yıl yönetmen Mehmet Ulusoy’un asistanlığını üstlendi, onunla birlikte özel olarak oyunculuk çalıştı. Kate Hendrickson, Jason Hale ve Ege Maltepe’nin Viola Spolin Workshop’larına katıldı. Sanatçı Doktora öğrenimini Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Araştırmaları Programı’nda sürdürmektedir.

Pınar, oyunculuk alanında, 1995’ten itibaren pek çok sinema filmi, TV dizisi, reklam filmi ve tiyatro oyununda rol aldı. Son yıllarda oynadığı TV dizileri toplamda 85 ülkede yayına girdi. Savaştan kaçan Suriyeli bir gazeteciyi canlandırdığı Amerikan yapımı I Am You adlı bağımsız sinema filmi 2020’de hem Akademi Ödülleri (Oscar) hem de Altın Küre’de aday adayı oldu. Bugüne kadar çok sayıda organizasyonda sunuculuk yapan sanatçı, televizyonculuk alanında ise TRT Haber’de yayınlanan Sinepolitik adlı TV programını sundu. Anlatıcılığını üstlendiği Prag Savaşı adlı eser, Brüksel Printemps Baroque du Sablon Barok Festivali’nde ve New York’ta Birleşmiş Milletler’de temsil edildi. Yine anlatıcılığını üstlendiği Sergei Prokofiev’in Peter ve Kurt adlı klasik eseri maestro Darrell Ang yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ile TİM Show Center’da temsil edildi.

Pınar, şarkıcılık alanında, 2015’ten beri TangoNEVA adlı topluluk ile İstanbul’un ve Türkiye’nin önemli konser salonlarıda, çeşitli festival ve organizasyonlarda; kabare formatında, görseller ve dans eşliğinde yedi farklı dilde Tango şarkıları seslendirmektedir.

Reji alanındaki çalışmalarına 1995’ten itibaren, kurucusu ve yöneticilerinden olduğu İstanbul Barok adlı topluluk bünyesinde oda operası prodüksiyonlarında başladı. Yine 1995 ile 1999 yılları arasında, eski İBB Cemal Reşit Rey Operası’nda sahnelenen operet ve operalarda reji asistanlığı ve kondüvitlik yaptı. 2001 ile 2004 yılları arasında Devlet Tiyatrosu’nda reji asistanlığı yaptı. Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışında Kıbrıs, Fransa ve Rusya turnelerine katıldı. Yönetmen yardımcılığını üstlendiği, Benerci Kendini Niçin Öldürdü? adlı oyun dört dalda Afife Jale Ödülü kazandı.

2004’te Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde Türkiye’de sahneye konan ilk Händel operası Deidamia adlı operasını sahneye koydu. Sanatçı sinema sektörüne 1995’ten itibaren Halit Refiğ, Ömer Kavur ve Tunç Başaran gibi Yeşilçam sinemasının önde gelen yönetmenlerin yapımlarında, prodüksiyon asistanlığı (Alfa Film) ve yönetmen asistanlığı yaptı.

2002’de Corpora Productions adlı film yapım ve müzik organizasyon firmasını kurdu. Firma bünyesinde, bugüne kadar, 50’ye yakın sinema, belgesel ve reklam filminin yanı sıra pek çok görsel içeriğin yapımını veya yönetimini üstlendi. Bunlardan 2009’da Çin, İngiltere, Avusturya, Lüksemburg ve Türkiye’de çekilen Uygur Karızları adlı belgesel T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çin HC Kültür Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilmiştir.

Ali Pınar, radyo programı yapımcılığına 2001 yılında Radyo Kozmos’ta başladı. 2009 yılında TRT Radyo 3’te Aksak adlı programı hazırlayıp sundu. 2018-2021 yılları arasında Borusan Klasik’te ise Alafranga programını hazırlayıp sundu. 2004’ten bu yana Açık Radyo’da aralıksız olarak yayınlanan Alla Turca adlı programı, Ersin Antep ile birlikte hazırlayıp sunmaktadır. Alla Turca programı 2013 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın En İyi Radyo-TV Programı ödülünü kazanmıştır.

Pınar, müzik organizasyon alanında, sahibi olduğu Corpora Productions bünyesinde yaklaşık 20 yıldır; Aya İrini, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Süreyya Operası, Tophane-i Amire ve Zorlu PSM gibi salon ve mekanların yanı sıra Türkiye genelinde de Antalya-Faselis, Bodrum-Halikarnas Mozolesi ve Manisa- Sard Antik Kenti gibi pek çok ören yeri dahil olmak üzere, Avrupa’da da Brüksel Bozar (Güzel Sanatlar Sarayı), Tiran Caz Festivali gibi mekan ve organizasyonlarda, tanınmış sanatçılarla; klasik müzik, caz ve Türk Müziği konserlerinin organizasyonunu gerçekleştirdi.

Eğitimcilik alanında da emek veren sanatçı, 2009-2013 yılları arasında Galatasaray İTM’de senaryo, yapım ve yönetim dersleri vermekle beraber Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde seminerler verdi.

Devlet Opera ve Balesi için libretto ve Devlet Tiyatrosu için oyun çevirileri yaptı. 2015 yılında Pan Yayıncılık’tan 100. Doğum Yılında Cemal Reşit Rey adlı kitabı çıkmıştır.

Ayrıca Dünya gazetesi için sinema eleştirisi; Hürriyet gazetesi ve Andante müzik dergisi için sanatçılar ile röportajlar gerçekleştirmiştir.

Ali Pınar, 2012-2013 yılları arasında ACT World TV adlı uluslararası kültür ve sanat kanalının kuruluşunda görev aldı ve kanalın içerik danışmanlığını gerçekleştirdi. Sanatçı çeşitli kurum ve kuruluşlara iletişim ve sanat danışmanlığı yapmaktadır.

Yarışma Hakkında

İstanbul Barok Derneği tarafından, Barok müzik uzmanı ve klavsenist Leyla Pınar Tansever anısına 25 – 26 Mayıs 2024 tarihlerinde 6. kez “Leyla Pınar Barok Şan Yarışması” düzenlenecektir. Yarışma Tarihi: 25 – 26 Mayıs 2024
Son Başvuru Tarihi: 10 Mayıs 2024
Yarışma Yeri: Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Konser Salonu – İstanbul
Son başvuru tarihi olan 10 Mayıs 2024 itibari ile 20 yaşından gün almış olanlar ve 32 yaşını doldurmamış olanlar yarışmaya katılabilirler.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalcin@gmail.com – Haber İçerik: İstanbul Barok Derneği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir