ANKARA DEVLET TİYATROSU’NDAN
YENİ YILIN
İLK OYUNLARI!…
33 Değişik Oyunla 194 Temsil!
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun, belirlenen Ocak 2012 programına göre:
Büyük Tiyatro’da:
3, 6, 8, 24 ve 29 Ocak tarihlerinde “KERBELA” seyirciyle buluşacak. Oyunun yazarı Ali Berktay, yönetmeni Ayşe Emel Mesci. Dekoru Murat Gülmez’e, giysi tasarımı Hale Eren’e, ışığı Yakup Çartık’a, beste ve orkestra şefliği Tahsin İncirci’ye, koreografisi Ayşe Emel Mesci’ye ait. koreograf asistanlığı ve semah çalıştırıcısı ise Sinem Çekerek. Oyunda; Rengin Samurçay, Gül Gökçe, Aysel Çakar Kara, rÖtüken Hümüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Kurtuluş Şakirağaoğlu, Alper Tazebaş, Cüneyt Arif Soysalan, Selçuk Özdoğan, Oya Odabaşı, Nurtekin Odabaşı, Erkan Erkoç, İlke Türkdoğan, Tahsin Murat Demirbaş, Murat Kerim Ateş, Gökçen Eroğlu, Hülya Yıldız, Atilla Kılıç, Özgür Günay, Şafak Ceylan, Bülent Yıldız, Çağlar Maçkalı, Gamze Özlem Tezbaşaran, Pınar Yüksel, Sinem Çekerek, Saliha Özkanlı, Saffet Yürükel, Gamze Arslan, Efe Çetinel, Deniz Gökçe Kayhan, Tuba Erkan Tazebaş, Arzov Gurbani, Furkan Çelebi, Sanem Gamze Gülşen, Dilan Can, Zeynep Bakkalcı, Aysun Töngür, Okşan Dede, Umut Özkan, Özgür Ertem, Doruk Erdal, Ayten Şık rol alırken orkestrada ise; Tahsin İncirci, Cüneyt Balkız, Artemis Sis Balkız, Tarlan Gazanferoğlu, Seda Yaldız, Muhsin Gurbani, Arzov Gurbani, Gülay Ülgentürk, Sertaç Koyuncu, Taylan Kırıcı, Halis Işık, İlke Türkdoğan, Hüsnü Kızılgöz rol alıyor. “Kerbela, İslamiyetin kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesine, Hilafetin saltanatlaşıp Doğu’nun klasik devlet yapılanmasına (nemrutlaşmasına) ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsüdür.”
“GENÇ OSMAN” 10 ve 15 Ocak tarihlerinde aynı sahnede temsil edilecek. Yazarı Turan Oflazoğlu, yönetmeni Şakir Gürzumar. Dekor tasarımı Sertel Çetinere’e, giysi tasarımı Gülümser Erigür’e, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na, müziği Can Atila’ya, koreografisi Handan Özer’e ait oyunda; Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut,Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör, Nejat Armutçu, Efe Ünsal, Sibel Durak, İbrahim Korumaz, Zeki Tüzün, Nazlı Polattaş, Ülker Kılıçaslan, Batu Ergün, Cihan Kaymak, Volkan Özman, Çağılman Öztornacı, Çağlar Ekinci, E.Irmak Bavkır, Erdem Serkan Saraç, Aytek Şayan, İlhan Deliktaş, İrfan Atav, Kadir Samet Karaman, Kıvanç Değirmenci, Nazım Hikmet Çalışkan, Sabri Akdemir, Velican Demirel, Okan Koç, Umut Saçar, Atalay Şahin, Abdülaziz Öktem, Burak Soyak, Engin Bostancı, Eren Demir, Ferhat Kıratlı, Fırat Göngör, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Sinan Hürkardeş, Kartal Can Ermiş, Kayhan Çelik, Onur Sanatlın, Orhan Kara, Ömür Eliaçık, Sercan Özyazıcı, Serkan Ulus, Tarık Şengil, Serkan Çalık, Hasan Üreten, Hüseyin Özdemir, İpek Gürol rol alırken müzisyenler; Hakan Topal, Hakan Şenlik, İsmail Gökçeev, Tolga Ünsal, Ali Kırşan görev alıyor. “İnsanlığın üstün bir anlayışa yükselmesi ancak büyük birinin batmasıyla olur bazen. Halkın gecesine Tanrı’nın uzattığı yeni tutuşmuş bir meşaledir bu ölüm. Yüz bin güneş birden ışık salsa, onun kadar genişletemez bilinç ufuklarını..”
Türk Hava Kuvvetlerinin Kuruluşunun100. Yıldönümü kapsamında sahnelenen “BİR TAYYARE SERÜVENİ”, 17, 20 ve 22 Ocak tarihlerinde Büyük Tiyatro’da izlenebilecek. Firdevs Aylin Tez’in yazdığı, Mehmet Ege’nin yönettiği oyunun, dekor tasarımı Sertel Çetiner’e, giysi tasarımı Sevgi Türkay’a, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, müziği Can Atilla’ya, dans düzeni ise Deniz Alp’e ait. Nermin Uğur, Levent Çelmen, Hülya Dizmen, İsmet Numanoğlu, Bülent Türkmen, Teoman Gülen, Fuat Çiyiltepe, Ulaş Ersoy, Mehmet Ali Toklu, Mert Egemen, Cengiz Korucu, Abdullah İndir, Nihal Tercan, Caner K. Gezener, Özgür Öztürk, Cengiz Uzun ve Ergin Özdemir’in rol aldığı oyunda: “Türk insanının havacılık konusunda yapılan icat ve atılımlarda ne kadar öngörülü ve cesur olduğu anlatılıyor.”
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde;
Haldun Dormen’in yazıp yönettiği “KANTOCU” adlı müzikal; 3-7 Ocak tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Dekor tasarımı Osman Şengezer’e, giysi tasarımı Gül Emre’ye, ışık tasarımı Osman Uzgören’e, müziği Serpil Gülümser’e, dans düzeni Nebi Birgi’ye, şarkı sözleri Çetin Akcan’a ait olan oyunda: Çiğdem Aydın, A. Hakan Beşen, Turgay Kılıç, Engin Özsayın, Buket Türkyılmaz, Kader İlhan, Hicran Yavuz, Zeynep Aytek, Koray Karaca, Ercan Eker, Güven Besimoğlu, Serap Doğan, Gönül Döğüşçü, Volkan Özman, Acan Ağır Aksoy, Eylem Türkmen, N. Gurur Çiçekoğlu rol alıyor. Oyunda “Cumhuriyet’in ilanından hemen önceki dönemde Ermeni bir kantocu olan Verjin’in aslında Müslüman olmasının ortaya çıkışı, aşk ve sahne hayatı konu ediliyor.”
Metin Arslan’ın yazıp yönettiği “BENİM TATLI MELEĞİM” adlı çocuk oyunu 6, 8, 13 ve 15 Ocak tarihlerinde sahnelenecek. Dekor tasarımı Hakan Dündar’a, giysi tasarımı Ceren Karahan’a, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, müzik düzeni Meltem Taşkıran’a, dans düzeni Yasemin Erkan’a ait olan oyunda; Dara Tan, Süheyla Gürkan, Pervin Balcı, Hakan Coşar, Elif Aykanat, Doğukan Özman,
Elif Çelikcan, Müge Taşpınar, Burak Talı ve Mert Tiryaki rol alıyor. “Selim zeki, çok duygusal ve içine kapanık bir çocuktur. Babasıyla birlikte yaşamaktadır. Çevresiyle iletişim kurmakta güçlük çeken Selim, en zor anlarında gerçek yaşamdan kaçarak kendi hayal dünyasına sığınır. Onu, hayal dünyasındaki yolculuklarda yalnız bırakmayan dostu, arkadaşı, sevgilisi yani her şeyi olan çok değerli birisi vardı: Melek!! Melek’le yaptığı bu yolculuklarda Selim, eksik kalan yanıyla yüzleşir ve gerçek yaşamda üstesinden gelemediği durumları aşmaya çalışır.”
10-14 ve 31 Ocak tarihlernde temsil edilecek “BARIŞ” adlı oyun Aristophanes’in. Yücel Erten’in oyunlaştırdığı ve yönettiği oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar, giysi tasarımı Sevgi Türkay, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na ait. Dans düzeni Salima Sökmen tarafından hazırlanan oyunda: Ali Fuat Davutoğlu, Zafer Güllü, Bilal Gürdere, Sabri Özmener, Murat Gökçer, Ahmet Burak Bacınoğlu ve Mithat Erdemli rol alıyor. “2400 küsür yıl öncesinden kalma, eski mi eski bir komedya. Ama ne yazık ki hala insanı duraksatıp düşündürecek kadar yeni ve taze…”
Wajdı Mouawad’ın yazdığı, Cem Emüler’in dilimize çevirdiği ve yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “YANIK” 17-22 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Dekor tasarımı A. Cem Köroğlu’na, giysi tasarımı Gülhan Kırçova’ya, ışık tasarımı Akın Yılmaz’a, müziği Koray Kahraman’a ait oyunda; Emel Göksu Keleş, Fatma Öney, Murat Karasu, Iraz Yöntem, Tansel Öngel, Gökçe Erinç, Veda Yurtsever İpek, Atilla Can Çelebi, Fatih Sarı ve Vedi İzzi rol alıyor. “Erkek egemen değerlerin hakim olduğu, savaşların yaşam biçimine dönüştüğü, işgal edilmiş topraklardan koparılmış mültecilerin kamplarda yaşamak zorunda kaldığı bir coğrafyada, çocuğundan koparılmış bir kadının, diğer iki çocuğunun hiç tanımadıkları babaları ve varlığından bile haberdar olmadıkları ağabeylerini bulmaları için planladığı yolculuğu konu almaktadır.”
Brita Kutchmy’nin yazdığı Çağman Pala’nın dilimize çevirdiği, Işıl Kasapoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı her yaşta çocuğa yönelik “NARNİA GÜNLÜKLERİ” ise 24-29 Ocak tarihleri arasında aynı sahnede izlenebilecek. Dekor ve giysi tasarımı Hakan Dündar’a, ışık tasarımı Ersen Tunççekiç’e, müzik Kemal Günüç’e, dans düzeni Maral Cerenoğlu’na ait. Koro çalıştırıcısı Yunus Emre Özorhon, makyaj Eti Motola. Oyunda: Ünsal Coşar, Emre Erçil, Şirin Çetinel, Aysın Işımer, Suat Karausta, Sabri Özmener, Tolga Tecer, Zeynep Yasa, Deniz Yılmaz, Çağlar Maçkalı, Eşref Ergü Pişirici, Doğuş Kasım Ateş, Volkan Biçer, Zeynep Bakkalcı, Şafak Ceylan, Zerrin Çağlar, Anıl Çıggın, Semih Davetçi, İpek Demir, Serap Engin, Nihal Erdoğan, Onur Ertem, Bora Godri, Merve Gül, Sanem Gamze Gülşen, Ayşe Pelin Gün, Eren Gündüz, Buket Kaçar, Dilan Kart, Burcu Keleş, Atilla Kılıç, Ekin Öner, Emre Ön, Nagehan Öztürk, Burcu Özcan, R. Mert Özcan, Damla Paksoy Vural, Burcu Pekkaya, Serkan Sarıkaya ve Berna Yılmaztürk rol alırken orkestra: Kemal Günüç, Mustafa Cihan Aslan, Hasan Yiğit Bakkalcı, Döndü Dulkadir, Yunus Emere Öztürk, Sabina Velieva Ertem ve Ercan Yavuz’dan oluşuyor. “ Aslan, cadı ve dolap; gizemli neşeli, sihirli bir masal. Konuşur burada hayvanlar; yürür ağaçlar. İnanılmaz olaylar burada. Bu sihirli ülke Narnia; kaplıydı sonsuz kar ve buzla. Hükmetmek için kötü bir cadı, değneği ile bunu yaptı. Ama sonra kral aslan geldi; her şey sonunda yoluna girdi. Bütün kötü büyü bozuldu; aslan kükredi, cadı uçtu.”
Şinasi Sahnesi’nde;
Prof. Dr. Faruk Erem’in Bir Ceza Avukatının Anıları adlı yapıtından Memet Baydur tarafından oyunlaştırılan “ELMA HIRSIZLARI” 3-8 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Yönetmeni Volkan Özgömeç. Dekor tasarımı Kerem Çetinel’e, giysi tasarımı Özlem Karabay’a, ışık tasarımı Ersen Tunççekiç’e, müzik düzeni ise Cem İdiz’e ait. Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Evren Turan ve Sinem Şahin’in rol aldığı oyunda; “Hukuk ve adalet kavramını farklı durumlar ve farklı kişilerin gözünden çeşitli hikayelerle ele alıyor.”
Tony ve Pulitzer ödüllerinin sahibi Tennessee Williams’ın yazdığı, Can Yücel’in dilimize çevirdiği “SIRÇA KÜMES”’i (CAM BİBLOLAR)” Amerikalı konuk rejisör Jason Hale yönetti. Oyun: 10-15 ve 31 Ocak tarihlerinde izlenebilecek. Dekor tasarımı H. Güven Öktem’e, giysi tasarımı İnci Kangal’a, ışık tasarımı Yakup Çartık’a ait olan oyunda: Meltem Keskin Bayur, Orhan Özyiğit, İrfan Kılınç ve Gülin Ersoy rol alıyor. “Oyun, değişen dünyanın dansına ayak uydurmaya çalışan bir ailenin öyküsünü ele alıyor.”
“SOĞUK BİR BERLİN GECESİ” 17-21 Ocak tarihleri arasında aynı sahnede temsil edilecek diğer oyun. Yazan ve yöneten Barış Eren. Dekor tasarımı Sinan Yardımedici’ye, giysi tasarımı Günnur Orhon’a, ışık tasarımı Zeynel Işık’a ait oyunda: Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş, Mahmut Işık rol alıyor. “Bir yanda; Avrupa’nın ortasında uygar bir kentte, uygar insanlar arasında dili, dini ve kültürü farklı olduğu için yabancı konumuna düşen daha doğrusu düşürülen, dışlanan, ötekileştirilen Tarık’ın bu insanlara sorduğu soru. Neyi seversiniz siz? Arabalarınızı seversiniz, köpeklerinizi seversiniz, ha birde biralarınızı yudumlamayı seversiniz. Diğer yanda; yine aynı Tarık’ın kendisini tutkulu bir aşkla seven, çevre baskısına karşı onu kanatları altına alan Katrine, zaman zaman ilkellik boyutuna varabilecek zaafları yüzünden pis kokan bir aşk yaşatan olaylar örgüsü…”
Küçük Tiyatro’da;
Angelo Savalli’nin yazıp yönettiği, Durdu Kundakçı’nın dilimize çevirdiği “FİGARO” 3-7 Ocak tarihleri arasında ve 31 Ocak tarihinde temsil edilecek. Dekor tasarımı H. Güven Öktem’e, giysi tasarımı Ceren Karahan’a, ışık tasarımı Zeynel Işık’a, orijinal müzik Jean Pier Neel’e ait. Müzik direktörü Can Atilla. Şivan Binici, Tolga Tecer, Erdinç Doğan, Ebru Uysal Sungar, Aylin Levent, Deniz Yılmaz ve Aylin Atilla rol alıyor. “Oyun, Napolyon ordularının işgaline uğrayan Napoli’de halk, askerler ve soylular arasındaki yaşanan sınıfsal çatışmalara farklı bir pencereden bakıyor.”
“KELOĞLAN-KELEŞOĞLAN” adlı çocuk oy
unu 4, 8, 15, 22 ve 29 Ocak tarihlerinde aynı sahnede küçük izleyicilerimizle buluşacak. Ulviye Karaca’nın yazıp – yönettiği oyunun dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, giysi tasarımı Melike Başkan’a, ışık tasarımı Zeynel Işık’a, kukla ve mask tasarımı Ulviye Karaca ve İlhan Ateş’e, müziği Kemal Günüç’e, dans düzeni Yener Turan’a ait. İlyas Zeki Karaca, Gerçek Özkök, Hilal Tümerkan, Ü. Bahadır Tunç, Ümit Bayraktar, Emre Armağan Özcan, Gülizar Oltulu, Pınar Uslu, Eda Hakoğlu, Alev Arslan, Meltem Müge Tekeli, Erdal Karakurt, Ezgi Koç, Sema Borhan, Yalın Kuleyin, Rıza Eliaçık, Bahadır Tecimer, Solmaz Kurtoğlu, Ahmet Alper Ayana’nın rol aldığı oyunda; Sofranın Sultanı’nı Ergün Uçucu, Dev’i Sinan Pekinton, Keloğlan’ın sesi’ni ise Edip Tümerkan seslendiriyor. Oyun; 7 yaş ve üstü çocuklar için hazırlandı. “Sıradan bir hayatın içinden çıkıp birden sıra dışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan’ın hayata ve olaylara bakışı değişir, kendi içindeki dinamikleri fark eder. Artık o eski tembel Keloğlan gitmiş, yerine kendine güvenen, aklını kullanan ve insanları olumlu yönde etkileyen bambaşka bir Keloğlan gelmiştir.”
Moliere’in yazdığı, Sema Kuray ‘ın dilimize çevirdiği, Philip Boulay’ın yönetmenliğini yaptığı “GEORGE DANDIN”’ adlı oyunun dekor ve giysi tasarımı Jean-Guy Lecat’a, ışık tasarımı Ahmet Karademir’e ait. 10-21 Ocak tarihleri arasında da izlenebilecek olan oyunda: Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ve Hüseyin Bayram rol alıyor. “Zengin köylü George Dandin soylu ve güzel Angelique ile evlidir. Ancak George Dandin bu evlilikten hiç memnun değildir. Çünkü karısının kendisini yine bir soylu olan Clitandre ile aldattığına dair şüpheleri vardır. Olaylar George Dandin’in bu şüphesini karısının ailesi ile paylaşması ve onlara şüphesinin doğruluğunu ispat etmeye çalışmasıyla başlar.”
Haldun Taner’in yazdığı, Semih Sergen’in yönettiği “SERSEM KOCANIN KURNAZ KARISI”. 24-28 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Dekor tasarımı Nurettin Özkönü’ye, giysi tasarımı Esra Selah’a, ışık tasarımı Burhanettin Yazar’a ait oyunda: Semih Sergen, Tunç Yıldırım, Faruk Günuğur, Eren Oray, Erkan Alpago, Ümit Hasret Aslan, Şemsettin Zırhlı, Mesude Yılmaz, Şirin Ergüven, Gülay Akman, Müjde Hayat ve Halit Güngör’ün rol aldığı oyun; “Ünlü Fransız yazar Moliere’in bir oyununu çalışan, ama bir türlü ortak bir fikirde buluşamayıp, tartışan Tomas Fasülyeciyan tiyatro kumpanyasının maceralarını anlatıyor.”
Akün Sahnesi’nde;
3-8 Ocak tarihleri arasında temsil edilecek “BARIŞ” adlı oyun Aristophanes’in. Yücel Erten’in oyunlaştırdığı ve yönettiği oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar, giysi tasarımı Sevgi Türkay, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na ait. Dans düzeni Salima Sökmen tarafından hazırlanan oyunda: Ali Fuat Davutoğlu, Zafer Güllü, Bilal Gürdere, Sabri Özmener, Murat Gökçer, Ahmet Burak Bacınoğlu ve Mithat Erdemli rol alıyor. “2400 küsür yıl öncesinden kalma, eski mi eski bir komedya. Ama ne yazık ki hala insanı duraksatıp düşündürecek kadar yeni ve taze…”
Nihat Asyalı’nın yazdığı, M.Bozkurt Kuruç’un yönettiği “RAB ŞEYTANA DEDİ Kİ” 10-15 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Dekor tasarımı H. Güven Öktem, giysi tasarımı Esra Selah, ışık tasarımı Zeynel Işık, müziği Cem İdiz ve dans düzeni Cihan Yöntem tarafından hazırlanan oyunda: Buğra Koçtepe, Sinan Pekinton, Durukan Ordu, Fatma Öney, Serhat Elifer, Dilber Evrim Alev Bağcı, Gülden Çelen, Hakan Töngülüs, Nurcihan Ergün, Ozan Hikmet Özcan, Özlem Sayın, Perran Vurdum, Alican Güçoğlu, Ecmel İs, Yağızhan Danış, Yusuf Ozan Demirbaş, Serap Odabaşı ve Seral Uygun’un rol aldığı oyunun orkestrası ise Ayşe Gülüm Sürmen, Fethi Günçer, Zafer Gerdanlı, Gökhan Över’den oluşuyor. “Mitolojide ve kutsal kitaplarda yer alan Sysphos ve sabreden Eyüp öykülerinden oluşan müzikli, danslı ve şarkılı bir oyun.”
Özlem Saraç’ın yazdığı, Asuman Bora’nın yönettiği çocuk oyunu“CAMDAN KALP” 15 ve 22 Ocak tarihlerinde izlenecek. Dekor tasarımı Sinan Yardım Edici’ye, giysi tasarımı Esra Selah’a, ışık tasarımı Burhanettin Yazar’a, müzik düzeni Can Atilla’ya, dans düzeni Ömür Uyanık’a ait. Oyunda; Umut Karadağ, Mine Medya Haktanır, Gülşah Camoğlu, İlay Tiryaki, Sercan Sevinik, Ceran Narinoğlu, Fatoş Ece Koroğlu, Osman Tunca Soysol, Semih Davetçi, Burak Soyak, Hüseyin Özdemir, Ozan Yaver, Erkan Özcan, Ayşe Saydam, Bektaş Özdemir, Cansın Can, Deniz Eşkinat, Ece Bereniş Demir, Ece Yıldırım, Gülce Erdoğan, Ummuhan Deniz Adıgüzel, Gökçe Kılıç, Ceren Özeren, Şevval Çelik, Burçak Kaymaz, Burcu Aydın, Ece Yaykıran, Berfin Yılmaz, Özge Tekin, Alara Gençoğlu, Büşra Dalkılıç, Çiçek Dilan Demirci, Ezgi Demir, burcu Erarslan, Ulya Kutal, Beyza Sağıroğlu, Hilal Duru, Ada Kutlu, Aslı Koper, Defne Göksu Gür, Ceren Şentunalı, Başak Ünal, Şimal Deniz, Hatice Övgü Nalçalı ve İdil Abanoz rol alıyor. “ Herkesin mutluluk içinde yaşadığı bir ülke; SARDUNYA… her şeye hırsızlıkla sahip olmaya çalışan mutsuz büyücü; KUMPALA… Güzel güzeli, saf, temiz ve camdan kalpli; AFİLYA… Çalınan kalbi geri almaya çalışan ve bu sırada korkularıyla yüzleşen kahramanlarımız; KİKKİ ve CANTİ… Şatoya ulaşmak için geçmek zorunda kalınan karanlık bir ORMAN… Periler, kuşlar, cinler, cadılar… Soluksuz izleyeceğiniz eğlenceli bir serüven…”
NAZIM HİKMET’İN “MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI”NDAN ONBİR TABLO’ ise 17-21 Ocak tarihleri arasında aynı sahnede izlenebilecek. Nazım Hikmet’in yazdığı Nihat Asyalı’nın düzenlediği oyunu usta yönetmen Rüştü Asyalı yorumluyor. Dekor – kostümü Hakan Dündar’a, ışığı Ersen Tunççekiç’e, müzik – bestesi Cem İdiz’e ait oyunda; Rüştü Asyalı rol alırken piyanoda Cem İdiz eşlik ediyor. Konu: ”Haydarpaşa garında 1941 baharında saat on beş. Merdivenlerin üstünde güneş yorgunluk ve telaş.”
Suat Derviş’in yazdığı, Gülriz Suriri’nin oyunlaştırıp yönettiği “FOSFORLU CEVRİYE” müzikali, 24-29 Ocak tarihleri arasında aynı sahnede temsil edilecek. Şarkı sözleri Gülriz Sururi’ye, dekor tasarımı Hakan Dündar’a, kostüm tasarımı Fatma Görgü’ye, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, besteleri
Attila Özdemiroğlu’na, müzik direktörlüğü Kemal Günüç’e, dansları Özden Aktürk’e ait oyunda; İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Feray Darıcı, Zeynep Aytek Metin, Uğur Çavuşoğlu, Nermin Uğur, Dara Tan, Deniz Baytaş, Volkan İsmail Duru, Mehmet Onur Atbaş, Pınar Berkmen, B. Şafak Ermiş, Yeliz Tekman, Doğukan Özman, Kubilay Karaburçak, Barış Yurtsever, Acan Ağır Aksoy, Osman Özyurt, Emrah Özdemir, Ömer Comba, Celal Murat Usanmaz, Handan Kaya, F. Aylin Tez, Gülay Gür Bayram, Eylem Türkmen, Dilek Mengi, Emrah Keskin, Oğuzhan Oğuz, Yunus Sercan Çantay, Gökay Beker, Berk Bozoğlu, Uğur Erbektaş rol alırken Orkestrada ise; Kemal Günüç, Zafer Gökçer, Fahrettin Ünal, Mehmet Haluk Kılıç, Atilla Kılıç, Mehmet Acemoğlu, Selçuk Ovalı, Şenzelita Aykanat, Ayşegül Yaylalı, Ayşegül Duran, Melda Sak, Mehmet Ünal, Yiğit Dirik yer alıyor. “ Oyunumuz kah güldürüp kah hüzünlendirerek, karakol, mahkeme, hapishane, Baba’nın meyhanesi, eski kantosu yeni randevuci bilge Sümbül Dudu’nun evinde geçen olayları müzikal formatında anlatıyor. Hayata sonsuz derecede bağlı olan Fosforlu Cevriye yıldızını, kaymasın diye gökyüzüne çakmak isterken, hayat ona ne sürpriz hazırlıyor?”
Turgay Nar’ın yazdığı, Laçin Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “GİZLER ÇARŞISI” 31 Ocak tarihinde izlenebilecek. Dekor tasarımı Turgut Kocaman, giysi tasarımı Ceren Karahan, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu, tarafından hazırlanan oyunda; Ali Hakan Beşen, Uğur Çavuşoğlu, Nezih Işıtan, Mehmet Gürkan, Halil Akarsu, Yaprak Onat, Elif Çelikcan, Sanlı Baykent, Gülay Gür Bayram, Pınar Sesveren, Ajan Ağır Aksoy, Mevlüt Ebter, Birce Birsel Çağlar, İnan Yılmaz, Elif Aykanat, Hüseyin Yunus Çakıroğlu, Celal Murat Usanmaz, Müge Buket, Nimet İrem Güler, Emel Özdaş Aydın, Doğukan Özman, Mehmet Onur Atbaş, Gökhan Koçak, Pınar Berkmen, İsmet Tamer ve İpek Öykü Üstün rol alıyor. Oyun, “modern dünyanın ve onun barındırdığı insanlığın alegorisidir. Kendine, insan olma haline bile yabancılaşan umutsuzca maddenin peşinde sürüklenen insanların, kendinden ve insanca olan her şeyden uzaklaşması anlatılmaktadır. Hep masalın ve sözlü kültürün hem de yazılı kültürün varlık alanlarında gezinmektedir. Çoğu arkaig anlamlar taşıyan semboller, hem doğu’nun hem batı’nın dünyasından seçilmiştir.”
Altındağ Tiyatrosu’nda;
“SİNEK KADAR KOCAM OLSUN BAŞIMDA BULUNSUN” adlı oyun 3-8 ve 24-29 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Hatice Meryem’in yazdığı oyunu derleyen ve yöneten Funda Mete. Dekor tasarımı Ceren Karahan’a, giysi tasarımı Günnur Orhon’a, ışık tasarımı Zeynel Işık’a ait oyunda; Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu, Gonca Erçil rol alıyor. “Nasıldır mesela… yakışıklı bir adamın karısı olmak… bir adamın ikinci karısı… bir garibanın… bir cücenin… bir internet cafe sahibinin… bir avarenin… bir kasabın… bir lüzumsuz adamın… bir demiryolcunun… bir futbolcunun… bir oyuncunun… bir bankacının… bir ayyaşın karısı olmak… Nasıl bir yaşantıdır, neler hissettirir, nasıl katlanılır, sefası nasıl sürülür, hayalleri nicedir… Kuvvetli bir gerçeklikle, ama mizahla ve sevgiyle kurulmuş “eş durumu” fantezileri… Kadınlık”
“HAYDİ KARINA KOŞ” 10-14 Ocak tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Ray Cooney’in yazdığı, Orhan Azizoğlu’nun dilimize çevirdiği, Ali Hürol’un yönettiği oyunun, dekor tasarımı Güven Öktem’e, giysi tasarımı İnci Kangal’a, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a ait oyunda; Cüneyt Mete, Ünsal Coşar, Şirin Giobbi, Pelin Dikmenoğlu, Savaş Tamer, Şahap Sayılgan, Mert Hürol ve Ayşe Pelin Gün rol alıyor. “Bir adam: John, iki eşi: Barbara ve Mary… Birbirinden habersiz iki kadın, iki evlilik… Bir gün kaza geçiren John, sırrının ortaya çıkmaması için elinden gelini yapar. Hatta üst kat komşusu Stanley de ona yardım eli uzatır. Ancak işlerin karışmasına engel olamaz. Bakalım John iki eşini idare etmeyi başarabilecek mi? Evliliklerini sürdürebilecek mi?”
Hasan Erkek’in yazdığı, Rasim Aşı’nın yönettiği 10-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen “BOĞAÇHAN” adlı çocuk oyunu 15 ve 22 Ocak tarihlerinde izlenebilecek. Dekor tasarımı Sinan Yardımedici’ye, giysi tasarımı Fatma Görgü’ye, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a ait oyunda; Orkide Çivicioğlu, Neriman Kılıç, Zafer Güllü, Ümit Hasret Aslan, Sencan Köymen, Acan Ağır Aksoy ve Osman Batur Keser rol alıyor. “Dede Korkut Hikayesi’nden kurgulanmış ‘Boğaç Han’ adlı oyunda, ‘fiziksel güç yerine akıl ve bilgi gücünün önemli olduğu ana fikri içerisinde’, yiğitlik, egemenlik, iktidar hırsı, hile, dürüstlük, kıskanma kavramları çocuklara taşınmıştır.”
Kerim Tinçurin’in yazdığı, Albina Garifullina’nın dilimize çevirdiği, Raşid Zagidullin’in yönetmenliğini yaptığı “SÖNMÜŞ YILDIZLAR” ise 17-22 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek. Dekor ve giysi tasarımı Sergey Skomorohov’a ışık tasarımı Ahmet Karademir’e, bestesi Salih Saydaşe’e, müzik düzenlemesi Can Atilla’ya, koreografisi Salima Abrahmanova’ya ait. Dans çalıştırıcısı Osman Özyurt, müzik direktörü Çingiz Abızov. Oyunda; Deniz Yılmaz, Deniz Evin, Can Ali Çalışandemir, Yasemin Karataş, Ayla Alevok, Pelin Tozkoparan, Aylin Akın, Dilan Kart, Doğuş Kasım Ateş, Erdem Koşar, Faik Gürbüzlü, Faruk Karagül, Hande Karaca, Hüseyin İlaslan, Mahir Berkant Varol, Merve Gül, Nihal Erdoğan, Şafak Ceylan, Umut Yılmaz, Yağmur Uzun, Zerrin Çağlar ve Güven Türkmen rol alıyor. Orkestra’da ise: Ayşe Ediz (piyano), Çağrı Ulusoy (perküsyon), Nurdemet Altun (keman), Ediz Şekercioğlu (viyolonsel), Emre Kaya (klarnet), Hasan Demirkan (cura), Hürol Tanılı (akerdeon).
Yeni yılın ilk yeni oyunu “KAFES ARKASI” nın prömiyeri 31 Ocak 2012 tarihinde yapılacak. Müsahipzade Celal’in yazdığı oyunun rejisörü Münir Canar.
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde;
Martin McDonagh’ın yazdığı, Yusuf Eradam’ın dilimize çevirdiği, İlham Yazar’ın yönetmenliğini yaptığı “YASTIKADAM”’ 4, 5 ve 7 Ocak tarihlerinde izlenebilir. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, giysi tasarımı Funda Çebi’ye, ışık tasarımı Zeynel Işık’a ait. Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çidamlı ve Emre Erçil’in rol aldığı oyun, “Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir yazar! Yazılan &oum
l;ykülerde kurgu ve gerçek karışıyor. Bu öyküler çocuklarınıza okumak isteyeceğiniz türden olmayabilir. Sanat, zeka, polis şiddeti, çaresizlik ve masumiyet çatışıyor! Dengeler üzerine soluksuz izlenecek bir polisiye-gerilim.”
Pulitzer Ödülü sahibi ABD’li yazar Arthur Miller’in yazdığı, Yıldırım Türker’in dilimize çevirdiği, yönetmenliğini ve koreografisini Ayşe Emel Mesci’nin yaptığı “ORKESTRA” 11, 12, 14, 18, 19, 21, 25, 26 ve 28 Ocak tarihlerinde izlenebilecek. Dekor tasarımı Murat Gülmez’e, giysi tasarımı Hale Eren’e, ışık tasarımı Önder Arık’a ait oyunda: Mehmet Gökçer, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat, Funda Gökgücü, Özlem Gür, Şeyda Akova, Zeynep Hürol, Cem Balcı, Aysın Işımer, Okan İlkören, Cevat Duman ve Özge Mirzalı rol alıyor. “Oyun, İnsanlığın hiçe sayıldığı Ausschwitz Toplama Kampı’nda bir grup kadının yaşam mücadelesini ve kötülüğe müzikle direnişini anlatıyor.”
Stüdyo Sahne’de;
Nikolay Vasiliyeviç Gogol’un yazdığı, Sylvie Luneau – Roger Coggio’nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan’ın çevirdiği, Cem Emüler’in proje tasarımını ve yönetmenliğini yaptığı “BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ”, 3, 6, 8, 10, 13, 15, 17, 20 ve 22 Ocak tarihlerinde Stüdyo Sahne’de temsil edilecek. Dekor – kostümü Sertel Çetiner’e, ışığı Seyhun Ayaş – Zeynel Işık’a, müzik – ses – efekt tasarımı Tayfun Gültutan’a ait olan oyunda, Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.
Sevim Burak’ın yazdığı, İskender Altın’ın yönettiği “İŞTE BAŞ İŞTE GÖVDE İŞTE KANATLAR” 24, 27 ve 29 Ocak tarihlerinde seyirci karşısına çıkacak. Oyunun, dekor ve giysi tasarımı Funda Karasaç’a, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na ait. Oyunda; Funda Gökgücü ve Elvan Beşikçioğlu rol alıyor. “Tozun elle ‘şöyle bi’ alındığı evde bir melek, bir goncagül yaşarmış. Goncagül makarna ve balık severmiş… Melek yemek hazırlarken bıçak kullanmazmış. Biri üç aylıklarını bekler, diğeri tekaüt maaşının hayalini kurarmış… Biri melek görmüş, kanatlarını koparmış… Dikenlere kanat takıp ‘uç uç böceğim’ demiş. Biri öte yanda, biri havada, biri pencerede oyun oynarlarmış, incir, kayısı, çam ağaçlarının dibinde, biri iğne, diğeri yemek, öteki taş ve bez. Bekleye tekleye, ıkına sıkına, ağlaya güle, hıçkırıkla kahkahayla…”
Devlet Tiyatroları’nın geçen sezon başlattığı “üç oyun üç yönetmen” projesi kapsamında ki oyunlar 31 Ocak Salı günü sahnelenecek. Oyunlardan ikisi sezonun yeni oyunları arasında yer alıyor. John Steinbeck ve Boris Vian’dan Ülkü Tamer ve Işıl Yüce’nin dilimize çevirdiği öykülerden Gökhan Aktemur’un oyunlaştırdığı, Umut Toprak, Basri Albayrak ve Gökhan Aktemur’un proje ekibi olarak gerçekleştirdiği yeni oyun “KARINCALAR”. Dekor ve giysi tasarımı Ali cem Köroğlu’na, ışık tasarımı Osman Uzgören’e ait oyunda: Basri Albayrak rol alıyor. “Bir asker, çarpışmadığı ve hiçbir şeyini anlamadığı savaşın her anında kaçarak kendini korumaya çalışır. Firar ettiği gün, özgürlüğe koşarken ayağı bir mayına kilitlenir. İşgal ettiği o ülkede kendi kendine esir olan asker, hayatta kalabilmek için, topuğunu mayından ayırmak zorundadır.”
Diğer oyun ise, Dünyaca ünlü yazarımız Yaşar Kemal’den Nazlıhan Yenişehirlioğlu’nun oyunlaştırıp yönettiği, “KÖROĞLU’NUN MEYDANA ÇIKIŞI”. Dekor ve giysi tasarımı Ali Cem Köroğlu’na, ışık tasarımı Osman Uzgören’e, müziği Kemal Günüç’e, dans düzeni ise Yasemin Erkan’a ait. Emre Erçil, Sedat Keçeci, Bahadır Karasu, Dilara Keyf, Funda Mete ve Serap Kunak rol alıyor. “Köroğlu’nun babası Koca Yusuf’un gözlerine zalim Bolu Beyi tarafından mil çekilir. Yusuf’a seyislik baba yadigarıdır ancak olağanüstü hünerine rağmen yetiştirdiği atların büyüsü anlaşılmamıştır. Oğlu Ruşen Ali ile birlikte beyin adamı Reyhan Arap’tan, olağanüstü özellikleri olan Kırat’ınyardımı ile kurtulurlar. Ruşen babasının gözlerini açacak köpükleri yetiştiremeyince Yusuf ölür. Artık Ruşen Ali sonsuza değin Köroğlu olarak bilinecektir. Babasının vasiyeti üzerine onun öcünü almak üzere çıkar. Önce yavuklusu Telli Nigar’ı kaçırır, sonra da Köse Kenan’dan fukaraları gözeten bir harami olmayı öğrenir ve ondan devraldığı Çamlıbel’in başına geçer.”
Ayrıca geçen sezondan başarıyla devam eden, “BEKLEYİŞ” üçüncü oyun olarak izlenecek. Ethan Coen’in yazdığı Deniz Ünsal’ın dilimize çevirdiği, Bahar Kerimoğlu’nun yönettiği, koreografisini Gizem Erden’in yaptığı oyunda: Tolga Tekin ve Hüseyin Baylan rol alıyor. “Sinemacı Coen kardeşlerden ethan Coen’in yazdığı kara mizah eğeleri taşıyan modern sonrası bir oyundur. Nelson, bir çeşit “araf”ta “cennet”ine kavuşabilmek için çaresizce beklemektedir. Cennet neresidir? Cehennem neresidir, yerin altında mı yoksa her gün yaşadığımız gündelik hayatın içinde, hemen köşebaşında mı?”
Oda Tiyatrosu’nda;
Güner Sümer’in yazdığı, Olcay Poyraz’ın yönettiği “HÜZZAM” 3-7 Ocak tarihleri arasında temsil edilecek. Dekor tasarımı Ethem Özbora’ya, giysi tasarımı Yıldız Köse’ye, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a ait olan oyunda; Maral Üner rol alırken, sesler; Kaya Akarsu, Yıldıral Akıncı, Ayşe Akınsal, Orhan Aral, Mehmet Atay, İstemi Betil, Muammer Çıpa, Nurşim Demir, Erdoğan Göze, Değer İmsel, Erol Kardeseci, Gönül Orbey, Nihal Türkmen, Baykal Saran, Günaydın Yaltırak.
Patrick Süskind’in yazdığı, Hale Kuntay dilimize çevirdiği, Metin Belgin’in yönetmenliğini yaptığı “KONTRABAS” 10-14 Ocak tarihleri arasında seyirci ile buluşacak. Dekor ve giysi tasarımı Hakan Dündar’a, ışık tasarımı Zeynel Işık’a ait oyunda; Olcay Kavuzlu rol alıyor. “Koku romanının yazarı Patrick Suskind’in pek çok dilde oynanan oyunu Kontrabas… Bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin cinselliğin, hiyerarşinin ve pek çok şeyin dedikodusunu yapıyor.”
Nazlı Nihan Şenol’un yazdığı, Maral Üner’in yönettiği “DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFKUNDAYIZ” adlı oyun 17-21 Ocak tarihleri arasında ve 31 Ocak tarihinde aynı sahnede izlenebilecek. Dekor ve giysi tasarımı Gül Emre’ye, ışık tasarımı Burhanettin Yazar’a ait. Mehmet Ege, Işıl P
oyraz ve Ahmet Yılmaz’ın rol alıyor. “Ölüm geldiğinde zaten olmayacağımıza, o gelene kadar da yaşadığımıza göre; ölümden korkmak yersizdir”. Yine de hepimizin ölümü sorgulayacağı bir an gelir. Yaşlanma şansını yakalayanlar sanki biraz daha fazla düşünür ölümü. Yaptıklarından çok yapamadıklarını, söylediklerinden çok söyleyemediklerini anımsar, geç kaldıklarına inanırlar. Yanılırlar. Çünkü ölüm, henüz gelmemiştir. Aile bağlarınıza sıkıca sarılın. Öyle tılsımlı bir bağdır ki bu bedenler ayrı düşmüş olsa bile sizi gözetmeye devam eder. Ne ailenizden bu kutsal bağı esirgeyin ne de onların bu bağı görmezden gelmesine sebep olun.”
Zeynep Kaçar’ın yazdığı, Ünsal Coşar’ın yönettiği “KREM KARAMEL”, 24-28 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek diğer oyun. Dekor tasarımı Hakan Dündar’a, giysi tasarımı Funda Karasaç’a, ışık tasarımı Osman Uzgören’e ait oyunda Servet Pandur rol alıyor. “Gerçek durumla sanal durumun iç içe geçtiği bir anlatımla her şeyin sahte olduğu bir dünyada, bir kadın gerçeklere karşı tek başına… Kadını içinde bulunduğu durumdan kurtaracak bir çıkış yolu var mı?”
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 06050 Ulus/ANKARA
Tel: 0312 309 39 20 Tel-Fax: 0312 311 95 19 e-mail: basin@dtgm.gov.tr