Borusan Klasik: Klasik Tatlar Stüdyosu’nda bu pazar besteci ve piyanist Meliha Doğuduyal’ı ağırlıyoruz!Uluslararası alanda müzikal yaratıcılığı ve çok yönlü yeteneğiyle takdir gören bir sanatçımız, besteci ve piyanist Meliha Doğuduyal, Borusan Klasik dinleyicilerini farklı dönemler ve klasikleşmiş türler içinde ve arasında müzikal bir gezintiye çıkaracak.Kendi deyişiyle, “hayal gücü alanınızın sınırlarını daha da genişletmenize ve keyifli bir işitsel deneyim zenginliği yaşamanıza aracı olmak arzusuyla…” Sanatçı, Chopin’den Piazzolla’ya, Poulenc’ten Fauré’ye, Eric Satie’den Sidney Bechet’te, Richard Strauss’tan Ligeti’ye ve Gubaidulina kadar uzanan geniş bir yelpazede, farklı müziksel ses-resimlerinden oluşan bir palet hazırladı.
Klasik tanımına geniş bir çerçeve çizen Doğuduyal, bu çerçevede kendisinin müziğe bakışını ve ondan aldıklarını yansıtan bestelerinden bazı örnekleri de sizlerle paylaşacak.
Meliha Doğuduyal ile Klasik Tatlar; 27 Ekim Pazar saat 10.00’da Borusan Klasik’te…
Programın tekrarı, yine Pazar günü saat 22.00’de…
Meliha Doğuduyal
İstanbul’da müzisyen bir ailede doğdu. Müziğe üç yaşında babasıyla başlayan Doğuduyal, beş yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda yarı zamanlı piyano öğrencisi olmuş, lise eğitiminin ardından da İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girerek, piyano bölümünden Metin Öğüt’ün, komposizyon bölümünden de İlhan Usmanbaş’ın öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı kurumdan doktoraya eş “Sanatta Yeterlilik” derecesini elde ettikten sonra çalışmalarını Hollanda Lahey Kraliyet Konservatuvarı’nın komposizyon bölümünde, Theo Loevendie, Louis Andriessen ve Gilius van Bergeijk’in ustalık (masterclass) sınıflarında sürdürmüştür.
Doğuduyal yurt içi ve yurtdışında pek çok prestijli müzisyen ve sanatçı ile çalıştı. Seminer, panel, radyo/TV programlarına katıldı; uluslararası müzik festivalleri kapsamında önemli projelere imza attı. “Uluslararası Besteciler Rostrumu” (1999, 2001 Paris), “Unesco Nazım Hikmet Yılı” (2002 Amsterdam, Leiden, Zwolle), “Femmes au Clavier” (2003, Brüksel), “Uluslararası Akdeniz Çağdaş Müzik Günleri” (2003, 2004, 2008 İstanbul), “International Mediterranean Literature Festival” (2004, 2005, 2009 Amsterdam, Rotterdam), “17. Avrupa Müzik Okulları Sempozyumu” (2004, Sneek/Hollanda), “Galway Cathedral International Festival” (2005 İrlanda), “Doğumunun 250. Yılında Mozart (2006 Uluslararası İstanbul Müzik Festivali), Visby Uluslararasi Besteciler Merkezinde “Artist in Residence” (2007 Gotland/İsveç), “I Turchi” (2009 Padova, Lucca/İtalya), “la Saison de la Turquie en France” (2010 Strasbourg), “Dutch Delight” (2012 İstanbul, Ankara, Amsterdam), “ISCM World Music Days” (2009 İsveç, 2014 Polonya), “New York New Music
Festival” (2019, ABD) bu etkinliklerden bazılarıdır.
Doğuduyal 1979’dan 1996’ya dek İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda ve MSGSÜ Konservatuvarı’nda öğretim gorevlisi olarak piyano ve solfej – armoni – müzikteorisi dersleri vermiş, 1984- 1991 arası İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun müzikallerinde piyanist ve müzik direktörü olarak çalışmıştır. Sanatçı, solo enstrümandan orkestraya, geleneksel Türk çalgılarından elektronik müziğe, çocuk şarkılarından tiyatro ve film müziklerine dek uzanan geniş bir yelpazede çok sayıda beste üretmiştir. Elliye yakın eseri de seslendirilmiş ve kaydedilmiştir.
Meliha Doğuduyal’ın makalelerini ve müzik üstüne düşüncelerini edebi bir üslupla topladığı “Müzikten Söze” adlı bir de kitabı bulunmaktadır. ((İstanbul Bağlam Yayınları, 2016)Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Gaye Çağlayan-Müzik Muftağı/Borusan Klasik facebook sayfası