EFSANE VE GERÇEĞİN METROPOLÜ İSTANBUL

0

 

EFSANE VE GERÇEĞİN METROPOLÜ HİSTANBUL

Hayati Asılyazıcı

Garaj İstanbul, sahne sanatlarına farklı boyutlar katıyor. Sahneye konulan oyunlar ya da danslar renkli içeriklerle ilginç ve ilgi çekici yorumlara sahne oluyor. Repertuar anlayışıyla da tiyatroya özgü çözümleyiciliği yeğliyor. Önemli bir yaklaşım ve tutarlılık. Tiyatroların çok, sahnelerin yetersiz ve sayıca az olduğu bir büyük metropol.

İstanbul’un doğuşundan günümüze kadar çeşitli boyutlarıyla inişli çıkışlı, uçlarda boy vermiş, her yönüyle değişken tarihsel konumu ile de aynı göstergeyi sunmuş. Yönetenlerle yönetilenlerin çelişkili yaşamları çelişkilerdeki olumsuzluklarını artırıyor. “Aziz İstanbul” varoşları ve gecekondularıyla “Yağma İstanbul’u” betimlemeye çalışıyor. İki imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u ve birçok değerlerimizin yok pahasına satıldığı ülkemizin geleceğini de karartıyor iktidar.

İstanbul’un bütün değerlerine, coğrafyasının getirdiği evrimine, kültürel zenginliğine, epik dansla anlattığı “Histanbul”u Hülya Aksular koreografileyip sahneye koydu.

Garaj İstanbul tiyatroda İstanbul’u anlatıyor. Yazan-çizen, seslendiren Kemal Gökhan Gürses, iki saatlik tiyatro olayını başarıyla gerçekleştirmiş. “Histanbul” bir tiyatro diliyle anlatılıyor. Her sahne olayında olduğu gibi bir ekip çalışması yapılmış. Tasarlayan-yöneten Övül Avkıran-Mustafa Avkıran birliktelikten nitelikli bir çalışma çıkarmışlar. Yapımı tamamlayan müzik tasarımıyla-piyanoda Evrim Demirel derinlik katıyor. Işık tasarımı Yüksel Aymaz, DJ-VJ: Ata Güner.

“Histanbul” ramp ışıklarında. “Histanbul” görsel ve işitsel açıdan da iyi kurgulanmış. Bu da yapımın (prodüksiyonun) değerini artırıyor. Birçok yönleriyle geçmişle geleceği bağlayan İstanbul anlatılmış. Başarılı sahneye konuş bütün ağırlığı iki oyuncuya bırakmış: Mehmet Ali Alabora ve Roza Erdem.

Bilim adamı’nı Mehmet Ali Alabora, Histanbul’u Roza Erdem anlatıyor. 2010’un Kültür Başkenti İstanbul anlatılıyor. “Yedi tepe”si bozulmuş İstanbul, evet yeni gökdelenlerle “Yedi tepe”nin görselliği kaybolmuş. Kimin umurunda? Nazım planı, kent planlaması tahrip edilmiş, sit alanları bir bir elden çıkarılmış. Yüksek Anıtlar Kurulu suç işlemeyi sürdürüyor, Mimarlar Odası mahkemeye başvuruyor, yargının kılı kıpırdamıyor. Sit alanı haraç mezat satılıyor. Güvendiğimiz yargı suskun. Anayasa Mahkemesi bile diğer mahkemeler gibi alabildiğine gecikmeli…

Sanatın her dalında dile getirilen Histanbul…

Bilim adamı gözüyle Histanbul’u anlatan Mehmet Ali Alabora; Shakespeare’in “Hırçın Kız”ındaki başrolünden sonra kendini aşan ölçülü oyunu ve başarılı yorumuyla beklentili bir tiyatro oyuncusundan farklı, deneyimli bir oyuncu olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor.  Sahneden uzak kalmış olmasına karşın inanılmaz bir başarı gösteriyor. Mehmet Ali Alabora’nın Bir özü ortaya çıkaran plastik oyunculuğu dikkat çekiyor. Tevfik Fikret’in “Sis” şiirini yorumlayarak okuyuşu oyunculuğundaki artılardı.

Roza Erdem de sesini, beden dilini “Histanbul”u betimlemedeki yorumuyla estet anlatımlı çizdiği rol tiyatroya yeni bir ses getirmiştir. Müziklerle artan düzeyli oyunculuk çözümlemesi özenli başarısıyla eşdeğerdir.  Ender de olsa iki kişilik oyun kimi zaman görsel ve işitsel olabiliyor. Ekip çalışması “Histanbul”u anlamlı başarısına taşıyor.

Beğendiysen paylaş.

Yazar Hakkında

ÖZGEÇMİŞ 1946 yılında doğdu. Altı çocuklu bir demiryolcu ailesinin en büyük oğludur. 1966 yılında Bandırma Şehit Mehmet Gönenç Lisesi Edebiyat Bölümünü bitirdi. 1966 yılı birinci dönem Lise Başkanlığı yaptı. 1965 yılında Lise Marşını yazdı. Edebiyat öğretmeni Esin Kocabay ve resim öğretmeni Ferahat Baydar ile zaman içinde çalışmalarını devam ettirdi. Sanatçı, 1968 yılında Yapı Kredi Bankası nda bankacılık yaşantısına başladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi İ.T.B. Fakültesini bitirdi. 1973-76 yılları arasında sendikacı olarak çalıştı. Bir dönem Bank-sen Genel Eğitim Sekreterliği görevini profesyonel olarak sürdürdü. 1978 yılında Tenise Berberoğlu ile evlendi. Kızları; Kamucan; 1979 da, Zeyneb 1980 yılında dünyaya geldi. 1990 yılında kendi isteğiyle emekli oldu ve sanat çalışmalarına ağırlık verdi. 1993 yılında sanatçı, tiyatro adamı Oben Güneyin şiirlerini derledi. Sanatçı çalışmalarını İstanbulda sürdürmektedir. MESAM Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği üyesidir. Sanatçının eserleri Fransa ve Türkiye de özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Tevfik Yalçın 1992 yılında Gol Şov Yarışma Futbol adlı bir tv yarışma programı yapmıştır. (T.C. Kadıköy 1. Noteri 01 Aralık 1992 No: 88456 olarak tasdiklidir.) Otobankızı şiiri; Mayıs 2007 de çıkan pop-rock sanatçısı KIRAÇın Benim Yolum albümünde 7. sırada Zarife adıyla yer almıştır. Beste: G.Barış Bölükbaşı, YAKIMA G.Barış Bölükbaşı Bestesi, Albüm: Mutlu Sonda Kararlıyım 2014 SANAT ÇALIŞMALARI Yakınma Şiirler (Dosya) GÜNDEDÜN İstanbul Oyunlarına Mektuplar (Tiyatro Eleştirileri-dosya) Kim Çözecek Tiyatro Oyunu (Dosya) Karıncalar Anayasası (Dosya) 1999 Güneş Tutulmasının Renkler Üzerine Etkisi Deneyi (Gökhöyük- Amasya) 1999 Bankacı Sanatçılar Karma Sergi 1999 Buluşma Noktası Çorum Karma Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi 2000 Aşağı İstasyon Çocukları Bandırma Karma Sergi, Bandırma Belediyesi Kültür Merkezi 2000 Buluşma Noktası Bandırma Karma Sergi 2005 www.evetbenim.com sanat sitesinin (sanatı, sanatçıyı, yaşamı paylaşmak için) kuruluşu 2008 20 Ağustos - 7 Eylül: Karma Sergi; Sanalın Gerçeği Gerçeğin Sanalı, Barış Manço Kültür Merkezi İstanbul

Yorum yapın

Lütfen Güvenlik Kodunu Giriniz * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.