GFA Masterclass Eğitimi

Gümüşlük Festival Akademisi Masterclass
08.07.2015- 03.08.2015

Gümüşlük

Kısa adı GFA olan Gümüşlük Festival Akademisi, ilk defa 2006 yılında, Eklisia Yaz Müzik Okulu adı altında, genç nesil müzisyenler için bir eğitim kurumu olarak hizmet vermeye başladı. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında faaliyet gösteren GFA, her yıl festival boyunca sürmekte olup, dünyanın birçok ülkesinden konserler vermek için gelen virtüözleri, geleceğin müzisyenleriyle bir araya getirmektedir.

GFA Flüt Masterclass
08 Temmuz – 13 Temmuz
Bülent Evcil(Türkiye) – Philip Moll(ABD)

Bülent Evcil
Flüt
1968’de İstanbul’da doğdu. Flüt egitimine 1980 yılında M.S.Ü Devlet konservatuarında prof. Mükerrem Berk ile başladı ve 1988’de mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Filarmoni vakfının bursu ile eğitimine Brüksel Kraliyet konservatuarında Marc Grauwels ile devam etti. 1992 yılında flüt dalında “Diplome Superieur avec Grande Distinction” (üstün başarı ile flüt yüksek diploması) aldı.

Oda müziğinde ise “premiere prix” (birincilik ödülü) alarak mezun oldu. 1994 yılında Heidelberg-Mannheim Müzik yüksek okulunda çalışmalarına Jean-Michel Tanguy ile devam etti. 1996’da “Künstlerishe Ausbildung” (sanatta yeterlilik) diplomasını pekiyi derece ile alarak mezun oldu. Yarışmalarda kazandığı ödüller: “Wolfgang Hoffmann” nefesli çalgılar yarışmasında 2.lik.

“Sir James Galway”in 1992 yılında Dublin’de düzenlediği flüt seminerindeki “Best Performer” (en iyi yorumcu) yarışmasında 2.lik. Bu ödül ona 1992-99 yılları arasında ünlü İrlandalı flüt virtüozu “Sir James Galway”in öğrencisi olma fırsatını sağladı. “Sir Galway” tarafından neslinin en iyi flütçülerinden biri olarak tanımlanan sanatçı, “Sir Galway’in” davetleri ile birçok seçkin konserde yer aldı.

Gülsin Onay paylaşımından alıntı: facebook
Gülsin Onay: Bu akşam GFA flüt Masterclass Öğrencilerinin konseri de var, bekleriz.
Gümüşlük sahil toprak evde saat 20.30’da..
(Merkezimiz Gümüşlük Yalısı, Sysyphos pansiyonu yanında )Gülsin Onay: Gümüşlük Festivali Akademisi flüt öğrencileri sevgili Bulent Evcil ile Masterclass'ların sonunda çok güzel bir konser verdiler. Bravo, yolunuz açık olsun sevgili gençler, başarılarınızın devamını dileriz... Teşekkürler/12.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali-13.07.2015

Gülsin Onay: Gümüşlük Festivali Akademisi flüt öğrencileri sevgili Bülent Evcil ile Masterclass’ların sonunda çok güzel bir konser verdiler. Bravo, yolunuz açık olsun sevgili gençler, başarılarınızın devamını dileriz… Teşekkürler.
Gülsin Onay: Hepsi yetenekli parlak gençlerimiz.../12.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali-Flüt Masterclass Konseri-13.07.2015
Gülsin Onay: Hepsi yetenekli parlak gençlerimiz…

Bülent Evcil/ Flüt Masterclass’a katılanlar: Ziya İçel, Ege Özdalyan,Selin Özer, İpek Karataylıoğlu, İlayda Erten, Merve Ablay, Seher karabiber, Zeynep Bölük, Berkay Diker, Deniz Bayar, Ekin Özdemir, Zeynep Canay

Philip Moll
ABD’nin Şikago kentinde doğan Phillip Moll, 1970 yılından beri Berlin’de yaşamaktadır. Harvard Üniversitesinde İngilizce ve Teksas Üniversitesinde Müzik bölümünden diploma alan Moll, bir sonraki yıl Münih’teki Müzik Yüksek Okuluna geçti ve 1978 yılına kadar repetitör olarak çalışacağı Berlin’deki Alman Operasında göreve başladı.
O zamandan  beri Kathleen Battle, Håkan Hågegard, Jessye Norman, Kurt Moll, James Galway, Kyung Wha Chung, Anne-Sophie Mutter, Akiko Suwanai ve Kolya Blacher gibi çok farklı müzisyenle eşlikçi ve topluluk piyanisti olarak çalıştı.
Sanatçı, Berlin Filarmoni, Alman Senfoni Orkestraları, RIAS Oda Korosu ve Berlin Radyo Korosu gibi sayısız Berlinli toplulukla icralarda bulunmuş, kayıtlar yapmıştır. Yıllarca ABD, Avrupa ve Uzak Doğu’da konserler vermekle beraber Berlin Filarmoni Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Saint John’s Smith Square ve Filarmoni Kammermusik Kollegium ile de solist olarak sahne almıştır.
GFA Piyano Masterclass
16 Temmuz – 4 Ağustos
Vyacheslav Gryaznov (Rusya) 16 – 19 Temmuz
Martin Roscoe (Ingiltere) 22 – 25 Temmuz
Anika Vavic (Sırbistan) 27 – 30 Temmuz
Gülsin Onay (Türkiye) 26 Temmuz, 1 – 3 Ağustos
Vyacheslav Gryaznov (Rusya) 16 – 19 Temmuz

Julia Tavit, Sedef Durak, Vyacheslav Gryaznov, Gülsin Onay, Yener Özbudak, Tuna Bilgin
Konser öncesinde konuşma yapan festival sanat danışmanı Piyanist Gülsin Onay, yetenekli gençlerimizin çok üstün bir eğitim aldıklarını belirterek, “çok farklı ekollerden ve çok farklı disiplinlerden, çok özel müzisyenleri Gümüşlük Festival Akademisinde misafir ediyoruz ve öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Bu öğrencilerimiz için bulunmaz bir fırsat ve şans. Hepsi de çok başarılı, onlarla gurur duyuyoruz ” dedi.

Vyacheslav Gryaznov
Vyacheslav Gryaznov, 1982’de Yuzho-Sakhalinsk’te doğdu. 1991 yılında dokuz yaşındayken Moskova Devlet Konservatuarına ve 2001’de takdirle bitireceği Merkez Müzik Okuluna girdi. 2001-2006 yılları arasında tekrar takdirle bitirdiği Moskova Konservatuarında Profesör Yuri Slesarev’in sınıfında okudu. 2006’dan 2009’a kadar aynı okulda lisans-üstü eğitime katıldı ve 2008’den beri Moskova Konservatuarı Eğitim Fakültesinde çalışmaktadır. Gryaznov ayrıca 2012 yılından beri Japonya’nın Kurashika Sakuyo Bilim ve Sanat Üniversitesinde misafir profesör olarak piyano eğitimi vermektedir.
Gryaznov, okul yıllarında seçkin uluslararası fonların burslarıyla onurlandırıldı.
Rusya’nın ilk Cumhurbaşkanlık Ödülü ve Moskova, İtalya, Ukrayna, Danimarka ve Japonya’da düzenlenen uluslararası yarışmalarda altı birincilik ve büyük ödüller içeren sayısız ödüle layık görüldü. Sanatçı, çeşitli uluslararası festivallere katılmakla birlikte ayrıca hayır için düzenlenen konser ve festivallere katılması ve destek vermesiyle de bilinir. Gryaznov, 2007 yılında “Rachmaninov ve sevdiği Ivanovka’ya” adlı eğitim ve hayır projesini başlatmıştır.
Vyacheslav Gryaznov, solist olarak ve senfoni orkestralarıyla Avrupa, Gürcistan, Ermenistan, Afrika ve Baltık ülkeleri, Japonya ve Rusya’nın her yerinde sıklıkla sahneye çıkmaktadır. Resital ve senfoni orkestralarıyla ile yaptığı programların birçoğu kayda alınmış ve Rusya’da “Orpheus” radyoda sık sık dinlenebilmektedir. Gryaznov, Moskova Filarmoni Topluluğunun “21’nci Yüzyılın Yıldızları” adlı başarılı projesinin bir üyesidir.
Oda müziği, Vyacheslav’ın müzik hayatında önemli bir yer teşkil eder. Aleksander Ghindin, Nikita Mndoyants, Nikita Borisoglebsky, Sergei Antonov, Stéphane Tétreault, Ébène Quartet, Zemlinsky Quartet, Moskova Devlet Oda Korosu (Vladimir Мinin, şef) sahneyi paylaştığı müzisyenler ve gruplardan bir kaçıdır.
Müzisyenin çok geniş olan repertuarı D. Scarlatti’nin sonatlarından, N. Kapustin ve A. Tchaikovsky’nin eserlerine kadar değişmektedir. Repertuar, Rachmaninov ve Liszt’in eserlerinden birçoğunu kapsadığı gibi D. Shostakovich’in çok nadir çalınan ve piyanonun incisi denebilecek nitelikteki “Aforizmalar”ını hatta J.S. Bach’ın “Art of the Fugue” ya da Chopin’in “24 prelüd ve 24 Etüt” gibi büyük eserleri de kapsamaktadır. Gryaznov’un repertuarı başyapıt niteliğindeki opera, senfoni ve oda müziği eserlerine yaptığı uyarlamalarla birlikte sürekli ve hızla gelişmektedir.
V. Gryaznov konser uyarlamalarıyla şimdiden çağdaş genç uyarlamacıların en yeteneklilerinden biri olarak gösterilmektedir. Georg Gershwin’in “Porgy and Bess” operasının temaları üzerine bestelediği “In Black” Rapsodisi en önemli uyarlama eserlerinin arasında öne çıkar. Uyarlamaların birçoğu Moskova’da bulunan Rus yayınevi Deka-VS tarafından “Piyano Uyarlamalarının Başyapıtları” serisinde yayınlandı. Vyacheslav 2014’te de yayıncı Schott Music GmbH&Co.KG ile bir kontrat yapmıştır.
GFA Piyano Masterclass
Martin Roscoe (Ingiltere)22 Temmuz – 25 Temmuz
Martin Roscoe
40 yılı aşkın olağanüstü bir kariyere sahip olan Martin Roscoe’nin, Birleşik Krallık’ın en sevilen piyanistlerinden biri olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Roscoe, piyanodaki çok yönlülüğüyle ünlenmiş bir piyanist olup konçerto, resital ya da oda müziği icraatlarında da aynı derecede kendinden emin performanslar sergiler. Giderek seçkinleşen ve yükselen kariyerinin getirdiği popülaritesi ve elde ettiği saygının temelinde son derece derin müzisyenliği ile seyirci ve müzisyen arkadaşlarıyla kurduğu rahat ilişki yatmaktadır.
Yüzü aşkın konçerto icraatının repertuarına sahip olan Roscoe, özellikle BBC Philharmonic, Galler BBC National, İskoçya BBC Symphony, Hallé, Manchester Camerata, Northern Chamber ve 90’dan fazla konser verdiği Royal Liverpool Philharmonic Orkestrası gibi Birleşik Krallık’ta klasik müziğe yön veren orkestraların çoğuyla sıklıkla çalmaktadır. Sanatçı, Sir Simon Rattle, Sir Mark Elder ve Christoph von Dohnányi ile birlikte verdiği konserlerin yanı sıra daha bir çok ünlü orkestra şefiyle sahne almıştır.
Martin Roscoe, Avrupa, Uzak Doğu, Avustralya/Asya ve Güney Afrika’da resitalist olarak da benzer bir üretkenlikle konserler vermiştir. Sanatçının oda müziği icraatları ise Peter Donohoe, Tasmin Little ve Endellion, Maggini Yaylı Dörtlüsü ile uzun süren beraberliklerini, ayrıca daha yakın zamanda Jennifer Pike, Ashley Wass, Matthew Trusler ve Brodsky ve Vertavo Yaylı Dörtlüleri ile olan müzikal birlikteliklerini içerir. Oda müziğinde son yıllarda sahneyi paylaştığı en önemli isimlerden biri Cropper Welsh Roscoe Trio olarak öne çıkmaktadır. Üçlü, Birleşik Krallık’ın her yerinde bir çok konser vermiş, bunlardan London’s King Place’te gerçekleşen çeşitli konser serileri son derece dikkat çekmiştir.
Roscoe’nin yakın zamanda gerçekleşen ve gerçekleşecek programında ise BBC Philharmonic, Hallé, Royal Philharmonic, Singapore Symphony, Galler BBC National, İskoçya BBC Symphony ve Münih Symphony Orkestrası ile konserler yer almaktadır. Ayrıca konserler serisi, (Roscoe’nin dost sanatçı olduğu) Bridgewater Hall, Kings Place, Musée d’Orsay, Wigmore Hall and Festival of the Sound, Parry’de solo icraları içermektedir. Martin Roscoe, aynı zamanda Ribble Valley International Piano Week, Beverley Chamber Music Festivali’nde sanat yönetmeni olarak; 2014/2015 sezonunun başlangıcında Manchester Chamber Music Society’nin sanat yönetmeni Kathy Scott’un yerinde görev alacak.
Roscoe, BBC Radyo3’te yedi BBC Prom konserlerini içeren 500 yayınla en sık çalınan piyanistlerden biri olmuştur. Sanatçı, Hyperion, Chandos ve Naxos gibi etiketler için bir çok ticari kayıt yapmış; Nielsen ve Szymanowski’nin tüm piyano eserlerinin yanı sıra Hyperion Romantic Piano Konçerto serilerinin de kayıtlarını yapmıştır. Deux-Elles etiketi için Beethoven’in tüm piyano sonatlarının kayıtlarını sürdüren Roscoe’nin, ilk üç CD’si istisnasız bir şekilde eleştirmenlerin övgüsüyle karşılandı. İndependent gazetesi sonatları “Roscoe, dikkat dolu tipik titizliğiyle eserlerin tüm detay ve duygusal gerçekliğinin hakkını teslim etmiştir” şeklinde tarif etmiştir. Waldstein Sonatını içeren ikinci disk, BBC Radyo3 tarafından “Waldstein Sonatının hakikaten en harika kayıtlardan biri”…. “Martin Roscoe’dan mükemmel müzikal yorum ve müthiş teknik” şeklindeki yorumlarla ilan olunmuştur.
Eğitim, Roscoe’nin hayatında her zaman önemli bir yer teşkil eder; yetiştirdiği genç yeteneklerin gelişimleri ise kendi tekniğini sürekli yeniden araştırma ve değerlendirmesine zemin hazırlar. Şu sıralarda Londra’da Guildhall School of Music’te piyano profesörü olan sanatçı aynı kurum tarafından kısa bir süre önce yeni bir bursla ödüllendirilmiştir.

Martin Roscoe, eşi ve iki oğluyla İngiltere’nin güzelliği ile bilinen Göller bölgesinde yaşamaktadır. İlham ve rahatlama sağlayan bu bölge sanatçının kırsal yaşama ve doğa yürüyüşlerine olan tutkusuna da cevap vermektedir.

Genç piyanistler Gümüşlük sahilinde konser verdi
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında Çağdaş Holding’in destekleriyle devam eden Gümüşlük Festival Akademisinde İngiliz Piyanist Martin Roscoe eğitmenliğinde, ikinci dönem piyano masterclassına katılan geleceğin müzisyenleri, GFA Earthbag Music Hall’da hünerlerini sergiledi.
2006 yılından beri sürdürülen yaz müzik okuluna bugüne kadar 450’nin üstünde genç yetenek katıldı ve sertifika sahibi oldu. Festivale davetli gelen dünyaca ünlü müzisyenlerden ustalık dersleri alan gençler bu yıl da masterclass eğitimlerinin sonunda sertifikalarını törenle alacak. Gülsin Onay, Martin Roscoe, Anika Vavic ve Vyacheslav Gryaznov’un eğitmenliğinde 16 Temmuz – 04 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan piyano masterclassı, genç yeteneklerin müzik kariyerlerinde önemli bir dönüm noktası olacak.
Deniz kenarında konser
Yaşları 12 ila 20 arasında değişen ikinci dönem piyano öğrencisi 5 genç yetenek, festival merkezinde verdikleri konserle ümit vaat ettiler. İngiliz Piyanist Martin Roscoe ve festivalin sanat danışmanı Piyanist Gülsin Onay’ın izlediği konserde Johannes Brahms, Frederic Chopin ve Rodion Shchedrin gibi bestecilerin eserlerine yer verdiler.
Gümüşlük sahilindeki festival yerleşkesi, günbatımında gerçekleşen masterclass öğrenci konserine ev sahipliği yaptı. GFA piyano öğrencilerinden Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu 20 yaşındaki Mahmut Önal, geceye Johannes Brahms’ın “Intermezzo in E flat major Op. 117/1” başlıklı eseriyle başladı. Ardından sahneye çıkan Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi 16 yaşındaki Julia Tavit, Frederic Chopin’in, “Mazurka in D major Op. 33/2” adlı eserini seslendirdi. Programda daha sonra Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencisi 12 yaşındaki Tuna Bilgin, Frederic Chopin’den “Nocturne in F sharp minör Op.48/2” adlı eserle izleyicilerin karşısına çıktı. GFA piyano masterclass konseri daha sonra Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı öğrencisi 19 yaşındaki Yener Gökbudak’ın performansıyla devam etti. Genç yetenek sahnede Frederic Chopin’in “Ballade No.4 in F minor Op.52” adlı eserini seslendirdi. Konser, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi 18 yaşındaki Elif Sinan’ın performansıyla son buldu. Elif Sinan, Rodion Shchedrin’in, “Basso Ostinato” adlı eseriyle alkış aldı.
GFA Piyano Masterclass
Anika Vavic (Sırbistan)
 27 Temmuz – 30 Temmuz

Gülsin Onay: Günaydın.. Temmuzun son haftası.. Hareketli ve bereketli olsun.. Bugün sevgili Anika Vavic Masterclass çalışmaları devam ediyor..GFA merkez mekanında. (27.07.2015 Pazartesi, saat: 09:00)

Anika Vavic
Büyüdüğü Belgrad şehrinde sekiz yaşında seyirci önünde sergilediği ilk performansından itibaren Anika’nın yıldızı solo resital, piyano konserleri, radyo ve TV programlarının yanı sıra çeşitli oda müziği topluluklarıyla da parlamaya devam ediyor. Anika Vavic, Mariinsky Orkestra, Münih Filarmoni veya Belgrad ve Leipzig’in Radyo Senfoni Orkestralarıyla konser verirken, Valery Gergiev, Paavo Järvi, Stefan Blunier, Andrés Orozco-Estrada ve Jorma Panula gibi orkestra şefleriyle de çalışmış. Sanatçı, Petersburg’un “Beyaz Geceler” festivali, Finlandiya’da Valery Gergiev’in Mikkeli Festivali, Ruhr Piyano Festivali, Schubertiade Schwarzenberg, Grafenegg Festivali, Heidelberg İlkbaharı, Styriarte Graz, Klangbogen Viyana, İstanbul Müzik Festivali ve Sommets Musicaux de Gstaad gibi festivallerde performanslar sergiler.  Anika Vavic, Viyana’daki Musikverein ve Konzerthaus’da düzenli olarak izleyici karşısına çıkar. Sanatçı, turnelerinde Washington’daki Kennedy Center, Moskova Tchaikovsky Konservatuarı, Hamburg’da Laeiszhalle, Lüksemburg’da Filarmoni, Barselona’da Palau de la Música gibi salonlarda ve ayrıca İtalya, İrlanda, Finlandiya, Japonya, Çin, Güney Amerika, Almanya, İsviçre ve tabii ki Avusturya’da konserler vermiştir. Vavic’in oda müziği partnerleri arasında, Gautier Capuçon, Renaud Capuçon, Daniel Hope, Rainer Honeck, Patricia Kopatchinskaja, Daniel Müller-Schott, Caroline Widmann, Claudius Popp, Matthias Schorn ve Aquilon Beşlisi gibi isimler bulunmaktadır.
“Büyük bir yetenek, üstün bir teknik ve zeki ve çoşkulu bir çalma biçimi.” (Zubin Mehta)
GFA Piyano Masterclass
Gülsin Onay (Türkiye) 26 Temmuz, 1-3 Ağustos

Genç piyanistler Gümüşlük’te harikalar yarattı
Çağdaş Holding’in destekleriyle gerçekleşen Gümüşlük Festival Akademisi yaz kampında dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’ın eğitmenliğinde düzenlenen piyano masterclassına katılan genç yetenekler sertifikalarını aldı.
DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali bünyesinde bu yıl 10.’su gerçekleştirilen GFA masterclasslarının son konseri, festival merkezinde düzenlendi. 4. dönem piyano masterclassına katılan 7 genç yetenek Gülsin Onay himayesinde verdikleri konserin ardından sertifikalarını sanatçının elinden aldılar. 2006 yılından beri sürdürülen yaz müzik okuluna bugüne kadar yurt içinden ve yurt dışından 500 civarında genç yetenek katıldı ve sertifika sahibi oldu. Gülsin Onay, Martin Roscoe, Anika Vavic ve Vyacheslav Gryaznov’un eğitmenliğinde 16 Temmuz – 04 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen piyano masterclassının son konserinde genç yetenekler, Chopin, Bach, Bartok, Scarlatti gibi bestecilerin eserlerini seslendirdiler.
40 genç yetenek sertifika aldı
Gümüşlük sahilinde yer alan GFA’da bu yıl 3 farklı enstrüman için düzenlenen masterclasslarda 40 genç yetenek sertifika aldı. GFA’nın son gününde düzenlenen piyano masterlass konserinde ise 7 öğrenci kurs boyunca edindikleri bilgi ve teknikleri sergilediler. Konser, masterclassın en küçük öğrencisi olan Zeynep Yargı’nın performansıyla başladı. Küçük piyanist J.S. Bach’ın “Prelude – Füg BWV 846 C majör” adlı eserini büyük bir başarıyla yorumladı. Ardından sahneye gelen Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Julia Tavit, Bela Bartok’un “Ostinato” adlı eserini seslendirdi. Alkışlarla sahneden ayrılan Tavit’in ardından piyanonun başına  Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu Mahmut Önal geldi, genç piyanist Domenico Scarlatti’den “Sonata L 23 – K 380 E majör” adlı eseri seslendirdi. Ardından sahneye çıkan Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencisi Tuna Bilgin, Claude Debussy’nin, “Claire de Luna” adlı eseriyle izleyicilerin karşısına çıktı. Konser, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Elif Sinan’ın seslendirdiği eserle devam etti. Genç yetenek sahnede Rodion Shchedrin’in “Basso Ostinato” adlı eserini yorumladı. Daha sonra Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı öğrencisi Yener Gökbudak, F. Chopin’in “Ballade 4 Op. 52 F minör” adlı eserini seslendirdi. Genç yeteneklerin başarılı konseri Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Ufuk Mete Şahin’in seslendirdiği eserle son buldu. Genç piyanist, Sergei Rachmaninoff’un “Etude – Tableaux Op. 38 No. 15E bemol Minör” adlı eserini yorumladı.
Konser sonrasında Piyanist Gülsin Onay, bir konuşma yaparak, genç piyanistleri tebrik etti, Onay “Çocuklarımız çok yetenekli, onlar için çok önemli bir deneyim oldu. Farklı ekollerden, çok önemli piyanistlerden kurslar aldılar, kazandıkları tecrübe ve bilgi çok değerli, çok güzel bir gelecek bekliyor onları, yolları açık olsun” dedi. Gülsin Onay konuşmasının ardından genç piyanistlere sertifikalarını verdi.
Sponsorlar
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsorluğunu DenizBank üstlenirken; Bosch, co-sponsor olarak festivale destek veriyor. Festivalin diğer destekçileri ise TC. Başbakanlık Tanıtma Fonu, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası; otel partneri: Marriott; ulaşım sponsoru: THY; ulaşım destek: Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası; tanıtım desteği: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum FM; GFA Eğitim sponsoru: Çağdaş Holding, A Mutfak Mobilya.
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Avrupa’nın en seçkin festivalleri, EFFE 2015 – 2016” etiketiyle onurlandırılmıştır.

Gülsin Onay
Piyanist
Gülsin Onay’ın uluslararası Müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafya’da 5 kıta 68 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay’ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov’un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu- Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche’ı bestelemiştir.
Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD’leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika’da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint-Saens konçertolarını ve Miami Piyano Festivali resitalini yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD’si ile birlikte sanatçı Amerika’da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı’nda eğitim gören Gülsin Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014
“Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir.

GFA Keman Masterclass

27 – 31 Temmuz


Gilles Apap

Yehudi Menuhin tarafından gerçek bir 21.yüzyıl kemancısı olarak nitelendirilen Gilles Apap, dünyanın her yerinden orkestralara solistlik yapması için davetler almakta ve müziğin tüm türlerini bağdaştırmakta olağanüstü yetenek sahibi bir müzisyen olarak tanınmaktadır. Apap, sadece sınırları aşmakla kalmaz, Amerikan oldtime, İrlanda ve Çingene müziği gibi birbiriyle alakasız tarzları, standart klasik müzik repertuarıyla ustaca sentezlemesiyle dikkat çeker.
Cezayir doğumlu Gilles Apap, André Robert’dan ilk keman derslerini aldığı Fransa’nın Nis kentinde büyümüştür. Nis ve Lyon konservatuarlarından sonra ABD’ye gidip Curtis Institute of Music’te eğitimine devam etti. Sanatçı, halen Kaliforniya’da yaşamaktadır.
Gilles Apap, 1985 yılında saygın Uluslararası Menuhin Yarışması’nda Çağdaş Müzik Ödülünü kazanarak büyük kemancı ve eğitmen Menuhin’in dikkatini çekmiş ve yeteneği keşfedilmişti. Apap, daha sonra kendisini Enescu Vakfı’nın Berlin’deki Filarmoni salonunda çalması için davet edecek olan Üstat Menuhin’in sevgisini de bu yolla kazanır. Apap’ın Berlin’deki bu duygu yüklü konseri, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bir sonraki güne rastlar.
Gilles Apap, ilk topluluğu olan The Transylvanian Mountain Boys (Sony Classical) ile geleneksel halk ezgileri ve klasik eserleri harmanlayarak eşi görülmemiş yorumlarıyla müzik camiasında bir sarsıntı yarattı; daha sonra ise 2006 yılında Youtube’ta gösterilen “Gilles Apap Plays the Mozart Violin Concert #3”deki özgün kadanslarıyla müzik camiası bir kere daha sarsıldı.
Gilles Apap, dünyanın sayısız saygın orkestralarıyla sahne aldı. 2000 yılında kurduğu Colors of Invention, seyirciyi büyülemeye halen devam etmekte. Bu sevilen grup dünyanın değişik kıtalarındaki konser salonları ve müzik festivallerinde performanslar sergilemekle kalmayıp sık sık workshop ve masterclassları yönetmek için de davetler almaktadır.
Sanatçı, 2006 yılı sonbaharında İrlandalı kemancı Kevin Burke’nin uluslararası alanda büyük övgüler alan Celtic Fiddle Festivali’nin, ABD’deki turnesine katıldı. Apap, Hint klasik kemancı Dr. L. Subramanian, Çingene müzisyen Roby Lakatos, caz kemancısı Didier Lockwood ve Flâmenko dansçı Belen Maya gibi isimlerle çalıştı. Gilles Apap, klasik müzik ve halk müziği arasında köprü kurmaya devam etmektedir.
Öte yandan Ideale Audience International etiketiyle çıkan Apap Masala DVD belgeseli, dünyanın çeşitli televizyon kanallarında düzenli olarak gösterilmektedir.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise.yalcin@gmail.com 

Bilgi: Gülsin Onay
Haber İçerik:  İleti Haber <gumuslukfestival@gmail.com>

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir