HAKAN CİNGÖZ RESİM SERGİSİ
evin sanat galeriisi
11 Ekim – 1 İKasım 2011
Çağdaş Türk figür resminin genç kuşak temsilcilerinden Hakan Cingöz, ikinci kişisel sergisini 11 Ekim 2011 tarihinde Evin Sanat Galerisi’nde açıyor. İlk sergisinin devamı niteliğinde sergide, sanatçının değişik malzemelere yer vermesi ve kendine özgü peyzajları dikkat çekiyor.
Genellikle yakın çevresini resmeden Cingöz, 1970 sonrası doğumlu kuşağın kendini tarif etme biçimi, sıkıntıları, ilişkileri ve yalnızlıkları üzerinde duruyor. Gereksiz yarışların, tuhaf karmaşanın ve legal sömürünün içine çekilip susturulan bir neslin hayatlarından izler resimlerinin temalarını oluşturuyor. Cingöz, kendisinin ve dolayısıyla içinde yer aldığı kuşağın “varoluş” mücadelesini betimlerken;. figürlerin gizledikleri kendi varoluşlarına dair izler, zamanın dışına kayan bir mekan dizilişi içinde irdeleniyor. Zamanı bir nesne gibi kurgulayan Cingöz, umutsuzluk ve şiddet unsurlarını figürlerinin duygusal durumları üzerinden ekspresyonist bir duyumla resmediyor.
Cingöz’ün resimlerinde ışığın tuval yüzeyindeki dağılımı dramatik etkiler barındırırken, birincil ışık kaynağı dışında gelişen “ikonik ışık” la aydınlatılan figürler, renkten bağımsız kendi iç oranları içinde resmediliyor. Zaman kavramı; kompozisyon kurgusunda, nesnelerde ve bedenlerde farklı ifadelerle gün yüzüne çıkıyor. İçselleştirdiği dünyayı, samimi yaklaşımıyla daha doğal ve sade biçimlerle resmeden sanatçı, bireye ve kişisel olana verdiği önemle romantik eğilimli olduğunu izleyiciye hissettiriyor.
Sergi için hazırlanan kataloğun önsözünde Prof. Kemal İskender, sanatçı için şunları söylüyor: “…Hakan’ın resimsel anlayışı ve üslubunun kökenlerine inecek olursak eğer; portrelerinde görünüş ve benzerliğe ek olarak çeşitli imgeler aracılığıyla psikolojik boyutun da belli bir oranda irdelendiğini görürüz. Çok figürlü kompozisyonlarda ise, ele alınan konunun temasına uygun olarak insanlar arası ilişkiler anlamında ” kurgulanmış” bir dünyanın sergilenmesi öncelikli bir hal alır. Hakan bu bağlamda okunabilir olmasına rağmen açık sonlu (birden fazla yoruma izin veren), edebi bir üslup taslamayan, yalın bir dille hareket etmektedir. Günümüz insanının yaşadığı – kaçınılmaz – yabancılaşma ya da bir diğer deyişle toplumsal ötekileştirme; çeşitli psikolojik – toplumsal etkilere karşı kişinin kendi bünyesi çerçevesinde geliştirdiği sığınma alanları, bu yorum olasılıkları içinde hayli önemli bir rol oynar. Dahası sanatçının resminden kaynaklanan bu yorum olasılıkları sanatçının kendisi içinde geçerlidir…”
SUNUŞ
Evin Sanat Galerisi
Büyük Bebek Deresi Sokak No:13 Bebek 34342 İstanbul
Tel: 0 212 265 81 58 Faks : 0 212 257 76 75 www@evin-art.com
*Evin Sanat Galerisi, Pazar hariç hergün 11.00 – 19.00 saatleri arası açıktır.
Haber kaynak: İleti haber; Eda Çekil eda@evin-art.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
bilgi@evetbenim.com