Hakkı Karayiğitoğlu: Sevgi ve Barış Anıtı

0

"SEVGİ VE BARIŞ ANITI" YERİNDEN KALDIRILIYOR

1996 YILINDA  DÜNYA HABİTAT KONGRESİNDE TÜM DÜNYACA TANINAN,
 Prof. HAKKI KARAYİĞİTOĞLU'NUN YAPTIĞI

 "SEVGİ VE BARIŞ ANITI" LÜTFİ KIRDAR KONGRE ve İBB ŞEHİR TİYATROLARI ALANINA YAPILACAK KONGRE MERKEZİ İNŞAATI NEDENİYLE

 YERİNDEN KALDIRILIYOR

Hakkı Karayiğitoğlu, Barış (Sevgi ve Barış Anıtı), 1993, Beton, 500 x 170 x 170 cm., Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Önü.

Prof. Hakkı Karayiğitoğlu;1992 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından (Açık Alanlara Üç Boyutlu Çağdaş Sanat Yapıtları Yerleştirme Etkinliği,1993)  açılan yarışmayı kazanan yapıtı:   “Figür, dünya küresinin üzerinde barışı temsilen bir elinde defne dalı, diğer elinde barış güvercini tutmaktadır. Yeni günden umutlu doğuya (Güneşin doğduğu yere) bakmaktadır ve arılığı (duruluğu) temsil eden beyaz renktedir.” Bu eser Taksim Gezisi için tasarlanmış, ancak jüri tarafından; Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı önüne konulması uygun görülmüştür.

20. Yüz yılın en büyük Uluslararası son  Toplantısı olan HABİTAT İSTANBUL'un; (3- 16 Haziran 1996 tarihlerinde) açılışına yetiştirilmiş ve Anıt; Prof. Hakkı Karayiğitoğlu'nun; mimar ve  heykel sanatçısı oğlu Gülhan Karayiğitoğlu tarafından dikilmiştir. On binin üstünde delegenin katıldığı Habitat İstanbul Toplantısında; katılan farklı ülkelerin insanları tarafından anıt kısaca "BARIŞ" anıtı olarak anılmış ve anıt önünde çektirilen fotoğraflar, TV, kitap, dergi ve gazetelerinde yer almış; anıtın dünyaca tanınmasına neden olmuştur. Anıtın kaidesinde Tükçe ve İngilizce "Sevgi ve Barış Anıtı- Statue of Love and Peace" ve Sanatçıları: Prof. Hakkı Karayiğitoğlu ve Gülhan Karayiğitoğlu'nun adları yazılı bulunmaktadır;  3 Mart 2008 gününe gelene dek.

Anıtın bulunduğu alana, Kongre Merkezi İnşaatı yapılmasının onaylanması nedeniyle; anıtın kaldırılması düşünülmüş: 5 m yüksekliğindeki anıtı kırmadan-dökmeden kaldırılması konusu araştırılmış ve internetten Prof. Hakkı Karayiğitoğlu arandığında; öldüğü öğrenilmiştir. İnşaat kazısını yapan firma tarafından anıtın yerinden sökülmesinin zor ve anıta zarar verebileceği düşüncesiyle bir heykel sanatçısından yardım alınması kararlaştırılmış… Anıtın kaldırılacağını; 3 Mart günü öğrenen Gülhan Karayiğitoğlu, inşaat alanına giderek; Anıta zarar verilmesinin (kırılması-kesilerek alınmasının) yasal sorunlar yaratacağını;  "Sevgi ve Barış Anıtı" nı nasıl ve hangi malzeme ile yapıldığını; inşaat alanındaki teknik elemanlara anlatmış ve önerilerde bulunmuştur. Kongre Merkezi İnşaat Projesinde anıtın yerinin heykel olarak belirtilmesine karşın anıtın adının açıkca yazılmaması; İstanbullular ve sanat severler tarafından "inşaat bitince yerine konmayacak!.." kuşkularını yaratmıştır. Anıtın yerleşim yeri; 2007 yılında basında yer alan haberlere göre: "…Üst meydan ile özdeşleşen heykeltıraş Prof. Hakkı Karayiğitoğlu`nun eseri, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi yapı aksı ile Açıkhava Tiyatrosu aksının kesişme noktasına konumlandırılacaktır." olarak açıklanmıştır.

Sanat severlerin ve halkın bu konudaki hassasiyeti:  Prof. Hakkı Karayiğitoğlu'nun, "Bahar heykeli, (1973, Beton, 250 x 50 x 50 cm.), Emirgan Korusu, Sarı Köşk Önü ve 20 heykel arasında, oradan oraya taşınan heykellerden biri olmuştur. "Bahar" heykeli; Önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne konmuş; sonra buradan kaldırılıp ve birkaç yer değişikliği sonrasında bugün bulunduğu yere; Emirgan Korusu’ndaki Sarı Köşk’ün önüne yerleştirilmiştir. Yeniden böyle bir olayın yaşanmaması için ilgililerin, proje sorumlularının, şantiye yöneticilerinin bilgilendirilmesi; "Sevgi ve Barış Anıtı" nın taşınacağı yeni yerine; fotoğraflı bir duyuru panosu konulması, tüm olumsuz söylentileri ortadan kaldıracaktır. İBB Yöneticilerinin bu konuda açık ve net açıklama yapması beklenmektedir. 

"Sevgi ve Barış Anıtı" nı yapan Prof. Hakkı Karayiğitoğlu hakkında ek bilgi evetbenim sitemizin "Görsel Sanatlar/Heykel/ Hakkı Karayiğitoğlu" sayfasında görülebilir.

Hakkı Karayiğitoğlu

ÖZGEÇMİŞ

1926 Kırcaali – 22 Ocak 2007 İstanbul

1946-47 Edirne İlköğretmen Okulu'nda okudu.

1949-50 Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü'nü bitirdi.

1950-53 İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Lisansüstü Heykel çalışmaları yaptı.

1954-55 Diyarbakır Lise-Öğretmen Okulu'nda Öğretmenlik yaptı.

1955-56 Kandilli Kız Lisesi Resim Öğretmenliği yaptı.

1956-59 Kadıköy Kız Lisesi Resim ve Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı.

1959-83 Devlet Tatbik-i Güzel Sanatlar Yüksekokulu Seramik Bölümü Öğretmenliği

1983 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ilk Öğretim üyesi

1985 Profesörlük ünvanını aldı.

1961-62 İtalyan Devlet Bursu Floransa Güzel Sanatlar Akademisi'nde heykel çalışması

1963 Avrupa Müzeleri'nde inceleme

1961-82 yılları arasında İstanbul, Rom'da 6 kişisel sergi açtı.

1961 Paris-Prak grup sergisi

1963-64 Türk Plastik Sanatlar Sergisi: Brüksel, Paris, Born, Viyana.

1966 Paris, İskenderiye, Monako Sergileri,

1977 Brüksel Biyaneli ve yurtdışında yüzü aşkın sergiye katılım.

1996 ABD Güney Alabama, Mobil Kenti'nde üç ay boyunca heykelleri sergilendi. Bu müzenin tarihinde yaşarken sergilenen ilk sanatçı olmuş, "ÖLÜMSÜZ AKDENİZLİ" olarak onurlandırılmış ve sevgiyle kucaklanmıştır. Ancak, çeşitli sağlık nedenleriyle Amerika'nın başka şehirlerinde açılması planlanan diğer sergileri ertelenmiştir.

Hakkı Karayiğitoğlu 22 Ocak 2007 tarihinde saat 17.00' de kalp yetmezliğinden vefat etti. 

24 Ocak 2007 tarihinde; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı' nda bir tören düzenlendi. Bu törende ailesi, sanatçı dostları ve öğrencileri hazır bulundu. Törenin ardından  İstanbul Karacaahmet Mezarlığı' nda aile mezarlığına defnedildi.

Haber: Tevfik Yalçın 
evetbenim

 


sanatı, sanatçıyı, yaşamı paylaşmak için…
evetbenim

 

Beğendiysen paylaş.

Yazar Hakkında

Sanatı, sanatçıyı, yaşamı paylaşmak…

Yorum yapın

Lütfen Güvenlik Kodunu Giriniz * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.