Hasan KIRAN
Ağaç Baskı Sergisi
"Bir Kalıp Bir Baskı"
28 Ekim – 23 Kasım 2011
Galeri SOYUT A – B Salonları
Galeri Soyut sezona, yeni eklediği salonlarıyla etkinliklerini başlattı. Daha önce bir defada sadece bir kişisel sergi yapabiliyordu. Şimdi ise, yeni A, B, ve C salonlarıyla bir defada üç ayrı etkinliğin açılışını gerçekleştirebilmeyi hedefliyor. Gerektiğinde bütün salonları bir sanatçıya tahsis edebilmektedir. Özellikle C Salonun da genç kuşak sanatçıların ve sanatçı adaylarının, deneysel işlerine yer vermeyi planlamaktadır.
Galeri Soyut, klasik sergilemelerin yanı sıra, günümüz sanatının özelliklerine uygun farklı disiplinlerdeki yapıtları da sergileyebilmektedir. Enstalasyon, Video-art, Performans gibi projeli disiplinlere de yer verip hedeflerini büyüterek Ankara sanat ortamına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Tanınmış sanatçıların yanı sıra genç kuşaktan da yetenekli gençlere yer vererek Ankara sanat ortamını canlı tutmayı planlamaktadır. Galeri Soyut’un yeni geniş salonları ile yaratacağı etki büyük olacaktır.
Galeri Soyut 2011 – 2012 sezonunun açılışını, Semih KAPLAN’ın “Derin Mavide” adlı sergisini 7 – 23 Ekim 2011 tarihleri arasında bütün salonları kullanarak yaptı. Devamında Ağaç Baskı Sanatının usta isimlerinden Hasan KIRAN’ın“Bir Kalıp Bir Baskı” adlı sergisini, 28 Ekim – 23 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirecektir. Hasan Kıran’ın Şamanistik Söylencelerden yola çıkarak oluşturduğu Ağaç Baskı Çalışmaları oldukça ilgi çekici ve heyecan verici bir sergi olarak belleklerimizde yer alacaktır. Özellikle her baskının kalıbını da sergileyerek, izleyiciyi ağaç baskı sanatının serüvenine davet etmektedir.
Galeri Soyut, günceli izleyen, çağdaş, nitelikli ve etkili sergi programları ile, sanat izleyicilerinin, estetik beğenilerine yanıt bulabilecekleri bir galeri olarak, sanat yaşamımızda ki, özel yerini koruyarak, faaliyetlerini sürdürecektir.
Hasan Kıran’nın Çalışmaların Genel Konusu ve Şamanistik Söylenceler;
Mitsel düşüncelerin, mistik ve primif yanlarının imgeler aracılığıyla yeni ifade biçimlerine dönüşmesi olayıdır. Başka bir deyişle mitsel söylencelerin ekspresif bir anlayışla görsel önermelere dönüşmesi durumudur.
Örneğin;
Sergide yer alan; "Şaman'ın Rüyası" ve "Şaman'ın Transı", “Ayin Töreni”, “Gösteri”, “Şamanların Yüzleşmesi”, “Arayış”, “Bekleyiş” isimli seriler, şamanist inancın içinde var olan “Şaman Söylenceleri” özgün dans ritüelleri, doğa inancı gibi konuları işler. Şaman inancında eskiden beri var olan “mit”lerin, günümüz düşüncesinde "imge" aracılığı ile resim yüzeyinde görselleşmesidir. Herhangi bir şaman söylencesi, şamanla ilgili kısa bir metin veya şamanistik çağrışımlar yapan bir görüntü, bir resmin ortaya çıkmasına neden olur. Konu ile ilgili okurken, söylenceleri dinlerken, işaretleri incelerken, ön fikirler kara kalemle çizgilere yansır. Buradan da gelişerek ağaç baskı tekniği ile biçim ve renklerle dönüşür. Yani sanatçının kendi yaratı sınırlarını zorlayıp Şamanistik bir olayı kendi zihninde canlandırıp resim yoluyla görünür kılmaya çalışması olayıdır. Şamanistik bir olayın sanatçıda bıraktığı etki; doğal, orijinal, yapıcı ve dinamik bir yapıda olması önemlidir. Aynı zamanda spontane işleyişe de olanak verilmektedir.
Araştırırken geçmişimizde var olan bir gerçeğin bizde bıraktığı etki önemlidir. Fakat önemli olan o gerçeği ortaya çıkarmak değildir. O gerçeğin sanatçı tarafından kılık değiştirerek farklı şekilde imgeler aracılığıyla karşımıza yeniden çıkması olayıdır.