
Çok değerli Prof. Dr. Mustafa Aslıer 29 Mart 2015 sabaha karşı aramızdan ayrıldı. Naaşı 30 Mart Pazartesi günü saat 15:00' de Tekirdağ/ Barbaros iskelesinden kalkan feribotla Marmara adasına nakledilecek 31 Mart Salı günü ikindi namazından sonra eşinin yanına defnedilecek.
Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunun kurucusu, kuşaklar boyu sanatçı yetiştiren ünlü sanatçı, hocaların hocası Prof. Mustafa Aslıer’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz.
Prof. Aslıer, İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü’nden mezun olmuş, Malik Aksel, Refik Epikman, Şinasi Barutçu gibi gerçek ressam ve grafik sanatçılarından eğitim aldı. Taş baskı, monotipi, özgün baskının tüm tekniklerini ilk kez ülkemizde tanıtmış ve öğretmiştir. 1949 yıllarında ilk litografilerini yaptı. 1953 de ilk grafik hocası olarak yetiştirilmek üzere Almanya’ya eğitime gönderildi. Uygulamalı sanatların gerekliliğine inanan Mustafa Aslıer Tatbiki Güzel Sanatlar Okulunun kurulmasında öncülük yaptı. Uzun yıllar bu okulun öğretim üyesi, yöneticisi, hem de uluslararası alanda kurumun en önemli sanatçısı olarak sanatın öncülüğünü yaptı. DOBAG Projesi ile Türkiye'nin çeşitli yörelerinde kurdukları kooperatifle sanat eğitimi ile kadının sosyal statüsünde olumlu bir değişimin yer almasında da öncü olmuş, köylü kadına yaşamını kazanma hakkını ve söz sahibi olma hakkı vermiştir. Yıllar boyu toplandığı özgünbaskı sanatçıların eserleri ile Marmara Üniversitesi Müze koleksiyonun oluşturulmasında çok önemli bir rol oynamış, müzenin nüvesini oluşturmuştur. Emekli olduktan sonra da eşsiz bilgi birikiminden, sanat aşkından yararlanmak isteyenlere bilge tavırları ile evini ve atölyesini, en önemlisi yüreğini açarak geleceğin sanatçılarının ufuklarını genişletti, onlara yön vermedi.


MUSTAFA ASLIER
1926'da Kırcaali’de (Bulgaristan) doğdu. 1949’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1950-1953 yılları arasında grafik resim öğretmenliği yapan sanatçı uzmanlık eğitimi için devlet bursuyla gittiği Almanya’da Münih Üniversitesi Grafik Sanatlar Akademisi’nde öğrenimine devam etti. 1953-1954'te Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde tipografi dalında çalıştı. 1954 te girdiği Stuttgart Güzel Sanatlar Okulundan 1957'de diploma aldı. Bir yıl Münih, Düsseldof, Köln, Viyana, Paris ve Amsterdam müzelerinde incelemeler yaptı. Türkiye'ye dönünce resimleriyle kısa sürede tanındı. Yurda dönüşünde 1982 ye kadar Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü başkanlığı ve okul yöneticiliği görevlerini bir arada yürüttü. 1963-71 arasında bölüm başkanı, 1971-77 arasında okul müdürü olarak çalıştı.Kendi adına bir atölye kurup geliştirdi ve öğretim üyesi olarak çalıştığı okulun baskıresim atölyesini, bir kaynak atölyeye dönüştürerek, özellikle genç kuşak sanatçıları arasında özgün baskının yayıhp benimsenmesine büyük katkıda bulundu. Zaman zaman yazılarıyla, bu daim kavramlarını da benimsetme yolunda çaba gösterdi. Uzun yıllar İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda çalışmalarını sürdüren sanatçı 1982-1986 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Emekli olduğunda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.

Yurt dışı ilk sergisini 1958’de Almanya’da (Stuttgart), yurt içinde ise 1959’da İstanbul’da açtı. 1962’den bu yana yurt dışında açılan Türk sanatı sergilerine katıldı. Yugoslavya, İsviçre, İtalya, Fransa, Japonya, Almanya ve Norveç gibi ülkelerde açılan uluslararası grafik sergilerinde ve bienallerde, Türkiye’yi temsil eden sanatçılar arasında yer aldı. Gravür sanatçısı olarak tanınan Aslıer, kendine özgü bir stilizasyon anlayışı içinde geometrik formlara uygulanan resimlerinde yöre konularını simgesel öğelerle birarada kullanır. Figüre, resimlerinde, öğretici ve uygulamacı olarak önemli katkılar getirdi.

Mustafa Aslıer gravür sanatçısı olarak tanınır. Kendine özgü bir stilizasyon anlayışı içinde, geometrik formlara uygulanan resimlerinde yöresel konuları, simgesel ögelerle bir arada kullanır. Figür, resimlerinde başlıca konu eksenini oluşturur. Türkiye'de özgünbaskı tekniklerinin gelişmesinde, öğretici ve uygulamacı olarak önemli katkıları olmuştur.
ÖDÜLLER
• İtalya Ugo Carpi Uluslararası Gravür Sergisi (Bronz Madalya, 1971
• Türkiye Cumhuriyeti'nin 50. kuruluş yıldönümü Sergisi, Başarı Ödülü, 1973,
• Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü, 1974
SERGİLERİNDEN SEÇMELER
• Devlet sergileri, 1958-1975 seneleri arasında
• Stuttgart'ta Senatöre Galerisi, 1958
• Viyana Devlet Galerisi, 1959
• Lyublyana Uluslararası Gravür Sanatı Sergisi, 1960
• Tokyo, Ravenna baskıresim sergisi
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Romanya
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Tunus
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Cezayir
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Lübnan
• Çağdaş Türk Sanatı sergileri, 1963
-1964 yıllarında Avrupa ülkelerinde
-1964 yıllarında Avrupa ülkelerinde
• Sao Paulo Uluslararası İkiyıldabir Sergisi, 1967
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, İstanbul, 1967
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, Ankara, 1967
• Almanya Uluslararası Grafik Sergisi, Frechen,1974, 1976 ve 1978'de
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, İstanbul, 1980 ve 1981

MUSTAFA ASLIER'İN ESERLERİ HAKKINDA BİR YAZISI
''Geçmişte de yaptığım resimlere bakarak ,kendi özgün biçim ve renklerimi bulup bütünleştirmeye çalışırken, her resmimin ayrı bir savaşın sonucu olduğunu görüyorum. Asıl yaşam savaşımı resimlerimi yaparken vermişim. En az bin özgün baskı resim, binden fazla özgün çizgi resim, bir o kadar da yağlı, sulu, akrilik boyalı özgün resimler yaptığım hesaba göre altmış yılda iç binden fazla savaş geçirmişim: Hepsini kazanmış olmayı umarım.''
…''Zaman yoldaşım olan yurdum insanlarının, ortak duygu ve düşüncelerinden kaynaklanan çağırgılarımı çizerek geleceğe aktarmaya çalışıyorum: Başka bir deyişle, insanlarıma ''Türkü''lerimi görsel öğelerle söylemeyi deniyorum: Benim de izimi taşıyan görsel Türküler. İnsanlarımı çizmeye on sekiz yaşımda başladım. Bu güne kadar ,altmış beş yıl,henüz var olmayan yapıtlarımı deeme ve araştırmalarımla biçimlendirmeye çalıştım. Bu yolda ilerlerken ,görsel öğeler (salt şekil ve salt renk gibi),görsel dünyayı algılama ve yorumlama konularında ,insanların aydınlattığı değerleri tanıma ve inceleme olanağı buldum.çizdim boyadım, çeşitli madde ve tekniklerin yaratmaya katkı olanaklarını denedim. Yüzlerce binlerce kez. Yaptığım işin ustası olmak istedim:Benden önce yazan çizen eski ustalardan, sanat nesnesi yaratabilmek için seçtiği işin ustası olmak gerektiğini öğrendim: Çabalarımınsonucuna baktığımda,yanlış yolda olmadığımı düşünüyorum. Yurdumun dağlarının kayalarına, büyük yapıların duvarlarına, zamandaşım insanları çizerek, onlarla beraber uzun yaşama boyutuna beraber geçmek isterdim.'
Haber kaynak:
Sibel Ünal
dtgsyo.mugsf@gmail.com
www.mustafaaslier.blogspot.com.tr
Sibel Ünal
dtgsyo.mugsf
www.mustafaaslier.blogspot.com.tr
