İdob 2015-1016 Sezonu açılıyor


www.dobgm.gov.tr

İDOB, 2 Ekim Cuma günü saat 20:00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek olan Açılış Konseri’nde, ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın 9.Senfonisi’ni seslendirilecek.

Ludwig van Beethoven 9.Senfoni
02.10.2015 Cuma, saat: 20:00
03.10.2015 Cumartesi, saat: 16:00
Kadıköy Süreyya Operası

Orkestra Şefi: Borislav İvanov, Zdravko Lazarov
Koro Şefi: Arda Agoşyan
Solistler:
Evren Ekşioğlu/soprano
E.Özge Belen/mezzosoprano
Hüseyin Likos/tenor
Uygulatıcılar:
Kondüvit: Başak Taniş

lk kez 7 Mayıs 1824 tarihinde Viyana'da Kärntnertortheater'da seslendirilen Op.125 Re minör 9.Senfoni,dört bölümden oluşur ve tamamı Ludwig van Beethoven tarafından bestelenip bitirilmiş son senfonidir. Eserin son bölümünde, Friedrich Schiller'in 'Ode an die Freude?'(Neşeye Çağrı) adlı şiirinin bir kısmı, solistler ve koro tarafından seslendirilir. 'Ode an die Freude' insanoğlunun kardeşliğinin ve dayanışmasının coşkuyla vurgulandığı bir şiirdir. 9.Senfoni , önemli bir bestecinin, bir senfonide insan sesini müzik aletleriyle aynı seviyede kullandığı ilk örnektir. Zaman zaman, senfoninin vokal içeren son bölümüne gönderme yaparak 'Koral' diye adlandırılır. Beethoven, Schiller'in 'Neşeye Çağrı'sını müziğe uyarlamayı uzun yıllar boyunca istemişti. Hatta daha sonra, 9.Senfoni'ye alternatif enstrümantal bir son yazarak 'Neşeye Çağrı'yı ayrı bir eser olarak bırakmayı bile düşündüğünü belirtmişti. Tüm Avrupa klasik müzik eserleri içinde en iyi tanınan eser olmasının yanı sıra, Beethoven'in en büyük başyapıtlarından biri sayılan 9.Senfoni, bestecinin tamamen sağır olduğu dönemde bestelenmiştir. Ayrıca modern toplumda önemli bir kültürel rolü vardır: Dördüncü bölümde (Neşeye Çağrı) kullanılmış olan müzik, Avrupa Topluluğu'nun resmi marşıdır (Almanca sözlerin resmi bir statüsü yoktur). Senfoni, evrensel çekiciliği sayesinde UNESCO'nun Dünya Belleği Programı'nda da ayrı bir yere sahiptir.

Ludwig van Beethoven (16 Aralık 1770 – 26 Mart 1827), Alman besteci.
 Ludwig van Beethoven Bonn'da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de kendisi gibi engelli olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven'a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.
1787 yılında Mozart'la çalışmak umuduyla Viyana'ya gitti. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulsa da annesinin hastalığı nedeniyle Bonn'a döndü. Annesinin ölümünden sonra 1792'de Viyana'ya geri döndüğünde Mozart'ın ölmüş olduğunu öğrendi.
1792 yılında Viyana'ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn'ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven'ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
Beethoven'ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon'a Avrupa'ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir. 
Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendi. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart'tan devraldığı prensipleri geliştirdi, daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır.
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817'de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ludwig_van_Beethoven
 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), 2015-2016 sezonunda, geçen sezonlarda kapalı gişe oynayan eserlerin yanı sıra, klasikler ve dünya prömiyerlerinin de yer aldığı  bir repertuarla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

İDOB, 2 Ekim Cuma günü saat 20:00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek olan Açılış Konseri’nde, ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın 9.Senfonisi’ni seslendirerek, daima ihtiyaç duyduğumuz barış, sevgi ve insanlığın kardeşliğini bir kez daha vurgulamakta. 

 Slyvia Balesi
Geçtiğimiz sezonlarda izleyicinin yoğun ilgi gösterdiği La Cenerentola (Külkedisi), L’Elisir d’Amore (Aşk İksiri) ve La Sonnambula (Uyurgezer Kız) operaları; Slyvia ve  Afife baleleri, Seyahatname 2, Şehir-Orman, Akdeniz ve Ezel Bahar adlı modern dans eserleri, Atatürk Oratoryosu ve Yahya Kemal Beyatlı Oratoryosu bu sezonda sanatseverlerle buluşacak.

Dalgalar
Sezonun prömiyeri, aynı zamanda bir dünya prömiyeri olan, Türk opera repertuarına  birçok değerli eser kazandırmış olan bestecimiz Selman Ada’nın Başka Dünya operası. Bir diğer yeni eser ise, dünya opera repertuvarına damgasını vurmuş, Alman edebiyatının en önemli isimlerinden Johann Wolfgang von Goethe’nin aynı isimli edebi eseri olan ve Charles Gounod’nun bestesi Faust operası. Pietro Mascagni’nin  Cavalleria Rusticana ve Johann Strauss II’ nin  Çingene Baron operası  da sanatseverlerin keyifle izleyeceği  yeni eserlerden. 

Kül Kedisi
İzleyicilerin özlemle beklediği Pyotr İlyiç Çaykovski’nin Fındıkkıran balesi ve Adolphe Adam’ın Le Corsaire (Korsan) balesi ilk defa üç perde olarak İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. İDOB, Dünya Dans Günü’nü ise, yitirdiğimiz Türk koreografları da anarak, eserlerinden oluşan bir repertuvarla kutluyor.
 

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise.yalcin@gmail.com 
Bilgi: İstanbul Devlet Opera ve Balesi – Songül Sarıpınar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir