II.Dünya Savaşı İçin Bestelenmiş Rus Ezgileri


Süreyya Operası
http://www.sureyyaoperasi.org/HaberDetay.aspx?id=349

"II. DÜNYA SAVAŞI İÇİN BESTELENMİŞ RUS EZGİLERİ"
06.05.2013 Pazartesi, saat: 20:00
Kadıköy Süreyya Operası

 

 
İstanbul Oda Orkestrası
Hakan ŞENSOY, şef
Mesut İKTU, bariton
 
II.Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünyanın büyük bölümünü kapsayan iki savaştan ikincisi olup dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı 1939’dan 1945’e kadar yedi yıl süren küresel bir çatışmadır. 100 milyondan fazla askeri personelin dahil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır. Yalnız Rusya’da 20 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.
 
Bu süreci birebir yaşayan Rus Edebiyatı’nın ünlü şairleri, hatta savaş muhabirlerinin oluşturduğu dizeler, günün ünlü Rus Bestecileri’nce müziğe çeşitli formlarda yansıtılmış, dilden dile dolaşmış ve bugün tüm dünya ülkelerinde sıkça seslendirilmektedir. Örneğin, Juravli (Turna Kuşları) adlı şarkı, II.Dünya savaşı sırasında şehit olan askerlere bir ağıttır. “Onlar kanlı topraklara gömülmemiş, gökyüzünde Turna Kuşları gibi uçmakta ve oradan dünyayı tebessümle izlemektedir…” Bir başka şarkıda, “Gde Je Tieper Druzbia-Adnopalçanie?” Şimdi Nerdesiniz Beraber Savaştığımız Kardeşlerim? diye seslenir.
 
Tiomnaya Noç’da, savaş sırasında asker, siperde geçen Karanlık Gece’de eşini ve çocuğunu düşünür…
 
Bu yılları genç bir besteci olarak Petersburg’da yaşayan Dmitri Dmitriyeviç Şostakoviç, Almanlar tarafından 999 gün kuşatılmış aç ve susuz bırakılmış şehirden izlenimini Leningrad adı verdiği 7. Senfoni’sine yansıtır. Bu konser programında yer alan ve İstanbul Oda Orkestrası’nca seslendirilecek olan bestecinin “Andante ve Polka” adlı eseri ile, ünlü Barşhai Op.111 Oda Senfonisi savaş yıllarının duygularını dahiyane yansıtır.
 
Orkestra Şefi Hakan Şensoy, Orkestra için “Andante ve Polka” ile Oda Senfonisini defalarca yurt içinde ve yurt dışında yönetmiştir. Mesut İktu’nun seslendireceği şarkıları sanatçımız Oda Orkestrası için kendisi düzenlemiş ve geçtiğimiz sanat sezonunda Belarusya’nın Başkenti Minsk’de “Minsk Devlet Oda Orkestrası” ve Rusya Federasyonu’nun ünlü sanat şehri St.Petersburg’da (Leningrad), St.Petersburg Devlet Akademik Senfoni Oda Orkestrası eşliğinde seslendirmiştir. Eserler, ‘II.Dünya Savaşı İçin Bestelenmiş Rus Ezgileri’ ana temasıyla yurdumuzda ilk kez Süreyya Sahnesi’nde seslendirilecektir.
 
Rusya Eğitim ve Kültür Derneği’nin katkılarıyla…
 
 
Bilet fiyatları: 20/25 TL.

Savaştan ders almayanlar 


Hayati Asılyazıcı

II. Dünya Savaşı, büyük rakamlara ulaşan insan kayıpları, kentlerin acımasızca bombalanarak yerle bir edilmeleri, savaş denen zulmü insanların öldürülmesiyle anlatılması ve yorumlanması çok güç olan kavramdır. Bu savaşın ülkelere bölünerek insan kaybı ile birlikte kentlerin yok edilişi, doğanın katledilişi özellikle Sovyetler Birliği'yle Almanya arasındaki savaşta ortaya çıktı. 5 yıl süren bu savaşın en acı yürekleri dağlayan insan kayıp tablosu Sovyet Rusya'da ortaya çıktı. 26 milyon insanı yitiren bu ülke tarihin en büyük tragedyasını yaşadı ve sonuçta zafer Sovyet Rusya'nın oldu. Almanya bu savaşta 6 milyon asker ve insanını yitirdi. Bu da onlar için yenilgiyle biten Hitler böbürlenmesinin sonucuydu. Moskova'da Mareşal Kutuzof Bulvarı'nı gezerken gördüğüm kayıp insanlar müzesinin içindeki yazılı isimler 26 milyonu gösteriyordu. İnanılmaz bir durumdu bu. II. Dünya Savaşı'nda 26 milyon Sovyet askeri ve sivil halkı hayatını yitirmişti. Bu müzeye tek tek yazıyla yazılması karşısında donup kalmıştım. Sovyet-Alman savaşı Rusya topraklarında başlamış ve devam etmişti. Bu nedenle tarihin en büyük kayıplarına bu ülke uğramış olmasına karşın 5 yılın sonunda zafere ulaşan yine Sovyetler'di.

26 milyon insanı yitiren bir ülkenin bu savaş, şiirine, müziğine, edebiyatına, tiyatrosuna büyük ölçüde yansıyacaktı. 6 Mayıs 2013 Pazartesi akşamı Kadıköy Süreyya Opera binasında Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği bir konserdeydik. Müziğe özellikle opera sanatına yaşamını adamış bariton Mesut İktu konserin solistiydi. Hakan Şensoy'un yönettiği İstanbul Oda Orkestrası eşliğinde Rus savaş dönemi şarkılarından oluşan bir program yaşadık. II. Dünya Savaşı'nı her ezgide anımsatan şarkılar insanı yürekten vuruyordu. Mesut İktu bu şarkıları Rusça olarak okudu. Bu etki daha da arttı, beğeni topladı ve büyük ilgi uyandırdı. Her şarkının ezgisinde savaşı simgeleyen anılar gizliydi. Bunca insanın yitip gittiği savaşta böyle ezgilerin böyle şarkıların toplumdaki derin etkisi elbette ki günümüze kadar
gelecekti. Bariton Mesut İktu önce bunu Mins kentinde oda orkestrası eşliğinde daha sonra S.t. Petersburg'da yine oda orkestası eşliğinde seslendirdi ve Rus dinleyicisi bir Türk sanatçısından bu şarkıları dinlemekten büyük mutluluk duydu.

Dmitri Şostakoviç'in (1906-1975) çağdaş Rus bestecileri arasında önemli bir yeri bulunmaktadır. 1933'te de Atatürk'ün konuğu olarak Bolşoy opera topluluğu ülkemize davet edilmiş; Ankara, İstanbul, İzmir'de konserler vermişlerdi. Gelen sanatçılar arasında 27 yaşındaki Şostakoviç de vardı. Oistrakh ise kemancılar arasındaydı. Ankara gösterilerinden sonra Atatürk konuk Sovyet sanatçıları adına bir balo düzenliyor ve onlara Atatürk imzalı birer altın tabaka armağan ediyordu. Bilindiği gibi Lozan'da bağımsız Türkiye'nin kabul edilmesinden sonra Türkiye'yi tanıyan ilk ülke S Rusya'ydı. Şostakoviç'in II. Dünya savaşının en büyük tragedyasını yaşayan Leningrad için yazmış olduğu senfoni bir destansı müzik yapıtıdır. 1941 yılında Şostakoviç'in bestelediği 7. senfoni, (op. 60) II. Dünya savaşındaki Leningrad kuşatmasını anlatır. Savaşı bütün yönleriyle veren bir senfoni olarak sanatsal estetiğiyle birlikte tarihsel bir niteliği de vardır. Hakan Şensoy yönetiminde orkestra Dmitri Şostakoviç'ten ''Andante ve Polka'' ve Barshai (Op. 110 Oda senfonisi)ni çok başarılı biçimde yorumladı. Bu yapıtların iyi çalışıldığı anlaşılıyordu. Şostakoviç'i seslendiren parçaları bestecinin biçemini yansıtıyordu.

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Alıntı: Aydınlık Gazetesi
* Savaş fotoğrafları: google web

   

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak: İleti Haber/Kadıköy Süreyya Operası – 
 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir