http://www.kadikoy.bel.tr/
KADIKÖY TARİH, EDEBİYAT VE SANAT KÜTÜPHANESİ AÇILDI
15.03.2014 Cumartesi, saat: 12:00
Kadıköy İskele Meydanı
Açılış Konuşması Prof.Dr.İlber Ortaylı – Nilüfer Gürsoy (Kütüphanenin ilk bağışçısı)
Açılış öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bu kütüphanenin İstanbul için bir başlangıç olacağını ümit ettiğini söyleyerek “İstanbul kütüphanesiz değil. 18. Yüzyıldan beri okumaya açık kütüphaneler var. Şüphesiz, kitap koleksiyonları daha eski. Bu okumaya açık kütüphaneler daha çok İstanbul yakasındadır. Suriçindedir. Buradaki o eski Türkiye’nin, neoklasik devir dediğimiz mimari çağının eseri olan Şehremaneti binası, şimdi bir kütüphane ve kültür merkezi haline geliyor. 120 bin kitap kapasitesi var. İnşallah bazı ilavelerle bu ileride gelişecek. Burası bir kitap okuma yeri olduğu gibi seminer ve küçük toplantılar yeri olacak” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Av.Selami Açılış Konuşması
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise görev süresi boyunca Kadıköylüleri iyi tanıdığını düşündüğünü belirterek “Kadıköylülerle iyi bir iletişim kurduk. Çünkü Kadıköy’ün 30 yıllık gelişimi kültüre, sanata, eğitime, sağlığa ayrıldı. Sanatçıya değer veren, onun değerini bilen ve Kadıköy’ün her köşesini ayrı ayrı kültür merkezleri, heykeller ve ufak da olsa yine sanat galeri ile döşemeye çalıştık” şeklinde konuştu.
Tarihi Şehremaneti binası hakkında bilgi veren Öztürk, “1984’de yerel belediyelerin kurulmasından sonra sayın Osman Hızlan döneminde bu bina tadilat görerek tamamen yenilendi ve belediye meclisi olarak hizmet sunmaya başladı. Ayrıca yukarıda belediye başkanının odası vardı. Kozyatağı’nda belediye meclis binası yaptığımızda ve burayı taşıdığımızda, buranın kütüphane olmasına karar verdik ve o günden itibaren burası tarih, edebiyat ve sanat alanlarında bir ihtisas kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlayacak” diye konuştu.
Kütüphanenin 120 bine yakın bir kitap kapasitesi olduğunu dile getiren Öztürk, “Yine planlamalarımıza göre bu bahçe insanların oturduğu, kitap okuduğu, çayını, kahvesini içebildiği bir düzeye kavuşacak. Ayrıca yan tarafta bulunan Maliye Bakanlığı’na ait bina Kadıköy Belediyesi’ne devir edilerek, bu kütüphanenin bir devamı olarak hizmet verecek ki o zaman İstanbul için inanılmaz büyük, güzel ve işlevsel bir kütüphane hizmete girmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Tarih, Edebiyat , Sanat Kütüphanesinin ilk kitap bağışçısı Dr. Nilüfer Gürsoy (*)
Açılış: Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kütüphanenin ilk kitap bağışçısı Dr. Nilüfer Gürsoy (*)
Açılış: Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk,
Oradaydım. 15.03.2014 Cumartesi, Şehremanet Kadıköy/ Tenise Yalçın evetbenim
Konuşmalar için İHA-Kadıköy haberlerinden yayarlanılmıştır.
(*)
Dr. Nilüfer Gürsoy
Dr. Nilüfer Bayar Gürsoy (1921 – …. )
Nilüfer Gürsoy 1921 yılında doğdu. XIII. dönem Bursa, XV. ve XVI. dönem İstanbul milletvekilliği yapmıştır. Annesi Reşide Eynegöllüzade Hanım, babası 3. Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar'dır. Kardeşleri Refii Bayar ve Turgut Bayar'dır.
Kasım 1970'te Ferruh Bozbeyli önderliğinde Adalet Partisi'nden istifa eden senatör ve milletvekillerinden biridir. Bu hareket, Demokratik Parti'sini kurmuştur. Partinin, Genel başkanlığa Ferruh Bozbeyli seçilmiştir. Yüksel Menderes, Sadettin Bilgiç, Talat Asal, Faruk Sükan, Aydın Menderes ve Mutlu Menderes ile birlikte parti yönetiminde yer almıştır.
26 Mart 1975'te parti bölünmüştür. Başta Sadettin Bilgiç ve Mutlu Menderes olmak üzere 12 milletvekili ile tekrar Adalet Partisi'ne geçmiştir.
8, 9, 10 ve 11. Dönemlerde DP (Demokrat Parti) milletvekili olan ve 15 Ağustos 2008 tarihinde vefat eden Ahmet İhsan Gürsoy ile evlendi ve 3 kız çocuğu oldu.
– Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali
– Prof Dr. Akile Gürsoy
– Bilge Gürsoy
Özgeçmiş: http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=4952
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Meydanı’ndaki Tarihi Şehremaneti Binasını, “Tarih, Edebiyat, Sanat Kütüphanesi” olarak hizmete açıyor.
Mimar Yervant Terziyan tarafından 1913 yılında yapılan 101 yıllık tarihi bina, İşgal yıllarında mitinglere tanıklık etmiş, aydınlar bu mitinglerde balkonundan konuşmuş, milli mücadele ateşini buradan yakmışlardı. Özellikle Yunan Ordusu, İzmir’i işgal edinci milli mücadeleyi destekleyen aydınlar Kadıköy Meydanı’nda tepki mitingi yapmış, bu miting sırasında Halide Edip ve Münevver Saime’nin binanın balkonundan yaptıkları halkı coşturan, etkili konuşmaları uzun yıllar hafızalarda kalmıştı.
Günümüze kadar mimari özellikleri korunan Şehremaneti Binası, uzun yıllar Kadıköy Belediyesi Meclis toplantılarına ve sergilere de ev sahipliği yapmıştı.
Kadıköy’ün ilk Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmet verecek olan binanın restorasyonu, Anıtlar Kurulu’nun onayı ile aslına uygun olarak yapıldı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın danışmanlığında faaliyet gösterecek olan Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde kitap koleksiyonlarının yanında tarihi bağış kitaplar da yer alacak. Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde ihtisas, edebiyat-araştırma kitaplığı hizmetleri yanı sıra, kültürel etkinlik programları da düzenlenecek.
Anıt eserin açılışını ise Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sanatçılar, yazarlar ve Kadıköylüler birlikte yapacak.
Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak: İleti Haber/ Kadıköy Belediyesi Basın Danışmanlığı kadikoybasin@gmail.com