LEYLA GEDİZ İN SOLO SERGİSİ GELECEK PROGRAM RAMPA DA

LEYLA GEDİZ’İN SOLO SERGİSİ GELECEK PROGRAM RAMPA’DA

Rampa, 24 Kasım 2011 – 7 Ocak 2012

 


LEYLA GEDİZ

 

Gelecek Program, Gediz’in birçoğu seri olarak tasarlanmış ve deneysel bir üretim sürecine dayalı son dönem işlerinden oluşuyor. Bağlanma ve hatırlama süreçlerinin getirdiği psikolojik, sosyal ve gelişime dair soruları kavramsal bir tavırla çalışan sanatçı sergiyi; mutlu aile hayatının imkansız temsili üzerinden kodluyor. Kutlama kültürünün dayattığı tüketim baskısı ile evlilik kurumunun toplumsal kurgusunda var olan gelecek kaygısı arasında şekillenen bu son dönem resimler, Gediz’in kuşaksal bir kırılma yaşadığı kişisel dönüşümünün izlerini taşıyor.
 

        

 
İlk kez bu kadar kavramsal bir bütünlük dahilinde resim serileri üreten ve varyasyon tekniğine odaklanan Leyla Gediz, soyutlamanın doğasından kaynaklı farklı resimsel değerlerle birbirine paralel hikayeler kurguluyor. “Gelecek Program” adlı seri, düğün ve konser organizasyonlarında İstanbul semalarında patlayan havai fişek gösterilerini soyutlayarak, kutlamanın fizikselliğine ve -hafızada bıraktığı his olarak- gösterinin uçuculuğuna işaret ediyor. Ailesiyle geçirdiği zamanları bir tür etüde dönüştürdüğü  “Loş Bahçe” serisi ise ışığın sürekli dönüştüğü bir bahçede geçen zamanlarda ortaya çıkmış. Bahçenin tekinsiz köşelerinin, ağaçların, yaprakların merkezde olduğu bu resimler, karanlık ve aydınlık dengesiyle ortak hayatlarda konuşulmayan, saklanan, bastırılan sırları simgeliyor.
 

        

     

Gelecek Program sergisinin hazırlık sürecinde kendi sosyal haritasını da sorgulayan Gediz, “Görüştük / Görüşemedik” adlı desenlerinde günlük iletişim dilinin beyaz yalanlarını, buluşmalara engel olarak gösterilen manileri ve gelecek zamanlar için verilen sözleri tipografik imajlar olarak kullanmış. Bir başka seri içinse performatif bir çalışma zemini kuran sanatçı, ara ara görüşemediği arkadaşlarını stüdyosuna davet ederek portrelerini çalışmış. “Atlantis 2000”(2001) ya da Portre”(2002) gibi önceki çalışmalarında portre geleneğine getirdiği güncel yaklaşımlarla bilinen Gediz, bu kez model olarak konumladığı bu genç kadınlarla arasındaki refleksif ilişkiyi, ucu açık bir araştırma sürecinin ilk aşaması olarak konumluyor. Proje modelden çalışmanın doğasına uygun olarak, sürecin sanatçı-özne ile içerik-özne arasındaki -birbirini şekillendiren- organik ilişkiden yola çıkıyor.

 
Ayrıca seri dışı resimlerden merkezinde çocukluktan kalan banyo oyuncağı bir yunusun olduğu "No me mientas" (İspanyolca, bana yalan söyleme) ve balık pullarından yapılmış beyaz bir çiçek figürünün resmedildiği “Paraphernalia” (Latince, kişiye, özellikle bir kadına ait kişisel eşyalar) genellikle otobiyografik bir hikaye anlayışıyla çalışan ressamın nesnelerle olan obsesif ilişkisinin son ürünleri.

 
Leyla Gediz’in kendi kuşağının gelecek kurma telaşına ve yetişkin olma çabasına bir cevap olarak ürettiği Gelecek Program sergisi, oluştuğu hikaye parçalarının toplamından daha fazlasına; bizi birbirimize bağlayan ve hayatla ilişkimizi tanımlayan ortak paydalara karşılık geliyor -kendi deyimiyle soruyor- “Gelecek bize bugün ne vaat ediyor?” 

 

LEYLA GEDİZ
 
1974 yılında İstanbul’da doğan Leyla Gediz 1993 yılında sanat eğitimi için İngiltere’ye gitti. Chelsea College of Art and Design’da eğitimine başladıktan sonra Slade School of Fine Art’a geçmiş, yüksek lisans derecesini Görsel Sanatlar dalında Goldsmiths College, University of London’da tamamlamıştır. Gediz, en çok, İstanbul’dan hatıra ve deneyimlerinin şekillendirdiği resimleriyle tanınıyor. İlk kişisel sergisini 2002’de İstanbul’da açan, ve sonrasında birçok kişisel sergiye imza atan Gediz eserlerini daha sonra Roberts & Tilton Ga
llery, Los Angeles ve Fabian & Claude Walter Galerie, Zürih’de sergiledi. Gediz’in Türkiye’de ve yurtdışında katıldığı karma sergiler arasında “Egofugal”, 7. İstanbul Bienali (2001); “Where? / Here?, Turkish Art Today”, Saitama Modern Sanat Müzesi, Saitama (2003); “Art For…”, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, İstanbul (2005); “Eindhoven – İstanbul”, Van Abbemuseum, Eindhoven (2005); “Urban Reality: Focus İstanbul”, Martin-Gropius-Bau, Berlin (2005); “Save As”, Bovisa Trienali, Milano (2008); “Last Things” Westfaelischer Kunstverein, Münster (2008) sayılabilir. 2008-2009 yılları arasında İstanbul’da çeşitli sergilerin küratörlüğünü üstlenen Gediz, 2010 yılında Helsinki misafir sanatçı programı HIAP’a katılmıştır.
 
Gediz İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
 

Sair Nedim Caddesi No:21a
Akaretler 34357 Besiktas
Istanbul/Turkey
T(+90) 212 3270800
www.rampaistanbul.com

Haber kaynak: Ustungel Inanc uinanc@rampaistanbul.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın
evetbenim
Sergi görseller: Rampa web sitesi www.rampaistanbul.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir