Melisa Gürpınar ı yitirdik.

Melisa Gürpınar'ı yitirdik. 


9 Aralık 1941 – 24 Kasım 2014

Melisa Gürpınar'ı yitirdik. 24 Kasım Pazartesi sabahı vefat eden Melisa Gürpınar'ın  ailesinden aldığımız bilgiye göre; 26 Kasım Çarşamba günü Şakirin Camii'nde ikindi namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.
 
                MELİSA  GÜRPINAR’IN ARDINDAN

 
         İstanbul’un son şairiydi Melisa Gürpınar: Şiirlere, romanlara konu olan o büyülü, karasevdalı İstanbul yok artık, işte onu bize yeniden yaşatan şairimizdi. Onun şiirlerini okurken, Yahya Kemal’in; “Melâli bilmeyen nesle aşina değiliz” dizesini  anımsardım. İnsanımızın yüreğini sızlatan İstanbul tutkunluğu, içimi yakardı.  Melisa da sonunda bıraktı gitti kentini: Tıpkı ayak basıldıktan sonra bozulan ayın büyüsü gibi yok olan –yok edilen- İstanbul’un geçmiş güzelliği gibi…  Doğanın yasası bu elbette; tüm güzellikler bir bir yok olmaya mahkûm, elde kalansa her zaman dizeler, öyküler, romanlar…

   Ailesinin kökeni çok eski İstanbul’lara dek dayanan, aynı zamanda çok iyi bir tiyatro eleştirmeni olan, şiirleri oyunlaştırılan Melisa Gürpınar; “İstanbul’un Gözleri Mahmur” adlı şiirsel bir anlatımla yazılmış öykü kitabı konusunda şöyle der: “Bugün, eski İstanbul’dan artakalan insanlar, doldurulmuş sarnıçlar gibi yüreklerini susturdular, yerini bile unuttular acılarının. O kaynağı yeniden deşmek istemiyorum. Yalnızca ‘eski resimlere bakar mısınız biraz’ diyorum hepsi bu. Çünkü ben de sizler gibi ‘gelecekteki İstanbul’u özlüyorum daha çok. “  

     “Umut Pembeleri” onun ilk kitabıdır; gerçekten de gelecekteki İstanbul’u arar durur geçmiş kentinin sokak aralarında.  “Yeni Zaman Eski Hayat” ta arayıp bulamadığı gibi; ama umutsuz değildir. Çünkü onu vereden kentinin kimliksizliğini, o herkeslerden daha iyi bilir: “Hiçbir okulu bitirmedim/ hiçbir dili sevmedim anadilimden başka/ ben biraz Çerkezim biraz Arnavut biraz Giritli/ kendi esintilerimle baş başa kalınca bazen tanımıyorum hiç/ kimseleri.” derken,  İstanbullunun portresidir çizgilediği… Ona göre ölüm bile silemez İstanbul’un yüzünü: “gözyaşıyla söner mi yangın/ ey ölüm/ ben ne aptalım/ okunur mu yolladığım mektup/ tutuşmuş bir kalemle yazdığım/ dağıldı oyuncak atımın bütün boncukları/ bütün çeşmeleri kurudu sokağımın/ kapladı göğün yüzünü/ kara bir örümceğin ağı/…/ bütün sayfaları uçtu hayatımın/ sonunda mürekkebimle sulandı/ ortanca saksıları/ bir de sözlüğü olacaktı aykın/ sanırım eskiciye satıldı/ ya kentim/ daha yeni doğmuştu / acaba Çingeneler mi çaldı ey ölüm/ ben çok aptalım/ arıyorum boş yere/ kendi küllerime gömdüğüm ışığı.”

      O; kül olan İstanbul’la birlikte küllerinden doğacak Anka kuşu İstanbul’u anlattı: Çünkü kentinin “ölümsüz” olduğuna inanmıştı. Onu son yolculuğuna uğurlarken; değerli şair kimliğinin sevgili kentinde sonsuza dek yaşayacağına inanıyorum. Başta Tiyatro Eleştirmenler Birliği ve TYS olmak üzere tüm edebiyat dünyamızın ve sanatseverlerimizin başı sağolsun.

TANSU BELE
25 KASIM 2014    

   

 


Melisa Gürpınar
Doğumu: 9 Aralık 1941, İstanbul

Zühtüpaşa İlkokulu, Çamlıca Kız Lisesi orta kısmı, Beyoğlu Ticaret Lisesini bitirdi. İstanbul İktisadî Ticarî İlimler Akademisinde bir süre okuduktan sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitirdi (1964). Zeren dergisinde yazı işleri müdürlüğü (1962-63), Kadıköy Halk Eğitim Merkezi tiyatro eğitmenliği (1963-64), Yeni Tiyatro Derneği Başkanlığı (1965-66) yaptı. Londra'da tiyatro öğrenimi yaparken, BBC Türkçe Servisinde çalıştı (1965-67). Bu serviste ilk tiyatro eleştiri yazılarını okudu. Kardeş Sahnenin kurucu ortakları arasında yer aldı (1969-70). Aynı yıllarda matbaa işletmeciliğiyle uğraştı. Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreterliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Repertuar Kurulu üyeliğinde bulundu (1993-94). Müjdat Gezen Sanat Merkezinde ve diğer özel tiyatro kurslarında ders verdi (1995-96). Oyunları sahnelendi. Şiir dışında oyun, roman, çocuk kitabı türlerinde de eserler verdi. Kimi yazılarında Melisa Erdönmez imzasını kullandı.. Şiirleri Varlık, Gösteri, İstanbul, Ataç, Otağ, Soyut, Yelken, Sanat, Edebiyat 81 gibi dergilerde yayımlandı. İstanbul'un Gözleri Mahmur ile 1991 Halil Kocagöz Şiir Ödülünü, Yeni Zaman Eski Hayat ile 1994 Avni Dilligil Yılın En İyi Oyun Yazarı Ödülünü aldı.
Eserleri
ŞİİR: Umut Pembeleri (1962), Yeni Bir Gün Şarkısı (1975), Geceyarısı Notları (1981), Ara Beni Sevgilim Sözcüklerin İçinde (1983), Yaz Mektupları (1985), Çocukluğum ve Ölümüm (1992), İstanbul'un Gözleri Mahmur (Şiirsel öyküler, 1994), Salkımsöğütlerin Göl-gesinde (1998), Her Harf Bir Melek (1999)
ROMAN: Okul Arkadaşım (1998)
OYUN: Yeni Zaman Eski Hayat (1993)
ÇOCUK KİTABI: Uçup Giden Kent (1991), Kitap Benim Kanadım (1999)
 

http://www.yasamoykusu.com/biyografi-1683-Melisa_Gurpinar


Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise.yalcin@gmail.com
Melisa Gürpınar Yaşamı ve Görseller: 
http://www.yasamoykusu.com/biyografi-1683-Melisa_Gurpinar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir