Muzaffer İzgü den Grotesk Güldürü

Muzaffer İzgü’den Grotesk Güldürü

Hayati Asılyazıcı

Güldürü edebiyatımızın ustalarındandır Muzaffer İzgü.Edebiyatımıza baktığımızda "mizah" yani güldürünün tarihsel bir geçmişi olduğunu anımsayalım. Kimileri İncili Çavuş'tan başlatır, doğru olan da Nasrettin Hoca'dır. Köklü ve uzun geleneği olan bu türün bütün boyutlarıyla incelendiğinde Nasrettin Hoca başlı başına kaynaktır. Doğu edebiyatı geleneğinde Özbekler'de, Türkmenler'de, Azeriler'de Nasrettin Hoca güldürünün büyük ustası olarak edebiyatımıza yansımıştır.

Cumhuriyet döneminde güldürü edebiyatımızın önemli bir dalı oldu. Bu alanda büyük ustalar yetişti. Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali (Marko Paşa'daki yazılarıyla), Muzaffer İzgü Cumhuriyet tarihimizin odak isimleri olmuşlardır. Mizah dergileri ve karikatür çizerlerimizi elbette ki yadsıyamayız. Onlar siyasal ve toplumsal yaşamımızı dikenli gülleridirler. Güldürü ustamız Muzaffer İzgü'nün İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmekte olan"Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?"adlı oyunu izleyiciden büyük ilgi görürken kısa da olsa yukarıdaki satırları yazmama neden oldu. Kızını evlendirmek isteyen tipik bir Türk annenin geleneksel kuralları kullanarak halk dilinde -evde kalmış- yaşı geçmiş kızı için çırpınışını mizahi bir biçemle anlatıyor usta yazarımız Muzaffer İzgü. Gerçekçi bir gözle bakıldığında bu yöntemin sadece Anadolu'ya yada kırsal kesimlerde yaşayan ailelere özgü olmadığını, kentlerde de yaşandığını biliyoruz. İzgü,evlilik kurumunu gerçekçi yönlerini ironi bir dille anlatmaktadır. Bu anlatım klasik bulvar oyunlarında gördüğümüz evliliklere taş çıkartmaktadır. Gelenek ve göreneği tiyatro diliyle sahneye taşıyan yazar ilgi çekici betimlemelerle ana kız ilişkisini sergilemektedir.

Mutlu Güney'in sahneye koyduğu oyun başarılı bir bütünlük içerisinde sergileniyor. Oyunun eksen kişisi anne rolünde Hanife Şahin sanat yaşamının en başarılı düzeyinde olduğunu belirtmeliyim. Kendini aşan,yenileyen geleneksel bir tipik anne kompozisyonu ile kalıcı bir karakter çizimini sergilemektedir. Nurhayat rolünde Hülya Çelik Kalebayır oyuna renk katan kompozisyonu ile dikkati çekiyor. Ahmet Dizdaroğlu, Ali Ersin Yenar ve M. Lebip Gökhan rolleriyle oyuna katkı sağlıyorlar.

Serhat Akın'ın ışık tasarımı, Nurettin Özşuca'nın müziği ve Suar Şeylan'ın dekoru oyunu renkelndiren çalışmalardı.

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Alıntı: Aydınlık Gazetesi
Son Güncelleme: Pazar, 27 Ekim 2013 01:38

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir