OBEN GÜNEY BİLGİ SİTESİ AÇILDI… KUTLU OLSUN!..

OBEN GÜNEY BİLGİ SİTESİ AÇILDI… KUTLU OLSUN!..
www.obenguney.com

28 Ağustos 1993 Yılında aramızdan ayrılan Oben Güney Bilgi Sitesini Tüm Dünyanın Sanatseverlerine duyururken; onun söylemini yineliyoruz:

İNSANDA TİYATRO TİYATRODA İNSAN…

28 Ağustos 1993 Yılında aramızdan ayrılan Oben Güney Bilgi Sitesi; ölümünden 19 yıl sonra arkadaşları tarafından açılması düşüldü ve 27 Mart 2012 Dünya Tiyatro Günü ‘ne yetiştirildi.  Oben Güney Bilgi Sitesi; sanatçının yaşamının araştırılması, yapıtları ve anılarını bir araya getirilerek bugünün ve gelecek kuşakların aydınlanması için çalışacak.  Sitede yer alan her konu ve bilginin belgelere dayandırılması temel ilke olarak benimsenmektedir.

Düşünülüşü ve kuruluşu ile bir örnek olacak olan www.obenguney.com  Bilgi Sitesi; sanatçının bir kitabının  adını da taşıyan: “İNSANDA TİYATRO TİYATRODA İNSAN” özdeyişini ilke olarak benimsemektedir.

Sitenin açılış yazısı; Oben Güney’in arkadaşı ve dünyaca tanınan usta oyun yazarımız Tuncer Cücenoğlu tarafından yazılmıştır.

Oben Güney Bilgi sitesinin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ediyor ve sonsuzluğa değin yaşatılmasını ve insanlığı aydınlatmasını en içten duygularla diliyoruz…
evetbenim

OBEN GÜNEY TÜRKİYE'NİN BÜYÜK DEĞERLERİNDEN BİRİDİR...

Açılış yazısı: Tuncer Cücenoğlu


 

OBEN GÜNEY TÜRKİYE'NİN BÜYÜK DEĞERLERİNDEN BİRİDİR...
 
Oben'le ilk kez 1983 yılında tanıştık.
İstanbul'da Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde benim Kadıncıklar'ım (Rejisör: Levent Kırca), proje sahibi Cem Özer'in çabasıyla da içinde Obean Güney'in de yer aldığı  Batı Yakası'nın Hikayesi oynanıyordu.
Benim Milli Eğitim Bakanlığı, onun da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'yla ilişkisi kesilmişti.
Yani ikimiz de sakıncalıydık.
Sonrasında ise yolumuz 1985 yılında İstanbul Sanat Tiyatrosu'nda çakıştı.
Işıklar içinde yatsın dostum Aydın Tolan tiyatronun müdürüydü.
Abdi İpekçi Ödülü'nü kazanan oyunum Çıkmaz Sokak'ı çok beğeniyordu.
Çıkmaz Sokak hiç  sahnelenmemişti. Metni ve bu bilgileri Oben'e vermiş.
Oben oyunu çok beğenmişti, bana dedi ki: “Bu oyunu ben sahnelemek istiyorum. Refik Erduran'a duyuracağım. İzin verirse kuşkusuz.” 
Çok mutlu olacağımı söyledim.
Nitekim oyunu Oben Güney 1986 yılında Erduran'ın İstanbul Sanat Tiyatrosu'nda sahneledi ve hem o reji,  hem de ben yazar ödüllerini kazandık.
 Dostluğumuz da böylece gelişti.
 
                                                 *           *           *
Sonrasında Oben'in böbrek sorunu ciddi boyutlarda ortaya çıkmaya başladı.
Onun her zaman yanında olmaya çalışıtım ve oldum da. 
Değişik hastanelere gittiğimizi, diyaliz seanslarına Oben'i götürdüğümü her zaman gururla anlatırım.
Ama onun yanında olanlardan Tevfik Yalçın, Hayati Asılyazıcı ve Aydın Tolan'ın adlarını da anmadan geçmemeliyim.
Sonuçta çabalarımıza rağmen Oben'i kaybettik.
Bir gün karısı evden aradı telefonla beni. Kiracı olarak oturdukları evden ev sahibi tarafından atılmak isteniyorlardı. Hatta kadın öylesine korkmuştu ki ev sahibinden kaçarken balkondan atlamış ve bacağını bile kırmıştı.
Sorunu kökünden çözmek için onlara bir ev almaya karar verdim. Ama nerden? Gene sanatçı kardeşlerimizin yapacağı küçük katkılarla büyüyecek birikimle..
Ben, Üstün Asutay, Haldun Dormen, Müşfik Kenter ve birçok sanatçı harekete geçtik.
Ortak bir hesap açıp herkesin o hesaba gönlünden geldiği kadarını yatırmasını önerdik. Levent Kırca, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yılmaz Erdoğan ve bir çok sanatçı katkıda bulundular…
Hatta ben işi daha da ileriye götürüp o zamanlar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a bile mektup yazarak destek istedim.
Her ne kadar Sayın Erdoğan bana bir mesaj yazma tenezzülünde bulunmadıysa da Belediyenin olanaklarını harekete geçirip katkıda bulundu.
Sonunda ailenin beğendiği bir daire alındı onlara. Ayrıca kalan bir miktar para da aileye teslim edildi.
Geçmişteki bu olay beni hep gururlandırmıştır.
Sanatçılarımız için de müthiş bir örneklemedir.
Bugünlerde Tevfik Yalçın'ın yeniden ortaya çıkıp Oben'le ilgili bir site açması ve onunla ilgili birşeyler yapma çabası beni yeniden heyecanlandırdı.
Devletin sahip çıkmadığı sanataçılarımıza sanatçı dostlarının sahip çıkması bence yeni ve güzel bir örnek oluşturacaktır.
Elimizden geleni yapacağız..

Tuncer Cücenoğlu
                                                                            
www.tuncercucenoglu.com
cucenoglutuncer@gmail.com
 

Bugün sevinçliyiz!..

Oben Güney Bilgi Sitesini yaşama geçiriyoruz… Zaman denilen o vahşi ata gem vurduğumuz, “Dur bakalım! Ne oluyor?” dediğimiz gün. “İNSANDA TİYATRO TİYATRODA İNSAN” dediğimiz gün…

Sevinçliyiz!.. Tiyatromuzun bu değeli insanına görevimizi yaptığımız, anısını, sanatını yaşatacağımıza söz verdiğimiz gün.

Gelecek, siz değerli sanatsever insanımızın, gençlerimizin çabasıyla çok daha güzel olacak!.  Sizler bize insanı anlatacaksınız: Oben Güney’in Hamlet yazısında olduğu gibi:

 “Ben bütün bunları İNSAN’lardan öğrendim… İNSANLARI tiyatrodan, tiyatroyu o insanları yaratan, irdeleyen İNSAN MİMARLARI’ndan. Kısaca Hamlet deyip geçmeyin… Hamlet ya da başkası, İNSAN’a ilk adımı öğretiyorsa, ikinci adımı senin kendi insanına öğretmen gerekir.”

Gençler: Bu site sizlerin çalıma alanınız…. Bu sitenin gerçek sahibi sizlersiniz. Bu site; sizlerden çok büyük katkılar bekliyor… Her gün evinize girer gibi özgüven ve rahatlıkla bu siteye giriniz…. Oben Güney yaşasaydı; bunu sizden beklerdi…

Oben güney’in dostları, sanatçı arkadaşları: En büyük görev sizlere düşmektedir… Geçmiş ve yaşanmışlık sizlerin anılarında, belleklerinde ve arşivlerinizde saklı… Şimdi onları gün ışığına çıkarma zamanıdır.

Bu gün sevinçliyiz!…
Geç kalmış bir borcu ödemenin, geleceği biçimlendirmeyi tasarladığımız ve çabalarınızla güzel bir örnek oluşturduğumuz, geleceğe güven ve umutla baktığımız bir gündeyiz. Bu sitenin oluşumundaki katkılarınızdan dolayı sizlere sonsuz teşekkür ediyoruz. Sağolun!

Bu gün sevinçliyiz!…
Oben Güney Web Bilgi Sitesini açtık!
Kutlu olsun….

Oben Güney.com Bilgi Sitesi
İNSANDA TİYATRO TİYATRODA İNSAN
27 Mart 2012 İstanbul/TÜRKİYE

bilgi@obenguney.com
obenguneybilgi@gmail.com

Site Açılış Manşet Grafik Tasarımı:
Cem ÇETİNOK

Haber Kaynak: www.obenguney.com  web sitesi
bilgi@obenguney.com

obenguneybilgi@gmail.com

Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
evetbenim@gmail.com
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir