Sait Maden Son Yolculuğuna uğurlandı.

Büyük usta; şair, illüstratör, ressam, çevirmen, yayıncı ve grafik tasarımcı
Sait Maden'i Yitirdik

Büyük usta; şair, illüstratör, ressam, çevirmen, yayıncı ve grafik tasarımcı Sait Maden, geçirdiği bypass ameliyatı sonrası yakalandığı akciğer pnömonisine bağlı olarak bugün (19 Haziran 2013, Çarşamba ), saat 9’da aramızdan ayrılmıştır..! Derin üzüntü içerisindeyiz. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve meslektaşlarına başsağlığı dileriz. Ruhu şad olsun…
( Sait Maden  21 Haziran Cuma günü Karacaahmet Şakirin Camii nden öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak)

https://www.facebook.com/pages/Sait-Maden/129144707243553

 
Sait Maden Son Yolculuğuna Uğurlandı
 

Usta şair, ressam, yayıncı ve grafik tasarımcı Sait Maden; 21 Haziran Cuma günü Karacaahmet Şakirin Camii nde öğle namazının ardından ailesi, yakınları, sanatçı dostları, şairler, gazete ve dergi yöneticileri,  Türkiye Yazarları Sendikası Başkan ve üyeleri katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.


Türk Dili Dergisi Yayın yönetmeni Ahmet Miskioğlu eşi Türkân Miskioğlu

  

  

Oradaydım. Tenise Yalçın/ 21.06.2013
Şakirin Camii
 

Sait Maden'i son yolculuğunda yalnız bırakmayan eşi ve çocukları, yakınları, arkadaşları, sanatçı dostları, Türk Dili Dergisi  sahibi ve yayın yönetmeni Ahmet Miskioğlu, Türkân Miskioğlu, Prof.Dr.Yıldız Tümerdem, Tenise Yalçın, Anais Martin, Melahat Babalık, Emine Erbaş, Orhan Kılıç, Av.Ayhan Görür, Mustafa Öneş, İnci Ponat, Cumhuriyet Gazetesi Kültür Egemen Berköz, Ömer Özgeç ve Mukadder Özgeç, Ekrem Kaya, sanatçı Sabri Tuluğ Tırpan, Sarp Maden'in sanatçı arkadaşları, yazar Necati Tosuner, TYS Başkanı Mustafa Köz, TYS yazar ve şairleri…
 

SAİT MADEN (1932 Çorum -  19 Haziran 2013 İstanbul) - Görsel/Alıntı:(Bir Usta, Bir Dünya: Sait Maden Tasarımcı, Sanatçı, Şair- Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları içeriğinden alınmıştır.

SAİT MADEN
(1932 Çorum –  19 Haziran 2013 İstanbul)
Hakkında
 
Grafik tasarımcı, şair, çevirmen, ressam ve yayıncı Sait Maden, 1950’li yıllardan itibaren edebiyat, sanat ve tasarım alanlarında önemli eserler vermiştir.
 
Biyografi
Şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcı Sait Maden, 1931’de Çorum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladıktan sonra, içindeki resim ve şiir tutkusunun peşinden İstanbul’a geldi. 1949–55 yılları arasında İDGSA Resim Bölümü’nün Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinden mezun oldu.
 
1955–60 yılları arasında; pano ve sergileme tasarımları, tiyatro dekorları, sinema afişleri hazırladı. Grafik tasarım çalışmalarına 1957’de yan bir uğraş olarak başlamıştı; 1960’tan sonra ağırlıklı olarak bu disipline yöneldi ve yayın
tasarımı alanında yoğunlaştı. Birçok yayınevine 8000 dolayında kitap ve dergi kapağı tasarladı. 500 dolayında logo, süreli yayın, broşür, ambalaj ve etiket tasarımları yaptı; kitaplarında kullandığı yazıyüzlerinin de bir kısmını tasarladı; çok sayıda siyasi amaçlı afişin tasarımcısı oldu. 1958–63 yılları arasındaki gazetecilik döneminden sonra, 1964’te kendi atölyesini kurdu. 1960–75 arasında Yapı Kredi, İş Bankası, Akbank, Denizcilik Bankası gibi kuruluşlar için reklam-tanıtım hizmeti verdi.
 
1969’da Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı; derneğin bir süre başkanlık görevini yürüttü. Bu süreçte çalışmaları, yurtdışındaki yayınlarda yer alan Maden, 1979’da ülkemiz adına bir ilk olan “Başlangıcından Bugüne Türk Grafik Sanatı” adlı kitap projesine başladı. Türkiye’deki grafik tasarıma bir geçmiş arama çabasıyla yürüttüğü araştırma kitabının ilk bölümü “Çevre” dergisinde yayımladı. Zamansızlıktan ve destek yokluğundan projesini tamamlayamadıysa da, 1830 sonrasına ait bölümünü özet olarak kaleme aldı ve “Grafik Sanatı” dergisinde yayımladı.
 
Logo tasarımlarını, 1990’da yayımladığı, “Simgeler” adını verdiği kitabında topladı. Kitabının önsözünde şöyle yazıyor: “Ödül alan ilk simgem 1954 yılında çizildiğine göre, elli yıllık bir gözlemci ve uygulamacıyım. Bu elli yıl içinde yüzlerce simge çizdim.”
 
Sait Maden’in çalışma alanı, birbirini tamamlayan iki parçaya ayırılır: Grafik ve edebiyat. Bu ilişkiyi şu sözleriyle dile getiriyor: “Benim grafiğimi biçimlendiren, alttan alta etkileyen ve destekleyen, besleyen tek kaynak benim şair tarafımdır. Edebiyatım, benim resmimi çok besledi.” Maden, 13 yaşında şiir yazmaya, 16’sında Fransızca ve Osmanlıca öğrenmeye başladı. Lorca’yı anadilinden çevirebilmek için İspanyolca öğrendi. Şiir ve çeviri kitaplarını yayımlayabilmek için 1996’da Çekirdek Yayınları’nı kurdu. Edebiyatın kendine kazandırdığı farklı ruh hallerini, illüstrasyon üslubuna da yansıttı ve birbirinden farklı tarzlarda üretimlerde bulundu.
 
Araştırmacı, tasarımcı ve akademisyen Sadık Karamustafa, Maden için şöyle diyor: “Onun için çağdaş tipografi anlayışını Türk grafik tasarımına getiren tasarımcı demek hakbilirlik olacaktır.”
 
17 Aralık–24 Ocak 2010 tarihlerinde “Bir Usta, Bir Dünya: Sait Maden. Tasarımcı, Sanatçı, Şair” adlı retrospektif sergisi açıldı, sergi kapsamında bir de kitap yayımlandı. Babıali Ankara Caddesi Ankara Han’ın dördüncü katındaki atölyesinde, değişmeyen titizliği ile mükemmelin peşinde koşmaya devam etmektedir.
 
–––––
 
Metin: Ömer Durmaz’ın “İstanbul’un 100 Grafik Tasarımcısı ve İllüstratörü” adlı kitabından, 2010, Kültür A.Ş. Yayınları.
 
(Sayfa yöneticisine öneri, istek ve destekleriniz için: omer.durmaz@yahoo.com.tr)
 

 
Söz! Dışarı Çıkma Saati
 

Söz! dışarı çıkma saati. Giyin üstünü.

Söz! dışarı çıkma saati. İşte gong.
Uçtu güneş-karga. Ateşte
ve taşta gong. Tutuşmuş çizmelerini
sıyırdı bir gölge ve bulutlara
astı kılıcını. Bu saat
dışarı çıkma saati. Giyin üstünü.

Söz! öfkeni giy bacağına. Al çividen
kırbacını. İşte hergünkü
biçimleri gizemli bir el
sildi göz önünden parıltısıyla. Artık
dışarı çıkma saati. İşte yollarda
aynı kalıba dökülmüş yüz ayak, aynı
ipe geçirilmiş yüz kol koşmada
günlük sofrasına zırvanın. Artık
dışarı çıkma saati. İşte yollarda
birbirini çiğneyip çığrışır sesler
çekirgeler gibi sıçrayıp… İşte
kızıl bir ipliğe gelişigüzel dizilmiş
gözler sallanıyor havada, amaçsız bir el
evden ev kor gezdirirken
ve yıkıntı ve çığlık ve kül… Alçalan kuyu
ve yükselen baca üstüne şimdi
kapanıyor büyük bir çene
ve çıplak ağacından günlük edimlerin, kimbilir,
kopup savruluyor kimlerin yüzü.

Söz! dışarı çıkma saati. Giyin üstünü.

Söz! giyin üstünü. Koy cebine
çıplak çeliğini hıncının.
Çiğne eski biçimleri bir bir ökçenle.
Resmini duvardan al aşağı tanrının. İndir
çağdaş yalvaçları çivilerinden. At
başını bir yana, gövdesini bir yana
bütün edebiyatın. Saat
dışarı çıkma saati. Fırla öfkenle
ölü yüzlerinden yapılma serin çarşaflar
üzerinde geviş getiren kente.

Söz! dışarı çıkma saati. Giyin üstünü.

Bir sarnıça sonsuz hunilerden akıyor akşam…
Akıyor akşam… Akıyor akşam ve alarm.
Kızıl dilleri dışarda lambalar koşuşuyor
alanlarda. Savuruyor ölü göğün kâğıtlarını
minareler. Ve rıhtımlara
ağır sandıklara boşaltıyor karanlığı
vinçler, ağır çatırtılarla… Alarm!…
Ve süzülüp indi çatılara son peygamberi
felâketin bir büyük karga.

Söz! dışarı çıkma saati. Giyin üstünü. 

Sait Maden
 

    


Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
 http://www.siirceler.com
Haber içerik: Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sait-Maden/129144707243553

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir