Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri

SANAT KURUMU
2008 – 2009 SEZONU

TİYATRO ÖDÜLLERİ

BELİRLENDİ
Oyun: Fosforlu Çevriye, DT 2009

27.06.2009 tarihinde toplanan Sanat Kurumu Seçici Kurulu üyeleri, 2008 – 2009 Tiyatro Sezonu ödüllerini belirledi.

Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Atila Sav, Gülşen Karakadıoğlu, Dr. Türel Ezici, Filiz Elmas, Şenol Tiryaki, Ali Rıza Kars ve Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin’den oluşan Seçici Kurul; başkentte sahnelenen oyunların yanısıra, başkent dışında yerleşik olduğu halde, turne yoluyla ve en az bir haftalık sürelerle başkentin sanat yaşamına katılan 2008 – 2009 dönemi yapımı oyunları da değerlendirmeye aldı.

Ödül yönetmeliği ve geleneğine uygun olarak yapılan değerlendirme sonunda ödüller ve sahipleri belirlendi.

En iyi oyun yazarı: Bu ödüle değer bir çalışma bulunamamıştır. “En İyi Yazar” ödülünün 2003 yılından bu yana verilmemiş olması, dramaturg kadrosu olan ödenekli tiyatro kurumlarımızın, yerli oyun yazarlarının çabalarını destekleme yönünde yetersiz kaldığını ve genel olarak tiyatroların yazılan ve hatta basılan oyunların sahneye aktarımında yeterli çabayı göstermediği düşünülmektedir.

En İyi Erkek Oyuncu: Dönem içinde oyunculuk bakımından başarı düzeyinin üstünde sayılacak yeter sayıda aday bulunduğu saptandı. Bu nedenle ödülün paylaştırılmasına ve Tamer Levent’in “Galile’nin Yaşamı”; Bülent Yıldıran’ın “Deliler Boşandı”daki kompozisyonlarının ödüllendirilmesine karar verildi. Ayrıca Öteki Tiyatro’nun sahnelediği “Korkuyu Beklerken” oyunundaki başarılı yorumu nedeniyle M. Nurkut İlhan övgüye değer erkek oyuncu olarak değerlendirildi.

En İyi Kadın Oyuncu: Bu alanda da ödüllendirmeye değer sanatçıların çokluğu dikkate alındı ve Melek Baykal’ın “Sokrates’in Son Gecesi”; Nermin Uğur Bakır’ın “Fosforlu Cevriye”deki yorumlarının ödüllendirilmesine karar verildi. Ayrıca Deniz Gökçe Kayhan’ın “Eşik” oyunundaki yorumu övgüye değer bulundu.

En İyi Çevre Tasarımı: Bu alanda, ödülün “Fırtına”daki çalışması nedeniyle Elena Ivanova’ya;

En İyi Giysi Tasarımı: “Genç Osman”daki başarılı çalışmaları nedeniyle Gülümser Erigür’e;

En İyi Işık Tasarımı: “Fırtına” ve “Genç Osman” oyunlarındaki başarılı çalışması nedeniyle Şükrü Kırımoğlu’na verildi.

En İyi Sahne Müziği: Ödül “Fosforlu Cevriye”nin müziği için besteci Attila Özdemiroğlu’na verilirken;

En İyi Hareket Tasarımı ve Dans Düzeni: Ödüle, “Fosforlu Cevriye”deki çalışması ile Özden Aktürk değer bulundu.

En İyi Çeviri: Başarılı oyun çevirileri arasında “Testosteron”un çevirisi ile Neşe Yüce’ye verildi.

En İyi Yapım: Oyuncuların sahnede gösterdikleri başarı ve uyum ile performansları göz önüne alınarak Oyun Atölyesi’nin sahnelediği “Testosteron” adlı oyun en başarılı yapım olarak değerlendirildi.

En İyi Yönetmen ve Övgüye Değer Yönetmen dallarında ise ödüllendirmeye değer başarılı çalışmalar görülmemiştir.

Yayın ve Tanıtım Tasarım Ödülü: Sahne sanatları alanında, yayın ve tanıtım tasarımı ile ilgili çok başarılı çalışmaların yapıldığı, bu çalışmaların sahne sanatlarına yaptığı katkılar gözönüne alındığında, bu tür çalışmaların da değerlendirilmesi gerektiği ve ödül verilmesinin uygun olacağı kararlaştırıldı. Bu yıl ilk olarak bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı “Gökhan Yolcu” bu dalda ödüle değer görüldü.

Jüri Özel Ödülü: Bu ödülün farklı düzeyde ve doğrultuda sanata, özellikle tiyatro sanatına yapılan eğitici ve kültürel etkinlikler açısında verilmesi öngörüldü. Bu düşüncelerle: Assitej Türkiye Merkezi’nin çocuk tiyatroları için yıllardır hayata geçirdiği çabalar düzenlenen uluslar arası festivaller ve benzeri çabaları ve 12 yıldır Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’ni kesintisiz gerçekleştiren Cengiz Özek’e “Jüri Özel Ödülü” ile değerlendirilmesine karar verildi.

Haber Kaynak: İleti Haber; Tolga Savaşçı
Haber Düzenleme Tevfik Yalçın evetbenim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir