ŞEHİR TİYATROLARI NDA BU HAFTA (23-27 NİSAN 2014)

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI’NDA

BU HAFTA (23-27 NİSAN 2014)


Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi

100. yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nisan ayının 4. haftasında 8 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Vakti Geldi, Shakespeare, Ocak, Kes ve Kaç, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli.

Şehir Tiyatroları bu hafta ayrıca 30. Çocuk Şenliği’ni kutluyor. Şehir Tiyatroları’nın 9 sahnesinde 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında bütün çocuk oyunları ve gösterileri seyirciyle ücretsiz buluşacak.

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı müzikal oyunda, 31 Mart Olayı ile başlayan ve 1960 yılının ortalarına kadar devam eden süreçte, ülkemizin siyasal ve toplumsal durumu tüm gerçekliğiyle yansıtılıyor. Beraber büyüyen Vicdani ile Efruz’un ilerleyen hayatları ve ilişkileri üzerinden, içindeki vatan sevgisini, ülkesinin çıkarlarını kendi hayatından bile üstün tutan Vicdani Yurdakuler’in her zaman yenilmeye mahkûm, düzene ayak uyduramayan ve haksızlıklarla dolu hayatı gözler önüne seriliyor. Haldun Taner’in yazdığı Can Doğan’ın yönettiği oyunun müzikleri Selim Atakan’a ait. 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Can Alibeyoğlu, Şeyda Arslan, Özgür Atkın, İrem Arslan Aydın, Mert Aykul, Barış Çağatay Çakıroğlu, Uğur Dilbaz, İrem Erkaya, Can Ertuğrul, Elyesa Çağlar Evkaya, Yasemin Gezgin, Eftal Gülbudak, Ümran İnceoğlu, Yılmaz Meydaneri, Neslihan Öztürk, Ersin Umulu, Zeynep Göktay Dilbaz, Pınar Demiral, Yeşim Mazıcıoğlu, Neşe Ceren Aktay, Emre Karaoğlu rol alıyor.

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin’in uyarladığı, Can Doğan’ın yönettiği oyun, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan, Özgür Atkın/Samet Hafızoğlu’nun rol aldığı oyun, 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Vakti Geldi… Üç  eski  okul arkadaşı; bir iş adamı, bir bürokrat ve bir profesör… Yıllar önce yaşanan ve üzerine  sünger çekilen bir olay… Tam da her şeyin yolunda  gittiğini düşündükleri sırada bir karabasan gibi üzerlerine çökmüştür. Aile düzenleri, siyasi, ekonomik ve akademik gelecekleri hatta tüm yaşamları onları buluşturan bir kız yüzünden tehdit altındadır. Yüzleşme vakti gelmiştir. İlginç ve sürpriz gelişmelere gebe hesaplaşmalar başlar. Gökhan Eraslan’ın yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda; Orhan Hızlı, Ali Karagöz, Yeşim Koçak, Selçuk Soğuk&ccedil
;ay
rol alıyor. Oyun, 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde

Shakespeare’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kendi düş dünyalarından yaşamı yorumlayan hastalarla, onları anlamaya çalışan iç çelişkiler içindeki hekimler, sistemin eksikliğinden yararlanan personelin ilişkileriyle süre giden yaşantı, yeni bir hastanın aralarına katılmasıyla değişime uğrar. Her biri tanınmış bir kişiliği temsil eden hastalar ile hastane çalışanları giderek Shakespeare ve “Romeo ile Juliet” oyunu etrafında yaşama bakmaya başlarlar. Farklı gezegenlerden geldiğini düşünenler; Sarah Bernhardt, Stalin gibi tarihsel, sanatsal kimlikler, bölünmüş kişilik yaşayanlar, konumuna, yaşam biçimine yabancılaşan çalışanların biçimlediği Shakespeare, 19. yüzyılın sonundan günümüze dünya tarihinde yaşanan konuları paylaşıyor. İyiliğin, güzelliğin, ortak düşler kurmanın insanlığın kurtarıcısı olduğu düşüncesini işleyen “Shakespeare”, komedyanın anlatım olanaklarından yararlanarak insanlığın sorunlarına dikkat çekiyor. Elçin’in yazdığı Melahat Abbasova’nın yönettiği oyun, 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’ndeOyunda; Sezai Aydın, Selma Kutluğ, Ertuğrul Postoğlu, Murat Coşkuner, Meriç Benlioğlu, Elçin Atamgüç, Nevzat Çankara ve Özgür Dağ rol alıyor.

Ocak, 1960’lı yıllarda emekçi bir ailenin ekonomik güçlüklere ve geçim sıkıntısının getirdiği zorluklara rağmen bir arada durma çabasını anlatır. Anne, baba, çocuklar ve büyükanneden oluşan aile bireylerinin her biri farklı karakterlere ve hayallere sahiptir. Tüm sıkışmışlıklarına rağmen birbirlerine duydukları sevgi, diğer tüm yoksunluklarını unutturmaktadır. Sahnede bir yandan aileyi izlerken, diğer yandan 1960'ların İstanbul'unu, hayallerini, müziğini ve radyosunu da hatırlarız. Turgut Özakman’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda; Aslı İçözü, Hakan Güner, Mahperi Mertoğlu, Cengiz Tangör, Erkan Sever, Mana Alkoy, Soner Dinç rol alıyor. Oyun, 24-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde

Kes ve Kaç, sağlık sektöründeki özelleştirmelerin neden olduğu büyük tehlikelerin konu edildiği oyunda; birbirinden ilginç hasta ve “hastalık hastası” karakterlerin başından geçen komik olaylar anlatılıyor. “Kes ve Kaç”, maddi çıkar dünyasında aklını kullanamayan bireyin nasıl kullanılabileceğine işaret ediyor. Peter Horsler’in yazdığı Bora Seçkin’in yönettiği oyun, 23-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde Oyunda; Berrin Koper, Betül Kızılok Bavli, Caner Bilginer, Cem Karakaya, Derya Yıldırım, Elif Özge Özder, Eylül Soğukçay, İbrahim Can, Rıdvan Çelebi rol alıyor.

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı müzikal oyun, 25-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşuyor. Aziz Nesin’in kaleminden birey-devlet ilişkisini sorgulayan oyunu, Y. Kenan Işık yönetiyor. Oyunda; Toron Karacaoğlu, Y. Arda Alpkıray, Tuğrul Arsever, Göksel Arslan, Şevket Avşar, Yalçın Avşar, Volkan Ayhan, Savaş Barutçu, Mehmet Bulduk, Mevlüt Demiryay, Can Doğan, Hasibe Eren, Hamit Erentürk, Murat Üzen, Selin Türkmen, Murat Güreç, Ergün Işıldar, Nurdan Kalınağa, Reyhan Karasu, Ezgim Kılınç, Cihan Kurtaran, Derya Kurtuluş, Senem Oluz, Okan Patırer, Deniz Evrenol, Melisa Demirhan, Serkan Bacak, Berk Samur, Doğan Şirin, Tankut Yıldız, Burteçin Zoga, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor. Oyunun müzikl
eri Timur Selçuk imzasını taşıyor.

Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli, 24-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkıyor. A. Kadir Bozkurt’un yazdığı Zuhal Ergen’in yönettiği oyunda; ülkenin birinde yaşanan siyasal ve toplumsal değişimler, evlilikleri boyunca bu sürece şahitlik ederek ölümle şakalaşan yaşlı bir çiftin ilişkisi ekseninde mizahi bir dille aktarılıyor. Kendini değiştirmeyi akıl edemezken dünyanın düzenini değiştirmeye çalışan ve eşiklerde kalmanın sancısını yaşayan bir adamın baskılar karşısındaki tavrı hicvediliyor. Kahramanlarımız için hayat tıpkı sirke tadında böğürtlen reçeli gibi… Biraz acı, biraz buruk ama bazen de tatlı… Oyunda; Mert Tanık ve Bensu Orhunöz rol alıyor.

İyi seyirler…

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım
23-27 Nisan 2014 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi
23-27 Nisan 2014 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Vakti Geldi
23-27 Nisan 2014 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Shakespeare
23-27 Nisan 2014 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

Ocak
24-27 Nisan 2014 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Kes ve Kaç
23-27 Nisan 2014 Ümraniye Sahnesi

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
25-27 Nisan 2014 Kağıthane Sadabad Sahnesi

Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli
24-27 Nisan 2014 Gaziosmanpaşa Sahnesi

 

PROGRAM:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Gümüş Cad. No.3 Harbiye-ŞİŞLİ İSTANBUL
Basın Ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35 / Faks: 0212 449 51 41

https://www.facebook.com/istanbulsehirtiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu

e-mail: basin.yayin@ibb.gov.tr web: www.ibst.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir