ŞEHİR TİYATROLARI OCAK AYI ÜÇÜNCÜ HAFTA OYUN DÜZENİ: 14-18 Ocak 2015

 

ŞEHİR TİYATROLARI OCAK AYI ÜÇÜNCÜ HAFTA OYUN DÜZENİ:

14-18 Ocak 2015

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2015’in üçüncü haftasında 15 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 14-18 Ocak 2015 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Bir Yaz Gecesi Rüyası, Para, On İki Öfkeli Adam, İstanbul Efendisi, İlk Oyun; Çürük Temel, İsimsiz, Terzi, Pırtlatan Bal, Kedi ile Palyaço,Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Balon, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Harikalar Mutfağı, Damlaların Dansı, Piti…
 
14 – 18 Ocak 2015 tarihlerinde sahnelenecek oyunlar ve konuları;
 

BİR YAZ GECESİ RÜYASI
Shakespeare’in en sevilen klasiklerinden olan “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, Avrupa’nın önemli yönetmenlerinden AleksandarPopovski tarafından çağdaş bir reji anlayışıyla sahneleniyor. Metni sahneye olduğu gibi aktarmak yerine, onunla oynamayı ve görsel olarak etkileyici bir performansa çevirmeyi tercih eden Popovski, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nı sahnelerken üç ana eksende ilerleyen hikayeyi sahne tasarımına da yansıtmış. Oyun seyirciyi, saray çevresinden Theseus ve Hippolyta ile dört genç aşık arasında geçen olaylar, Pyramus ve Thisbe’nin trajik aşk hikayesini sahneleyen esnafların dünyası ve Oberon, Titanya, Puck, diğer periler ve elflerden oluşan periler dünyası arasında gezdiriyor.William Shakespeare’in yazdığı AlexandarPopovski’nin yönettiği oyundaLevent Üzümcü, Selin İşcan,Gürol Güngör, Özgün Akaçça, Onur Demircan, Nurdan Kalınağa, Canan Kübra Birinci, Çağlar Yiğitoğulları,Arda Aydın, Onur Şirin, Dilay Taşkaya, Elyesa Çağlar Evkaya, Yavuz Şeker, Müslüm Köse, Hazal Uprak, Aslı Şahin, Gürkan Bağbuğrol alıyor. 14-17 Ocak 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin ErtuğrulSahnesi’nde…
 

PARA
 
Para,2012-2013 sezonu sonunda Necip Fazıl Kısakürek’in ölümünün 30. yılı vesilesiyle özel bir gösterimle seyirciyle buluştu. Necip Fazıl Kısakürek’in öne çıkan oyunlarından olan “Para”, paranın belirlediği toplumsal yaşamın çürümüşlüğünün bireylere ve bir aileye yansıyan yanını ele alıyor. Savaş, vurgun, insanı hiçe sayan ekonomik ilişkiler ve bankalar, toplumsal çözülmeye hizmet eden siyaset, birbirine güven duymayan bireylerin sistemden gelen güçlerini birbirine karşı kullanmaları oyunun olay örgüsünü oluştururken, “insanlık değerleri” tartışmaya sunuluyor. Engin Gürmen’in yönettiği oyunda; Aziz Sarvan, Cem Uras, Doğan Altınel, Nurdan Gür, Aslı Aybars, Betül Kızılok Bavli, Oğuzboy Vedat Şahin, Zeki Yıldırım, Alev Oraloğlu, Deniz Yeşil Mavi, Ali Mert Yavuzcan, Seza Güneş, Engin Gürmen rol alıyor. Oyun, 14-17 Ocak 2015tarihleri arasındaFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…
 

ON İKİ ÖFKELİ ADAM
 
Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan, ReginaldRose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda;Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, BurteçinZoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu,Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar OrçinveYalçın Avşar rol alıyor. Oyun; 15-17 Ocak 2015tarihleri arasındaKağıthaneSadabadSahnesi’nde…
 

İSTANBUL EFENDİSİ
 
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun 15-17 Ocak 2015tarihleri arasındaGaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.Musahipzade Celâl‘in yazdığıEngin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Derya Çetinel, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhanrol alıyor.

 
İLK OYUN: ÇÜRÜK TEMEL
 
Darûlbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olan Çürük Temel, Engin Alkan’ın çağdaş yaklaşımıyla 100. yıl anısına yeniden sahnede… Oyun, iflas etmekte olan bir fabrikanın ekseninde bir diğerinin hakkını hiçe sayıp kendi hakkını diğerlerine dayatan uzlaşmaz aile bireylerinin çatışkılarını modern bir tragedya formunda seyirciye sunuyor. Emile Fabre’nin yazdığı, Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarlayarak çevirdiği, Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş’ın günümüz Türkçesi’ne aktardığı oyunda;Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Mustafa B
arış Koçkar, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür
rol alıyor. Oyun; 14-17 Ocak 2015tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

 
İSİMSİZ
 
İsimsiz,yılbaşı gecesi kutlama için bir araya gelmiş bir ailenin başından geçen geceyi, insanların birbirini olduğu gibi kabul etmemesi üzerinden anlatıyor. Bu bakış acısıyla evin ahırında yaşayan hayvanlar tarafından da insanların bu durumu eleştiriliyor. Özgür Kaymak Tanık’ın yazıp yönettiği oyunda; Berrin AkdenizZoga, Can Alibeyoğlu,Pınar Aygün,Mert Aykul, İskender Bağcılar, Caner Çandarlı,Zeynep Göktay Dilbaz, Ada Alize  Ertem, Defne Gürmen, Ceren Hacımuratoğlu, Nazif Uğur Tan rol alıyor. Oyun 2-3 Ocak 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri, 14-17 Ocak 2015 tarihleri arasında iseÜsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde…
 

 

 
TERZİ
 
SlavomirMrozek'in 1964'te sürgündeyken yazdığı "Terzi", Polonya tiyatrosunun olduğu kadar,  çağdaş absürt tiyatro (saçma tiyatrosu) biçeminin de dünyadaki en önemli örneklerinden biri kabul edilir. Rol kişilerinin, süreçleri olan karakterler değil, evrensel semboller olarak ele alındığı oyunda yazar, politik, sosyal ve kültürel dönüşümlere burlesk (alaycı) bir üslupla yaklaşır. Belirsiz bir zamanda ve belirsiz bir coğrafyada yaşanan "Barbar" istilası, ülkede yapısal bir dönüşüme neden olabilecek midir, yoksa barbarlar, "Terzi"nin giydirerek belirlediği erkin yeni temsilcilerine mi dönüşecektir? Bu sorulara yanıt arayan tiyatral bir fabl olarak karşımıza çıkan oyunda "Kral hiçbir zaman çıplak olamaz!"… Eğer olursa, artık kral değildir… Ahmet Saraçoğlu, Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunç Baturalp, Can Başak, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun,15-17 Ocak 2015 tarihlerinde ÜmraniyeSahnesi’nde…
 

ÇOCUK OYUNLARI

 
PIRTLATAN BAL  (7+ Yaş)
 
Türk ve Dünya Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Aziz Nesin’in yazdığı Pırtlatan Bal, çocuk klasikleri arasında hâlâ vazgeçilmez bir yerde duruyor. Hastalanan torununa bal bulabilmek için uğraşan Nine’nin çaldığı tüm kapılar yüzüne kapanmıştır. Yoksullara faizle borç veren Paracı’nın uşağı Şakşak’la Nine pazarda karşılaşırlar. Şakşak, cimri efendisinden korktuğu için Nine’ye bal vermez. Bir de üstüne onunla alay etmeye başlayınca, Nine “Her kim bu baldan yerse pırt pırt pırtlasın” diye bir dilekte bulunur. Yoksulları görmezden gelip bencillik edenlerin başına neler geldiğini, Yönetmen Haşmet Zeybek’in köy seyirlik motiflerle sahneye aktardığı bu masalda izleyeceğiz. Oyunda; Mert Aykul, Nur SaçbükerOtan, M. Soner Dinç, Derya Keykubat, Serkan Bacak, Şeyda Arslan, Hamit Erentürk, Mana Alkoy, Zeynep Göktay Dilbaz, Cihan Kurtaran, Murat Güreç, Murat Üzen, Uğur Dilbaz rol alıyor. Oyun, 18 Ocak 2015 tarihlerindeHarbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…

 
KEDİ İLE PALYAÇO  (3+ Yaş)
 
Erhan Özçelik’in yazıp yönettiği Kedi ile Palyaço’da dostluğun önemi kedisini kaybeden bir palyaço ile sahibini arayan bir kedinin eğlenceli ilişkileri ekseninde aktarılıyor. Oyunda;Pınar Demiral, Okan Patırer rol alıyor. Oyun;18 Ocak 2015 tarihlerindeFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…
 

ÜÇ KARDEŞ VE MUHTEŞEM  KURT  (3+ Yaş)
 
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Oyunda; Okan Karaca / Okan Patırer, Betül Kızılok / Pınar Aygün’ün rol aldığı oyun, 18 Ocak 2015tarihindeKağıthaneSadabadSahnesi’nde…
 

 
 http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari/tr-TR/Sayfalar/Oyun.aspx?oyunid=446
 
BALON (7+ Yaş)
 
Şehir Tiyatroları’nın yeni çocuk oyunuBalon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz.  Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür.Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyun, 18 Ocak 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde…Oyunda,Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çi&cced
il;ek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar, Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin, Nazan Yatgın
rol alıyor.

 
BİRGÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3–6 Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı,Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyundaDerya Yıldırım/Derya Çetinelrol aldığı oyun, 18 Ocak 2015 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner, 15 Ocak 2015 tarihlerinde iseKağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
 
Haluk Işık ve Ege Işık’ınyazdığı UğurArda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı'nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayanGülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Güzin Alkan, Gözde İpek Köse, Nilay Bağ’ınrol aldığı oyun, 18 Ocak 2015tarihlerindeÜsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde…
 
DAMLALARIN DANSI  (5+ Yaş)
 
Sema Ergenekon-Gökhan Aktemur’unyazdığı Cengiz Özek’in yönettiği Damlaların Dansı’nda; doğadaki en güzel canlılardan biri olan Nadide Çiçek solmak üzeredir. Su Damlaları ise ona yardım edebilmek için yeraltından yola çıkarlar. Ancak Nadide Çiçek’e ulaşmak hiç de kolay olmayacaktır. Suyun oluşum evrelerinin bir serüven hikâyesiyle canlandırıldığı oyunda “yardımlaşma, dayanışma ve ortaklık” duygusu vurgulanıyor. Oyunda; Nihat Alpteki, Fatma İnan, Volkan Ayhan, Seza Güneş, Nurdan Gür, Çağrı Hün, Emre Şen rol alıyor. Oyun, 18 Ocak 2015 tarihlerindeÜmraniye Sahnesi’nde…
 
 
 
PİTİ (3+ Yaş)
 
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Pitioyununda,annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeşPiti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca, Ceren Hacımuratoğlurol alıyor. Oyun, 15 Ocak 2015 tarihlerinde iseGaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…
 
İyi seyirler…

HABER KAYNAK:
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Darülbedayi Cad. No.3 Harbiye-ŞİŞLİ İSTANBUL
Basın ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35 / Faks: 0212 449 51 41
https://www.facebook.com/istanbulsehirtiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.trweb: www.ibst.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir