TDK Başkanından açıklama:Türkçedeki Bozulma ve Yabancılaşma Hak. kanun tasarısı Meclis gündemine alınamadı

Türk Dil Kurumu Başkanı
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın
Türkçemizin korunması ve gelişmesine ilişkin açıklaması

"TV Reklamlarının dilinde küfüre çok az kaldı.." köşe yazımı yazarken; Türkçemizin korunmasında temel yasal dayanağın ne olduğunu araştırdım. Son yıllarda TDK çalışmalarını ve kurumun başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN' çabalarını; hayranlık ve ilgiyle izliyordum. Bu çabaların sonucunda yıllardır eksikliği hissedilen "Türkçemizi doğru ve güzel kullanmayanlar" ve dilimizin yapısını bozma gayreti içinde olanlarla yasal bir şemsiye altında mücadele edileceği günlerin yaklaştığı inancıyla sevinmiştim. Toplumun bu konuda ciddi bir beklentisi de vardı ve bir çok kesimde bir düşünce birliğine varılmış görünümü de yansıyordu. Tüm bu güzel çabalar birden kesildi ve meydan yine Türkçemize zarar verenlere kaldı.

İşte bu konuları öğrenmek için; TDK na düşüncelerimi aktardım. TDK Başkanı tarafından adıma gönderilen yazı beni çok mutlu etti. Ancak, bu yazı dikkatle okunduğunda Türkçemizin yasal savunma olanaklarından yoksun, iyi niyetli çalışmalara ve kuruluşlara bırakıldığını gördüm.

Bizler, anadili Türkçe olanlar, bu konuda hiç de geri adım atmak niyetinde değiliz. Devletin resmi dili olan "Türkçenin" gelişmesi, korunması için elimizden geleni yapacağız. Bu her şeyden önce bu ülkede bir aydın olma, yurttaş olma  sorumluluğudur. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'a, bizi aydınlattığı için sonsuz teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diyoruz.   

Tevfik Yalçın
evetbenim

TDK Başkanı   Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın yazdığı yazı:

Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN: T.C. ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU TÜRK DİL KURUMU BAŞKANI

 

T.C.

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU

TÜRK DİL KURUMU BAŞKANLIĞI
Sayı : B.02.1.KDT.5.02.12.00-4581-4582

Konu :

Sayın Tevfik YALÇIN
Türk Dil Kurumu yüce önder Atatürk'ün yönlendirmesiyle kurulduğu 1932 yılından günümüze kuruluş amacı olan Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Bu çerçevede günümüzde bilimsel araştırmalar, yayınlar, konferans ve kongreler düzenleyerek Türk dili alanında yapılan bilimsel çalışmalara yön vermektedir.
Toplumumuzda Türk dili alanında bir yabancılaşmanın yaşandığı gözlenmektedir. Yukarıda ortaya konulan kuruluş amacından da anlaşılacağı üzere Türk Dil Kurumunun bu alanda herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır.
Karar alma ve uygulama süreçlerini bilgilendirme ve yönlendirme açısından ise Türk Dil Kurumu TBMM'de kurulan Türkçedeki Bozulma ve Yabancılaşma Hakkında Kurulan Araştırma Komisyonuna uzman kuruluş olarak danışmanlık yapmaktadır. Bu çerçevede TBMM'nde geçtiğimiz dönem içinde bu yönde bir kanun tasarısı hazırlanmış ancak komisyonlardan geçerek Meclis Genel Kurulu gündemine alınamamıştır. Bununla birlikte Türk Dil Kurumu, Türkçenin doğru ve güzel kullanımı yönünde toplumda bir dil bilincinin oluşması için başta TRT, RTÜK ve diğer özel yayın kuruluşları ile ortaklaşa olarak eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmakta, yürütülen kampanyalara da destek vermektedir. Bilimsel araştırmaların yürütüldüğü üniversitelerin ilgili bölümlerinin katkılarıyla da farklı illerde Türkçenin Gücü adı altında toplantılar düzenlenmektedir. Söz konusu toplantılar ve üniversitelerde gençlerin kuruduğu Türkçe gençlik kolları gibi sivil toplum kuruluşları ile yürütülen bu tür çalışmalar toplumda bir dil bilincinin oluşmasına yöneliktir. Bu çalışmalar sonucunda farklı illerin belediye meclislerinde ve Ankara Ticaret Odasında iş yeri adlarının Türkçe olması yönünde kararlar alınmıştır. Yabancı kökenli iş yeri adlarını kendi istekleri ile değiştiren iş sahipleri Türk Dil Kurumu onurlukları ile ödüllendirilmektedir.
Türk Dil Kurumu bünyesinde yürütülen Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu gibi günlük kullanıma yönelik çalışmalar hem yayın ve hem de tdk.org.tr adlı Genel Ağ ortamında okuyucunun kullanımına sunulmuştur. Büyük Türkçe Sözlük başlığı altında 614 bin madde başından oluşan Sözlüğümüz de okuyucuların kullanımına Genel Ağ üzerinden ücretsiz kullanıma açılmıştır. Söz konusu Genel Ağ adresimizden Sesli Türkçe Sözlük hizmetinde de yararlanabilirsiniz. Türk Dil Kurumu kurulduğu günden günümüze dek 1000'e yakın yayın hazırlamış ve bilim dünyasının dikkatine sunmuştur.
Bilgilerinizi rica ederim.
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN
Türk Dil Kurumu Başkanı

Atatürk Bulvarı 217, 06680 Kavaklıdere/ANKARA-TÜRKİYE http//tdk.org.tr
Tel: (312) 4268124 Belgeç (Faks): (312) 468 07 83 baskan@tdk.org.tr

TV Reklamlarının dilinde küfüre çok az kaldı..

Haber Kaynak: İleti; TDK Başkanlığı Yazısı
Haber Düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir