BU "TERZİ" BİLDİĞİNİZ GİBİ DEĞİL…
"Kral hiçbir zaman çıplak olamaz! Eğer olursa artık Kral değildir!” fablının bir yansıması olarak Slawomir Mrozek tarafından 1964 yılında yazılan "Terzi", Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu olarak seyirciyle buluşuyor.
1974'ten bu yana tiyatro yaşamını sürdüren Ragıp Yavuz oyunun yönetmenliğini üstlenmiş. "Tiyatro yapmadığımda, bir süre sonra vicdanım sızlamaya başlıyor." diyerek kendini ifade eden Ahmet Saraçoğlu ise "Terzi" rolünde…
BU DÜNYANIN GİYDİRİCİSİ "TERZİ"
"Terzi"nin tehlikeli bir figür olduğunu belirten Ahmet Saraçoğlu, rolüyle ilgili olarak şöyle konuştu: "Oyunda Terzi'nin sembolize ettiği şey müthiş bir erk, müthiş bir güç. Her şeyi yöneten, her şeye kılıf giydiren bir Terzi'den ve bu giydirilmeyle şekillenen insanlardan söz ediyoruz… Terzi'nin o kadar çılgınca amaçları var ki, ona kalsa hayvanları, bitkileri hatta mineralleri bile giydirecek. Terzi'ye göre çıplaklık barbarlık, doğa ise kaos ve karışıklık demek ve bütün bunların düzene sokulması gerekiyor."
Yönetmen Ragıp Yavuz ise oyunu yorumlayışını şu cümlelerle aktardı: "Terzi absürt bir oyun. Elbette kişiler var, ancak bu kişiler süreçleri olan karakterler olarak değil evrensel semboller olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda kesin bir zaman ya da coğrafya yok. Her yer ve her zaman ya da hiçbir yer ve hiçbir zaman olarak algılamak mümkün. Başrol kişisi Terzi, bütün dünyaya "format" atmaya çalışan bir gücün simgesi. Kendi kimliğimizle ve özgürce yaşamını, seçimlerini belirleyen bireyler olmak yerine, dikte edileni, ok işaretleriyle gösterilen yönelimleri yaşamında barındıran insanlara dönüştürülmeye çalışıldığımız bir dünyada yaşıyoruz. Terzi bu dünyanın giydiricisi… Böylesi bir giydirilmeye hayır demenin yolları da var kuşkusuz… Becerebildiğimizce aktarmaya çalışacağız…"
Polonya tiyatrosunun olduğu kadar, çağdaş absürt tiyatronun da dünyadaki en önemli yazarlarından biri kabul edilen Slawomir Mrozek'in 1964 yılında, İtalya'da sürgündeyken kaleme aldığı "Terzi", 19 – 29 Kasım 2014 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde sergilenecek.
Sahne tasarımı Barış Dinçel, kostüm tasarımı Ayşen Aktengiz, ışık tasarımı Mustafa Türkoğlu, efekt tasarımı Ersin Aşar ve hareket düzeni Yasemin Gezgin'e ait olan oyunda; Ahmet Saraçoğlu, Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunçoğlu Baturalp, Emrah Derviş Soylu ve Can Tarakçı rolleri paylaşıyor.
HABER KAYNAK:
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Gümüş Cad. No.3 Harbiye-ŞİŞLİ İSTANBUL
Basın ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35 / Faks: 0212 449 51 41
https://www.facebook.com/sehrintiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.trweb: www.ibst.gov.tr