Türkiye ve Japonya Diplomatik ilişkileri'nin başlangıcının 90.yıldönümü dolayısıyle Türk Japon Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik olan "Türk Japon Dostluk Konseri" 21.10.2014 Salı, saat: 20:00'de Atsuko Suetomi ve Göksel Baktagir katılımıyla Kot ve Kanun Resitali, dünyaca ünlü devlet sanatçımız piyanist Gülsin Onay Piyano Resitali İş Sanat Kültür Merkezi'nde gerçekleşecektir.
Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar
*Program TRT tarafından yayımlanacaktır.
Gülsin Onay
Piyanist
Gülsin Onay'ın uluslararası Müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafya'da 5 kıta 68 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay’ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov’un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu- Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche’ı bestelemiştir.
Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD’leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika’da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint-Saens konçertolarını ve Miami Piyano Festivali resitalini yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD’si ile birlikte sanatçı Amerika’da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı’nda eğitim gören Gülsin Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014
“Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir.
Atsuko Suetomi
Koto Sanatçısı
Koto sanatçısı Atsuko Suetomi Japonya'da doğdu. Musashino Üniversitesi v
e Takasaki Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Japon Kültürü ve Japon Müziği okudu.
İkuta Klasik Koto çalmayı öğrendikten sonra modern KOTO âleminde usta sayılan Tadao Sawai ve Kazue Sawal'dan eğitimler aldı.
Japonya ve birçok ülkelerde konser veren sanatçı bazı Türk eserlerinde Koto ile çalmaktadır. Tusunami mağdurları için hayır konserleri veren sanatçı; Türkiye’de ve farklı ülkelerde yapılan festivallere sıkça davet alıp sahneye çıkmaktadır.
Sanatçının Life Music şirketi tarafından çıkartılan “Kuş gibi” ,adlı CD’si Japonya’da tedavi edici müzik olarak ün kazanmıştır.
1995-2006 Japonya’da her yıl solo konseri verip müzik okulunda özel müzik dersleri öğretmiştir.
Atsuko Suetomi; Ekim 2005’te bir aylı aylık turne için Türkiye gelmiş olup: Ülkemizin kültürel ve doğal güzelliklerinden ve insanlarının sıcaklığı, misafirperverliği, nazik davranışlarından etkilenerek yerleşmeye karar vermiştir.
Şubat 2007-2009 yılarında İstanbul 2010-2012 İzmir ve Ağustos 2012 yılından sonra Ankara'da yaşamaktadır.
Sanatçı Atsuko Sutomi kariyerinde önemli saydığı organizasyonlardan bazıları şöyledir.
2000 Dünya Kupasında Kore Kültür Bakanı tarafından konser vermek üzere davet edilmiştir.
2000 – 2002 yıllar Amerika’da konser turnesine çıkmıştır. Müzik tedavisiyle ün kazanmış. Dawn Becaker Çocuk Hastanesinde konuk sanatçı olarak Koto konseri vermiş olup; ayrıca Amerika Japon Büyükelçiliği’nin destek verdiği Blakship Festival’inde sahne almıştır.
2002 Hawai’de Japonca yayın yapan radyo organizasyonuca Noel konseri vermek üzere davet edilmiştir.
2003 Peru’da Japonya Büyükelçiliği’nin daveti üzerine “Melodias Del Japon konser” verdi. Bu konserin ardından Peru Devlet Müzik Okulu’ndan teşekkür mektubu almıştır.
2005 Endozeya ve Singapur’da konser turnesine çıktı. Bali İntercontinental Hotel’de Sumatora Tsunami mağdurlar için hayır konserleri vermiştir.
2006 Türkiye konser turnesine çıkıp, Japon Büyükelçiliği, Japon Konsolosluk, Mersin ve Ürgüp Belediyesi'nin düzenlediği organizasyonlarda Koto konserleri vermiştir.
2007-2009 yıllarında Türk Telekom, Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Baptist Kilisesi, Kadir Has Üniversitesi, İzmir JAICA ve Ankara Hilton Hotel bünyesinde konserler vermiştir.
2010 İzmir’de yaşamaya başladı. 2010 Türkiye’de Japonya yılı İzmir açılış töreninde Koto konseri vermiştir.
2010 Ankara Uluslararası Şefika Kutluer Müzik Festivalinde Misafir sanatçı olarak sahne almıştır.
2013 yılında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Sihinzo Abe’in katılımlarıyla gerçekleşen organizasyonda Koto resitali vermiştir.
Koto’nun özgün ve güzel yankılanışı ve spritüel sesi ile insanları huzura kavuşturan sanatçı Atsuko Suetomi; Türk Japon Vakfı bünyesinde defalarca konser vermiş olup aynı zamanda Türk Japon Kadınları Dostluk Derneği
üyesidir.
Koto Japonya'da huzur müziği ya da şifa müziği olarak kabul ediliyor, yaptığı müzik aracılığı ile Türk insanına huzur vermek istediğini ifade etmektedir.
Koto Sanatçısı Atsuko Suetomi Türkiye’yi çok sevdiğini her fırsatta söyleyip kendini Türk ve Japon Halklarının fahri kültür elçisi olarak tanıtmaktan gurur duyduğunu ifade etmektedir.
Göksel Baktagir
Kanun Sanatçısı
1966'da Kırklareli'nde doğdu. Müziğe sekiz yaşında, babası Muzaffer Baktagir’in gözetiminde başladı. 1988’de İTÜ Türk Musikisi
Devlet Konservatuarı’ndan mezun olarak bir yıl sonra lisansüstü eğitimine başladı. Aynı yıl, Tanburi Necdet Yaşar yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na girdi. “Necdet Yaşar Ensemble” ile çeşitli ülkelerde konserler verdi. Beste çalışmalarına
konservatuar yıllarında başlayan Göksel Baktagir’in, 35’i sözlü ve 160’ı enstrümantal olmak üzere 250 kadar beste çalışması bulunmaktadır. Eserlerinin birçoğu TRT repertuarına alınmış, “Sazım” adlı zavil saz semaisi, 1990’da TRT tarafından düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştır. “Tek Kelime” adlı muhayyerkürdi şarkısı, Milliyet
Gazetesi tarafından 1997’nin en sevilen 10 şarkısı arasına seçilen sanatçının “Doğu Rüzgarı” albümü 2000’de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirilmiştir.
2004 yılında merkezi İsviçre’de bulunan Avrupa Birliği Vakfı’ndan Yılın Müzik Ödülü’nü almıştır.2012’de Türk Musikisi Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ITRÎ Müzik ödüllerinde “Yılın Bestekârı” ödülüne layık görüldü.
Baktagir 1984’ten bu yana, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra, özellikle “sol el” için geliştirdiği teknik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Günümüzün en önde gelen kanun icracılarından biri kabul edilen sanatçı, temelde bir Türk müziği enstrümanı olan sazının tüm olanaklarını değerlendirerek, bakış açısını New Age, caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişletmiştir.
Bu bağlamda, Doğu ve Batı müzik dünyasının önemli adlarıyla konserler vermektedir.
Mercan Dede “Secret tribe grubunda yer almıştır. Yirmi üç ülkenin önde gelen sanatçılarından oluşan Tefk en Filarmoni
Orkestrası’nın saz solistlerindendir. 1999’dan beri İstanbul Sazendeleri grubuyla Türkiye içinde ve dışında, özellikle akademik kurumlarda konserler vermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği topluluğundaki görevinin yanında, İstanbul Fasıl Topluluğu’nda da çalışan Baktagir, bu topluluklarla İngiltere, Fransa, Danimarka, İsveç, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya, İtalya, İsviçre, Makedonya, Malta, ABD, Kanada, Arjantin, Malezya, Hindistan,
Türkmenistan,Azerbaycan ve Japonya’da konserler vermiştir. Çeşitli ülkelerde ve Türkiye’de kanun “workshopları” düzenlemektedir.
CNN-Türk yapımı, İstiklal Marşı Belgeseli’nin müz
iklerini bestelemiş ve Yurdal Tokcan ile birlikte düzenleyip icra ettikleri “Azeri” bestesi The Passion of Christ fi lminin mü zikleri arasına girmiştir.
Bugüne kadar yayınlanmış eserlerinin yer aldığı, Okyanustaki Sesler ve Göksel Baktagir Besteleri (Saz Eserleri-1) adlı bir nota kitabı çıkarmıştır.Sanatçı,Geçen yıllar içerisinde Mimar Sinan Üniversitesi Batı Müziği Konservatuarı ve Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarında Öğretim görevlisi olarak hizmet vermiştir. Sanatçı ayrıca yayımlanmak üzere bir kanun metodu üzerinde çalışmaktadır. Sanatçı Füsun Baktagir ile evli olup, Buğra Can ve Cansu adlı iki çocuk babasıdır.
Albümlerinden bazıları: Okyanustaki Sesler, Kervansaray-5, Günlük, Doğu Rüzgarı, Okyanustaki Sesler-2 (Cananım), Okyanustaki Sesler-3 (Hüzün), Sezgiyle Seslenişler, Sirtolar ve Longalar, Hayal Gibi, Doğu Rüzgarı-2 (Sıla), Gurbet Türküsü, Hayal Gibi-2 (Hatıra Defteri), Furtuna ,Hayal Gibi-3 (Aşk Masalı),Kalb-i Coşku Katıldığı festivaller ve birlikte çaldığı sanatçılardan bazıları:
Susan Kalifastauris (Akbank Caz Festivali-1994), Lawrence “Butch” Morris ile (Akbank Caz Festivali-1995; CD: 1996), Kanun Festivali (Yunanistan, 1996), Ross Daly(2005), Djaff er Youssef (2006), Karl Berger Octet, Trilok Gurtu, Mercan Dede Ensemble, Ömer Faruk ve Hacı Ahmet Tekbilek, Mısırlı Ahmet (İsmet Sıral Creative Music Studio 2006-İstanbul Caz Festivali) EXPO 2010 SHANGAI (İstanbul Sazendeleri),Aralık 2010 Mısır Turnesi (Hayal Gibi Grubu)Mart 2011 Fransa –Marsilya Babel Med Müzik festivali(İstanbul Sazendeleri),Nisan 2011 İspanya Turnesi (İstanbul Sazendeleri) Mayıs 2011 İsviçre, Ekim 2011 İtalya,2012 Lüksemburg ve Brüksel,2013 Çin’de Türk yılı münasebetiyle (Sahangay ve Pekin)’de Türk Müzik sanatını tanıtıcı konserler verdi.
Katkıda Bulunanlar:
ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ, JAPON DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI
İSTANBUL JAPON DERNEĞİ
JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİ
JAPONYA İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU
PET HOLDİNG
PORTAKAL ÇİÇEĞİ PLASTİK SANATLAR KOLONİSİ
SUSHICO
TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI
TOYOTA TÜRKİYE PAZARLAMA VE SATIŞ A.Ş.
TRT
TÜRKİYE İŞ BANKASI
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ
* Alfabetik sıraya göre sıralanmıştır.