YENİ TİYATRO DERGİSİ’NİN EYLÜL-EKİM 2011, 31. SAYISI SEÇKİN KİTAPÇILARDA VE GAZETE BAYİLERİNDE… KİTAP EKİ OLARAK R. HİLAL KÖSEOĞLU’NUN “KARGI” VE “ÇIĞLIK” OYUNLARI ÜCRETSİZ VERİLİYOR.
sunu / 2
Erbil Göktaş
izlenim / 8
Kara Tiyatronun Başkenti Prag’dan
Sema Göktaş
eleştiri / 11
Leyla’nın Romanda ve Tiyatroda Evi
Fatma Üçler Topçu
deneme / 15
Oyuncuya Notlar VI
Okday Korunan
söyleşi / 17
Murat Atak’la Söyleşi
Erbil Göktaş
eleştiri / 24
Sahnelerimizde Anton Çehov’dan Vanya Dayı
Didem Uslu
eleştiri / 27
Buralarda Bir Yerde: Vanya Dayı
Ezgi Deniz Alpan
inceleme / 30
Rıza Hilal Köseoğlu “Çığlık” İle “Kargı” (1)
Mustafa Taner Çelik
eleştiri / 36
Bu Bir İntihar Mektubudur: 4.48 Psikozu
İhsan Ata
eleştiri / 39
Bu Alpay Ekler! Yapmış Yine Yapacağını
Savaş Aykılıç
anma / 46
Can Yücel Parça Parça
Mehmet Esatoğlu
arşiv / 54
Arşivhanemden Tiyatro
Sezona Başlarken
Ömer Öztürk
tefrika / 56
Mehmed Rauf Hakkında Yeni Bilgiler 2
Ve “Bahçe” Oyunu (Tefrika)
Seval Şahin
Derginin Yayın Kurulu’nda şu isimler bulunuyor: Sema Göktaş, Okday Korunan, Alpay Ekler, Hilmi Zafer Şahin, Oktay Emre ve Erbil Göktaş…
Türkiye’nin ilk ve tek “hakemli” popüler dergisi olan Yeni Tiyatro’nun Hakem Kurulu’nda ise şu isimler bulunuyor:
Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Dr. Ayşe Didem Uslu, Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çelik, Yrd. Doç. Dr. Gülayşe Temeltaş, Yrd. Doç. Dr. Handan Karaadam, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Aydemir
Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından gelen yoğun istekler sonucunda Kasım 2009’daki 13. sayısından itibaren “aylık” olarak çıkıyor ve daha önce “2 ayda bir” verdiği “Oyun Kitabı Ekleri”ni, “her ay” verip aksatmamak için “ABONE KAMPANYASI” başlatmış bulunuyor. “Ekonomik Krizi Aşma Kampanyası”na dönüşen bu “kampanya” 2011 yılında da tiyatro “dostları”nın ilgisini bekliyor.
2011’de 30 kente ve “500 Aboneye” ulaşmayı hedefleyen Yeni Tiyatro Dergisi, Nisan 2011 itibariyle “23 kent”, “10 ilçe” ve “12 ülke”yeulaşmış bulunuyor.
Yeni TiyatroDergisi satış yerleri:
İstanbul;Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Ada Kitabevi, Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayisi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy Penguen Kitabevi, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri, Kadıköy İskelesi Karşısı Konservatuvar Önü Gazete Bayisi, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler.
Haydarpaşa Garı Gazete Bayisi. Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi.
Ankara; Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Dafne Kültürü Merkezi Oyun İstasyonu Gişesi.
İzmir; Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka Pan Kitabevi, Narlıdere GSF Kitapçısı, Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.
Kayseri;Av. Hülya Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya; Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı, Bursa DT Gişesi.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;
Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.
Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.
Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.
Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.
Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.
Ağrı;Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.
Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.
Mersin ve Adana; Fatma Tuğcu.
Antalya;Hüsamettin Oğuz. Tel: 0533 352 69 19
TADIMLIK!…
YENİ TİYATRO DERGİSİ EYLÜL-EKİM SAYISI
ERBİL GÖKTAŞ’IN SUNU YAZISI
(…)
PRAG İZLENİMLERİ VE TÜRKİYE…
Ağustos sonu Eylül başında “bayramı” fırsat bilip Prag’a opera-bale ve tiyatro izlemeye gittik; bale, bildiğimiz baleydi de (Kuğu Gölü, Carmen), “Don Giovanni”yi “kukla tiyatrosu” olarak izledik; iki tane de “kara tiyatro” yakalayabildik. Zaten Çeklerin iddialı olduğu iki alan bunlar; “kukla" ve “kara tiyatro"… Ayrıca Ulusal Tiyatro'nun geniş bahçesinde de bir “Sezona Hazırlık” gösterisi izledik. Sema Göktaş, bu göster
iler hakkındaki “izlenimlerini” Yeni Tiyatro okurlarıyla paylaşıyor. Ben ise şimdilik, Eylül’ün başında bile “gösteri”lere olan bu ilgiye “hayran” kaldığımı söyleyeceğim.
İSTANBUL BURJUVAZİSİNE DE HAYRANIM (!)
YA DA KEVİN SPACEY’LE “GÜNAH” ÇIKARTMAK?!
Burjuvamızın son günlerdeki “tiyatro” sevgisi beni “hayrete” düşürdüğü gibi “hayran” da bıraktı… Yıllardır sahnelerimiz, tiyatrolarımız bir bir kapanırken destek vermeyen, “sponsor” olmayan, üç kuruşluk “reklam” masrafını bile kıskanan, üç yıldır Taksim’in göbeğindeki Atatürk Kültür Merkezi’nin kapalı tutulmasına gıkını bile çıkarmayan, yine İstiklal Caddesi’nin girişindeki Eski Taksim Sahnesi’nin “faal” olması için kılını bile kıpırdatmayan, İstanbul Burjuvazisi, ki buna Türkiye Burjuvazisi de diyebilirsiniz, Kevin Spacey’le “günah” çıkartmaya kalkıyor. Yüzlerce tiyatrocu, tiyatro akademisyeni, tiyatro öğrencisi ve tiyatro seyircisi bu durum karşısında şaşkınlıktan küçük dillerini yutmuş durumdalar, çünkü biletler çıktığı gün tükenmiş(!)… Ben III. Richard biletlerini çıkmadan on beş gün önce aradım, çıktığı gün sordum, sonradan “basın” olarak bile bulamadım. Bu organizasyonu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile ortaklaşa yapan İstanbul B.B. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu sağolsun, benim izleyebilmem için bir kişilik davetiye göndermiş. Yeni Tiyatro yazarları benden (ücretini ödeyerek üstelik) bilet bulmamı rica ettikleri zaman, ne Dikmen Gürün’ü ne de yönlendirdiği “basın bürosu”nu ikna edemedim. Bana “ek gösteri” için söz verdikleri halde sözlerini de tutmadılar. (En son Dikmen Hanım’ı arayıp bunları bildirdiğimde hafta sonu olduğu için Pazartesi günü ilgilenebileceğini, en azından bir yer daha bulmaya çalışacağını söyledi; dergi baskıya gireceği için sonuç ne olur bilmiyorum; okurlarımız da merak ediyorlarsa gelecek ayı beklemek zorundalar.) Bu durumda eşitlik, hak, hukuk, adalet olmadığı gibi, “görgü, kibarlık, nezaket” de yoktur; Tiyatro yazarları, akademisyenler ve dergi çalışanları bunca çabaya, takibe rağmen bilet bulamıyorlarsa, kimse kusura bakmasın, bu ayıptır. Bu organizasyon aksaklığının sorumluları, hiç değilse bir kere kendi kendilerini eleştirebilseler, büyük bir kazanımdır diye düşünüyorum. İKSV bir skandallar seçkisi yayınlayacak kadar çok skandal yarattı, ama ben bu duruma alışmayı reddediyorum. Peki "Kevin Spacey" biletlerini bitiren burjuvalar tiyatroya gelmesin mi? Gelsinler elbette, hatta tiyatroyla daha çok ilgilensinler. Burjuvazinin son yıllarda plastik sanatlara karşı gözle görünür bir şekilde artan ilgisi tiyatroya karşı da artsa tiyatronun bundan yarar göreceği inancındayım. En azından sektörel olarak. Ancak yukarıda da değindiğim gibi, zenginler tiyatroya sadece popüler oyuncular için değil, tüm altyapısı için ilgi göstermelidir. Kevin Spacey için çılgınca salonları doldurmakla günah çıkarılmış olmuyor yani.
TAMAMI :
Yeni Tiyatro Dergisi, Eylül-Ekim 2011, Sayı: 31, ss: 2-3.
Haber Kaynak: erbil göktaş erbilgoktas@hotmail.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim bilgi@evetbenim.com