Yönetmelikten Özel Tiyatro ifadesinin çıkarılması Siyasidir


Üstün Akmen

YÖNETMELİKTEN “ÖZEL TİYATRO” İFADESİNİN ÇIKARILMASI SİYASİDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, özel tiyatrolar, yerel yönetimler, vakıf ve derneklerin sanat, turizm ve tanıtım faaliyetlerine destek vermesini içeren ilgili yönetmelikteki maddenin, Resmi Gazete'de 9 Şubat günü yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle değiştirilmesini son derece manidar buluyorum. “Özel tiyatro” ifadesinin kapsam dışı bırakılması, böylece özel tiyatrolara devlet desteği adı altında dağıtılan “ulufe”nin kesilmesi operasyonu, hiç kuşkum yok ki tiyatro sanatına çeki düzen vermek düşüncesiyle çıkarılmış, iyi düşünülmüş, üzerinde iyi çalışılmış bir talimatnameden başka bir şey değildir. Siyasi erkin suyolunda akan ya da etliye sütlüye dokunmayan oyunlarla seyircisini oyalayan; vodvillerle, farslarla, sulusepken komedilerle eğlencelik tiyatro yapan tiyatroların ve tiyatrocuların bu yönetmelikten etkilenmeyecekleri bir gerçektir. Ama gelin görün ki tiyatro sadece onlar demek değildir.   

Yönetmelikler sanatın özgür gelişiminin sağlanması ihtiyacına dayandırılmalı, bu ihtiyaçtan yola çıkılarak Avrupa ülkelerinin çoğunluğunda olduğu gibi sanatı siyasetin vesayetinden kurtarmak amacını taşımalıdır. Bu talimatnameyse, bırakın sanatı siyasetin vesayetinden kurtarmayı, tiyatro sanatını siyasetin göbeğine oturtmayı amaçlamaktadır. Türk tiyatrosunun esasında, günümüzde oyunun tanıtımını sağlayan gazete ilanlarının parasını dahi karşılamaktan uzak “iane”ye değil,  tiyatroyu siyasetin vesayetinden kurtarmayı amaçlayan saygın ve kutsal bir yönetici duruşuna gereksinimi vardır. Yoksa bu ve benzeri yönetmelikler, tiyatronun ve tiyatrocunun özgür gelişimi için olanaklar yaratılması bir tarafa; gelişmeleri engelleyen, tiyatrocunun önünü tıkayan; tiyatronun üretim, dağıtım ve yaşam süreçlerine ilişkin desteklerden mahrum bırakan bir önlem anlamını taşımaktadır. Ama tiyatrocu bu durumu yutmayacaktır. Benim söylediklerim iktidar olmanın değil, sosyal devlet olgusunun gereğidir. Devlet sanata, dolayısıyla tiyatroya destek olmak zorundadır. Böyle yönetmeliklerle tiyatroyu vesayeti altına almak ayıbına katlanmamalıdır.  

İmza

ÜSTÜN AKMEN
ULUSLARARASI TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ (IATC)
TÜRKİYE MERKEZİ BAŞKANI
 

Resmi Gazete Tarihi: 15.03.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26463
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINCA YEREL YÖNETİMLERİN, DERNEKLERİN VE VAKIFLARIN PROJELERİNE YAPILACAK YARDIMLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK(1)
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç     
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı;  kültür, sanat ve turizmi geliştirmek ve tanıtmak için hazırlanan projelere Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) (Değişik:RG-9/2/2012-28199)  Bu Yönetmelik, yerel yönetimlerin, asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıfların projelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden yardım yapılması ve bu yardımların kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
(2) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 16/4/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (Değişik:RG-9/2/2012-28199)  
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
b) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,
c) Etkinlik raporu: İl Müdürlüklerince, yardım yapılacak teşekküllerin etkinliklerine ilişkin, faaliyetin izlenmesini ve sonuç raporunun incelenmesini müteakip düzenlenecek raporu,
ç) İl Müdürlüğü: Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğünü,
d) Komisyon: Değerlendirme komisyonunu,
e) Müsteşar: Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarını,
f) Proje: Kültür, sanat ve turizmi geliştirmek ve tanıtmak amacıyla teşekküllerce gerçekleştirilecek her bir faaliyeti,
g) Sonuç raporu: Yardım yapılacak teşekküllerce etkinliklerine ilişkin İl Müdürlüklerine ibraz edecekleri bilgi, belge, kayıt ve harcama belgeleri ile birlikte düzenlenecek raporu,
ğ) Teşekkül: Yardım yapılacak yerel yönetim, dernek ve vakfı,
h) Yardım: Bakanlık bütçesinden teşekküllere yapılacak nakdî yardımı,
ı) Yerel yönetim: Belediyeler, mahalli idare birlikleri ve il özel idarelerini,
ifade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Yardım Yapılma Esasları
Yardım yapılabilme şartları
MADDE 5 – (1) Bakanlıkça teşekküllere yardım yapılabilmesi için;
a) Bakanlık bütçesinde bu amaçla ödenek tefrik edilmiş olması,
b) Projenin kültürel, sanatsal ve turistik gelişmeye ve tanıtıma katkı sağlamaya yönelik olması,
c) Dernek veya vakfın asıl amacının kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olması,
ç) Teşekkül ile Bakanlık arasında protokol yapılmış olması,
d) Dernek veya vakfın, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya kamu personelini desteklemek için kurulan derneklerden veya aynı amaçlarla Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflardan olmaması,
e) Teşekkülün Anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması,
gerekir.
Yardım yapılabilecek etkinlikler
MADDE 6 – (1) Kültür, sanat ve turizm değerlerimizi ve zenginliklerimizi yaşatıcı, yayıcı, destekleyici, geliştirici ve tanıtıcı, yerel, ulusal ve uluslararası nitelikteki şenlik, festival, anma günleri, konser, sergi, gösteri, kongre, sempozyum, seminer, panel, güzel sanatlar, fuar ve benzeri etkinliklere ilişkin projelere yardımda bulunulabilir.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Başvuru, Değerlendirme Komisyonu ve Değerlendirme Ölçütleri
Başvuru
MADDE 7 – (Değişik:RG-9/2/2012-28199)  
(1) Başvuru, aşağıda belirtilen belgeler eklenmek suretiyle, etkinlik tarihinden en az otuz gün önce etkinliğin yapılacağı ilin İl Müdürlüğüne yapılır:
a) Başvuru sahiplerinin adını, talebin &
ouml;zetini ve kanuni tebligat adresini belirten başvuru dilekçesi,
b) Başvuruda bulunan teşekkül dernek ise tüzüğünün, vakıf ise senedinin İl Müdürlüğü veya Noter tarafından onaylı örneği,
c) Projenin adını, amacını, etkinlik tarih ya da tarihlerini, tahmini maliyet tablosunu, etkinlik programını ve etkinlik bilgilerini içeren ayrıntılı rapor,
ç) Proje etkinliğinde yer alacak yerli ve yabancı panelist, bilim insanı, sanatçı ve benzeri kişi ve toplulukların listesi,
d) Proje konusu faaliyet için mülki idare amirliğinden alınan izin belgesi,
e) Etkinlik tarihinin değişmesi halinde, etkinlik tarihinden önce yeni tarihli detaylı etkinlik programı ve mülki idare amirliğinden yeniden alınacak izin belgesi.
Değerlendirme komisyonu
MADDE 8 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-9/2/2012-28199)  
(1) İl Müdürlüklerince Bakanlığa gönderilen projelerin hangilerine ne kadar yardım yapılacağı Müsteşar başkanlığında ilgili Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve Daire Başkanından oluşan komisyonca incelenerek karara bağlanır.”
(2) Komisyon üye tamsayısı ile toplanır. Kararlar salt çoğunlukla alınır, çekimser oy kullanılmaz. Komisyon ayda bir kez toplanır. Komisyon kararı Bakan Onayına sunulur, Komisyonca karara bağlanan projeler tekrar değerlendirmeye alınmaz, her ay o aya ait gerçekleştirilecek etkinlikler değerlendirilir.
Değerlendirme ölçütleri
MADDE 9 – (1) Yardım taleplerinin komisyonca değerlendirilmesinde aşağıdaki ölçütler göz önünde bulundurulur:
a) Projenin kültür, sanat ve turizm değerlerini yaşatıcı, yayıcı, tanıtıcı, destekleyici olma niteliği, yeterliliği ve önemi.
b) Teşekkülün sahip olduğu alt yapı, tesis ve donanım.
c) Projenin gerçekleştirileceği yöredeki ulaşım imkanları.
ç) Projenin gerçekleştirileceği yöredeki konaklama kapasitesi.
d) Projenin sosyo-kültürel gelişime katkısı.
e) Varsa, daha önceki proje ve faaliyetlerin uygulanmasındaki başarı derecesi.
(2) (Mülga:RG-9/2/2012-28199)  
(3) Sosyo-ekonomik açıdan diğerlerine göre daha az gelişmiş yörelerde uygulanacak projelere öncelik verilir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Protokol, Yardımın Gönderilme,  İzlenme ve Denetlenme Şekli
Protokolde yer alacak hususlar
MADDE 10 – (1) (Değişik:RG-9/2/2012-28199) Bakan tarafından onaylanan yardımlar, etkinlik raporlarının ilgili Genel Müdürlüğe gönderilmesi, gerekli incelemelerin tamamlanması ve protokol yapılmasını müteakip ödenir. Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilecek projelerde ise etkinlik raporlarının ilgili Genel Müdürlüğe ulaşması beklenmeksizin gerekli incelemelerin tamamlanması ve protokol yapılmasını müteakip ödeme yapılabilir.
(2) Protokolde yer alacak hususlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Taraflar,
b) Teşekkülün kanuni tebligat adresi,
c) Etkinliğin adı, tarihi, yeri,
ç) Yardım miktarı,
d) Protokole uygun davranılmaması halinde uygulanacak müeyyideler,
e) Bakanlığın denetim yetkisi,
f) Gerekli görülen diğer hususlar.
Yardımın gönderilme şekli
MADDE 11 – (1) Yardım, projeyi sunan teşekkülün banka hesap numarasına yatırılır.
Yardımın kullanılması, izlenmesi ve denetlenmesi
MADDE 12 – (1) Teşekküller, yardımları veriliş amacına uygun olarak kullanmak zorundadır.
(2) (Değişik:RG-9/2/2012-28199)  Teşekküllerin etkinlikleri İl Müdürlüğü personelince izlenir, teşekküller tarafından düzenlenen sonuç raporlarının ve harcama belgelerinin İl Müdürlüğüne ibrazından sonra etkinlik raporu ile birlikte protokol imzalatılarak ilgili Genel Müdürlüğe gönderilir. Etkinliklerin izlenememesi halinde yardımların amacına uygun olarak harcanıp harcanmadığını tespit için; projelere ilişkin bilgi, belge, kayıt ve raporlar ile basında çıkmış haber veya görüntülü dijital dokümanlar esas alınarak etkinlik raporu hazırlanır.
(3) (Değişik:RG-9/2/2012-28199)  Teşekküller, sonuç raporlarını projelerinin bitimini müteakip en geç 10 gün içerisinde İl Müdürlüklerine teslim etmek zorundadırlar.
(4) Bakanlık, yapılan yardımla sınırlı olmak üzere gerekli gördüğü her türlü inceleme, kontrol ve denetimi yapmaya yetkilidir. Denetim sırasında görevli memur tarafından istenecek bilgi, belge ve kayıtların gösterilmesi, verilmesi, sorulan soruların yazılı veya sözlü olarak cevaplandırılması zorunludur.
(5) (Mülga:RG-9/2/2012-28199)
 
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Teşekküllerin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Teşekküller aşağıda belirtilen yükümlülüklere uymak zorundadırlar.
a) Projelere ilişkin olarak hazırlayacakları afiş, broşür gibi her türlü basılı materyalde "Kültür ve Turizm Bakanlığının Maddi Katkılarıyla" ibaresini bulundurmak.
b) Projeye ilişkin giderleri, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa uygun olarak alınan fatura veya fatura yerine geçen vesikalarla yapmak ve bu vesikaları gerektiğinde ibraz etmek üzere dosyasında hazır bulundurmak.
Yardımların kamuoyuna duyurulması
MADDE 14 – (1) Bakanlık, yardım yapılan teşekküllerin isimlerini, teşekküllere ilişkin bilgileri, yardımın amacını, konusunu ve yapılan yardım tutarlarını, izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar resmi internet sitesinden ve basın açıklamaları ile kamuoyuna duyurur.
Yardımın geri alınması
MADDE 15 – (1) Teşekküller; yardım konusu projenin gerçekleştirilemeyeceğinin veya yardımın amacına uygun olarak harcanmadığının tespiti hâlinde, tespitin yapılmasını müteakip durumun teşekküle tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde, Bakanlığa yardım tutarını aynen iade etmek zorundadır.
(2) Yardımın süresi içinde iade edilmemesi durumunda, yardım tutarı kanuni faiziyle birlikte genel hükümlere göre ilgili teşekkülden tahsil edilir.
(3) Yardımı süresi içinde iade etmeyen teşekküller, bu Yönetmelik kapsamındaki yardımlardan bir daha yararlandırılmaz.
Sekretarya hizmetleri
MADDE 16 – (1) Yardımlara ilişkin sekretarya hizmetleri, bütçesinden yardım yapılacak Genel Müdürlük tarafından yürütülür.
Geçmiş yılda başlamış projeler
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Özel tiyatroların 2006-2007 sanat sezonu için bu Yönetmeliğin yayımından önce yapmış oldukları başvurular, bu Yönetmeliğin yayımını izleyen on gün içinde başvurularını yenilemeleri halinde, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde değerlendirilir. Bu kapsamdaki özel tiyatrolar, sürmekte olan ve geçen yıl bildirdikleri projeleri için destek alabilecekleri gibi, istedikleri takdirde projelerinde değişiklik yapabilir veya yeni proje sunabilirler.
Mevcut başvurular
GEÇİCİ MADDE
2 – (Ek:RG-9/2/2012-28199)  
(1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce yapılan başvurular, başvuru tarihinde yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerince değerlendirilir.
Özel tiyatrolara yapılacak başvurular
GEÇİCİ MADDE 3 – (Ek:RG-9/2/2012-28199)
(1) Özel tiyatroların başvuruları, özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımlara ilişkin münhasır Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar bu maddenin yayımından önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerince değerlendirilir.
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.
 
_______________
(1)     9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Yönetmelik değişikliği ile “Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmeliği”nin ismi metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
 
 
     Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
    Tarihi    Sayısı
    15/3/2007    26463
    Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin
    Tarihi    Sayısı
1.     26/9/2008     27009
2.     9/2/2012     28199
 
Sayfa

T.C.Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü |  http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/ | e-posta : mevzuat@basbakanlik.gov.tr
Mevzuat Bilgi Sistemi ile İlgili Sorularınız İçin : Canan BAYSAL +90 312 294 54 11 ve Gürsel KARAKERİMOĞLU +90 312 294 54 61,
Resmi Gazete ile İlgili Sorularınız İçin ise; Faruk SABAH +90 312 294 54 06 nolu telefonlardan bilgi alabilirsiniz. | Faks: +90 312 231 13 34
Tüm haklar 2008 Başbakanlık

Kaynak Bilgiler: Yazı; Üstün Akmedn
Yönetmelik: KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINCA YEREL YÖNETİMLERİN, DERNEKLERİN VE VAKIFLARIN PROJELERİNE YAPILACAK YARDIMLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK(1);  http://www.kultur.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir