13. Ankara Öykü Günleri 1 – 5 Mayıs 2013

13. Ankara Öykü Günleri 
Dünden Bugüne Ankara Öykü Günleri…
1 – 5 Mayıs 2013
 
 
90’lı yıllarda Türkiye Edebiyatı içinde yer alan öykü türündeki hareketlenmenin bir bileşeni olan Düşler Öyküler dergisini yayımlayanlar, Özcan Karabulut ve arkadaşları, bir düş kurdular: Ankara Öykü Günleri.

 


 
Düşler Öyküler dergisinin 4. sayısının çıktığı aylarda, 1. Ankara Öykü Günleri 5–10 Mayıs 1997 günlerinde gerçekleştirildi. Türkiye’den başlayarak, uzak ya da yakın birçok ülkeye, öykülerle uzanmayı; öyküyü farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalarda yaşayan yazarlarla, okurlarla kurulacak bir iletişim biçimi ve aracı haline getirmeyi hedefledi. Yıllar ilerledikçe, etkinliklere farklı alanlardan katılan öykü dostlarının sayısı gitgide arttı. Öykü aracılığıyla paylaşılacak görüşler, duygular, sevgi ve dostluk ortamları yaratmanın önemi her yıl daha iyi anlaşıldı. Ayrıca, dünya edebiyatı içinde Türkçe öykünün yerini belirginleştirmeyi hedefleyen bir etkinlik olarak, Ankara Öykü Günleri, Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da tanındı, desteklendi. Sonunda, bu coğrafyada başlatılarak yaygınlaştırılan, kurumsallaşmış bir edebiyat etkinliği olarak, Türkiye sınırlarının çok ötesine, dünyaya taşınmış oldu. Öykü günleri, yazarların, eleştirmenlerin çeşitli mekânlarda okurlarla buluşarak eserlerini özgürce tartıştıkları bir forum niteliğini de kazandı. Dünyada eşine az rastlanan, belki de tek öykü festivali olma konumuna da ulaşan Uluslararası Ankara Öykü Günleri'nde, sanata, edebiyata, insana, insan ruhuna, yaşam ve düşünce biçimlerine, serüvenlere, felsefeye katkıda bulunan sayısız etkinlik gerçekleştirildi. Ankara Öykü Günleri, 14 Şubat Dünya Öykü Günü'nü de doğurarak, edebiyatçılar arasında barışın, dostluğun, sevginin de simgesi haline geldi.
 
13. Uluslararası Ankara Öykü Günleri
 
Çankaya Belediyesi ile Dünyanın Öyküsü dergisi işbirliğiyle, CerModern, Cafe Soul, Sanat Sokağı ve SUDEM’in katkılarıyla, bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan, Uluslararası Ankara Öykü Günleri'nin, farklı coğrafyalardan katılan öykü yazarlarının kendilerinin seslendirdikleri öyküleri, yazarların, yayıncıların, akademisyenlerin ve eleştirmenlerin bildirileri ve panel konuşmalarıyla, bir şenlik ortamında edebiyatseverlere “öykü ziyafeti” çekecektir. 
 
Türkiye’de canlı bir öykü edebiyatı ortamının oluşturulmasına katkıda bulunan Uluslararası Ankara Öykü Günleri, 1–5 Mayıs 2013 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, CerModern, Cafe Soul, Sanat Sokağı ve SUDEM olmak üzere beş ayrı mekânda, gerçekleştirilecektir. 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nin süreceği beş gün boyunca, yazarları tarafından Yazarlardan 30’un üzerinde öykü seslendirilecek, alanlarında kendilerini kanıtlamış araştırmacılar, yayıncılar, akademisyenler, dergi yayın yönetmenleri öyküyle ilgili kuramsal metinler sunacaklardır.
 
Ankara dışından, Ankara’dan, yurtdışından yaklaşık 100 yazarın, eleştirmenin, yayıncının katılacağı 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde açılış konuşmalarını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Öykü Günleri Kurucusu ve Dünyanın Öyküsü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Karabulut, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Heyamola Yayıncılık adına  Ömer Asan ve konuk yazarlar yapacaklardır.
 


 

Yine, kendilerini edebiyat, yayın, akademik ve eleştiri alanlarında kanıtlamış olan araştırmacılar tarafından yönetilecek ve sunulacak olan; 
 
“Edebiyatımızda Nitelik ve Eleştiri Sorunu-Öyküde Eleştirinin Özeleştirisi Mümkün Mü?”, 
“Öykü hayata, bedene, suya sabuna dokunmalı mı?”,
“Öyküde Yazarın izi”, 
“Öykü Dergileri-Öykü Dergileri Öykücünün Okulu mu?”, 
“Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri-Yaratıcı yazarlık atölyelerinden yazar çıkar mı?",
“Türkçe Edebiyatta Kült Öykü Kitapları”, 
“‘Felaket’ Edebiyatı: Dersim Öyküleri”, 
“Değeri Yeterince Bilinmeyen Öykücülerimiz”, 
“Fotoğraflarla Yabancılaşma Öyküleri”, “Burhan Günel Öykücülüğü”,  
“Genç Kuşak Öykücüler-Genç Kuşak Öykücülerde Yenilik Arayışları” başlıklı paneller edebiyatımıza ve genç öykü yazarlarına yön verecek ve onların çalışmalarına ışık tutacak nitelikte görülmektedir. 
 
Panellerde ve öykü saatlerinde yer alacak isimler arasında Mustafa Şerif Onaran, Ömer Türkeş, Yaşar Seyman, Emin Özdemir, Alper Akçam, Atilla Şenkon, Faruk Duman, Gönül Kıvılcım, Onur Caymaz, Ayşegül Çelik, Hüseyin Su, İnan Çetin, Sevinç Özer, Aysu Erden, Çiğdem Ülker, Gülayşe Koçak, Yavuz Ekinci, Ahmet Yıldız, Mehmet Kansu, Kadir Yüksel, Ömer Lekesiz, Ayşegül Tözeren, A. Galip, Yasemin Yazıcı, İnci Gürbüzatik, Birgül Oğuz, Murat Özyaşar, Pelin Buzluk, Mahir Ünsal Eriş ve Sinan Sülün bulunmaktadır.
 
“Bir Tuş, Bir Dokunuş” adlı bir fotoğraf sergisi açılışının ile “Mübadele: ‘Kardeş Nereye’” adlı bir belgesel film gösteriminin de gerçekleştirileceği 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri, Işık Kansu’nun düzenlediği “Çocukluğa Yolculuk: Burhan Günel” başlıklı bir &cced
il;alışmaya da ev sahipliği yapacaktır. 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde, Pınar Kür, Nursel Duruel, Yaşar Seyman ve Füruzan’la da söyleşiler yapılacak; Dünyanın Öyküsü Dergisi Öykü Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerine ulaşacak; Çingiz Guseynov, Yelena Tverdislova, Maria Alejandra Rojas Sanchez, Juan Manuel Parada Serrano, Christos Hadjipapas, Mehmet Kansu, Giuseppe Goffredo, Kristin Dimitrova, Hatip Badle ve Abdülkadir Abdelli’nin katılımlarıyla Bulgar, İtalyan, Venezuela, Kıbrıs, Rus, Polonya ve Arap edebiyatları ve öykücülükleri tanıtılacak; Selim Adalı ile Ali Turan Görgü tarafından “Sümer ve Babil  Mitolojik Öyküleri” aktarılacaktır.
 
 

Haber Kaynak: Jale Sancak laloze68@gmail.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın
evetbenim
evetbenim@gmail.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir