19.Uluslararası İstanbul Barok Festivali


İstanbul Barok Müzik
http://istanbulbaroque.com/istanbul-barok 

19.Uluslararası İstanbul Barok Festivali
30.04.2013 – 08.05.2013

ULUSLARARASI 19. İSTANBUL BAROK FESTİVALİ
  
Barok saraylar, Barok müziklerin geliştiği konser, opera ve balelerin de mekânları olmuştur. Aynalı galeriler (aynalı salon), saray tiyatroları, saray bahçeleri, kiliseler, şatoların geniş hol mekânları birçok yeni müziklerin ilk sunulduğu yerler olmuştur. Bu müzikleri sipariş ederek yazılmasına katkıda bulunmuş kral, prens, prenses, han ve sultanlarla yaşatılmış müzikler sosyal ortamın birlikteliğine de vesile olmuştur. Monarşi ya da hanedanın sade vatandaşla kaynaşmasının olumlu ve olumsuz ilk belirtilerini barok ortamda görmekteyiz. Halka ait söylem, dans ve jestlere yer verilir olmuş ve insani duyguların abartılı yorumları hoş karşılanır olmuştur.
 
Opera librettoları ve tiyatro oyunlarının metinleri; yazarının deyişleri arasına, eski mitolojik hikâyelerin ve eski kitaptan (Tevrattan) alınma olaylar ile dolaylı yazılan hikâyelerin müziklendirildiği yeni bir mecradır. Müzikte halkın danslarını kaynak kullanan çalgı müzikleri ve yeni formlar doğa ile ilişkili müzikli anlatımlar, taklitler geliştirilir. Bunların her biri görkemli sunuşlardır. Türklerin Barok müziklerdeki ortak paydalığı olan Osmanlı sarayı da, yeni şarkı, söz ve formları çalgı müziği konusundaki yenilikleriyle Osmanlı Barok müziğinin en güzel ve görkemli külliyatına sahiptir.
 
Barok saraylarının yukarıda saydığımız bu özelliği, festivalimizin programlarının zengin içeriği ile sunulacaktır. Bu yılın temasındaki saray bağlamını gerçekçi olarak yansıtabileceğimiz yegâne mekânın Türkiye’nin ayakta kalabilmiş son saray tiyatrosu olan Yıldız Sarayı Tiyatrosu olacağını düşündük. Bu yüzden festivalimizin açılış konseri Yıldız Saray Tiyatrosu’nda gerçekleşecektir. Org çalgısının tarihte İstanbul’dan yayıldığı ve barok dönemde yazılan görkemli Barok org eserleri düşünülerek hazırlanan gezi programı sonrası gerçekleşecek ikinci konser İstanbul Katedrali Sen Espri’de (St. Esprit) gerçekleşecektir. Festival Kadıköy yakasının sanatsal barometresi olan CKM’de (Caddebostan kültür Merkezi) gerçekleşecek son Barok konser ile sona erecektir. Ayrıca İstanbul Barok mekânları gezisi, Barok konusunun açıklamalı konferans ve dinletilerine yer verilmiştir.
                                                                     
Leyla Pınar – Sanat Yönetmeni
 
                                                            
                                                                             
 
FESTİVAL PROGRAMI
 
30 Nisan 2013, Salı
Yıldız Saray Tiyatrosu’nda Barok Saray Müziği Konseri
Porselen her ne kadar ilk kez Çin’de üretilse de Avrupa’daki üretimin yaygınlaşması Barok döneme tekabül eder. Barok saraylardaki müzik davetlerinde Meissen porselenlerinde ikramlar yapılırdı. Avrupa’daki bu barok tarzı porselenler çok sonraları Yıldız Saray Porselen Fabrikası’nda üretilen çalışmaların da esin kaynağı olmuştur.
Konser: Barok Saraylarının Müzikleri 1
G.F. Händel – Apollo & Daphne Dramatik Kantat HWV 122
Saati: 19.00, Yeri: Yıldız Saray Tiyatrosu
İstanbul Barok müzik ve sanat yönetmeni Leyla Pınar (klavsen ve org)
Dilruba Bilgi (soprano) ve Caner Akgün (bariton)
Sahne- hareket düzeni, Ali Pınar 
Elise Juska, Ceren Gürkan( kemanlar)-Bülent Küçük, Amedeo Grazia (violalar)
Burak Ayrancı (violonsel ,süreklibas)
 
 
02 Mayıs 2013, Perşembe
Divan Şiiri Üzerine Seminer ve Saint Esprit İstanbul Katedrali’nde Org Konseri
Konser:Org ve Kontratenor konseri
Saati: 20.00 Yeri: Saint Esprit Katedrali
Matteo El Khodr (kontratenor), Kaan Buldular (kontratenor)
İstanbul Barok, Leyla Pınar (org),
Händel, Vivaldi,J.Fichere,Pergolesi (kantat ,düet, tokkata,passakay, aryalar)
 
Osmanlı’da Barok Divan Edebiyatı’dır. Divan Edebiyatı paralelinde Osmanlı Barok Müzikleri de görülmektedir. Örneğin Hafız Post, Tamburi Mustafa Çavuş ve aynı zamanlarda Vivaldi’nin 4 mevsimi besteleniyordu. Avrupa’da Albinoniler, Bachlar ve niceleri bu döneme isimlerini yazdırırken zaman ve mekânı da beraberinde değiştirdiler. Aynı dönemde İstanbul’da Nesimi, Nedim, Nef’i eserler üretti. İstanbul Barok Festivali s
anat tarihindeki bu seyrin tanığı olmak için  mütevazı bir sanat dokunuşu hazırladı. Davetlisiniz…
 
Programımız divan Edebiyatı üzerine bir seminerle başlayacak, ardından bu dönemin önemli şairlerinin eserlerinden oluşacak bir şiir dinletisi ve İstanbul Barok’un vereceği konserle devam edecek…
  
Söyleşi ve Şiir Dinletisi: Osmanlı’da Barok dönem Edebiyatı: Divan Şiiri
Saati: 18.30 Yeri: Saint Esprit Katedrali (Harbiye)
Tiyatro Sanatçısı Altan Gördüm
Gezi: Katedral ve altındaki kabristan gezisi
Saati:19.15 Yeri: Saint Esprit Katedrali.
 
04 Mayıs 2013, Cumartesi
Barok Mekânlar Turu
Keşfedilemeyecek kadar engin bir coğrafyadır İstanbul… İstanbul’daki Barok mimari de keşfedilmeyi bekleyen hazinelerden biridir… İstanbul Barok festivali için hazırladığımız çok özel bu gezide bilinmeyen yönleriyle Barok mimarisinin çeşitli mimari yüzlerini göreceksiniz. Mimar Sinan’dan sonra ve Balyanlara dek uzanan bir çizgide dönemin en seçkin eserleriyle  tanışacaksınız.
Buluşma Yeri 1: Taksim AKM Önü Saati: 09:00
Buluşma Yeri 2: Kadıköy Saati: 09:30
Gezi: Eski İstanbul’da Barok Mekânlar
Güzergâh : Üsküdar Ayazma Camii, Beylerbeyi Camii, Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Yıldız Küçük Mecidiye Camii, Laleli Camii, Nuru Osmaniye Camii.
 
05 Mayıs 2013, Pazar,
Barok Seminer Leyla Pınar,

Sevil Arslan -dinletı, (barok şarkılar) ve Galata’da Barok Yürüyüşü
Galata Avrupa’nın İstanbul’daki aynasıdır… Avrupa’da yaşanan mimari ve sanat gelişmelerinin İstanbul’a ilk geldiği yer Galata Limanı olmuştur. Avrupa’da Barok bir mimari üslup olarak ortaya çıktığında bunun İstanbul’da yansımaları oldu. Bu kısa turumuzda Galata’da gerek Barok dönem olarak adlandırılan 17.yüzyılda inşa edilen mimari mekânlar gerekse de bu etkiyle yapılmış bazı eserleri keşfe çıkıyoruz.
Galata Mevlevihanesi, Nusretiye Camii, Tophane Meydan Çeşmesi,  Turk Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Sen Benoit Fransız Okulu, Kemankeş Mustafa Paşa Camii, Galata Bedesteni,  Arap Camii, Yanık Kapı, Sen Piyer Hanı, Podesta Binası, Sen Piyer ve Pol Kilisesi…
Seminer: “Avrupa ve Osmanlı Barok’u ve İstanbul’a Yansımaları”
Saati: 10.30-11.45 Yeri: Bahar Korçan Atölyesi.
Gezi: Galata semtindeki Barok dönem yapılarının keşfi
Saati: 13.30-17.00
 
07 Mayıs 2013, Salı, İstanbul Orgları Turu
Müziğin tınıları eşliğinde bir tura hiç katıldınız mı? Orgların tuş seslerini duyacağınız, kiliselerin loş ama bir o kadar mistik atmosferi içinde tarihin derinliklerine doğru müzik sesleriyle akacağınız bir gezi hazırladık. İstanbul’un bilinmeyen bir hazinesini bu geziyle keşfedecek ruhun gıdası olan müzikle zenginleşeceksiniz. Bu olağan dışı gezimizde Leyla Pınar İstanbul ve Orgları  kitabında yer alan, orgların her birinin tarihçelerini ve teknik özelliklerini üzerinde göstererek anlatacaktır. Ayrıca bu orgların üstünde kısa parçalar yorumlayarak her bir orgun tınısal özelliklerini de gösterecektir. St. Antoine Kilisesi’nde konser gibi daha uzun bir dinleti olabilir.  Böylelikle katılımcılar, tıpkı bir kilise konserinde olduğu gibi orgun sesini aşağıdan deneyimleyebilir.
Buluşma Yeri 1: Kadıköy Saati: 09:00
Buluşma Yeri 2: Taksim AKM Önü Saati: 09:30
Gezi: İstanbul’da orgların turu
Güzergâh: St. Esprit Kilisesi (Harbiye), Antoine Katolik Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Santa Maria Draperis, St. Louis de Francis Kilisesi, Kırım İngiliz Protestan Kilisesi, Galata Pierre ve St. Paul Kilisesi.
 
 
08 Mayıs 2013, Çarşamba, CKM’de Barok Saray Müziği
Konser: “Osmanlı ve Avrupa Saraylarından Barok Müzikler ” 
Saati: 20.00 Yeri: CKM (Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu)
İstanbul Barok, Leyla Pınar (org ve klavsen), Kaan Buldular (kontratenor), Reyhan İllez (tanbur), Bülent Küçük (viyola)
 
  
 
"19.Uluslararası Barok Festivali"02.05.2013 Perşembe Günü Etkinliğinden
Görsel Seçkiler
 

 

 


 

Önemli Not: 
Konser başlangıç saatiyle birlikte salona girilmesi mümkün değildir. Geç kalınması durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır.
Hediyemiz: Tur bilgi notları
İptal Koşulları
Rezervasyonun kesinleşmesi için tur katılım bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir.
Tur tarihine 5 gün kala yapılan iptallerde, tur bedelinin %50’si iade edilir. Son 3 gün yapılan iptallerde, katılımcının hakkı saklı
kalır ve herhangi bir iade yapılmaz.
Tur tarihine 3 günden az zaman kalan durumlarda ise herhangi bir iade yapılmaz ve geçerliliğini yitiren ödeme, katılımcıya herhangi başka bir tur için hak kazandırmaz.
Mücbir nedenlerden dolayı (hava, yol koşulları vs.) yapılamayan ya da eksik yapılan gezilerden Antonina Turizm sorumlu tutulamaz.
Günübirlik turlarımızda 07-12 yaş grubu için indirim uygulanmamaktadır.

Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
İleti Haber: Leyla Pınar / İstanbul Barok – http://istanbulbaroque.com/istanbul-barok 
 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir