32.Akbank Caz Festivali/1 (24 Eylül-9 Ekim 2022)

32.Akbank Caz Festival haberi devamı 1 Ekim-9 Ekim 2022 Etkinlikler1 Ekim 2022 Mumartesi, saat: 17.00 HOOD Base
Yerli sahnenin en üretken müzisyenlerinden ikisini, Nihal Saruhanlı ve Barış Demirel’i buluşturacak özel bir performans için 1 Ekim günü rotamız Kadıköy’deki HOOD Base. 2007’de katıldığı Okay Temiz Ritim Atölyesi’nin ardından müzikle ilişkisi derinleşen Nihal Saruhanlı; Afrika ritimleri, Brezilya müzikleri ve Güney Amerika kültürüne özel ilgi duyan bir davulcu ve perküsyoncu. 2015-2016 döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Caz Sertifika Programı’nı bitiren müzisyen, aralarında Şevket Akıncı, Bahr ve Kalben’in de bulunduğu birçok müzisyen ve grupla üretimini sürdürüyor. Yakında Pieces & Parts adını verdiği kişisel projesiyle karşımızda olacak. Kendisine bu konserde trompetiyle eşlik edecek Barış Demirel ise yıllardır çeşitli gruplar ve iş birlikleriyle yaptığı kayıtlar ve performansların ardından 2021’de ilk solo albümü “Mutluluklar”ı yayımladı; ikinci solo albümü için de geri sayımda. Yolda başka sürprizler ve ortaklıklar da var üstelik. İkilinin, yeni medya sanatçısı /da’nın görsel performansının da eşlik edeceği doğaçlama görsel-işitsel performansı, ilk kez 32. Akbank Caz Festivali kapsamında sahnelenecek.
Nihal Saruhanlı: Davul ve perküsyon
Barış Demirel: Trompet
/da: Görseller1 Ekim 2022 Cumartesi, saat: 18:00 Akbank Sanat
Türkiye cazının en büyük yeteneklerinden biri olan trompetçi Ahmet Muvaffak Falay, ya da daha yaygın bilinen ismiyle Maffy Falay, 22 Şubat 2022 günü 92 yaşında hayatını kaybetti. 60’larda Avrupa’da popüler bir caz trompetçisi olan Maffy Falay; Dizzy Gillespie, Thelonious Monk gibi caz efsanelerinin gözdesiydi ve Quincy Jones, Kenny Clarke, Francy Boland ile aynı sahneyi paylaştı. Müziğe duyduğu tutku ve bu tutkunun onu çıkardığı denizaşırı yolculukları konu eden “Maffy’nin Cazı” belgeseli, yönetmen Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun altı yıllık çalışmasıyla tamamlandı. Maffy Falay ile İsveç’teki evinde yapılmış röportajlar ve arşiv görüntülerini buluşturan; müzisyenin 2016’da Stockholm’de gerçekleşen son konserinden görüntüler de barındıran belgeselin gösterimi, 1 Ekim’de Akbank Sanat’ta.“Maffy’s Jazz” gösteriminin ardından müzisyenin mirasına ve hayatına saygı duruşu niteliğinde bir anma konseri var. Falay’a Türkiye’de verdiği konserlerde uzun sure eşlik etmiş olan müzisyenler Engin Recepoğulları, Can Çankaya, Kağan Yıldız ve Ferit Odman’dan oluşan Maffy Falay Tribute Band sahnede olacağı gecenin sunuşunu Hakan Rauf Tüfekçi ve Hakan Atala yapacak.
Engin Recepoğulları: Tenor Saksafon
Can Çankaya: Piyano
Kağan Yıldız: Kontrbas
Ferit Odman: Davu1 Ekim2022 Cumartesi, saat:18:30 Alan Kadıköy Amfi Tiyatro
2022 Nardis Genç Caz Vokal Yarışması kazananları Rana Bulut ve Efe Erdem, 32. Akbank Caz Festivali sahnesinde. 1999, Bursa doğumlu Rana Bulut, Türkiye’de caz müziğine yıllardır emek veren isimlerden eğitim almış bir vokalist. Ece Göksu ile caz vokal; Aycan Teztel, Evrim Demirel, Kağan Yıldız gibi isimlerle de armoni, kompozisyon, piyano ve ensemble çalıştı. Bir kendi bestesi, bir de caz standardı söylediği Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nı ikincilikle tamamladı. 2020’de bir trio olarak kurulan grubu, 2022 itibariyle Rana & Seher adlı bir duo’ya evrildi. Bir yandan çeşitli animasyon yapımlar için seslendirmenlik yapan Rana Bulut, kendi bestelerini yapmaya da devam ediyor. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda derece elde eden bir diğer isim Efe Erdem de 2000 doğumlu bir müzisyen. Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nde viyola enstrümanı ile klasik eğitim alarak müzikle ilgilenmeye başlayan Erdem, sonrasında piyano ile caza ilgi duydu; vokalist olarak kendini geliştirmeye devam etti. Nazım Hikmet Korosu ile hem Türkiye’de hem de yurt dışında çeşitli festivallerde sahne alan Efe Erdem, İstanbul Devlet Konservatuarı caz vokal bölümünde eğitimine devam ediyor. 32. Akbank Caz Festivali kapsamında Baturay Yarkın, Aydın Balpınar ve Jeff Savaryego’dan oluşan orkestrasıyla sahnede olacak.
Rana Bulut: Vokal
Efe Erdem: Vokal
Baturay Yarkın: Piyano
Aydın Balpınar: Kontrbas
Jeff Savaryego: Davul1 Ekim 2022 Cumartesi, saat: 20:30 Alan Kadıköy
Bu kadar güzel ve çirkin sesi, farklı şekilleri, hızları, değişken ruh hâllerini barındıran uçsuz bucaksız olasılıklarla dolu bir şehirde yaşayan ve yaratan sanatçı; bazen coşkulu, bazen durgun, bazen eğlenceli bazen ıstırap içinde, bazen kızgın ama tüm açıklığıyla ve benliğiyle oradadır. Sıradanlığın konforlu alanına sığınmak ya da ondan kaçmak ister. Bu gelgitli duyguların ve uykuların bölündüğü, ölçüsüz sözlerin söylendiği, umut dolu, coşkulu ve sınırsız kahkahaların taştığı, kalabalık duyguların bir bütünüdür “Kaygılar Sahnesi”. “Istırabın olmadığı bir yaratı süreci var mıdır? Sanatçı kaygılarıyla mı yaşar, onlarla yüzleşir mi? Yoksa onlardan arınmaya mı çalışır? Hangisi doğru?” 1 Ekim akşamı Alan Kadıköy’de, dansın müziğe ya da müziğin dansa eşlik ettiği bir konsere değil; tüm farklılıkları ve benzerlikleriyle, birbirleri için bir arada oldukları bir performansa tanıklık edeceksiniz.
Çağıl Kaya: Vokal
Ercüment Orkut: Piyano
Tamer Temel: Saksafon
Tolga Bilgin: Trompet
Cem Aksel: Davul
Ebru Cansız: Koreografi & Konsept
Serhat Kural: Proje Koordinatörü
Beril Şenöz, Beste Demir, Chiara Giorda, Furkan Yılmaz, Gülnara Golovina, Serhat Kural, İsmet Köroğlu: Yaratıcı Dansçılar2 Ekim 2022 Pazar, saat: 11:00 Yenikoy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Avlusu
Vibrafonist, besteci ve eğitmen Can Tutuğ, müziğin hem geçmişi hem geleceğiyle ilgilenen çok yönlü bir müzik insanı. İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Amy Salsgiver ile vibrafon çalıştıktan sonra Trakya Akademi Oda Orkestrası’nda solist olarak çaldı, The Cold Vibes adlı caz grubunu kurdu. Elektronik midi mallet controller olan Xylosynth’in resmî sanatçısı olan Tutuğ, geride kalan on yılda hem Türkiye’de hem Avrupa’da sayısız festivalde sahne aldı; kendi bestelerini seslendirdi. AllAboutJazz.com yazarı Arthur George’un “Bobby Hutcherson’in mirasını taşıyor” yorumunu yaptığı müzisyen, 2011’den bu yana “Dönemler, Olaylar, Akımlar ve Anekdotlarla Caz Tarihi” seminerlerini düzenliyor. Erdem Uvalıoğlu ortaklığıyla ilk albümünü 2020’de yayımlayan Tutuğ, geçtiğimiz yıl “Bir Başına” isimli performansıyla Türkiye tarihinin ilk solo vibrafon konserini verdi. 32. Akbank Caz Festivali kapsamında ve Yeniköy Caz Günleri iş birliğiyle 2 Ekim Pazar sabahı Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Avlusu’nda olacak.
Can Tutuğ: Vibrafon2 Ekim Pazar, saat: 15:00 Zorlu PSM Drama Sahnesi
Akbank Çocuk Tiyatrosu ve Zorlu PSM işbirliğiyle tiyatro sahnelerine kazandırılan Peter Pan ve Varolmayan Ülke, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda prömiyer yapıyor! Metin ve söz yazarlığını Mehmet Ergen’in üstlendiği müzikalin müziklerini Tuluğ Tırpan bestelerken koreografisini Beyhan Murphy üstlendi.
Wendy her akşam kardeşlerine masallar anlatıp yataklarına yatırır. Ancak bu gece, farklı bir gecedir. Masalların büyümeyen çocuğu Peter Pan, koruyucu perisi Tinkerbell ile çıkagelir. Kahramanlarımız, peri tozunun da yardımıyla Varolmayan Ülke adında bir adaya yolculuğa çıkar. Adada korsanlar ve deniz kızlarıyla yaşadıkları maceralar, Kayıp Çocuklar’ın yaşamını değiştirecektir.
Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun 50. yılı için özel olarak yazılan bu müzikal, ilk gösterimini Zorlu PSM’de yapacak. J.M. Barrie’nin ölümsüz romanı Peter & Wendy’den uyarlanan bu özgün eser, pek çok tiyatro oyununa ve filme ilham veren karakterleri, yepyeni bir yorumla sahneye getirecek.
* Yedi yaş ve üzeri çocuklar için tavsiye edilir.
Yönetmen: Mehmet Ergen
Müzik Direktörü: Tuluğ Tırpan
Koreograf: Beyhan Murphy
Dekor: Merve Yörük
Kostüm: Gül Sağer
Işık: Richard Williamson
Yardımcı Yönetmen: Lerzan Pamir
Uygulayıcı Yapımcı: Duygu Bayram
Afiş Fotoğrafı: Ayşegül Karacan
OYNAYANLAR
Peter Pan: Yağız Can Konyalı
Wendy: Elif Gülalp
Kaptan Kanca : Sami Levi
Tinkerbell: Su Sonia Herring
Diğer rollerde: Abdullah Cersel, Alitsa Simcha Darsa, Arek Kazanciyan, Anıl Altınöz, Ayhan Karaağaç, Ayşe Nur Köksal, Birce Leyla Akbulut, Pamir Can Gökdoğan, Ezgi İrem Mutlu, Evrim Akyay, Gülçin Alpaşar, Gürdeniz Bursalı, Huri Thelma Murphy, Mehmet Yasin Sağlam, Mert Aksu, Mert Aydın, Özkan Özipek, Ralf Bilmen, Sultan Ahmet Çakır, Tuğrul Ali Şenocak, Tuğrul Savaşçı, Ufuk Tevge, Yağmur Topçu, Zeynep Erdoğan2 Ekim 2022 Pazar. saat, 15:00 Postane İstanbul
fugamundi yürütücülüğünde gerçekleşen etkinlik serisi “Dinleme Kulübü”nde katılımcılar bu sefer, şehrin sokaklarını düşünüyor. Yaşadığımız şehrin sokaklarında sevdiğimiz duraklara uğrarken, belki işe gidiş veya eve dönüş yolundayken, belki de çok da tanımadığımız bir şehrin sokaklarında kaybolurken kulağımızda ne çalıyor? İsimlerini yazıp kutuya atacağımız bu parçaları önce hep beraber dinlemek, sonra da üzerine sohbet etmek üzere buluşuyoruz. Dinleme Kulübü, 32.Akbank Caz Festivali kapsamında 2 Ekim’de, Kamucan Yalçın Duo konseri öncesinde, Postane İstanbul’da.2 Ekim 2022 Pazar, saat: 18:00 Postane İstanbul
Yirmi yılı aşkın zamandır caz, rock ve türevlerini içeren çeşitli janrlarda performans sergileyen klarnetçi ve vokalist Kamucan Yalçın, 32. Akbank Caz Festivali’ne özel olarak tasarladığı bu projede, yol arkadaşı gitarist Mehmet Mutlu ile sahnede olacak. Kamucan Yalçın’ın Karambola projesinde de yıllardır birlikte çalan ikili, tercih ettikleri ve sevdikleri üzere, anlatmaya caz ağacının köklerinden başlayacakları bir öykü ile 1920’ler ve 1930’lardan günümüze çeşitli caz standartlarından bir seçki yorumlayacaklar. Kamucan Yalçın Duo, 2 Ekim’de Postane İstanbul terasında.
Kamucan Yalçın: Klarnet ve vokal
Mehmet Mutlu: Elektrik gitar2 Ekim Pazar, saat:19:00 Bizim Tepe Majeur
Müziğe 3 yaşında babası Udi Hasan Erkoç’un hediye ettiği kemanla başlayan Fatih Erkoç, İstanbul Belediye Konservatuarı Batı Müziği bölümünde müzik eğitimi aldı. İlk amatör sahne performanslarını, günümüzde de hâlen faaliyetlerini sürdüren ve genelde caz türü müzik yapan ünlü İstanbul Gelişim Orkestrası’nın bünyesinde sergiledi. 20’li yaşlarına girmeden önce,1971’de İstanbul Gelişim Orkestrası ile birlikte “Nihayet” adlı bir albüme imza attı. İlk solo albümü “Yol Verin A Dostlar”ı ise 1988 yazında yayımladı. 6 yıl tromboncu ve solist olarak TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda yer alan sanatçı, birçok kez Eurovision yarışmasına katıldı. Fatih Erkoç, 2 Ekim akşamı 32. Akbank Caz Festivali kapsamında Robert Koleji Mezunlar Derneği Bizim Tepe’de sahne alacak. Amerikan caz standartları ve kendi bestelerinin yer alacağı konserde müzisyene piyanoda Uraz Kıvaner, kontrabasta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman eşlik edecek.
Fatih Erkoç: Vokal
Uraz Kıvaner: Piyano
Ozan Musluoğlu: Kontrbas
Ferit Odman: Davul4 Ekim 2022 Salı, saat: 19:00 Akbank Sanat
HÜM, Oslo caz sahnesinde uzun yıllardır çeşitli orkestralarla üretimini sürdüren üç müzisyenin ortaklığıyla hayat bulan yeni bir trio. Bjørnar Kaldefoss Tveite, Magnus Sefaniassen Eide ve Bojan Marjanovic üçlüsünün ayrıksı ve kişisel birikimleri; değişken müzikal alfabelerin kullanıldığı doğaçlamaya geniş alanlar bırakan seanslarında bütünleşiyor. Nordik caz estetiğini klasik müzik tandanslı dokular ve alışılmışın dışında ritimlerle zenginleştiren HÜM, enstrümanların birbirini gölgelemediği bir üretim metoduna sahip. Enstrümanların kendi aralarındaki etkileşimle bir an olsun tökezlemeyen, sürükleyici sonik manzaralardan oluşan ilk albümü “Don’t Take It So Personally”yi Ocak 2022’de Losen Records aracılığıyla yayımlayan Norveçli grubun ilk İstanbul konseri, 4 Ekim Salı akşamı Akbank Sanat’ta.
Bjørnar Kaldefoss Tveite: Kontrbas
Magnus Sefaniassen Eide: Davul
Bojan Marjanovic: Piyano4 Ekim 2022 Salı, saat:21:00 The Badau Akasya
4 Ekim Salı gecesi The Badau Akasya sahnesinden güneye doğru bir serüvene çıkıyoruz. Caz müziğine adanmış hayatı ve trompetteki ustalığı ile bir dünya yıldızı olarak takdir edilen İmer Demirer, “Güney” başlığıyla bakış açımızı bu yöne çeviriyor. “Coğrafya kader midir?” sorusuna çağdaş bir sanatçı bakış açısıyla bakarak, sosyolojik ve politik çalkantıların yaratıcılığın sınırlarını zorladığı diyarlara odaklanıyor. Güney Amerika, Güney Afrika, Güney Avrupa ve Akdeniz’den gelen esintilerin müzikal yansımalarından oluşan seçkideki şarkıları, Türkiye caz sahnesinin önde gelen iki vokalisti Ayşe Gencer ve Sibel Köse seslendirecek. Solo parçalarının yanında dostluklarını sergiledikleri düetleriyle, bir anlamda müzikal yolculuklarını dillendirecekler. “Güney” performansında piyanoda yer alan Can Çankaya, bir yandan bestecilik, aranjörlük, eğitmenlik gibi farklı alanlarda üretimlerini sürdürüyor. Kontrbasta Apostolos Sideris, cazla birlikte Yunan, Türk ve Balkan müziklerinden öğeleri harmanlandığı yaklaşımıyla projenin belkemiği. Davulda ise REDD grubuyla da tanınan Berke Özgümüş yer almakta.
İmer Demirer: Trompet
Can Çankaya: Piyano
Apostolos Sideris: Kontrbas
Berke Özgümüş: Davul
Ayşe Gencer: Vokal
Sibel Köse: VokalEkim 2022 Pazar, Cumartesi, saat: 20:00 OUTRO RECORD STORE
Japonya’nın caz tarihi ve özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemine odaklanacak, 1970’lerdeki yükselişi üzerinde durulacak bir panel ve dinleti. Müzisyen, koleksiyoner ve araştırmacı Eray Düzgünsoy’un sunumuyla gerçekleşecek “Japonya’da Caz ve Jazzu Kissa” buluşmasında, ülkenin caz kültüründen pek çok örneği plaktan dinlenmek mümkün. Kadıköy’deki Outro Music Store / Listening Shelter’ın “Dur! Dinle!” başlıklı etkinlik serisi kapsamında düzenlenecek söyleşide dünya çapında tekrar popüler olan J-Jazz ve Jazzu Kissa üzerinden Japonların caza bakış açısı incelenecek. 8 Ekim’deki etkinlik, sınırlı sayıda katılıma açık.9 Ekim 2022 Pazar, saat: 15:00 Zuhal Müzik Kanyon
Yunan toplumunda -MÖ 7.- 4. yüzyıllara ait arkeolojik veriler ile antik yazarlardan günümüze ulaşan bilgiler incelendiğinde- farklı statülerdeki kadınların amatör ya da profesyonel olarak müzikle ilgilendikleri görülmektedir. Antik Yunan toplumunda kadının yeri; etnik kökenine veya özgür olup olmamasına göre farklılık göstermekteydi. Genel olarak dışarıya kapalı bir hayat yaşayan kadınların hayatında müziğin yeri olduğunu; kült törenleri ya da düğün alayları gibi ortamlara ait bilgilerden anlamaktayız. Erkeklere ait bir ortam olan symposionlarda müzik aleti çalan ve şarkı söyleyen hetairalar ise müzikle profesyonel bir ilişki içindeydiler. En ünlüleri Sappho olmak üzere çok sayıda kadın lirik ozan hakkında da günümüze ulaşan bilgiler vardır. Bu kadınlar hem kişisel hem de toplumsal duygu ve düşünceleri ifade eden eserleri ile tanınırlar.
Dr. Işık Şahin ve Esra Kayıkçı’nın konuşmacı olarak katılacağı ve Hülya Tunçağ’ın moderasyonu ile gerçekleşecek Antik Çağ’da Kadın ve Müzik söyleşisi, 9 Ekim’de Zuhal Müzik Kanyon’da.
Moderatör: Hülya Tunçağ9 Ekim 2022 Pazar, saat: 20:30
Zorlu PSM Turkcell Platinum
“21. yüzyılın Coltrane Quartet’i.” New York’ta yerleşik İsrailli saksafoncu ve besteci Oded Tzur’un liderliğindeki dörtlüye bu yakıştırmayı, Japonya’dan CD Journal dergisi yapıyor. Klasik Hint Müziği eğitimi aldığı yıllarda geliştirdiği çalış stiliyle enstrümanına özgün bir derinlik katan Oded Tzur, orkestra lideri olarak Enja Records’la yayımladığı iki albümün ardından Manfred Eicher’ın dikkatini çekti ve ECM Records ailesinin bir parçası oldu. 2020 albümü “Here Be Dragons”, şimdiden modern klasikler arasında sayılıyor. Raga geleneklerine kişisel bir yorum getirdiği, bir Sebastião Salgado fotoğrafını kapağına taşıyan 2022 çıkışlı albümü “Isabela” ise birçok müzik otoritesine göre son 10 yılda ECM etiketiyle yayımlanan en etkileyici işlerden. Birer hikâye anlatır gibi işlenmiş kompozisyonlarıyla Oded Tzur Quartet, 9 Ekim’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde olacak.
Oded Tzur: Tenor Saksafon
Nitai Hershkovits: Piyano
Petros Klampanis: Bas
Otis Brown III: Davul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir