ÇDSO: Beethoven Gecesi (11 Ocak 2019)

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası 11 Ocak 2019 Cuma, saat: 20:00’de şef: Antonio Pirolli yönetiminde; solist Emre Yavuz “BEETHOVEN GECESİ”Konseri ile Adanalı sanatseverlerle buluşuyor.ŞEF: ANTONIO PIROLLISOLİST: EMRE YAVUZ “PİYANO”
PROGRAM:
L. V. BEETHOVEN / PİYANO KONÇERTOSU NO.5 “İMPARATOR”
L. V. BEETHOVEN / SENFONİ NO.8ÇDSO:
T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası (CSO), İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İzDSO)dan sonra kurulan dördüncü senfoni orkestrasıdır. Resmi olarak 1988 yılında kurulan orkestramız, ilk çalışmalarına 17 kişilik çok küçük bir kadroyla, 1991 yılının son aylarında başlamıştır. İlk konserini 1992 yılında, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 5 Ocak’ta gerçekleştirmiştir.
Orkestra, ilerleyen yıllarda yapılan sınavlar ile müzisyen kadrosunu genişletmiştir. Aynı zamanda Çukurova Filarmoni Derneği’nin de katkılarıyla diğer Senfoni Orkestraları, Opera ve Bale Orkestraları ve Devlet Konservatuarlarından aldığı misafir sanatçılarının desteğiyle olağan konserlerini başarıyla sürdürmektedir. Bu tür çalışmaların yanı sıra, dönemin NATO Genel Sekreteri ve Belçika eski Dışişleri Bakanı Willy Claes, özel bir konserin ilk bölümünde orkestrayı yönetmiştir.
Adana 6.Kolordu Komutanlığı’nın desteği ile Çaykovski’nin 1812 Uvertürünü, Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçek top atışları eşliğinde seslendirmiştir. ÇDSO kurulduğu günden bu yana birçok yurtiçi ve yurtdışı turneleri gerçekleştirmiştir, bunlardan bazıları; Tarsus, İskenderun, Diyarbakır, Malatya, Trabzon, Mersin, Gaziantep, Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu, Ankara, İstanbul, Elazığ, Kıbrıs, Suriye, Almanya, Azerbaycan ve Japonya turneleridir. Japonya turnesi esnasında Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu ve 5. Senfonisinin CD kaydını gerçekleştirilmiştir.
Side Uluslararası Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Xheki Uluslararası Müzik Festivali (Azerbaycan), Bellapais Uluslararası Müzik Festivali (Kıbrıs), Bodrum D-marin Uluslararası Müzik Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı gibi birçok festivalde başarılı konserler gerçekleştirmiştir. ÇDSO her sezon çeşitli özel haftalarda zengin klasik batı müziği repertuvarının yanı sıra, pop müzik, klasik Türk müziği ve film müziği repertuvarlarını da içeren konserlere yer vermektedir.
Her sezon programını özenle hazırlayıp, Adanalı izleyicilere çok sesli evrensel müziği tanıtıp sevdirebilmek için çalışmalarını büyük bir özen içinde gerçekleştiren ÇDSO ayrıca birçok eserin Dünya’da ve Türkiye’de ilk seslendirilişleri gerçekleştirilmiştir.
2000-2006 yılları arasında, Mayıs ve Eylül aylarında Antalya Aspendos açık hava tiyatrosunda yerli ve yabancı turistlere düzenli olarak konserler vermiştir. “Hacı Sabancı’yı Anma” konseri gibi her sezon düzenli olarak yapılan özel konserleri de Adana izleyicisine sunmaktadır. ÇDSO’nun klasik müziği sevdirmek ve halka tanıtmak amacı ile gerçekleştirdiği eğitim konserlerine birçok okul İl Milli Eğitim Müdürlüğü vasıtası ile davet edilerek, öğrencilere enstrüman tanıtımı yapılmakta ve çok sesli müzik anlatılmaktadır.
Konserleri izleyeme imkânı olmayan sanatseverlere ulaşmak ve yine çok sesli müziği tanıtabilmek amacıyla ÇDSO sezon içerisinde çeşitli köy ve ilçe okullarına, cezaevi personel ve hükümlülerine ve pamuk tarlalarında çalışan işçilere eğitim konserleri düzenleyerek çok sesli müziği konser salonlarının dışına taşımaktadır.
Elazığ türkülerinin senfonik olarak düzenlenmesi ile “Harput Senfonisi” adı altında turne konserini ilk olarak Elazığ’da gerçekleştiren ÇDSO, bu konserin tekrarını Ankara ve İstanbul turneleriyle devam ettirmiştir.
ÇDSO’nun bir başka büyük projesi olan “İlahi Senfonisi” birçok şehirde halkla buluşturulmuş ve çok beğeni kazanmıştır. Ç.D.S.O. hava şartlarının elverişsizliğine rağmen Türkiye’de ilk kez Nemrut Dağı’nda konser vererek bir ilki gerçekleştirmiştir.
2015 yılında gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında gerçekleştirilen kapanış konserini yaklaşık 100.000 kişi izlemiş ve çok büyük övgüler alarak bir rekora imza atılmıştır.
Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mustafa Kemal Atatürk’ün “TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR” düşüncesi ışığı altında, O’na layık olma yolunda konserlerini sürdürmektedir.Antonio Pirolli
Roma’da doğan Antonio Pirolli, Santa Cecilia Konservatuvarı’nın (Roma) piyano, kompozisyon, koro ve orkestra yönetimi bölümlerinden pekiyi dereceyle mezun oldu. Zoltan Pesko, Vladimir Delman ve Rudolf Barshai ile çalışan Pirolli; 1987 yılında 3. Arturo Toscanini Şeflik Yarışması’nda
üçüncülük ödülü kazandı. Türkiye’ye geldiğinden itibaren 1995 – 2000 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin, 2002 – 2005 yılları arasında ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik direktörlüğü görevini yürüttü. Çok geniş bir opera ve senfoni repertuvarına sahip olan Pirolli; dünyanın en önemli opera, senfoni orkestraları ile festivallerine davet edilmektedir. Bunların arasında Buenos Aires Teatro Colon, Lizbon Teatro Sao Carlos, Milano Teatro Alla Scala, Roma Teatro dell’Opera, Tokyo New National
Theatre, Genova Teatro Carlo Felice, Wiesbaden Opera ve Berlin Deutsche Oper bulunmaktadır. 2008’de Floransa Teatro Comunale sezon açılışında Tosca;Bilbao Verdi Festivali’nde Verdi, Aroldo Operası; Catania V. Bellini Operası’yla II. Trovatore ve Ernani ile Beatrice di Tenda’yı yönetmiştir. Parma Orchestra, “A. Toscanini’’; Bucharest, “G. Enescu’’; Aida; Nabucco; Sevil Berberi; Madama Butterfly; Orchestra Palau de la Musica (Valencia); Kiev Filarmoni Orkestrası; Tokyo Senfoni Orkestrası; Tokyo Filarmoni Orkestrası; Aspendos Opera ve Bale Festivali; Puccini Opera Festivali (Torre del Lago/İtalya); Split Opera Festivali (Hırvatistan); Avenches Opera Festivali (İsviçre); Santander Opera Festivali (İspanya) görev aldığı festivaller ile yönettiği opera ve senfoniler arasındadır.
Önümüzdeki dönemde de I Puritani (Cremona Operası ile), Sevil Berberi (Floransa Operası ile) ve Madama Butterfly (Lizbon Sao Carlos Operası ile) operalarını yönetmek için davet edilmiştir. Türkiye’de Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin operalarındaki çeşitli eserlerin orkestra şefliğini üstlenmiş olup Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası; İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya Devlet Senfoni orkestraları ile hersene düzenli olarak konserler vermektedir. Antonio Pirolli, operaya olan tutkusunun yanı sıra geç romantik senfoniler ve modern müzik repertuvarında da başarısını kanıtlamıştır. Sanatçı yurtdışında da şeflik kariyerine devam etmektedir.
Alıntı: Özgeçmiş:evetbenim.com/cdso-ismet-inonuyu-anma-konseri/Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Sayfa içerik: Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası web sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir