İDSO Konseri: şef Daniel Smith-piyano:Gülsin Onay-Francesco Libetta

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın 9 Şubat Cuma akşamı, Avustralyalı ünlü şef Daniel Smith yönetiminde vereceği konserde, Gülsin Onay ve Francesco Libetta, Mozart'ın İki Piyano için Konçertosu'nu seslendirecekler. 
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası
Şef: Daniel Smith
Solistler: Gülsin Onay (Piyano) & Francesco Libetta (Piyano)
9 Şubat 2018, Cuma, saat : 20:00​
Lütfi Kırdar ICEC
Eseri daha önce, Marc-André Hamelin, Hüseyin Sermet, Anika Vavic ve Francesco Libetta ile seslendiren Devlet Sanatçısı piyanist Gülsin Onay konserle ilgili duygularını şöyle ifade etti: "Sevgili Francesco Libetta ile bu eseri daha önce Ankara'da Bilkent Senfoni Orkestrası'yla çalmıştık. Müthiş bir piyanist gerçekten. Şimdi bir kez daha buluşuyoruz, İstanbullu dinleyicilerimiz bu konseri kaçırmasınlar. Mozart'ın geleneksel piyano konçertolarına benzemeyen bu eseri, Francesco ve benim çok severek seslendirdiğimiz bir şaheser."
Program:
W.A.Mozart: İki Piyano ve Orkestra için Mi Bemol Majör Konçerto No:10 K 365
D.Shostakovich: Senfoni No.12 "The Year 1917"
GÜLSİN ONAY
Gülsin Onay, Şubat 2017’de, Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri ve Onay’ın da öğretmeni olan Ahmed Adnan Saygun’un birinci piyano konçertosunun Hong Kong prömiyerini, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. Eseri Mayıs 2017’de Kevin Griffiths yönetimindeki Göttingen Symphoniker eşliğinde seslendirdi, dinleyicilerin ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazandı. Şubat ayında Japonya’da verdiği bir dizi resitalin ardından Mart 2017’de köklü İngiliz yaylı çalgılar dörtlüsü Endellion Quartet ile Türkiye turnesi gerçekleştirdi. Ustalık sınıfları, senfoni konserleri, yardım konserleri, yarışmalar ve yeni kayıtlarla geçen yoğun ve çok başarılı konser sezonunu yaz aylarında Altınoluk, Cunda, Ayvalık, Çeşme, Vranje ve Bodrum’daki resitallerle tamamladı. Ayrıca Sanat Danışmanı olduğu 14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin kapanış konserini, GFA Ustalık Sınıfı ve 4.Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması Jüri Başkanlığı’nı yaptı.
Ünlü sanatçı 2017 başından bu yana TRT Radyo-3’te, 15 günde 1 Cumartesi günleri yayınlanan “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” adlı bir programı hazırlayıp sunmaktadır. 
Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay'ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, Saygun’un kendisine adadığı 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner, Tabakov ve Hoinic’in konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Gülsin Onay'ın 20'yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi'nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten bu yana, sanatçının adına "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.
www.gulsinonay.com
FRANCESCO LIBETTA
Duayen piyanist Aldo Ciccolini tarafından, "Kuşağının en yetenekli müzisyenlerinden biri" olarak nitelendirilen Francesco Libetta, Paris'te Jacques Castérède ile kompozisyon çalışmıştır.
21 yaşındayken, Beethoven'ın 32 sonatını içeren seri konserleri ve kaydıyla, uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmiştir. Orkestra şefi, besteci ve piyanist olarak dünyanın dört bir yanında konserler veren, Japonya'dan Amerika'ya pek çok ülkede eserleri seslendirilen Francesco Libetta'nın prestijli firmalar tarafından yayınlanan Chopin,Schumann, Beethoven, Liszt, Debussy, Brahms, Ravel ve Mozart kayıtları vardır. 
DANIEL SMITH
Katıldığı prestijli uluslararası şeflik yarışmalarında kazandığı birinciliklerle adından söz ettiren Daniel Smith, Mariinsky'de şeflik yapan ilk Avustralyalı sanatçı olmuştur. Aralarında Varşova, Indianapolis, Monte-Carlo, Tokyo, St.Petersburg ve Dublin'in yer aldığı sayısız şehrin tanınmış orkestralarını yönetmek üzere davet edilen Smith, opera temsillerinin de aranan şefidir. 
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası
Orkestra Tarihçesi

İstanbul'un müzik yaşamında önemli bir yeri olan ve besteci Cemal Reşit Rey'in yönetiminde 1945 yılında kurulan, temelleri ise 1827'de Donizetti Paşa'nın kurduğu Mızika-i Humayun orkestrasına dayanan İstanbul Belediyesi Şehir Orkestrası, 1972 yılında Kültür Bakanlığı'na bağlanarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası adını aldı.
Kadrosu, orkestra şefi Prof. G.E.Lessing ve müdür Mükerrem Berk döneminde kısa zamanda tamamlanarak düzenli konserler verilmesi sağlandı. Daha sonraki yıllarda yurtiçi turnelerin yanısıra İstanbul, Ankara, Bratislava ve Patras uluslararası festivallerindeki konserler gerçekleştirildi.
Orkestra; Anatole Fistoulari, Aaron Copland, Mircea Basarab, Demirhan Altuğ, Ilarion Ionescu-Galati, Tadeusz Strugala, Erol Erdinç, Alexander Schwinck, Vladimir Fedoseev, Erich Bergel, Jean Perrisson, Ender Sakpınar, Alexander Rahbari, Cemal Reşit Rey ve daha birçok ünlü şef yönetiminde, Andre Navarra, Leonid Kogan, Vaclav Hudecek, Heinrich Schiff, Yehudi Menuhin, Luciano Pavarotti, Jean-Pierre Rampal, Sabine Meyer, Gidon Kremer, James Tocco, Lazar Berman, Natalia Gutman, Güher-Süher Pekinel, Fazıl Say, İdil Biret, Suna Kan, Ayşegül Sarıca, Ayla Erduran, Verda Erman, Leyla Gencer, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Antje Weithaas, Cihat Aşkın, Daniel Shafran, David Geringas, Truls Mork, Gustav Rivinius, Pierre Amoyal, Alexander Rudin, Alexander Melnikov, Milan Turkovic, Efe Baltacıgil, Luis Bacalov, Alexander Markov, Jose Carreras, Ida Kavafian, Tedi Papavrami, Ilya Gringolts, Antonio Meneses, David Helfgott, Radu Lupu ve orkestramıza atanan devlet solistlerimizden Gülşen Tatu, Burçin Büke ve Tuncay Yılmaz gibi 
solistlere eşlik etti.
Biletler Biletix üzerinden temin edilebilir.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Gülsin Onay 9 Şubat Basın Bildirisi
Görseller: İDSO/ http://www.idso.gov.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir