Prof.Dr. NAZAN ERKMEN
1945 – 2017
Türkiye’yi yurt içinde ve yurt dışında başarıyla temsil eden, aldığı ödüllerle ülkemizi gururlandıran değerli sanatçımız Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen’i yitırdik.
Nazan Erkmen için 17 Ekim Salı günü saat 11:00’de, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde düzenlenecek törenin ardından Erkmen’in cenazesi, aynı gün Bebek Camii’nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Bebek Aşiyan Mezarlığı’na defnedilecek.
Prof.Dr.Nazan Erkmen'in kendini tanıtımı:
Ben illüstratörüm. İllüstrasyon kelime anlamı ile "çizmek" canlandırma sanatıdır. İllüstratör ile ressamın arasında hiçbir fark yoktur. Tek farklı illüstratör metine bağlı çalışır. Sergide yaklaşık 200'e yakın illüstrasyon bulunuyor. Bunların çoğu kitap resimleme ürünleridir. Çocuklar için çizdiğim kitaplar, konseptli sergiler için yaptığım illüstrasyonlar, kitap kapakları, çocuk tiyatrosu afişleri, şiir resimlemeleri, pul resimlemeleri gibi illüstrasyon sanatının pek çok türünü temsil ediyor. Bunların içerisinde Gılgamış, Dede Korkut, Mezopotamya Efsaneleri, Mitler, Mitolojiler, bu toprağın üstünde yaşamış olan tüm medeniyetlerin efsaneleri her zaman ilgimi çekti. Şiir resimlemek en zoruydu. Atatürk için yazılan şiirler, eşim Aydın Erkmen'le birlikte resimlediğimiz Ömer Hayyam şiirleri, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuklar için yazdıkları, değerli Mimar Cengiz Bektaş'ın yazdığı "Babam ve Ben" başlıklı şiirleri, Arif Damar, Cevdet Anday ve niceleri."
Özgeçmiş:
Nazan Erkmen Kimdir?
Nazan Erkmen 1945’de Balıkesir’de doğdu. Orta ve Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde 1965 yılında tamamladı. 1982'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü'nden mezun oldu. 1991’de Yüksek Lisans, 1994'da Sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. 1994’de Yard.Doç, 1996'da Doçent, 2001'de Profesör ünvanı aldı. 1998-2006 yılları arasında dekan yardımcısı olarak çalıştı. 2006'da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seçimle gelen ilk kadın Dekan olarak görev yaptı. 2009'da ikinci defa seçimle dekanlık görevine atandı. 2011’den beri Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Dekanlık yapmaktaydı.
Çocuklar ve büyükler için 100’ün üstünde kitap resimledi. Resimlediği önemli kitaplar arasında Gılgamış Efsanesi, Dede Korkut Öyküleri, Ömer Hayyam Şiirleri, Bir Bennu’dur İstanbul bulunmaktadır. Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare, İstanbul Efsaneleri, Mim. Cengiz Bektaş’ın yazdığı “Kuşun Kanadında” kitapları yayınlandı. Bunların yanı sıra sayısız kitap kapağı, afiş, şiir ve öykü resimlemeleri, aktüel ve kültürel dergilerde illüstrasyonları yayınlandı. Posta Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Intercept Pullar-Masalllar ve Efsaneler Serisi”, “Atatürk”, “23 Nisan” başlığı altında pulları basıldı. 1998 ve 2000′de Japonya ve Bratislava “SelectedWorldsIllustratorsBiennali” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali)’ne seçildi. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki başarıları ile tanınan sanatçı, Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer aldı. 1998 ve 2000'de Japonya ve Bratislava "SelectedWorldsIllustratorsBiennali" (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Biennali)'ne seçildi. 2009 yılında Polonya Resim Bienali ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti, Pilsen IV. Resim Bienali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışması’nda, 2011-2012 yıllarında Polonya, Üsküp, Pilsen Çizgi Bienallerinde jüri üyesi olarak görev yaptı. Temmuz 2015’de “Accedemiadi Belle Arti ti Torino” Uluslararası Güzel Sanatlar ve Tasarım Kurumları Torino Sanat Fastivali-Fisad 2015’de Türkiyeyi temsil etti.
Posta Genel Müdürlüğü tarafından basılmış 3 set uluslararası intercept pulları(masallar) ve iki adet Atatürk ve Çocuk pulu basıldı. Yayımlanmış olan pek çok makale ve konferansı bulunmaktadır. Eserleri Japonya Hiroko Mori ve Stasys Müzesi Alanya Belediye Reisliği Adana Müzesi Mersin Üniversitesi ve çeşitli özel koleksiyonlarında bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında kitap resimleme ödülleri de alan Erkmen, açtığı kişisel sergilerle Türkiye'yi başarıyla temsil etti. 2008 yılında Türkiye’den illüstratör olarak ve sanatçılar arasında aday olarak seçilmek bile en büyük ödül sayılan HansChristian Andersen’e Türkiye’den illüstratör olarak aday olarak gösterildi. Frankfurt Kitap Fuarında verdiği konferansda Türk İllüstrasyon Sanatını tarihsel belgelerle yabancılara tanıttı. Afiş ve dünya masalları resimleme dalı yarışmalarında uluslararası ve ulusal alanda pek çok ödül kazandı.
2009 – 2010 yılları arasında resimlediği son kitaplar arasında Doğan – Egmonds tarafından yayımlanan Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare ve İstanbul Efsaneleri kitapları yer almaktadır. İllüstratörler Derneği, Upsd, Çocuk Edebiyatı Araştırma Derneği, Görsav Görsel Sanatlar Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi genel kurulu üyesidir.
KATILDIĞI YURTDIŞI SERGİLER (Seçilmiş)
• Birinci Asya İllüstrasyon Bienali Oito-Japonya, 2004(Ödül)
• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali,Japonya, 2003(Ödül)
• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali, Japonya, 2001(Ödül)
• Bratislava Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali, Bratislava,
• ADA 1.Uluslararası Sanat Fuarı, 2000 (Ödül)
ÖDÜLLER (Seçilmiş)
• HansChristian Andersen Ulusal İllüstrasyon Adayı, 2008
• Seçilmiş Doğu Avrupa İllüstratörleri Bienali, Japonya, Onur Ödülü, 2004
• First AsianIllustratorsBiennial, Oito-Japan, Onur Ödülü, 2004
• Ankara Çocuk Edebiyatçıları ve İllüstratörleri Derneği, Kitap Resimleme Ödülü, 2001
• Pen Yazarlar Derneği Edebiyat Eserlerini Resimleme Ödülü, 1998
RESİMLEDİĞİ ŞİİRLER (Seçilmiş)
• Şiirlerle Nasreddin Hoca Yazan Aydın Karasüleymanoğlu Doğan Kardeş Yayınları, 1983
• İstanbul’a Bir Cevap Erol Çankaya’nın şiirleri, Sanat Olayı 1983, Aralık (s.19)
• Herkes Bir Yerlerde Erol Çankaya’nın şiirleri, Sanat Olayı 1983, Aralık (s.40)
• Gider, Onlar, Athis, Adonis, SantaOIayı 1983 (s.65)
• Hürriyet Gösteri Mart 1987 (s. 76)
• Ölümcül Yolculuğun Senin, Hürriyet Gösteri, 1987 (s.70)
• Arif Damar, Hürriyet Gösteri, Mayıs 1988, s.90
• İçiçe Dünya, Melih Cevdet Anday, Hürriyet Gösteri Mayıs 1987 (s.78)
• Tulumba Hidayet Karakuş, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, 1988 (s.90)
• Arif Damar , Ozan, Yazgı. Hürriyet Gösteri, Sanat Dergisi, 1988 (s.91)
• Başaran, Çınlayan, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, Aralık 1988 (s.97)
• Hüseyin Yurttaş, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, Şubt 1989 (s.99)
• Sırça Saray, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Doğan Kardeş Yayınları, 1990
• Aziz Sivaslıoğlu, Çocuklara Şiirler,Doğan Kardeş Yayınları, 1991
• Bir Islak Ateş, Ömer Hayyam Rubailer, Dünya Yayınları, 1999
• 23 Nisan Şiirleri, Adnan Çakmakçıoğlu, 1995
Özgeçmiş, Alıntı:http://www.ankahaber.com.tr/kultur-sanat/prof-dr-nazan-erkmen-hayatini-kaybetti-h38162.html
Etem Erol Ünal
Prof. Dr. Nazan Erkmen’i kaybettik!
Yurt içi ve yurt dışında Türkiye’yi başarıyla temsil eden, aldığı ödüllerle ülkemizi gururlandıran değerli sanatçımız Prof. Dr. Nazan Erkmen’i kaybettik.
Yurt içi ve yurt dışında Türkiye’yi başarıyla temsil eden, aldığı ödüllerle ülkemizi gururlandıran değerli sanatçımız Prof. Dr. Nazan Erkmen hayata gözlerini yumdu. Son zamanlarda çok yoğun bir şekilde çalışan ve kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülen Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen’in vefat haberi, sanat camiasında derin üzüntü yarattı.
Nazan Erkmen için 17 Ekim Salı günü saat 11:00’de Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde bir tören düzenlenecek. Nazan Erkmen’in cenazesi Bebek Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bebek Aşiyan Mezarlığı’na defnedilecek.
Ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki başarıları ile tanınan sanatçı Doğu Avrupa İllüstrasyon Biennali'nde aldığı ödül ile "Seçilmiş Dünya İllüstratörleri" arasında yer aldı. 2009 yılında Polonya Resim Bienali ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti, Pilsen IV. Resim Bienali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışması’nda, 2011-2012 yıllarında Polonya, Üsküp, Pilsen Çizgi Bienallerinde jüri üyesi olarak görev yaptı.
Nazan Erkmen 2015 yılında Türk Üniversiteli Kadınlar Derneğinden “Lider Kadın Sanatçı” Ödülü, Görsel Sanatlar Vakfından “Yılın Başarılı Kadın Sanatçısı” ödülü ve Beşiktaş Belediye Başkanlığı tarafından “2015 Yılının Kibele Kadınlar” Ödüllerini aldı.
Son olarak Japon Sanat Merkezi’nin organizasyonuyla 2017’de Japonyada düzenlenenArtTurkey JAPAN 2017 Nittoten 7 Sergisi‘nde ziyaretçiler arasında yapılan oylama ile Japon sanatseverlerin oluşturduğu halk jürisi tarafından 3 eseri ile Bungei Özel Ödülüne layık görüldü.
Nazan Erkmen 1945’de Balıkesir’de doğdu. Orta ve Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde 1965 yılında tamamladı. 1982'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü'nden mezun oldu. 1991’de Yüksek Lisans, 1994'da Sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. 1994’de Yard.Doç, 1996'da Doçent, 2001'de Profesör ünvanı aldı. 1998-2006 yılları arasında dekan yardımcısı olarak çalıştı. 2006'da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seçimle gelen ilk kadın Dekan olarak görev yaptı. 2009'da ikinci defa seçimle dekanlık görevine atandı. 2011’den beri Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Dekanlık yapmaktaydı.
Çocuklar ve büyükler için 100’ün üstünde kitap resimledi. Resimlediği önemli kitaplar arasında Gılgamış Efsanesi, Dede Korkut Öyküleri, Ömer Hayyam Şiirleri, Bir Bennu’dur İstanbul bulunmaktadır. Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare, İstanbul Efsaneleri, Mim. Cengiz Bektaş’ın yazdığı “Kuşun Kanadında” kitapları yayınlandı. Bunların yanı sıra sayısız kitap kapağı, afiş, şiir ve öykü resimlemeleri, aktüel ve kültürel dergilerde illüstrasyonları yayınlandı. Posta Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Intercept Pullar-Masalllar ve Efsaneler Serisi”, “Atatürk”, “23 Nisan” başlığı altında pulları basıldı. 1998 ve 2000′de Japonya ve Bratislava “Selected Worlds Illustrators Biennali” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali)’ne seçildi. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışındaki başarıları ile tanınan sanatçı, Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer aldı. 1998 ve 2000'de Japonya ve Bratislava "Selected Worlds Illustrators Biennali" (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Biennali)'ne seçildi. 2009 yılında Polonya Resim Bienali ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti, Pilsen IV. Resim Bienali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışması’nda, 2011-2012 yıllarında Polonya, Üsküp, Pilsen Çizgi Bienallerinde jüri üyesi olarak görev yaptı. Temmuz 2015’de “Accedemia di Belle Arti ti Torino” Uluslararası Güzel Sanatlar ve Tasarım Kurumları Torino Sanat Fastivali-Fisad 2015’de Türkiyeyi temsil etti.
Posta Genel Müdürlüğü tarafından basılmış 3 set uluslararası intercept pulları(masallar) ve iki adet Atatürk ve Çocuk pulu basıldı. Yayımlanmış olan pek çok makale ve konferansı bulunmaktadır. Eserleri Japonya Hiroko Mori ve Stasys Müzesi Alanya Belediye Reisliği Adana Müzesi Mersin Üniversitesi ve çeşitli özel koleksiyonlarında bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında kitap resimleme ödülleri de alan Erkmen, açtığı kişisel sergilerle Türkiye'yi başarıyla temsil etti. 2008 yılında Türkiye’den illüstratör olarak ve sanatçılar arasında aday olarak seçilmek bile en büyük ödül sayılan Hans Christian Andersen’e Türkiye’den illüstratör olarak aday olarak gösterildi. Frankfurt Kitap Fuarında verdiği konferansda Türk İllüstrasyon Sanatını tarihsel belgelerle yabancılara tanıttı. Afiş ve dünya masalları resimleme dalı yarışmalarında uluslararası ve ulusal alanda pek çok ödül kazandı.
2009 – 2010 yılları arasında resimlediği son kitaplar arasında Doğan – Egmonds tarafından yayımlanan Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare ve İstanbul Efsaneleri kitapları yer almaktadır. İllüstratörler Derneği, Upsd, Çocuk Edebiyatı Araştırma Derneği, Görsav Görsel Sanatlar Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi genel kurulu üyesidir.
KATILDIĞI YURTDIŞI SERGİLER (Seçilmiş)
• Birinci Asya İllüstrasyon Bienali Oito-Japonya, 2004(Ödül)
• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali,Japonya, 2003(Ödül)
• Seçilmiş Doğu Avrupa Çizerleri Bienali, Japonya, 2001(Ödül)
• Bratislava Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali, Bratislava,
• ADA 1.Uluslararası Sanat Fuarı, 2000 (Ödül)
ÖDÜLLER (Seçilmiş)
• Hans Christian Andersen Ulusal İllüstrasyon Adayı, 2008
• Seçilmiş Doğu Avrupa İllüstratörleri Bienali, Japonya, Onur Ödülü, 2004
• First Asian Illustrators Biennial, Oito-Japan, Onur Ödülü, 2004
• Ankara Çocuk Edebiyatçıları ve İllüstratörleri Derneği, Kitap Resimleme Ödülü, 2001
• Pen Yazarlar Derneği Edebiyat Eserlerini Resimleme Ödülü, 1998
RESİMLEDİĞİ ŞİİRLER (Seçilmiş)
• Şiirlerle Nasreddin Hoca Yazan Aydın Karasüleymanoğlu Doğan Kardeş Yayınları, 1983
• İstanbul’a Bir Cevap Erol Çankaya’nın şiirleri, Sanat Olayı 1983, Aralık (s.19)
• Herkes Bir Yerlerde Erol Çankaya’nın şiirleri, Sanat Olayı 1983, Aralık (s.40)
• Gider, Onlar, Athis, Adonis, Santa OIayı 1983 (s.65)
• Hürriyet Gösteri Mart 1987 (s. 76)
• Ölümcül Yolculuğun Senin, Hürriyet Gösteri, 1987 (s.70)
• Arif Damar, Hürriyet Gösteri, Mayıs 1988, s.90
• İçiçe Dünya, Melih Cevdet Anday, Hürriyet Gösteri Mayıs 1987 (s.78)
• Tulumba Hidayet Karakuş, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, 1988 (s.90)
• Arif Damar , Ozan, Yazgı. Hürriyet Gösteri, Sanat Dergisi, 1988 (s.91)
• Başaran, Çınlayan, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, Aralık 1988 (s.97)
• Hüseyin Yurttaş, Hürriyet Gösteri Sanat Dergisi, Şubt 1989 (s.99)
• Sırça Saray, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Doğan Kardeş Yayınları, 1990
• Aziz Sivaslıoğlu, Çocuklara Şiirler,Doğan Kardeş Yayınları, 1991
• Bir Islak Ateş, Ömer Hayyam Rubailer, Dünya Yayınları, 1999
• 23 Nisan Şiirleri, Adnan Çakmakçıoğlu, 1995
İleti Haber:ETEM EROL ÜNAL <sibilistanbul@gmail.com>
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Kaynak: http://evetbenim.com/prof-dr-nazan-erkmen-dusler-efsaneler-retrospektif-illustrasyon-sergisi/