SEVDA ŞENER YAŞAMINI YİTİRDİ

Tiyatro dünyasında “Hocaların hocası” lakabıyla tanınan Sevda Şener 86 yaşında yaşama veda etti. Tiyatro araştırmacısı ve eleştirmen Prof. Dr. Sevda Şener, bu sabah hayatını kaybetti. Şener’in cenazesi 23 Temmuz Çarşamba günü öğle namazından sonra Ankara Kocatepe Camiinden kaldırılacak.
Sevda Şener'in ölümü nedeniyle yayımlanan mesajlar:
Tiyatro camiasına sayısız öğrenci yetiştiren, Türk tiyatrosuna büyük  hizmetler vermiş değerl hocamız Prof. Dr. Sevda Şener’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve 
 
Mustafa Kurt
 
Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni
 

 
SEVDA ŞENER’İ TANIMIŞ OLAMAK BİR ŞANSTIR
 
ÜSTÜN AKMEN
 
(Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı)
 
Birliğimizin kurucu üyesi Prof. Dr. Sevda Şener’in aramızdan yitip gitmesi, Türk tiyatrosunun yeri çok zor doldurulacak acı bir kaybıdır. Bir yıldız kaymasıdır.
 
Hemen söyleyeyim, “Hocaların Hocası”, tiyatro sanatının ülkemizde kuramsal temellerini atan bir enderdi. Tiyatromuzun itibar kazanmasında ve saygınlığının korunmasında öncülük yapmış, önder olmuş; akademisyenlerin, eleştirmenlerin saygınlık kazanmalarında katlı sağlamış bir “tiyatro filozofu” idi. Bilimsel olmanın ne demek olduğunu öğrencilerine örnek olarak öğretendi. Her kitabı yararlı amaçlar manzumesi olan Sevda Şener, o amaçlar doğrultusunda yöntemler bulmuş olan, uygulayan ve uygulatan olarak tiyatro tarihimizde yerini çoktan almış bir bilim insanıydı. 
 
Hiç kuşkum yok ki onu tanımış olmak bir şanstır. Öğrencisi olmak bu şansı katlamaktır. Kitaplarını, eleştiri yazılarını okumuş olmak da ayrı bir şanstır. Hiç değilse bir konferansında bulunanlar bile kendilerini şanslı saymalıdır.
 
Ne var ki, onu kaybetmek tiyatro akademisyenlerinin, tiyatro eleştirmenlerinin, dramaturgların, tiyatro ile uğraşanlarının şanssızlığıdır.
 
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyeleri adına huzurunda saygıyla eğiliyorum.
 
 

Sevda Şener (1928 İstanbul – 22 Temmuz 2014 Ankara)
 
Yazar ve Araştırmacı Prof. Dr. Sevda'Şener,'1928 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerindeki devlet okullarında, orta öğrenimini Ankara Maarif Koleji ve Eskişehir Lisesi'nde yaptı. 1950'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre Anadolu'da görev yaptıktan sonra'açılan sınavı kazanarak' Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde açılan Tiyatro Enstitüsü'ne asistan olarak başladı. 
 
'1962'de "Musahipzade Celal ve Tiyatrosu" konulu tezi ile doktor unvanı aldı. Tiyatro bilimi konusunda bilgisini geliştirmek üzere Bristol Üniversitesi'nin Dram Bölümü'nde iki dönem, Viyana Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'nde de bir dönem seminerlere ve derslere katılan Şener, daha sonra DTCF Tiyatro Kürsüsü'nde doçent (1967) ve profesör (1972) ünvanlarını aldı. 
 
1976-1981 ve 1985-1993 yıllarında DTCF Tiyatro Bölümü başkanı olarak görev yaptı. 1995 yılında DTCF Tiyatro Bölüm Başkanlığı görevinden emekli oldu. Birçok ilde, üniversiteler ve çeşitli kültür – sanat kurumn ve kuruluşlarının düzenlediği sempozyum, seminer, panel ve açık oturumlara katıldı, bildiri ve konferanslar verdi, radyo ve televizyon konuşmaları yaptı. Tiyatro kuramları, dramaturji, eleştiri kuramları, estetik, çağdaş sanat, modern ve modern sonrası tiyatro konularında eğitmenlik yaptı. 
 
Yapıtlarında titiz gerçekçi ve akıcı bir dil ile Türk Tiyatosu'nun dönemlerini işledi. Devinimin kaynakların, her yönüyle insanı ve bir tiyatro yapıtında iletinin yansıtılması yollarını araştırdı. Tiyatro tarihini, kuramlarını ve akımlarını okurlara sundu. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda araştırma, inceleme, eleştiri yazıları, makaleleri, bildirileri olan Şener, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Milli Merkezi (ITI), Tiyatro Eleştirmenleri Derneği, Felsefe Kurumu, Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği üyesidir. 
 
 
Aldığı Ödüller
1999' Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü 
1990' Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü, Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği Hizmet Ödülü 
1992' İtalya Adelaide Ristori Ödülü 
1993' Kültür Bakanlığı Tiyatro Eleştiri, İnceleme ve Araştırma Ödülü 
1994' Nisa Serezli Tiyatroda Yılın Kadını Ödülü 
2002' Ankara Sanat Kurumu Onur Ödülü 
2004' Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 
Eserleri
1963' Musahipzade Celal ve Tiyatrosu 
1971' Çağdaş Türk Tiyatrosunda Ahlak, Ekonomi, Kültür Sorunları' 
1972' Çağdaş Türk Tiyatrosunda İnsan
1982' Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi 
1993' Oyundan Düşünceye 
1997' Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı 
1999' Cumhuriyetin 75. Yılında Türk Tiyatrosu 
2002' Nâzım Hikmet'in Oyun Yazarlığı 
2003' İnsanı Geçitlerde Sınayan Sanat Dram Sanatı 
 
Haber Kaynak: Devlet Tiyatroları, Türkiye Eleştirmenler Birliği, Google, basın
http://www.muhakeme.net/forum/biyografi-kim-kimdir/83411-prof-dr-sevda-sener
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir