Üstün AKMEN: Bunlar Milattan Öncesini de sansürlemeye Başladı


Üstün Akmen

BASIN BÜLTENİ

ÜSTÜN AKMEN: “BUNLAR MİLATTAN ÖNCESİNİ DE SANSÜRLEMEYE BAŞLADI”

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmakta olan tiyatro dergisi Mimesis’in 19. sayısının Elazığ Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesiyle mahrece iade edildiği öğrenildi. Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi tarafından gönderilen resmi yazıda (EK: 1), söz konusu şikâyet “müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğu okuyucularımız tarafından tespit edilmiştir” sözleriyle ifade edildi. Yazının devamında üç ailenin “bu tür yayınların okuyucuların ve çocuklarının ahlaki değerlerini bozduğu” iddiası ile Elazığ Halk Kütüphanesi’neşikâyet dilekçes i (EK: 2) ile müracaat ettikleri belirtildi. Elazığ Halk Kütüphanesi, yaptığı inceleme neticesinde, müstehcen içerikli bulduğu derginin Elazığ Halk Kütüphanesi ve Elazığ İlçe Halk Kütüphanelerine bağış yolu ile olsa dahi girişini engelledi.
  
Duygu Dalyanoğlu’nun derginin internet sitesindeki haberinden öğrenildiğine göre, müstehcen olduğu iddia edilen makale, Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası olan “Aristophanes Üzerine” adlı dosyada yer almakta ve “Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin “Hetairalaştırılması” başlığını taşımakta.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen ise durumu “vahim” olarak değerlendirdikten sonra: “Müstehcen olduğu iddia edilen makale, Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası. Washington Üniversitesi´nde öğretim üyesi olan Sarah Culpepper Stroup tarafından taaa 2004 yılında kaleme alınmış. Yazıda, Antik Yunan toplumunda kadınların toplumsal işbölümü içerisindeki konumları ve bunun Aristophanes´in ‘Lysistrata’ oyununda nasıl bir karşılığı olduğu incelenmekte. Dolayısıyla, kadınların hem evlilik hayatı içerisindeki konumları, hem de “heteria” olarak adlandırılan kadınların evlilik dışı ilişkileri ve bu ilişkilerin ‘Lysistrata’ oyunundaki karşılığı bilimsel gözle irdeleniyor. Şikâyetçi üç vatandaşa ve Müdür Ahmet Bey’e sormak isterim, Antik Yunan’daki yaşam ile ilgili referanslara nerelerde rastlıyoruz? Elbette kalan yazılı ve görsel malzemeden, öyle değil mi ama! Bu malzemelerden en önemlileri hangileri? Çanak, çömlek, vazo ve kadehlerin üzerinde yer alan tasvirler. Bu tasvirler, milattan önce 5. yüzyıla ait. Köhnemiş, örümceklerin bürüdüğü karanlık düşünce yapısı  “müstehcen” kavramını milattan öncesine taşıdı, artık milattan önceki sanata bile sansür uygulamaya kalkıyor. Son derece tehlikeli bir yoldayız” dedi.

Sarah Culpepper Stroup’un kadın-erkek ilişkilerinin vazo ve kadehler üzerinde nasıl resmedildiğinin, dönemi anlamak için çok büyük öneme sahip olduğunu anlattığını söyleyen Üstün Akmen:

“Aristophanes’in ‘Lysistrata’ oyunu, kadınların savaşı sona erdirmek için erkeklere karşı cinsel grev düzenlemesini konu almakta. Yani cehaletin ipinin ucunu kaçırıp Aristophanes’i de mi sorgulayacağız, yazıktır günahtır. Yani artık bir resmin, yazının, çizgilerin müstehcenliğine halktan üç kişi mi karar verecektir? Bu ne mene gidiştir. Kültür Bakanlığı olaya derhal el koymalı, Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü müstehcenlikten ne anladığını açıklamalıdır” dedi.  

“MİMESİS” OLAYINDA İKİNCİ PERDE
TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ SORDU: “CİNSELLİKTEN BU KORKUNUZ NE”
Mimesis Tiyatro/Çeviri Araştırma Dergisi’nin 19. sayısını müstehcen bularak iade eden Elazığ İl Halk Kütüphanesi’ne Elazığlı öğretmenlerin derneği ELOYDER (Elazığ Öğretmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)’in destek vermesi, yeni bir tartışmayı başlattı. Kamuoyu tarafından kınanan yasaklama tavrına karşı, derneğin kütüphane müdürünün aldığı kararı savunur mahiyette bildiri yayınlaması üzerine bir açıklama yapan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen: “Derneğin açıklaması da durumun ‘vahametini” açıkça gösteriyor. Bu ülkenin insanlarını ‘muhafazakârlık’ kisvesi altında kendi normlarında tektipleştirmek istiyorlar. Olay, üç ebeveyn babanın anılan dergide yer alan M.Ö 411 yılında yazılmış bir tiyatro oyununu irdeleyen makaleye kaynak teşkil eden resimlerden kaynaklandı.  Üç ebeveyn, Milattan Önce çanakları, çömlekleri, tabakları, bardakları süsleyen bu resimleri ‘müstehcen’ bulmuş. Yahu bre ‘baba’ bu dergi çocuklar için yayınlanmıyor ki” diyerek tepkisini sürdürdü.  
Çocuklar için hazırlanmayan bir dergiyi “çocukların ahlakını bozucu” nitelikte bulan zihniyetin, televizyon kanallarında her gün “eş buluyoruz” bahanesiyle kadın pazarlamacılığı yapılmasına göz yumduğunu iddia eden Üstün Akmen, doktor olmaya aday tıp öğrencisi bağnaz kız öğrencilerin erkek kadavra üzerinde çalışmayı reddettiklerine de dikkat çekti. “Bunlar yakında tıp dergilerine de el atacak” diyen Üstün Akmen: “Havan dövücünün hınk deyicisi destekçi öğretmenlere de sormak isterim: Yahu hiç mi anatomi okumadınız? Cinsellikten bu korkunuz ne? Ahlak dediğiniz kavram, üç ‘baba’nın düşünce yapısı kadar ucuz mu” diye sordu ve:“Bağnazlık ortaçağı aştı aşacak, çağdaş olduğunu savunan Türkiye’nin kültür bakanlığının neden hâlâ sesi çıkmıyor” diyerek Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a da seslenmiş oldu.  

Kültür Bakanlığı “Yanlışlığı” Fark Etti!
Mimesis Haber / Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ni arayarak Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi’ne yönelik engelleme girişiminden dolayı özür diledi.

B.Ü. Yayınevi Müdürü Ergün Kocabıyık’tan aldığımız bilgiye göre Erol Sönmez, konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek Baskil İlçesi Halk
Kütüphanesi yetkilisinin dergiye yönelik tavrından Genel Müdürlük olarak haberdar olmadıklarını ve bu tavrı onaylamadıklarını belirtti. Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü olarak yılda 200′den fazla dergiye abone olduklarını ve hiçbirinin içeriğine karışmadıklarını ekleyen Sönmez, kendi bünyelerinde çalışan bir görevlinin yarattığı sıkıntıdan ötürü BÜ Yayınevi’nden özür diledi.

Genel Müdürlüğün bilgisi dışında kurum adına böyle bir yazı gönderilmesinin Elazığ Valiliği tarafından araştırılmasını talep ettiklerini söyleyen Sönmez konuyu Genel Müdürlük olarak takip ettiklerini belirtti.

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Yayınlanma Tarihi: 29/06/2012


MİMESİS

Haber Kaynak ve görseller: TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ tiyatroelestirmenleribirligi@gmail.com
Bilgi kaynak:
http://mimesis-dergi.org/
info@mimesis-dergi.org
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
evetbenim@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir