Gülsin Onay: 15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festival İmecesi Duyurusu
Bu sene Gümüşlük Festivali’miz bir imece festivaline dönüştü..
100.TL’den 10.000TL’ye bağış yapan dostlarımıza sonsuz teşekkür ederiz..
Ana sponsorumuz son anda çekilince festivalimizi iptal etme durumuyla karşı karşıya gelmiştik, sayenizde kısa da olsa yine muhteşem bir program sunmaya hazırlanıyoruz sizlere..
Pek yakında açıklayacağız programımızı..
GFA öğrencilerimizi de bekliyoruz. Dünya çapındaki üstatlarla, deniz kenarındaki eşsiz mekanımızda çalışma fırsatı bulacaklar..
Değerli Festival Dostlarımız, Festivalimizin başladığı yıldan bu yana sizin katkılarınızla önemli yollar kat ettik, yaptığınız bağışlarla bize onur verdiniz. Önceki yıllarda festival dostlarımıza yaptıkları katkılar karşılığında üyeliklerini sınıflandırarak, yararlanabilecekleri hususlarla minnettarlığımızı göstermek istedik. Bu yıl ise önceki yıllardan farklı olarak festival dostlarımıza farklı bir üyelik şekli sunmak istedik. Festivalin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, bizleri desteklemek isteyen siz değerli dostlarımız için, aşağıdaki seçeneklere göre bir liste hazırladık. Kendi bütçeniz ve arzunuza göre seçeceğiniz kategori için, adınıza birer “kart” yaptırılacaktır.
ADAGIO: 500 TL +
2 konsere davetiye,
%20 indirim: Tüm etkinliklerde,
Verdiğiniz desteği, festival kataloglarında ve web sitesinde ismen teşekkür ile duyuruyoruz.
Festival dostları için ayrılmış öncelikli giriş kapısı.
ANDANTE: 1.000 TL +
4 konsere davetiye,
%30 indirim: Tüm etkinliklerde,
Verdiğiniz desteği, festival kataloglarında ve festival web sitesinde ismen teşekkür ile duyuruyoruz.
Her konser oturma düzeninde öncelikli konum. Festival dostları için ayrılmış öncelikli giriş kapısı.
ALLEGRO: 2.500 TL +
2’şer davetiye açılış ve kapanış konseri için + 4 konsere davetiye,diğer konserler için.
%40 indirim: Tüm etkinliklerde,
Verdiğiniz desteği, festival kataloglarında, festival mekânlarında yer alan panolarda ve festival web sitesinde ismen teşekkür ile duyuruyoruz.
Her konser oturma düzeninde öncelikli konum. Festival dostları için ayrılmış öncelikli giriş kapısı.
PRESTO: 5.000 TL +
4’er davetiye açılış ve kapanış konserleri için + 8 konsere davetiye,diğer konserler için.
%50 indirim: Tüm etkinliklerde,
Verdiğiniz desteği, festival kataloglarında, festival mekânlarında yer alan panolarda ve festival web sitesinde ismen teşekkür ile duyuruyoruz.
Her konser oturma düzeninde öncelikli konum. Festival dostları için ayrılmış öncelikli giriş kapısı.
PRESTISSIMO: 10.000 TL +
6’şer davetiye, açılış ve kapanış konserleri için + Bütün diğer konserlere iki kişi ücretsiz giriş.
Festivalin programında yer alan bir ana konser, misafirlerimize Prestissimo üyemizin adıyla sunulacak.
Adınıza yapılacak bu etkinlikte 10 davetiye kontenjanına sahip olacaksınız.
Verdiğiniz desteği, festival kataloglarında, festival mekânlarında yer alan panolarda ve festival web sitesinde ismen teşekkür ile duyuruyoruz.
Her konser oturma düzeninde öncelikli konum. Festival dostları için ayrılmış öncelikli giriş kapısı.
Festival Dostları Başvuru Formu: http://www.gumuslukfestival.org/festival-dostlari/dost-basvuru
26 – 31 AĞUSTOS 2018
RAFFAELE TREVISANI (flüt) İtalya | BÜLENT EVCİL (flüt) Türkiye
Flüt virtüözü Raffaele Trevisani dinleyiciler ve eleştirmenlerden sürekli olarak stili ve müzikalitesi hakkında övgüler almaktadır. Sir James Galway’in çok az sayıdaki öğrencilerinden biri olmuş ve yıllarca onunla çalışmış, Jean Pierre Rampal, Julius Baker ve Maxence Larrieu’nun takdirlerini kazanmıştır.
Sir James Galway onun hakkındaki düşüncelerini “Raffaele güzel tonu, mükemmel tekniği ve kendini müziğe adamış kişiliğiyle günümüzün en iyi flütçülerinden biridir” diyerek ifade etmiştir. Milan’lı olan Trevisani solistik kariyerine Veneti Solistleri’yle İtalya ve dünya çapında verdikleri çok sayıdaki konser serisiyle başlamıştır.
Veneto ve Padova Oda Orkestrası, Milano I Pomeriggi Musicali, Scala Solistleri Oda Orkestrası, Stuttgart Arcata Oda Orkestrası, Bielefelder Filarmoni Orkestrası, Sao Paulo Oda Orkestrası do Estado Orkestrası, Santo Andre Senfoni Orkestrası, Cantelli Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Moskova Oda Orkestrası gibi pek çok orkestrayla solist olarak konserler vermiştir.
Raffaele Trevisani Japonya, ABD, Kanada, Güney Amerika, Rusya, Italya, Avrupa, Türkiye, Slovenya ve İsrail’de pek çok önemli konser salonunda konser vermiştir.
Stresa Settimane Musicali, Turin Settembre Musica, Uluslararası St. Petersburg Sarayları Müzik Festivali, Rheingau Müzik Festivali, Campos de Jordao Müzik Festivali gibi pek çok tanınmış ve önemli müzik festivaline katılmıştır.
Brezilya’da Santo Andre Senfoni Orkestrası’yla birlikte İtalyan besteci Carlo Galante’nin kendisi için bestelediği Concerto dell’Aria’nın dünyada ilk seslendirilişini, 2004 yılında Orchestra of Teatro Lirico di Cagliari ile birlikte Alberto Colla’nın flüt ve yaylı orkestra için Quasi una Romanza adlı eserinin ilk seslendirilişini, Güney Afrika Oda Orkestrası’yla “Özgürlüğün Onuncu Yılı” kutlamaları kapsamında Pretoria Devlet Tiyatrosu’nda Hendrik Hofmayr’ın Flüt ve Keman için bestelediği konçertonun ilk seslendirilişini ve ayrıca Haifa, Tel Aviv ve Kudüs’te İsrail Yaylı Topluluğu’yla Stephen Yip’in bestelemiş olduğu Flüt Konçertosu’nun ilk seslendirilişini yaptı.
İtalyan RAI, Alman SDR, Japon NHK, İngiliz BBC, Rus ve Brezilya televizyonlarında yaptığı kayıtların yanı sıra ve New York’ta kendisi için hazırlanan “Amerika’daki İtalyan” programında özel röportajlar ve canlı konserler yaptı.
Delos’ta ayrıca Moskova Oda Orkestrası’yla İtalyan Flüt Konçertoları’yla flüt ve piyano için Virtuoso Flute cd kayıtlarını yaptı. Yakın zaman önce Delos tarafından Moskova Oda Orkestrası’yla Mercadante Flüt Konçertoları CD’si yayınlanmıştır.
Maxence Larrieu ve İtalyan Televizyonu için Sir James Galway’le çalmak için davet edilmiştir. Sanatçı halen Milan Uluslararası Müzik Akademisi’nda flüt öğretmenidir ve her ikisi de 14 karat altın olan Muramatsu ve Powell marka flütlerle çalmaktadır.
BÜLENT EVCİL
Bülent Evcil flüt eğitimine 1980 yılında girdiği Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Mükerrem Berk’in öğrencisi olarak başlamıştır.
Okulu 1988’de bitirdi ve eğiitmine İstanbul Filarmoni Vakfı’nın bursu ile Brüksel Kraliyet Konservatuarı’nda Marc Grauwels ile devam etmiş; Brüksel Konservatuarı’ndaki eğitimini 1992’de tamamlamıştır. Aynı yıl Dublin’de düzenlenen 4. Sir James Galway Flüt semineri En İyi Yorumcu Yarışmasında ikincilik ödülü kazanması, İrlandalı flüt virtüözü Sir Galway’in öğrencisi olma fırsatı vemiştir. Sir Galway, kendisini “neslinin en iyi flütçülerinden birisi” olarak tanımlamıştır.
Çalışmalarına 1994-1996 arasında Heidelberg-Mannheim Müzik Yüksek Okulu’nda Jean-Michel Tanguy ile devam etmiştir. 1996-1998 yılları arasinda Viyana’da Imperial Concerts Solist Kapella’da solo flütçü olarak çalışmıştır. 1998 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde flüt sanatçısı olarak göreve başlamıştır. 1999 yılından günümüze kadar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın flüt grup şefliğini de üstlenmiştir. 2004 yılında Rodrigo’nun, otoritelerce dünyanın en zor flüt konçertosu olarak değerlendirilen “Pastoral Konçerto”‘nun Türkiye’de ilk seslendirilişini İstanbul İzmir, Adana devlet senfoni orkestralerı eşliğinde gerçekleştirmiştir. 2004 yılından bu yana İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda birinci flütçü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Bölümü yüksek lisans programında da flüt ögretim görevlisidir.
04 – 10 AĞUSTOS 2018
ERKİN ONAY (keman) Türkiye | ALEXANDER MARKOV (keman) Rusya
ERKİN ONAY
Keman eğitimine, büyükbabası Joachim Reusch ile başlayan Erkin Onay 1989-94 yılları arasında Almanya’da Hannover Hochschule für Musik Profesörlerinden Prof. Atilla Aydıntan ile çalıştı. Bu dönemde Türkiye,
Almanya, Yunanistan ve Fransa’da resitaller verdi ve genç müzisyenler festivallerine katıldı. Hannover’de 1990 ”Genç Müzisyenler” yarışmasında ikincilik ödülü aldı.
1994’te Almanya’da, Freiburg Üniversitesi’ne özel yetenek sınavı ile dört yıl erken kabul edildi ve eğitimine Prof. Jörg Hoffman ile devam etti. 1996’da İsviçre Winterthur Müzik Yüksek Okulu’nda Gyorgy Pauk’unsınıfına kabul edildi.
1998 yılından itibaren aynı okulda Heifetz’in son yıldız öğrencilerinden Prof. Rudolf Koelman ile çalıştı. Bu okuldan 2001 yılında “Konzertreife” (Konser Piyanisti) Diplomasını en iyi dereceyle aldı.Erkin Onay, Türkiye’de Bilkent Üniversitesi’nde Devlet Sanatçısı Prof. Suna Kan ile çalışarak 2005 yılında Doktoraya eşdeğer Sanatta Yeterlik derecesini kazandı.
Yurt içinde ve yurt dışında pek çok etkinliği bulunan Erkin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası,
İstanbul, İzmir, Antalya, Çukurova, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları, Eskişehir Senfoni Orkestrası, DESSO ve BASSO ile Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Vladimir Altschuler veEmil Tabakov tarafından yönetilen konserlere solist olarak katıldı.
Türkiye, Ukrayna, Brazilya: Japonya,Hindistan, İngiltere ve Almanya’da çeşitli resital ve oda müziği konserleri verdi.1999 – 2004 Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, 2004-2005 Bilkent Senfoni Orkestrası, 2017-2015 yılları arasıda Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin baş kemancılığını yaptı.
ALEXANDER MARKOV
Uluslararası üne sahip kemancı Alexander Markov dünyanın en büyüleyici ve çok yönlü müzisyenleri arasında gösterilmektedir. İster dünyanın en büyük konser salonlarında ve uluslararası prestije sahip orkestraları eşliğinde solist olarak sahne alsın, ister bir NBA maçı devre arasında altın renkli elektro kemanı ile 25 bin kişiye çalsın, Alexander Markov her zaman dinleyicileri ile anında iletişim kurabilmeyi başarabilen bir sanatçıdır.
Sir Yehudi Menuhin, yazılarında Markov’dan bahsederken şu cümleleri kullanmıştır, “Şüphesiz ki kendisi dünyanın en görkemli ve ahenkli kemancılardan biri… Alexander Markov kesinlikle müzik severlerin hafızalarında ve viyolin virtüözleri arasında izini bırakacaktır.”
New York’da ilk resitalini 1983 yılında Carnegie Hall’da veren Markov, 1987 yılında prestijli Avery Fisher kariyer bursunu kazandı. Paganini Uluslararası Keman Yarışmasında altın madalya kazanmasının ardından Philadelphia Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası, Paris Orkestrası, Montreal Senfoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Çoğunlukla Mozart Festival Orkestrası gibi dünyaca ünlü orkestralar eşliğinde solist olarak sahne aldı. Kariyeri boyunca Lorin Maazel, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Franz Welser-Möst ve Ivan Fischer gibi şeflerle birlikte sahne alan Markov, Martha Argerich ve daha nice müzik dehalarıyla da aynı sahneyi paylaşmıştır.
Carnegie Hall’da verdiği en son konserleri kapalı gişe gerçekleşen Markov, önümüzdeki dönemde ABD, Avrupa, Rusya, Japonya, Orta Doğu ve Güney Amerika’da konserler vermeye hazırlanmaktadır.
Markov’un 19. yüzyıl romantik virtüöz repertuarı ‘eşi benzeri bulunmaz’ olarak adlandırılmaktadır. 24 eserden oluşan Paganini Caprices serisini tek bir resitalde çalabilen dünyadaki birkaç kemancıdan biri olan Markov, efsanevi yönetmen Bruno Monsaingeon tarafından çekilen ve uluslararası beğeni gören “Keman Sanatı” filminde de yer almıştır. Warner Classics International tarafından tüm dünyada yayımlanan 24 parçalık Paganini Caprices konser kayıtları büyük bir sansasyon yaratmış ve en çok satanlar listesine girmiştir.
2006 yılında Markov’un uzun zamandır merakla beklenen 24 parçalık Paganini Caprices DVD’sinin Warner tarafından yayımlanmasının ardından Amazon’da en çok satan klasik müzik DVD’lerinden biri olmuş, kayıtlar içinde yer alan pek çok eser Markov’un hayranları tarafından YouTube’da paylaşılmış ve milyonlarca kez izlenmiştir.
Markov’un müzikal yolculuğu klasik müzik solistliğinin de ötesine taşınır. Liseye devam ederken tanıştığı ve büyüsüne kapıldığı rock müziğini, ilk aşkı olan klasik müzik ile birleştiren Markov, “Rock Konçertosu”nu — aynı zamanda ikonik altın renkli elektro kemanının tasarımcısı olan — James V. Remington ile birlikte bestelemiştir. Daha sonra Barry Lipman tarafından üretilen, yeni ve patentli bu elektro gitar türünün tek örneği olma niteliğini taşımasının yanı sıra tamamen kendine has bir özellik olarak, en birbirine zıt uçlarda olan nazik ve yumuşak sesler ile güçlü ve dramatik sesleri birlikte üretebilmesiyle göze çarpar. Bu projenin amacını sanatçı, klasik müzik ve rock müzik dinleyicilerini bir araya getirip, normal şartlarda senfoni dinlemeyecek genç müzik severlerin ilgisini çekmek olarak ifade eder. Markov bu iki müzik disiplininin bir arada olduğu eserler bestelemeye ve orkestra, elektro keman, çok sesli koro, rock grubu gibi farklı elemanları bir araya getirmeye devam etmektedir.
Moskovada doğan Alexander Markov, keman eğitimini konser kemanisti olan babası Albert Markov’dan almıştır. Daha henüz 8 yaşındayken orkestralarla birlikte solist olarak sahne alan Markov, o zamanlardan beri babasıyla birlikte konçertolarda da çalmaktadır. Halen baba-oğul olarak sahneye çıkan ikili dünya çapında pek çok sahnede konser düzenlemeye devam etmektedir. Ailesi ile birlikte ABD’ye göç eden Markov, 1982 yılında ABD vatandaşlı olmuştur.
1 – 7 Ağustos 2018
DİLBAĞ TOKAY (viyolonsel) Türkiye
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Reşit Erzin’le başladığı viyolonsel eğitimini, 2008 yılında yine aynı konservatuvarın Sanatta Yeterlik programından mezun olarak tamamladı. Çeşitli uzmanlık kurslarında M. Khomitzer, N. Ullner, F. Berthold ve A. Rudin ile çalışan Tokay, piyanist Emine Serdaroğlu ile kurdukları viyolonsel-piyano ikilisi “CelloPianoDuo” ile yurtiçi ve yurtdışında konserler vermektedir. Sanatçı, CelloPianoDuo ile Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan “Turkish Music for Cello and Piano” isimli, dünya devi NAXOS’dan çıkmış CD’si ile 2016 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Mikrop Gramofon Kayıt Ödülü”ne layık görülmüştür. Tokay, konserlerinin yanı sıra Brezilya, Suriye, Adana, Eskişehir, ve İstanbul’da masterclass’lar verdi, İtalya ve Bulgaristan’daki yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olan Dilbağ Tokay’ın eğitmen olarak aldığı ödüller arasında, 2015 yılında Bulgaristan ve İtalya’dan aldığı “En İyi Eğitmen” ödüllerinin yanısıra, 2006 yılında Hırvatistan da 6. Uluslararası Antonio Janigro Viyolonsel Yarışması’nda “En Başarılı Hoca Ödülü” , 2007-2015 yıllarında Bulgaristan’da Uluslararası Alman ve Avusturya Müziği Yarışması’nda “Yüksek Eğitmen Ödülü”, 2007 yılında İtalya’da 17. Uluslararası Genç Müzisyenler Yarışması’nda “Hocalık Erdem Ödülü”, 2010 yılında ise Andante Dergisi Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Müzik Eğitmeni” ödülleri yer almaktadır.
13 – 23 AĞUSTOS 2018
KONRAD RICHTER (piyano) Almanya | CYPRIEN KATSARIS (piyano) Fransa-Kıbrıs | GÜLSİN ONAY (piyano) Türkiye
KONRAD RICHTER
Konrad Richter was born in 1935 in Upper Lusatia. At the tender age of 20 he had already graduated from Detmold Conservatory with the state examination for church music. Following this he studied Piano performance.
Konrad Richter began his international career early. As a soloist, chamber musician and ‘Lied’ pianist he guested in the most important European music centers, in Japan and major music festivals such as the “Salzburg Festival”, “Wiener Festwochen” and “Moscow December”. Besides numerous recordings for radio and television he also made recordings for well-known record labels.
Parallel to his artistic career Konrad Richter built his career as a teacher. In 1968 he was appointed professor at the Hamburg Musikhochschule. Two years later he received a call from Stuttgart Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (College of Music and Performing Arts), where he founded the first class for Lied interpretation for singers and pianists in addition to his piano class. Konrad Richter taught in Stuttgart until 2004.
As Rector of the Musikhochschule Stuttgart from 1986 to 1990 Konrad Richter initiated the project “To the victims of violence”, which became a significant contribution to the discovery and dissemination of the works of composers who were killed in the two world wars and in concentration camps. He was particularly committed to composer Viktor Ullmann. He premiered his piano concerto and his recording of this work was awarded the “German Record Prize”. Also, for the first time ever, he presented all seven piano sonatas in seven piano recitals and performed the first complete recording of these works.
For music publisher Schott he has edited all the piano sonatas composed by Viktor Ullmann in addition to the piano score of Ullmann’s piano concerto.
Since the 1970s Konrad Richter has been a regular guest in Japan for both concerts and masterclasses. He was a guest professor at Tokyo’s State College of Fine Arts “Geidai” and at the “Tokyo College of Music” from 2004 to 2006. Konrad still spends several weeks of the year as a visiting lecturer at various universities in Japan.
In 2013, he edited a new piano score of the Orchesterlieder “Four Last Songs” by Richard Strauss for the Zen-On publishing house in Tokyo.
A complete edition of the songs (Lieder) of Richard Strauss for the same Publisher is underway.
CYPRIEN KATSARIS
Fransız-Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris, 5 Mayıs 1951 yılında Marsilya’da doğdu. Piyano çalmaya dört yaşındayken Kamerun’da başladı. İlk piyano eğitmeni Marie-Gabrielle Louwese’dir.
Aline van Barentzen ve Monique de la Bruchollerie’den piyano, René Leroy ve Jean Hubeau’dan ise oda müziği eğitimi aldığı. Paris Konservatuvarını her iki branşda da birincilikle tamamladı. 1977 yılında Bratislava’da UNESCO tarafından düzenlenen Uluslararası Genç Yorumcular Platformunda ve 1974 yılında Versailles’de düzenlenen Uluslararası Cziffra Yarışmasında birincilikler elde etmesinin yanı sıra, 1972 yılında düzenlenen Uluslararası Kraliçe Elisabeth Yarışmasında ödül sahibi olan tek batı Avrupalı oldu. Ayrıca, 1970 yılında Albert Roussel Vakfı ve 1972 yılında ise Alex de Vries Vakfı ödüllerine de layık görüldü. İlk konserini, 8 Mayıs 1966’da Paris’deki Théâtre des Champs-Elysées’de gerçekleşen genç müzisyenlere yönelik “Müziğin Krallığı” isimli yarışmada veren sanatçı bu konserde “Şövalye” nişanıyla yer aldı. Bu konserde, Franz Listz’in bestesi olan Hungarian Fantasy isimli eseri, şef René-Pierre Chouteau’nun yönetiminde ve d’Ile-de-France Senfoni Orkestrasının eşliğinde seslendirdi.
Uluslararası tanınırlıktaki etkileyici kariyeri boyunca The Berlin Philharmonic, Staatskapelle Dresden, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, SWR Symphony Orchestra, Vienna Chamber Orchestra, Cleveland Orchestra, National Symphony Orchestra Washington D.C., Detroit Symphony, Orchestre Symphonique de Montréal, Toronto Symphony, The City of Birmingham Symphony Orchestra, The Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Residenz Orchestra Den Haag, Brabant Orchestra, The NHK Symphony Orchestra (Tokyo), Japan Philharmonic Orchestra, Korean Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic Orchestra, St. Petersburg Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Tapiola Sinfonietta, Bucharest George Enescu Philharmonic Orchestra, Milan RAI Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Chamber Orchestra of Europe, The Oxford Philomusica, The Auckland Philharmonia ve hem ilk konserlerinde hem de sonrasında beraber çıktıkları turne esnasında solistliğini yaptığı The City of Mexico
Philharmonic Orchestra gibi dünyaca öneme sahip orkestralar ile birlikte sahne aldı. Bu orkestralara ek olarak Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, Sir Neville Marriner, Sir Simon Rattle, Myung Whun Chung, Christoph von Dohnányi, Charles Dutoit, Antal Doráti, Ivan Fischer, Nikolaus Harnoncourt, Kent Nagano, James Conlon, Sir Charles Mackerras, Rudolf Barshai, Sandor Végh, Vladimir Fedoseyev, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Dmitri Kitajenko, Andrey Boreyko, Christopher Warren-Green, Zdenek Mácal, Xian Zhang, Paul Mann, Marios Papadopoulos gibi dünyaca ünlü şefler ile birlikte sahne aldı. 1986 yılında Stuttgart Chamber Orchestra ile birlikte, ünlü şef Karl Münchinger’in jübile konserinde Haydn’ın D major Concerto’sunu seslendirmek üzere özel olarak kendisi tarafından davet edildi.
Sanatçı, solist olarak gösterdiği performanslara ek olarak Amerika, Avrupa ve Japonya’da verdikleri konserlerde hem dinleyicilerden hem de eleştirmenlerden çok olumlu yorumlar alan Katsaris Piyano Quintet’in de kurucusudur.
Katsaris’in kayıtları kariyeri boyunca Teldec, Sony Classical, EMI, Deutsche Grammophon, BMG-RCA, Decca, Pavane firmaları tarafından yayımlanmış olup, artık tüm kayıtları, kendi plak şirketi olan PIANO 21 tarafından yayımlanmaktadır.
Katsaris’in diskografisinde Franz Liszt Chamber Orchestra ile birlikte Bach Konçertoları, Eliahu Inbal yönetimindeki Philharmonia Orkestrası eşliğinde Brahms’ın 2. Konçertosu, zamanında müzik direktörlüğünü de yaptığı, Kurt Masur yönetimindeki Leipzig Gewandhaus Orkestrası ile birlikte Mendelssohn’un her iki Konçertosu, Yoon K. Lee ve Salzburger Kammerphilharmonie eşliğinde seslendirilip Salzburg ve Viyana’da canlı olarak kaydedilen Mozart’ın bütün Konçertoları gibi piyano ve orkestranın birlikte seslendirmesi için bestelenmiş eserler olmasının yanı sıra gelmiş geçmiş en büyük bestecilerin solo çalışmaları da yer almaktadır.
Standart repertuvarın yanı sıra Katsaris, Eugene Ormandy ve Philadelphia Orkestrası eşliğinde Macar stili ile Liszt/Tchaikovsky Konçertosu, Beethoven’ın kendi bale eseri olan The Creatures of Prometheus için yine kendisinin hazırladığı piyano aranjmanı ve Mezzo Brigitte Fassbaender ve Tenor Thomas Moser eşliğinde Gustav Mahler’in Das Lied von der Erde isimli eserinin orijinal piyano versiyonu gibi uzun zamandır unutulmuş eserleri de seslendirmiş ve kaydetmiştir.
1992 yılında, NHK isimli Japon televizyon kanalı Katsaris ile birlikte, Frédéric Chopin’i konu alan ve içerisinde Katsaris’in performanslarının yanı sıra masterclasslarının da dahil olduğu, 13 bölümden oluşan bir seri çekmiştir. Frédéric Chopin’in 150. ölüm yıldönümü olan 17 Ekim 1999’da, dünyaca ünlü Carnegie Hall’da verdiği konserinde Chopin’e ithafen bestelediği resitalini seslendiren Katsaris, dinleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Mozart’ın 250. doğum günü olan 27 Ocak 2006’da, Thomas Fey tarafından kurulan ve yönetilen Mozart Orchestra Mannheim’in açılış konserinde solist olarak sahne aldı. Yine 2006 yılının Mart ayında, Franz Liszt’in kendinin de yaşarken ders verdiği Weimar’daki evinde, Liszt’in en son dersini verdiği 1886 yılından bu yana ilk masterclass veren piyanist olmuştur.
İki ünlü film yönetmeni, Claude Chabrol ve Oscar ödüllü François Reichenbach, Katsaris’in canlı konser performanslarını içeren filmler çekmişlerdir.
Cyprien Katsaris’in jüri üyesi olarak yer aldığı uluslararası yarışmalar: Chopin (Varşova 1990), Liszt (Utrecht 1996), Vendôme Ödülü (Paris 2000), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris 2001), Beethoven (Bonn 2005), Giorgos Thymis (Selanik 2011) ve Scriabin (Moskova 2012).
Katsaris ayrıca New York’da yer alan Mannes College of Music, Toronto Üniversitesi, Mozarteum University Salzburg, Meksiko’da yer alan Sanat Akademisi, Hong-Kong’da yer alan Sahne Sanatları Akademisi, the Royal Conservatory of The Hague, Şanghay’da yer alan Müzik Konservatuvarında masterclass eğitimi vermiştir. Bunun yanı sıra, 1977 ile 2007 yılları arasında Lüksemburg’da gerçekleşen Uluslararası Echternach Festivalinde Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiştir.
Katsaris’in çalışmaları 1997 yılında “Artist of UNESCO for Peace”, 2009 yılında “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg”, 2011 yılında “Nemitsas Prize”, 2000 yılında “Knight of the Order of Arts and Letters”, 2001 yılında “Médaille Vermeil de la Ville de Paris” unvan ve ödüllerine layık görülmüştür. Katsaris ayrıca “Association of Artists for Peace” üyesi ve “Lisztomanias International”ın onursal başkanıdır.
GÜLSİN ONAY
“Piyanist sadece olağanüstü teknik ustalığı ile değil, müzikal zekâ ve anlayışın sık rastlanmayan bir bileşimi ile de dinleyiciyi fethediyor. İhtişam, olağanüstü cümleleme, müzikal enerji ve zekâ mükemmel biçimde dengeleniyor.” Göttinger Tagblatt Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 68 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi.
Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır.
Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov’un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche’ı bestelemiştir.
Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD’leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika’da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint-Saens konçertolarını ve Miami Piyano Festivali resitalini yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD’si ile birlikte sanatçı Amerika’da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır. Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı’nda eğitim gören Gülsin Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.
28 TEMMUZ – 2 AĞUSTOS 2018
FORA BALTACIGİL (kontrbas) Türkiye
Fora Baltacıgil Philadelphia’daki Curtis Enstitüsü’nden 2006 yılında mezun olduktan sonra Minnesota Orkestrası’nda birinci kontrabasçı olarak çalıştı. Yo-Yo Ma ile Silk Road Oda Orkestrası’yla Tanglewood’da konserler verdi. 2009 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası’nı kazandı. IKSV’nin 40. Yıl Festivali’nde Berlin Filarmoni Orkestrası ile Sir Simon Rattle yönetiminde konser verdi. Bu konserde Efe Baltacıgil ile solist olarak İstanbul ve Efes Antik Tiyatrosu’nda Bottesini Grand Duo’yu seslendirdi.
2012 yılında New York Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak göreve başladı. Juilliard, New York Üniversitesi ve Curtis Enstitüsü’nde masterclass’lar verdi. Birlikte çalıştığı şefler arasında Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Kurt Mazur, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Daniel Baremboim, Valery Gergiev gibi isimler yer almaktadır. Kazandığı birincilik ödülleri: McKnight Artist Fellowship, Riverside Symphony ve Delaware Symphony. Baltacıgil 2014 Eylül ayı itibariyle Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak çalışmaktadır.