17. Afife Tiyatro Ödülleri nden Notlar

17. Afife Tiyatro Ödülleri’nden Notlar Afife

Hayati Asılyazıcı

Tiyatro Ödülleri; 29 Nisan 2013 Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine verildi. Yapı Kredi Bankası’nın Tiyatro Ödülleri ile birlikte yayın dünyamıza kattığı ünlü yazarlarımızın yapıtları da ayrıca üzerinde durulmaya değer niteliktedir. Bankanın kuruluş yılından (1944) bu yana kültüre ve sanata verdiği önemi, 1954 yılından beri izlediğimi belirtmeliyim. Halk danslarının ve türkülerinin derlemeleri yapılmış, arşivlenmiş ve bir belge niteliğinde bu bilgiler korunmuştur. Doğan Kardeş dergisi, çocuk tiyatrosu ve çocuk sinemasını 1950’lere kadar gerçekleştirerek bu alanda da önemli çalışmalar yapmıştır. Muhsin Ertuğrul yönetiminde kurulan Küçük Sahne Tiyatrosu (1951), özel tiyatro alanında bir yenilikti. Bu geleneğin bir devamı olan Afife Tiyatro ödülleri de bu kültür geleneğinin bir devamıdır. Yapı Kredi, bankacılığımızda kültür ve sanatı taşıdığı için bir ayrıcalığa sahiptir. Söz gelimi, yayın dünyamıza kattığı Nazım Hikmet’in ve Yaşar Kemal’in bütün yapıtları çok farklı bir yayın boyutudur.

Afife Tiyatro Ödülleri’nde başlangıçtan beri bazı yanlışlıkların yapıldığı bir gerçektir. Ödüller verilmeye başlandığı yıldan bu yana tiyatro sahnelerinin sınırlı ve koşulsuz yapılardan yaratılarak bugünlere gelindiği düşünülmeliydi. 70 kişilik salon sınırlaması bu ödüllere gölge düşürüyordu. Bu dönem bunun ayırdına varan banka yönetimi salonların niteliklerini göz önünde bulundurarak, çözüm yoluna gitmiş, izleyici sayısını düşürmüştü. Buna karşı seçici kurul üyeleri de inanılmaz bir artışla 33 kişiye çıkarıldı. Bunun çözümleyici olduğuna inanmıyorum. Seçici kurulda görev alanların hangi koşullarda olursa olsun oyunları izleme zorunluluğu vardır.

Haldun Dormen, Mustafa Kemal Atatürk’ün özdeyişiyle konuşmasını başarılı bir biçimde yaptı ve büyük beğeni topladı. Ancak, konuşmasında Alternatif Tiyatrolar’ın tiyatromuza yeni oyunları kattığını belirtmesi, yeni bir olaymış gibi söyledi. Yoksul tiyatro sahnelerinde gençlerin yıllardır yapmış oldukları özverili çalışmaların yeni farkına varılması bana göre yanlıştır. Benim seçici kurul başkanlığı yaptığım İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri bu dönem 38. tiyatro ödüllerini dağıtacak. Bu ödüllerin temelinde ayırımsız Türk yazarlarının sahne yapıtları değerlendirilecektir. Ünlü ve genç yazarların yapıtları seçici kurulumuzun değerlendirmesi içerisindedir. Tek bir örnek vermem gerekirse; 2007’de Yılın En Başarılı Oyun Yazarı olarak Yiğit Sertdemir’i seçmiştik. “444” adlı oyun Altıdan Sonra Tiyatro’nun oyunu olarak değerlendirilmişti. Bu konuda örnekleri çoğaltabilirim. Türk Tiyatrosu’nda gençlerin değerini 38 yıldan beri bilen bir seçici kuruluz. Atatürk İlkeleri doğrultusunda, Cumhuriyet Aydınlanması’nın önemli sanat kurumlarında yetişen gençler geleceğin Türk Tiyatrosu’nun da yaratıcıları olacaklardır.

Sözünü ettiğim bu ödül töreninde ödül alan sanatçıların büyük çoğunluğundan geceyi aydınlatacak tek cümle duyamadık. İçinde bulunduğumuz koşulların, Cumhuriyet ilkelerinin ‘Tarümar’ edildiği şu günlerde sevgi duyduğumuz gençlerin suskunluğu doğrusu beni şaşırttı! Her ödül değerlidir. Alanları kutluyorum.

Hayati Asılyazıcı

hayatiasilyazici@yahoo.com

Alıntı: Aydınlık Gazetesi
Son Güncelleme: Perşembe, 02 Mayıs 2013 18:01

17. Afife Tiyatro Ödülleri:  Fotoğraf; Tenise Yalçın evetbenim
17. Afife Tiyatro Ödülleri:  Fotoğraf; Tenise Yalçın evetbenim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir