28.Uluslararası İzmir Festivali
Keman Ustalık Sınıfı
02.07.2014 – 05.07.2014
28. Uluslararası İzmir Festivali 5 Temmuz 2014 Cumartesi günü 21. 30’da yine bir ilke imza atacak. 02-05 Temmuz 2014 tarihleri arasında Dora Schwarzberg, Tuncay Yılmaz, piyanist Doç. Gökhan Aybulus yönetiminde yapılacak Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı’na katılan ve çalışmalar sonunda “Yıldız Seçilen” genç yetenekler 28. Uluslararası İzmir Festivali’nde konser verecek. Ve kariyerlerinin başında, Sinfonia Varşova, Martha Graham Dans Tiyatrosu, Yo Yo Ma gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı Uluslararası İzmir Festivali programında, ustaları Dora Schwarzberg, Tuncay Yılmaz ve piyanist Gökhan Aybulus ile birlikte yer alacak.
Uluslararası İzmir Festivali, “Sahne Gençlerin” konseriyle, uluslararası bir ustalık sınıfından beklentilerin ötesine geçerek, gençlere unutamayacakları bir deneyim yaşatacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde yapılacak konserde ustalar Dora Schwarzberg ve Tuncay Yılmaz, günümüzün önemli şeflerinden Orhun Orhon yönetimindeki İKSEV Oda Orkestrası eşliğinde Bach re minör ikili keman konçertosunu seslendirecek.
İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2014, katılım kontenjanı dolmuştur. Bundan sonraki kayıtlar pasif katılımcı olarak değerlendirilecektir. Aşağıda isimleri yazılı katılımcılarımıza şimdiden başarılar dileriz.
İKSEV Ustalarının "Yıldız Öğrenci" seçtiği katılımcılar 28. Uluslararası#izmirfestivali'nde Piyanist Gökhan Aybulus eşliğinde resital verme şansı yakalayacak.
Doğa Altınok
Kazım Kaan Alıcıoğlu
Azra Berfin Eren
Ilgın TOP
Yunus Asilkan Çelik
Berkay Saner
Çisem Özkurt
Ezgi Su Apaydın
Deniz Şensoy
Keremcan Teomete
Müge Sak
Anastasia Aghladze
Laçin Akyol
Elifsu Turan
Sesim Bezdüz
Cemile Askerzade
Begüm Çalımlı
IKSEV
5 Haziran
Keman Ustalık Sınıfı başvuru kontenjanımız dolmuştur. Bundan sonra yapılacak başvurular pasif katılımcı olarak değerlendirilecektir. Gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Tuncay YILMAZ/keman, Devlet Solist Sanatçısı
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir'de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir'de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith'in Keman Konçertosu'nu Türkiye'de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisansüstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya'da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları'nda solistlik sınıflarına kabul edildi ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.
Eğitimi süresince, Nicolai, Eralp, Marschner ve Epstein gibi değerli hocalar tarafından yetiştirilen Tuncay Yılmaz, Avrupa'daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman yarışması'nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı'nda Mozart'ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor Varga ve Berlin Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Salzburg Mozarteum, Sofya Filarmoni Orkestrası, M
oskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası,Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu bir çok orkestra eşliğinde konserler verdi.
İdil Biret, Emre Elivar, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti…
Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve birçok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD'si New York'ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart'ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği albüm çalışması olan “Rosepage” ise bir süre önce raflardaki yerini aldı.
İspanya 'da Uluslararası Toledo Müzik Festivaline ve İstanbul, Ankara ve İzmir Uluslararası Festivallerine birçok kez katıldı. Brahms'ın ikili konçertosunu Istanbul'da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara'da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı…
Uluslararası çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay YILMAZ, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nda “Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı da başlatmış olup aynı zamanda 'Arkas Trio' keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmektedir. Sanatçı, 1731-Venedig, Petrus Paulus Devitor, Red Diamond kemanıyla çalmaktadır…
Not: Sanatçının Biyografisi 2013-2014 konser sezonu için geçerlidir.
Dora SCHWARZBERG/ keman
Dora Schwarzberg, müzisyen ailesinin çalıştığı bir Yahudi Tiyatrosu’nun sahne arkasında dünyaya geldi. Babasının “keman konuşmak ve ağlamak zorunda!” şeklinde ifade ettiği onun sanatsal alt yapısını oluşturan gerçek, belki de tam olarak bununla başladı. Prof. Yankelevich, V. Berlinsky, A. Schtern, Isaac Stern, Dorothy Delay, Menuhin gibi müzisyenlerle kişisel ve sanatsal iletişimi, onun üzerinde öyle bir etki yarattı ki tanınmış bir Amerikan müzisyen onu “Dora Schwarzberg Odessa-Moskova-Kudüs ve New York keman okullarının tipik bir temsilcisi!” şeklinde tanımladı. Dora için müzik sadece bir uğraş değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Onun için müzik, birlikte çalıştığı sanatçılarla olduğu kadar diğer insanlarla da geçerliliğini koruyan bir tür bireysel ve farklı bir iletişim aracıdır. Birlikte çalıştığı sanatçılar arasında Martha Argherich, Misha Maisky, Berezovsky, Gililov, Imai Rudin, Geringas, Drobinsky, Rabinovitch, Bashmet yer almaktadır. Performansı ve pedagojik faaliyetleri bir bütünsellik kazandığında Viyana’da Profesörlük yapmaya başladı. Dora burada öğrencileriyle müziği ve hayatı keşfetmeye devam ediyor.
Öğrencilerinin büyük çoğunluğu uluslararası yarışmalarda ödül kazanmış isimler olup tüm dünyada büyük orkestralar ve oda koroları ile önemli yerlerde çalmaktadırlar. Dora ayrıca uluslararası düzeyde ustalık sınıfları düzenlemektedir. Bu usta kemancının repertuarı, barok sonelerinden Arjantin Tangosuna kadar oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Bu geniş eserler zinciri içerisinde tanımlayıcı olan özellik, Dora’nın bu eserlerin her birine duyduğu aşk ve bu aşkı dinleyicilerine yayma tutkusudur.
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim tenise@evetbenim.com İleti Haber: İKSEV – http://www.iksev.org/tr/izmir-festivali/program/13/uluslararasi-keman-ustalik-sinifi