44.İstanbul Müzik Festivali, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen Açılış Töreni ve Konseri’yle başladı.
44.İstanbul Müzik Festivali, 24 Haziran tarihine kadar Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla, 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayarak klasik müzik severlere yine dopdolu bir Haziran ayı yaşatacak. İki dünya, bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak festival programında senfoni ve oda orkestralarında, resitallere ve özel projelere 17 farklı mekânda 26 konser yer alıyor.
Festivalin Onur Ödülü İlhan Baran’a takdim edildi
İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl, Türkiye’de klasik müziğin gelişimine katkıda bulunmuş sanatçılara verdiği Onur Ödülü’ne bu yıl, Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran layık görüldü. Öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler bulunan Baran’ın piyano için yaptığı besteler konservatuvar müfredatlarının bir parçası haline geldi. Törene katılamayan Baran’ın ödülünü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Rengim Gökmen’e Bülent Eczacıbaşı takdim etti.
İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek. Çeşitli Gramophone ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi Perahia ödülünü, Academy of St Martin in the Fields ile 6 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konserden önce alacak.
Festivalin açılış konseri: BİFO ve Dmitry Masleev
Törenin ardından 44. İstanbul Müzik Festivali, dünyanın en önemli yarışmalarından kabul edilen Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği konserle başladı.
Müzik eleştirmenlerinin yaratıcı karakterine ve doğal stiline özellikle dikkat çektiği Dmitry Masleev, Türkiye’deki bu ilk konserinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu ve Şostakoviç’in en başarılı film müziği olarak görülen Hamlet Süiti’ni seslendirdi.
İdil Biret piyano
2 Haziran Perşembe, 20:00, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
Gabriel Fauré
Tema ve Varyasyonlar, op.73
Bela Bartok
2 Eleji, Sz.41
Igor Stravinski
Petruşka
Maurice Ravel
Gaspard de la Nuit
Sergei Prokofiev
Sonat No.2, op. 14
Ara dahil 110' sürer.
Konsere Doğru
Aydın Büke'nin İdil Biret ve program üzerine konuşması
19.00-19.30
Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Fuayesi
"Günümüzün en büyük virtüözlerinden birinin huzurundayız. Onun kuşağında piyanoya böylesine hâkim ve bu hâkimiyeti zengin hayal gücüne sahip böylesi olgun bir aklın hizmetine sunmuş başka hiçbir piyanist görmüyorum." Nouvelles Litteraires
"İdil Biret 20. yüzyılın en müthiş harika çocuklarından biriydi…. bugün de daha az harika değil." Boston Globe
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş bir sanatçı İdil Biret. Küçük yaşta müzik otoriterlerini kendisine hayran bırakarak Türkiye'de "Harika Çocuklar Kanunu"nun çıkarılmasına vesile olan piyanist, eşsiz yeteneği ile Paris Konservatuvarı'nda ünlü müzisyen ve pedagog Nadia Boulanger'nin öğrencisi olmaya hak kazandı. 15 yaşında birincilikle mezuniyetinin hemen ardından asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Kempff'in "En sevdiğim öğrencim İdil Biret… Bu dâhi piyanist zamanımızın seçilmiş piyanistleri sınıfına ait." diye nitelendirdiği Biret, 16 yaşında konser sahnelerine adım attı; Belçika Ulusal Orkestrası eşliğinde verdiği ve Belçika Kraliçesi Elisabeth'in de katıldığı konserle uluslararası çapta yıldızı parladığında ise henüz 19 yaşındaydı.
Usta sanatçı, yarım yüzyılı aşan müzik kariyerinde oluşturduğu kendine özgü tonu, yorumu ve muhteşem tekniği ile Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı.
Sanat hayatına Fransa, İngiltere, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden aldığı sayısız ödül sığdıran, ülkemizde 1971 yılında çıkan kanunla ilk Devlet Sanatçılarımızdan olan Biret, 2007 yılında Chopin'in bütün piyano eserlerinin kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Polonya'nın en üst nişanı olan Yüksek Liyakat Madalyası'na layık görüldü. İlk kaydına sekiz yaşında Fransız radyosu stüdyolarında giren İdil Biret, o günden bu yana EMI, Decca, Naxos gibi firmalar ile radyo ve televizyonlar için 100'ü aşkın kayıt yaptı. Çağımızın en geniş repertuarına sahip piyanistlerinden biri olarak tanınan Biret, Beethoven'ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları, Brahms, Chopin ve Rachmaninov'un tüm piyano eserleri, Hindemith'in beş piyano konçertosu, Boulez'in üç sonatı ile Ligeti'nin etütlerini de içeren diskografisi ile Altın Diapason, Frédéric Chopin Diski Büyük Ödülü dâhil pek çok ödül kazandı. Sanatçı 2002 yılında IBA adıyla kendi etiketini kurarak Naxos dağıtımında eski ve yeni kayıtlarını yayınlamaya başladı.
Piyano repertuarının en zor eserlerindeki yetkinliği ve Nouvel Observateur dergisinin tabiriyle "şimdiye kadar nadiren duyulmuş senfonik bir derinlik" içeren yorumları ile Biret, klasik müziğin unutulmayacak isimleri arasında yerini almıştır. 44. İstanbul Müzik Festivali, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile bu sene 75. yaşını kutlayan, çağımızın büyük virtüözü İdil Biret'e bir kez daha saygısını sunuyor.
ORCHESTRA OF THE SWAN BİR YAZ GECESİ RÜYASI'
David Curtis şef
Tamsin Waley-Cohen keman
Ayşe Şenogul, Pınar Koç soprano, Yeliz Çelikkol alto
Tilbe Saran oyuncu
3 Haziran Cuma, 20:00, Aya İrini Müzesi
Felix Mendelssohn
Keman Konçertosu Mi minör, op.64
Bir Yaz Gecesi Rüyası, op.61
Ara dahil 110' sürer.
Oyundan alıntılar Türkçe olacaktır.
Tamsin Waley-Cohen keman
Ayşe Şenoğul, Pınar Koç soprano, Yeliz Çelikkol alto
Tilbe Saran oyuncu
Konsere Doğru
Asuman Kafaoğlu Büke'nin Shakespeare ve Bir Yaz Gecesi Rüyası üzerine konuşması
19.00-19.30
Aya İrini Müzesi Ön Avlusu
Bu yılki temasını Shakespeare'in dizelerinden alan İstanbul Müzik Festivali, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel bir projeyle selamlıyor. Shakespeare'in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için Mendelssohn'un bestelediği eserde kökleri Stratford-upon-Avon'da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu Tilbe Saran'la bir araya geliyor. Orchestra of the Swan, Mendelssohn'un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu'nda ise dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen'i konuk ediyor.
Birmingham Şehir Salonu'nun Yerleşik Orkestrası Orchestra of the Swan, geçtiğimiz sezon İngiltere genelinde 60'tan fazla konser verdi; ayrıca Çin'e ilk turnesini büyük başarıyla tamamladı. BBC Music dergisinin "mükemmel, heyecan dolu bir orkestra ve şef" diye tanımladığı orkestra ve artistik direktörü David Curtis'in yapmış olduğu kayıtlar Gramophone dergisi ve Classic Fm tarafından Haftanın Albümü seçildi. Geniş repertuarı ile dikkat çeken orkestra, çağdaş bestecilerin 60'tan fazla eserinin prömiyerini de gerçekleştirdi.
Yorumunu The Guardian'ın "korkusuz bir enerji" olarak tanımladığı yetenekli kemancı, Orchestra of the Swan'ın 2015/16 sezonu Yerleşik Sanatçısı Tamsin Waley-Cohen Avrupa'dan Amerika'ya ve Yeni Zelanda'ya uzanan kariyerinde Kraliyet Filarmoni, Londra Filarmoni, BBC Orkestraları ve Budapeşte Filarmoni gibi topluluklar eşliğinde konserler veriyor.
Shakespeare'nin Bir Yaz Gecesi Rüyası'nın büyüsüne kapılarak ona bestesi ile tekrar can veren Mendelssohn'un aynı adlı eserini, ünlü tiyatrocumuz Tilbe Saran'ın oyundan canlandıracağı bölümler ile daha da zenginleştirerek sunmaktan büyük mutluluk duyan İstanbul Müzik Festivali, bu konsere tüm müzik ve tiyatroseverleri bekliyor.
MÜZİK ROTASI
4 Haziran Cumartesi | Kahvaltı: 09.00-10.30 | Konserler: 11.00-16.00 / 12.00-17.00,
Cezayir Bahçe
09.00-10.30
Mert Taner rehber
Açık büfe kahvaltı sırasında Hıristiyanlık tarihi ve arkeolojik turlar uzmanı rehber Mert Taner tarafından Müzik Rotasının mekânları hakkında bilgi verilecektir.
Kahvaltılı biletler Cezayir Bahçe kapasitesiyle sınırlıdır.
Üç Horan Kilisesi
11.00-11.30 / 12.00-12.30
Cansın Kara viyolonsel
Johann Sebastian Bach
Viyolonsel Süiti No.4 Mi bemol Majör, BWV 1010
Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi
12.00-12.30 / 13.00-13.30
Trio Pax
Zeynep Keleşoğlu flüt
Günsu Özkarar viyola
Meriç Dönük arp
Théodore Dubois
Terzettino
Maurice Ravel
Flüt, Viyola ve Arp için Sonatin
Jacques Ibert
Flüt, Viyola ve Arp için 2 İnterlüd
Sent Antuan Alt Kilisesi
12.50-13.30 / 13.50-14.30
Auner Quartet
Daniel Auner keman
Barbara Galante keman
Natalia Binkowska viyola
Konstantin Zelenin viyolonsel
Franz Schubert
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.13, D 804 "Rosamunde"
Hollanda Konsolosluğu Şapeli
14.00-14.40 / 15.00-15.40
Daria van den Bercken piyano
George Friederic Handel
Klavsen Süiti Mi Majör, HWV 430
Klavsen Süiti Fa Majör, HWV 427
Domenico Scarlatti
Klavsen Sonatı Re Majör, K 119
Klavsen Sonatı Do Majör, K 460
Klavsen Sonatı Do diyez minor, K 247
Klavsen Sonatı Do Majör, K 159
George Frideric Handel
Chaconne Sol Majör, HWV 435
Kırım Anglikan Kilisesi
15.30-16.00 / 16.30-17.00
İstanbul Oda Orkestrası
Hakan Şensoy şef
Emre Engin keman
Gamze Erengönül keman
Johann Sebastian Bach
Keman Konçertosu No.1 La minör, BWV 1041
İki Keman için Konçerto Re minör, BWV 1043
Eşsiz konserlerle bugüne kadar izleyicilerini unutulmayacak müzik yolculuklarına çıkarmış olan İstanbul Müzik Festivali, ilk kez gerçekleştireceği Müzik Rotası'nda Beyoğlu'nun tarihi mekânlarında gerçek bir yolculuk vadediyor.
Müzik Rotası, Beyoğlu'nun en renkli bölgelerinden Balıkpazarı'ndaki Üç Horan Ermeni Kilisesi'nde başlıyor. 16. yüzyıldan beri var olduğu belgelerden anlaşılan, mermer ve altın varakla süslü bu etkileyici mekânda müzikseverler Bach'ın teknik mükemmeliyet, sanatsal güzellik ve entelektüel derinlikle yoğrulmuş 4 numaralı Viyolonsel Süiti'ni 2013 Festival Genç Solisti Cansın Kara'dan dinleyecekler.
Müzik Rotası'nın ikinci durağında, müziğin birleştirici gücünün evrensel bir barış elçisi olduğuna inanan üç genç müzisyenden oluşan Trio Pax, 15. yüzyıldan kalma bir Meryem ikonası da dâhil çok çeşitli ikonalarla, tasvirlerle bezeli 1804 tarihli Panayia İsodion Rum Ortodoks Kilisesi'nde dinleyicileri Fransız repertuarıyla buluşturacak.
Tüm İstanbul'un belki de en tanınmış kilisesi diyebileceğimiz Sent Antuan'ın çok daha az bilinen alt kilisesindeki konserde Viyanalı yaylı çalgılar dörtlüsü Auner Quartet Viyana'nın dünyaya armağanı bir büyük bestecinin, Schubert'in zarif atmosferi, leziz lirikliğiyle öne çıkan Rosamunde'sini seslendirecek.
Halen Başkonsolosluk olarak kullanılan Hollanda Sarayı'ndaki en eski yapı olan 1711 tarihli Şapel, ev sahipliği yaptığı Protestan cemaatinin dışında bu kez kapılarını İstanbul Müzik Festivali'ne açacak. Amsterdam Concertgebouw ve Gergiev Festivali'nin düzenli konuğu Daria van den Bercken, kendisine 2012 Amsterdam Ödülü'nü de kazandıran Handel Piyanoda projesinden Klavsen Süitleri'ni seslendirmek için burada müzikseverleri bekliyor olacak.
Müzik Rotası İstiklal Caddesi'nin aşağısında sessiz sakin bir sokakta yükselen Neo-gotik tarzdaki Kırım Anglikan Kilisesi'nde, başladığı gibi yine Bach'ın eserleri ile son bulacak. Beyoğlu'nun eşsiz mekânlarına yeni anlamlar katacak olan bu tarihi yolculuk şef Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası ile 2012 Festival Genç Solisti Emre Engin ve 2015 Süreyya Operası Ulusal Keman Yarışması birincisi Gamze Erengönül'ün Bach'ın keman konçertoları yorumlarıyla sona erecek.
Dinamiğin, ruhani huzurun, tarihin izlerinin eksik olmayacağı Müzik Rotası, tüm müzikseverlere Beyoğlu'nun tarihi mekânlarına farklı bir pencereden bakma şansı tanıyor.
* Müzik Rotası yürüyerek yapılacaktır. Mekânlara araçla ulaşım sağlanmayacaktır.
* Rota üzerinde yokuş ve merdivenler bulunduğundan dinleyicilerimizin rahat ayakkabılar giymesi tavsiye olunur.
* Mekânlar engelli erişimine uygun değildir.
* Mekânlarda yiyecek içecek satışı yoktur.
* Bu etkinlikte öğrenci bileti uygulaması yoktur.
YILDIZLAR BULUŞMASI -I ANTONIO MENESES & MARIA JOÃO PIRES
Maria João Pires piyano
Antonio Meneses viyolonsel
4 Haziran Cumartesi, 20:00, Süreyya Operası
Ludwig van Beethoven
Viyolonsel Sonatı No.4 Do Majör, op.102 No.1
Piyano Sonatı No.32 Do minör, op.111
Manuel de Falla
Viyolonsel ve Piyano için Popüler İspanyol Süiti
Johannes Brahms
Viyolonsel Sonatı No.1 Mi minör, op.38
Ara dahil 105' sürer.
"Çalışlarının samimi ve etkileşimli doğasında, fikirlerin kendiliğinden paylaşılıp biçimlenmesinde hem müzikal hem de sözel olarak aynı dili konuştukları hemen belli oluyor." The Telegraph
Gerek müzikal gerek kişisel çizgisiyle klasik müzik dünyasında yaşayan bir efsane olan piyanist Maria João Pires ile düzenli işbirliği yaptığı usta çellist Antonio Meneses, yakın zaman önce Deutsche Grammophon etiketiyle çıkardıkları Wigmore Hall Recital albümüyle de övgüler toplayan, fevkalade müzikal birlikteliklerini İstanbul Müzik Festivali'ne taşıyorlar.
Gramophone dergisinin "zamanımızın yorumu en doğal usta piyanistlerinden biri" olarak tanımladığı Maria João Pires 1948'de dört yaşındayken verdiği ilk konserinden bu yana müzikal yorumu ve sanatının kusursuz bütünlüğü ile dinleyicilerini büyülemeye devam ediyor. Hem Deutsche Grammophon hem de Erato'nun 2014 yılında 70. doğum günü onuruna kapsamlı CD setlerini yayınladığı Pires, Berlin Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Boston Senfoni gibi orkestraların, Schleswig-Holstein, Schubertiade, Edinburgh, BBC Proms gibi festivallerin aranan konuğu olmasının yanı sıra Augustin Dumay ve Antonio Meneses ile de pek çok oda müziği konseri veriyor.
1977 yılında Münih ARD Yarışması ve 1982'de Moskova'da Çaykovski Yarışması'nda kazandığı birinciliklerle müzik dünyasına bir göktaşı gibi düşen Antonio Meneses, o günden bu yana dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veriyor. Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni ile Deutsche Grammophon firması için iki kaydı, Kraliyet Filarmoni, Northern Sinfonia, Köln WDR Senfoni, Moskova Filarmoni, Basel Senfoni ve Münih Oda Orkestrası dâhil pek çok topluluk eşliğinde albümleri bulunan Meneses, müziğin içsel güzelliğini ortaya çıkardığı düşünceli, sıcak ve zarif yorumları ile eleştirmenlerce en büyük virtüözler arasında sayılıyor.
Beethoven'ın son dönem başyapıtlarının seslendirileceği konserde, piyano ile viyolonselin dengesiyle öne çıkan ve viyolonsel repertuarında önemli yere sahip Brahms'ın 1 numaralı Viyolonsel Sonatı ve İspanya'nın dünya müzik kültürüne en büyük armağanlarından Falla'nın Viyolonsel ve Piyano için Popüler İspanyol Süiti de yer alıyor. Yorumlarındaki yaşam gücü ve özgürlük duygusu, müzikal iletişimlerindeki kusursuzlukla müziğe tüm doğallığıyla hayat veren Maria João Pires – Antonio Meneses ikilisi bu konserde Alman ve İspanyol müziğinden bir seçki sunuyorlar.
HAFTA SONU KLASİKLERİ -I
Auner Quartet
Daniel Auner keman
Barbara Galante keman
Natalia Binkowska viyola
Konstantin Zelenin viyolonsel
5 Haziran Pazar, 11:00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi
Wolfgang Amadeus Mozart
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.17 Si bemol Majör, KV 458 "Av"
Franz Schubert
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.13, D 804 "Rosamunde"
Arasız 70' sürer.
44. İstanbul Müzik Festivali sizi, hafta sonu sabahlarınıza da müzikle başlamaya davet ediyor. Güneşli bir hafta sonunda şehrin karmaşasını ardınızda bırakıp ailecek yeşilin ve müziğin keyfine varmak istiyorsanız Hafta Sonu Klasikleri tam size göre!
Auner Quartet, müzikal yoğunluk ve yeni yorum olasılıklarının peşindeki bağımsız müzisyenlerden oluşan, alışılmışın dışında bir Viyana yaylı çalgılar dörtlüsü. Kemancılar Barbara Galante ve Daniel Auner‘den oluşan Duo Mozartiano, Viyana Filarmoni Akademisi, Wienerwald Yaz Konserleri, Viyana Konzerthaus ve Musikverein'ın da aralarında bulunduğu müzik merkezlerinde başarılı işbirliklerine imza attığı müzisyenler Natalia Binkowska ve Konstantin Zelenin'i de 2013 yılında bünyesine katarak Auner Quartet adı altında müzik yaşamına devam etti. Her biri farklı ülke ve kültürden gelen bu dört müzisyeni birleştiren fikir ise müziğin doğallığını ve orijinalliğini dolaysız olarak seyirciye aktarmaktı. Viyana Klasikleri'nden günümüz müziğine geniş bir repertuara sahip Auner Quartet, Mozart'ın dörtlü biçiminin yaratıcısı olarak görülen Haydn'a ithaf ettiği 17 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile Schubert'in günümüze ulaşan nadir tiyatro müziklerinden, ruh halinin ve duyguların en güzel müzikal anlatımı olarak
nitelendirilen 13 numaralı "Rosamunde" Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nü yorumlayacak.
İDİL BİRET: BİR VİRTÜÖZÜN PİYANO MARATONU -III
İdil Biret piyano
8 Haziran Çarşamba, 20:00, Aya İrini Müzesi
Johann Sebastian Bach
Kromatik Fantezi ve Füg, BWV 903
İtalyan Konçertosu Fa Majör, BWV 971
Fransız Süiti No.5 Sol Majör, BWV 816
Partita No.1 Si bemol Majör, BWV 825
İyi Düzenlenmiş Klavye'den 4 Prelüd ve Füg
Ara dahil 100' sürer.
Konsere doğru
Filiz Ali'nin İdil Biret ve program üzerine konuşması
19.00-19.30
Aya İrini Müzesi Ön Avlusu
"Biret'in hassas ve neredeyse tensel tınıları gerçekten büyüleyici." Gramophone
"üstün liyakate sahip bir sanatsal güç" Die Welt
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş bir sanatçı İdil Biret. Küçük yaşta müzik otoriterlerini kendisine hayran bırakarak Türkiye'de "Harika Çocuklar Kanunu"nun çıkarılmasına vesile olan piyanist, eşsiz yeteneği ile Paris Konservatuarı'nda ünlü müzisyen ve pedagog Nadia Boulanger'nin öğrencisi olmaya hak kazandı. 15 yaşında birincilikle mezuniyetinin hemen ardından asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Kempff'in "En sevdiğim öğrencim İdil Biret… Bu dâhi piyanist zamanımızın seçilmiş piyanistleri sınıfına ait." diye nitelendirdiği Biret, 16 yaşında konser sahnelerine adım attı; Belçika Ulusal Orkestrası eşliğinde verdiği ve Belçika Kraliçesi Elisabeth'in de katıldığı konserle uluslararası çapta yıldızı parladığında ise henüz 19 yaşındaydı.
Usta sanatçı, yarım yüzyılı aşan müzik kariyerinde oluşturduğu kendine özgü tonu, yorumu ve muhteşem tekniği ile Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı.
Sanat hayatına Fransa, İngiltere, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden aldığı sayısız ödül sığdıran, ülkemizde 1971 yılında çıkan kanunla ilk Devlet Sanatçılarımızdan olan Biret, 2007 yılında Chopin'in bütün piyano eserlerinin kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Polonya'nın en üst nişanı olan Yüksek Liyakat Madalyası'na layık görüldü. İlk kaydına sekiz yaşında Fransız radyosu stüdyolarında giren İdil Biret, o günden bu yana EMI, Decca, Naxos gibi firmalar ile radyo ve televizyonlar için 100'ü aşkın kayıt yaptı. Çağımızın en geniş repertuarına sahip piyanistlerinden biri olarak tanınan Biret, Beethoven'ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları, Brahms, Chopin ve Rachmaninov'un tüm piyano eserleri, Hindemith'in beş piyano konçertosu, Boulez'in üç sonatı ile Ligeti'nin etütlerini de içeren diskografisi ile Altın Diapason, Frédéric Chopin Diski Büyük Ödülü dâhil pek çok ödül kazandı. Sanatçı 2002 yılında IBA adıyla kendi etiketini kurarak Naxos dağıtımında eski ve yeni kayıtlarını yayınlamaya başladı.
Piyano repertuarının en zor eserlerindeki yetkinliği ve Nouvel Observateur dergisinin tabiriyle "şimdiye kadar nadiren duyulmuş senfonik bir derinlik" içeren yorumları ile Biret, klasik müziğin unutulmayacak isimleri arasında yerini almıştır. 44. İstanbul Müzik Festivali, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile bu sene 75. yaşını kutlayan, çağımızın büyük virtüözü İdil Biret'e bir kez daha saygısını sunuyor.
YEHUDI MENUHIN 100 YAŞINDA
MENUHIN AKADEMİSİ SOLİSTLERİ & MAXIM VENGEROV
Maxim Vengerov keman & şef
9 Haziran Perşembe, 20:00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Johann Sebastian Bach
İki Keman için Konçerto Re minör, BWV 1043*
*Maxim Vengerov bu eseri Menuhin Akademisi Solistler’den üç farklı kemancı ile seslendirecektir.
Wolfgang Amadeus Mozart
Keman Konçertosu No.5 La Majör, K.219
Pyotr İlyiç Çaykovski
Melankolik Serenad
Valse scherzo, Op.34
Yaylı Çalgılar için Serenad Do Majör, Op.48
Ara dahil 120' sürer.
I. İstanbul Festivali'nde verdiği unutulmaz konserlerle hafızalardan hâlâ silinmeyen, 20. yüzyılın en büyük sanatçı ve vizyonerlerinden Yehudi Menuhin tarafından 1977 yılında Gstaad'da kurulan, dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli genç müzisyenleri bir araya getiren Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi günümüzün yaşayan en iyi keman virtüözlerinden, Grammy, Gramophone, Echo, Edison ödülleri sahibi Maxim Vengerov ile festivalde!
Günümüzde klasik müzik sahnelerinin en aranan solistlerinden biri olmasının yanı sıra şefliğiyle de göz dolduran Maxim Vengerov geçtiğimiz sezonlarda Berlin Filarmoni, Londra Senfoni, BBC Senfoni, New York Filarmoni, Chicago Senfoni, Montreal Senfoni, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası ve Hong Kong Filarmoni gibi pek çok önemli orkestrayla konserler verdi.
Maxim Vengerov 2011 yılında, Avrupa müzik mirasının bir nesilden diğerine aktarılabilmesi için büyük müzisyenler ve öğrenciler arasında dolaysız bir bağlantı kurmak misyonuyla Yehudi Menuhin tarafından 39 yıl önce kurulan Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi'nin müzik direktörlüğünü üstlendi. Tarihi boyunca genç müzisyenlere Nadia Boulanger, Benjamin Britten, Pablo Casals, Gaspar Cassado, George Enescu, Arturo Toscanini gibi efsane müzisyenlerle çalışma şansı tanımış olan Akademi, bünyesinde oluşturduğu Menuhin Akademisi Solistleri topluluğu ile öğrencilerine dünya sahnelerinde tecrübe kazandırıyor. Geniş repertuarı, teknik mükemmelliği ve müzikalitesinin tazeliği ve doğallığı ile tanınan Menuhin Akademisi Solistleri Londra Kraliyet Festival Salonu, Champs Elysées Tiyatrosu, Amsterdam Concertgebouw, Edinburgh Festivali gibi müzik merkezlerine ve Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika'daki çeşitli ülkeler ile Japonya ve Çin'e düzenli turnelere çıkıyor.
Alman, Rus ve Fransız yaylı çalgılar repertuarının en güzel eserlerinden bir seçki, Maxim Vengerov'un hem şef hem de solist olarak yer alacağı bu konserde müzikseverlerle buluşuyor.
ALEXEI VOLODIN
"EĞER MÜZİK AŞKIN GIDASIYSA, DURMADAN ÇALINIZ"
Alexei Volodin piyano
Mert Fırat oyuncu +
Tilbe Saran oyuncu *
10 Haziran Cuma, 20:00, Sent Antuan Alt Kilisesi
Sergei Prokofiev
Romeo ve Juliet balesinden 10 Parça +
Felix Mendelssohn (piyano düz: S. Rachmaninov)
Bir Yaz Gecesi Rüyası, op.61 MWV M13: I. Scherzo *
Nikolai Medtner
Masal No.4 Do diyez minör, op.35: Kral Lear'dan "Esin rüzgârlar, esin! Yanaklarınız çatlayıncaya kadar üfürün!" +
Sergei Rachmaninov
Sonat No.1, op.28
Ara dahil 125' sürer.
Oyunlardan alıntılar Türkçe olacaktır.
44. İstanbul Müzik Festivali'nin teması ile aynı adı taşıyan, gücünü Shakespeare'in ölümsüz eserlerinden, ünlü piyanist Alexei Volodin'in müzikal hassasiyeti ve Mert Fırat ile Tilbe Saran'ın güçlü oyunculuğundan alan konser, ölümünün 400. yıldönümünde Shakespeare'i ve büyük Rus bestecilerini müzikseverlerle buluşturuyor.
Rus piyano okulunun yeni temsilcileri arasında görülen Alexei Volodin, 2003 yılında Geza Anda Yarışması'nda kazandığı birincilik ödülü ile adım attığı, baş döndürücü bir kariyer sürdürmektedir. Güçlü tekniği, hassas yorumu ve geniş repertuarı ile orkestra ve konser salonlarının yıldız solistlerinden olan sanatçı, New York Filarmoni, Leipzig Gewandhaus ve Londra Senfoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarıyla Viyana Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Paris Filarmoni, Londra Wigmore Hall, Münih Herkulesaal, Zürih Tonhalle gibi dünyanın önemli konser salonlarında konserler vermektedir. Geçtiğimiz sezon Mariinsky Tiyatrosu'nun Yerleşik Sanatçısı olan piyanistin Beethoven Piyano Konçertoları Maratonu ve Prokofiev'in tüm konçertolarını seslendirdiği konserleri, yorumundaki sadelik, melodik yapıya sadıklığı ve parlak tekniği ile dünya basınında övgü dolu yorumlarla yer aldı.
Shakespeare'in aralarında Prokofiev'in de bulunduğu birçok besteciye ilham kaynağı olan karakterleri Romeo ve Juliet'in ölümsüz aşkıyla açılacak olan konser, yine yazarın Mendelssohn tarafından müziğe uyarlanmış Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Medtner'in Kral Lear'dan esinlenerek bestelediği masalı ve ardından Rus piyano repertuarının yapıtaşlarından sayılan Rachmaninov'un 1. Sonatı ile devam ederken Türk tiyatrosunun usta ismi Tilbe Saran ile genç kuşağın en yetenekli oyuncularından Mert Fırat Shakespeare'in oyunlarından sahneler canlandıracaklar.
HAFTA SONU KLASİKLERİ -II
Brassolist
Ceren Gündoğdu vokal
Volkan Coşar trompet
Onurcan Çağatay trompet
Sertan Sancar korno
Dilan Selek İlhan trombon
Ertan Şahin tuba
11 Haziran Cumartesi, 11:00, Fenerbahçe Parkı
Türkülerden caz standartlarına neşeli bir seçki
Arasız 60' sürer.
44. İstanbul Müzik Festivali sizi, hafta sonu sabahlarınıza da müzikle başlamaya davet ediyor. Güneşli bir hafta sonunda şehrin karmaşasını ardınızda bırakıp ailecek yeşilin ve müziğin keyfine varmak istiyorsanız Hafta Sonu Klasikleri tam size göre!
Klasik kalıpların dışına çıkarak, izleyicilerin de sahne performansına katılımını amaç edinen İstanbul Devlet Opera ve Balesi bakır nefesli sanatçıları tarafından kurulan Brassolist, ülkemizin yenilikçi, interaktif ve bir o kadar da dinlemesi zevkli topluluklarından. Caz müziğinden türkülerimize uzanan geniş ve renkli bir repertuar bu sefer bakır nefesli çalgıların parlak tınısında ve Ceren Gündoğdu'nun solistliğinde bugüne kadar hiç duymadığınız bir yorumla Fenerbahçe Parkı'nda piknik imkanları ile denizin, yeşilin ve müziğin müthiş birleşiminde sizleri bekliyor.
DENİZ KÜSTÜ
Yaşar Kemal'in romanından uyarlanan müzik tiyatrosu
Hezarfen Ensemble
Michael Rafferty şef
Gwion Thomas, Robyn Allegra Parton, Louise Innes, Damian Thantrey, Adam Green solistler
Evrim Akyay, Gizem Bilgen, Can Gökdoğan, Serhat Kural dansçılar
11 Haziran Cumartesi, 14:00 / 20:00, Süreyya Operası
Deniz Küstü *
Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından Michael Ellison tarafından uyarlanan müzik tiyatrosu
Müzik: Michael Ellison
Libretto: Simon Jones
Reji: Simon Jones
Koreografi: Zeynep Tanbay
Video: NohLab: Candaş Şişman, Deniz Kader
Repetitör: Ian Shaw
* DÜNYA PRÖMİYERİ
Ara dahil 90' sürer.
İngilizce, Türkçe üstyazılı.
Konsere Doğru
Cevat Çapan'ın Yaşar Kemal ve Deniz Küstü romanı üzerine konuşması
19.00-19.30
Süreyya Operası Üst Fuayesi
Yaşar Kemal'in 1978 tarihli romanından uyarlanan ve İstanbul'a, İstanbul'un denizlerine, yunuslarına, deniz yaşamına bir övgü niteliği taşıyan Deniz Küstü, Balıkçı Selim gibi idealistler ile sırf kendi ceplerini doldurmak uğruna deniz yaşamını olduğu gibi insanların da yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını yok eden diğerlerinin hayatları kesiştiğinde olacakları lirik ve dramatik bir bakışla irdeliyor.
Yaşar Kemal'in öngörülü, çevreci romanını ele alan bu güçlü müzik tiyatrosunun bestecisi Michael Ellison, 2012'de İstanbul Müzik Festivali ve Rotterdam Operadagen ortak siparişi üzerine bestelediği Söyle Ben Senim-Mevlana'daki gibi yine Türk geleneksel çalgılarını çoksesli müziğin içine işleyerek, eserin Boğaz'a özgü eşsiz ses dünyasını yaratıyor. İstanbul'un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kâh bir tekneye kâh şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografiyle Beyoğlu ve Kadıköy'ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor.
Deniz Küstü'de lirizm ile idealizm, en temel insani özlemler ve insanın denizleri ve karaları paylaştığı diğer canlılara duyduğu sevgi ile daha karanlık gerçekler arasında dramatik, zaman zaman gerçeküstü bir etkileşim söz konusu. American Record Guide'ın "ustaca, kuvvetli ve sürükleyici" olarak nitelendirdiği Ellison'ın müziği, barındırdığı renk zenginliği, kontrastları, değişken ritmik dili ile bu etkileşimi açığa vuruyor.
Modern kültürümüzün yapı taşlarından Yaşar Kemal'in Deniz Küstü romanının Michael Ellison'un müzikleri, metin ve rejide Simon Jones, koreografide Zeynep Tanbay ve video skenografisinde NohLab işbirliğiyle sahneye taşınacağı bu dünya prömiyeri, matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşarak festival seyircilerine nadiren tanıklık edebilecekleri müzikal ve görsel bir deneyim yaşatacak.
CADI İLE MAESTRO
Çocuklar için Müzikal bir Masal
Brandenburg Devlet Orkestrası
Howard Griffiths şef
Bergüzar Korel anlatıcı
12 Haziran Pazar, 12:00 / 14:00, Zorlu PSM Drama Sahnesi
Cadı ile Maestro
Müzik: Fabian Künzli
Metin: Howard Griffiths
Arasız 60' sürer.
Anlatım Türkçe olacaktır.
Sihirli bir masalın içerisinde harikulade bir müzik yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? İşte karşınızda Cadı ile Maestro'nun öyküsü! Gözlerinizi kapattığınızda müzik sizi sihirli bir evrene taşıyacak: Minik bir köyün tuhaf sakinleri, kapkara bir ormanda kedisiyle birlikte yaşayan küçük cadı ve cesur Maestro ile tanışacak ve elbette cadının büyük sırrını öğreneceksiniz. Ama daha fazla anlatıp da sürprizi bozmayalım. Cadı ile Maestro size müzik dinleyerek geçireceğiniz mutlu bir saat vadediyor.
44. İstanbul Müzik Festivali müziğin büyülü dünyasının kapılarını bu kez de çocuklara açıyor ve özel bir projeyle çocukları bir masalın içinde sihirli bir müzik yolculuğuna çıkarıyor. Zürih Gençlik Senfoni Orkestrası'nın kurucusu, gençlik projelerine her zaman büyük önem veren, ülkemizde de çok sevilen ünlü İngiliz şef Howard Griffiths, metnini kendisinin yazdığı, müzikleri Fabian Künzli'ye ait olan Cadı ile Maestro masalında çocuklara klasik müziği eğlenceli bir dille sunuyor.
Londra Kraliyet Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Çaykovski Senfoni, İsrail Filarmoni ve Varşova Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarının ağırlamaktan her zaman mutluluk duyduğu şef Howard Griffiths'in birlikte çalıştığı günümüzün önde gelen solistleri arasında Maurice André, Kathleen Battle, Joshua Bell, Rudolf Buchbinder, Augustin Dumay, James Galway, Mischa Maisky, Vadim Repin, Maria João Pires ve Gil Shaham'ı saymak mümkün. Klasik müziğe her zaman yenilikçi bir açıdan bakan Griffiths çeşitli orkestralar ile gerçekleştirdiği cross-over projelerde Burhan Öçal, Igudesman & Joo, Abdullah Ibrahim gibi isimlerle çalıştı; Charlie Chaplin filminin gösteriminde Zürih Oda Orkestrası'nı yönetti.
Genel Müzik Direktörlüğü'nü Howard Griffiths'in yaptığı, temelleri 1842'ye dayanan Brandenburg Devlet Orkestrası 2012'de dünya prömiyerini yaptığı Cadı ile Maestro projesi ile büyük dikkat çekti. Bu proje, Alman Çocuk Edebiyatı Akademisi Ödüllerine aday olduğu gibi Almanca konuşan tüm ülkeleri kapsayan GençKulaklar Yarışması finalistleri arasına da girdi.
Oynadığı filmler ve dizilerle pek çok kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan ünlü tiyatrocu Bergüzar Korel'in anlatımıyla can bulacak bu proje, çocuklara hem eğlenecekleri hem de öğrenecekleri bir masalda yer alma şansı tanıyor.
* 4 yaş ve üzeri çocuklar için tavsiye edilir; tüm çocuklar bilete tabidir.
YILDIZLAR BULUŞMASI -II ARTEMIS QUARTET & GAUTIER CAPUÇON
Artemis Quartet
Vineta Sareika birinci keman
Anthea Kreston ikinci keman
Gregor Sigl viyola
Eckart Runge viyolonsel
Gautier Capuçon viyolonsel +
13 Haziran Pazartesi, 20:00, Süreyya Operası
Ludwig van Beethoven
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, No.7, op.59 No.1, "Razumovsky"
Franz Schubert
Yaylı Çalgılar Beşlisi, op.163 D 956 (1828) +
Ara dahil 115' sürer.
İstanbul Müzik Festivali dinleyicileri her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük buluşmalara tanıklık ediyor. Gramophone, Diapason d'Or ve Echo ödülleri sahibi Artemis Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, The Guardian'ın "çello semasının genç yıldızı" olarak nitelendirdiği Gautier Capuçon ile uluslararası çapta övgüler toplayan işbirliğini bu kez festivale taşıyor.
Kendisini dünyanın en saygın dörtlülerinden biri olarak kanıtlamış Artemis Quartet, Avrupa, Amerika, Japonya ve Avustralya'daki belli başlı müzik merkezlerine ve festivallere konuk olmasının yanı sıra 2011 yılında Viyana Konzerthaus'un Yerleşik Topluluğu ilan edildi; 2004 yılından beri de Berlin Filarmoni'de kendi serisini gerçekleştiriyor. Beethoven'ın eserlerini yorumlamadaki ustalığı nedeniyle Beethoven Evi Onur Üyeliğine kabul edilen topluluk, hem bestecinin müziğine olan özel bağını hem de kendi 20. yıldönümünü kutlamak üzere 2009'da başlayan kapsamlı bir Avrupa turnesinde Beethoven'ın tüm yaylı dörtlülerini seslendirdi; turne sonunda bu eserleri kaydettiği albüm ise Charles Cros Akademisi Büyük Ödülü'nü kazandı.
Bol ödüllü viyolonselci Gautier Capuçon Gergiev, Dudamel, Bychkov, Haitink, Dutoit ve Eschenbach gibi şeflerin yönetiminde Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Mariinsky Tiyatrosu, Tokyo NHK Senfoni, New York Filarmoni dâhil dünyanın dört bir yanındaki orkestralar eşliğinde konserler veriyor. Yorumundaki enerji ve hissel yoğunlukla övgü toplayan Capuçon resitaller ve oda müziği konserleriyle de Avrupa'nın önemli salonlarına ve festivallerine konuk oluyor; Martha Argerich, Daniel Barenboim, Mikhail Pletnev, Yuja Wang, Yuri Bashmet, Angelika Kirchschlager, Ebène Quartet gibi solist ve topluluklarla çalıyor.
Enstrüman hakimiyetleri ile nefes kesici performanslara imza atmak Artemis Quartet ve Gautier Capuçon'un ortak özelliklerden. Beş güçlü müzisyeni bir araya getirecek bu konser, programındaki Beethoven'ın Yaylı Çalgılar Dörtlüsü "Razumovsky" ve Schubert'in zengin ve derin renklerle örülü Yaylı Çalgılar Beşlisi ile kaçırılmayacak bir müzikal buluşma.
BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & ANGEL BLUE
Sascha Goetzel şef
Angel Blue soprano
İstanbul Avrupa Korosu
Rezonans
Burak Onur Erdem koro şefi
14 Haziran Salı, 20:00, Aya İrini Müzesi
Franz Liszt
Mephisto Valsi No.1, S.514
Richard Strauss
Son Dört Şarkı, TrV 296
Erich Wolfgang Korngold
Kuru Gürültü Süiti, op.11
Maurice Ravel
Daphnis ve Chloé Süiti No.1 ve 2
Ara dahil 115' sürer.
Konsere Doğru
Füsun Özgüç'ün program üzerine konuşması
19.00-19.30
Aya İrini Müzesi Ön Avlusu
"Melek sesli güzellik kraliçesi" The Mail
"Amerikalı soprano Angel Blue tümüyle vokal esnekliğe ve lezzetli tonlara sahip." The Independent
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, The Financial Times'ın "jenerasyonunun en olağanüstü seslerinden biri" olarak tanımladığı Angel Blue ile festivalde buluşuyor.
Angel Blue, Placido Domingo'nun Operalia'sında 2009 yılında kazandığı ödüller ve 2010 yılında katıldığı Verbier Festivali'ndeki başarılı performansıyla uluslararası kariyerine adım atarak son beş yılda 30 ülkede sahneye çıktı. Kısa sürede kendini kanıtlayan sanatçı 2015 Opera Ödülleri'ne aday gösterildi.
Özellikle parlak tizleri ve "dumanlı" orta tonları, zarafeti ve teatral yeteneği ile opera repertuarının en önemli kadın rollerinin aranan isimlerinden biri haline gelen Angel Blue İngiliz Ulusal Operası'nın La Bohème prodüksiyonunda 2013'te Musetta, geçtiğimiz sezon ise Mimi olarak sahneye çıktı; bu sezon başında da La Scala Tiyatrosu'nda Musetta rolüyle övgüler topladı. Zubin Mehta, Placido Domingo ve Simon Rattle ile düzenli olarak büyük projelerde buluşan sanatçı, BBC Proms ile Edinburgh Festivali'nin aralarında bulunduğu önde gelen festivallerde konserler de veriyor.
Türkiye'nin en iyi senfonik topluluğu olmasının yanı sıra Avrupa'da da adından söz ettiren BİFO, 2010 yılında Salzburg Festivali'nin açılış etkinliklerinde çaldı; 2014'te BBC Proms'ta verdiği ilk konseri için The Guardian gazetesi "Klas, coşkulu bir topluluk ve Sascha Goetzel dört dörtlük bir gösteri adamı" yorumunu yaptı.
FESTİVAL BULUŞMASI
TRIO ARTE & GÉRARD CAUSSÉ
Trio Arte
Veriko Tchumburidze keman
Dorukhan Doruk viyolonsel
Yunus Tuncalı piyano
Gérard Caussé viyola
15 Haziran Çarşamba, 20:00, Sent Antuan Alt Kilisesi
Johannes Brahms
Piyanolu Trio No.3 Do minör, op.101
Özkan Manav
Ludus Modalis *
Johannes Brahms
Piyanolu Dörtlü No.3 Do minör, op.60 "Werther"
* DÜNYA PRÖMİYERİ, İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ SİPARİŞİ
Ara dahil 100' sürer.
İstanbul Müzik Festivali'nin her sene ilgiyle takip edilen serisi Festival Buluşmaları, bu kez ünlü viyolacı Gérard Caussé ile genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyenden oluşan Trio Arte'yi ilk kez bir araya getirirken müzikseverler bu konserde festival tarafından üçlü için özel olarak sipariş edilen Özkan Manav'ın yeni bestesinin dünyadaki ilk seslendirilişine de tanıklık edecekler.
Güher-Süher Pekinel'in himayelerinde, Türkiye'nin uluslararası konser sahnesinde boy gösterecek yeni kuşak müzisyenlerini desteklemek üzere yürütülen Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler projesi kapsamında yer alan üç genç müzisyen, eğitimlerine devam ederken bir yandan da göğsümüzü kabartan başarılara imza atıyorlar. 19 yaşındaki Veriko, 2012 yılında 7. Çaykovski Genç Müzisyenler Yarışması'nda kazandığı birincilikle uluslararası çapta dikkat çekerek, 2013'te Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 41. İstanbul Müzik Festivali'nin açılışını gerçekleştirdi. 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni seçilen 1991 doğumlu Dorukhan, uluslararası çaptaki birinciliklerine günümüzün en prestijli yarışmalarından Witold Lutoslawski Uluslararası Viyolonsel Yarışması'nda kazandığı ikincilik ile iki özel ödülü de ekledi; Viyana Konzerthaus, Zürih Tonhalle gibi Avrupa'nın tanınmış salonlarına ve Bodensee, Verbier, Schleswig-Holstein Festivalleri'ne konuk oldu; 42. İstanbul Müzik
Festivali Açılış Konserinin de solistiydi. Solistliği ile olduğu kadar kusursuz oda müzisyenliğiyle de uluslararası alanda kendini gösteren 23 yaşındaki Yunus, Musica Mundi Yaz Oda Müziği Festivali ve Pablo Casals Oda Müziği Festivali dâhil, çeşitli festivaller ve müzik merkezlerinde konserler vermekte.
Genç virtüözlere bu konserde katılacak isim ise kendisine adanmış pek çok viyola eseri ile çalgısında yeni tınısal olanakları keşfedip geliştirerek viyolanın solo bir enstrüman olarak rağbet görmesinde büyük rol oynamış olan ünlü viyolacı Gérard Caussé. Charles Cros Akademisi Büyük Ödülü, Gabriel Fauré Ödülü ve SACEM Ödülü ile taçlandırılmış 40'ı aşkın albümü kapsayan bir diskografiye sahip olan sanatçı, Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Frank Peter Zimmermann, Renaud ve Gautier Capuçon ve Modigliani Yaylı Çalgılar Dörtlüleri ile sık sık bir araya gelmekte.
Bir usta ve üç başarılı genç müzisyeni bir araya getirecek bu konser bir dünya prömiyerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra Goethe'nin karşılıksız aşk sonucu intihar eden, 18. yüzyılın romantik kahramanı Werther'in hikâyesini anlattığı romanının notalara döküldüğü Brahms'ın 3 numaralı Piyanolu Dörtlüsü ve yine Brahms'ın Aere Gölü'nde bestelediği üç oda müziği eserinin sonuncusu olan 3 numaralı Piyanolu Trio'su ile nesiller arası bir köprü kuracak.
ISABELLE VAN KEULEN TOPLULUĞU
'TANGO NUEVO'
Isabelle van Keulen keman
Christian Gerber bandoneon
Rüdiger Ludwig kontrbas
Ulrike Payer piyano
16 Haziran Perşembe, 21:00, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı
Astor Piazzolla
Tangolar
Ara dahil 100' sürer.
"Kalpten Gelen Müzik": Isabelle van Keulen Topluluğu'nun kaydettiği DVD'deki kısa belgeselin başlığı olan bu cümle, topluluğun Piazzolla yorumundaki başarısının sırrını da içinde barındırıyor. Bu güne kadar sayısız topluluk tarafından sayısız kere dünya sahnelerine taşınan Arjantinli besteci Astor Piazzolla'yı yorumlamanın sırrı nerede yatıyor? Günümüzün tanınmış keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen cevabın sadelik olduğunu söylüyor.
Bu, tüm süslemelerden uzak, samimi müziği şık kurdelelerle paketlenmiş halde sunmak yerine, tüm sadeliği ve hatta zaman zaman hamlığı ile dolaysız ve duygu dolu bir biçimde yorumlamak gerektiğine inanan Isabelle van Keulen, kendisi ile aynı düşünceleri paylaşan, her biri kuşağının önde gelen icracılarından olan bandeneoncu Christian Gerber, kontrbasçı Rüdiger Ludwig ve piyanist Ulrike Payer ile 2011 yılında bir araya geldi. Daha ilk konserlerinde sadık bir hayran kitlesi kazanan topluluk, Amsterdam Concertgebouw, Rheingau Müzik Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali ve Delft Festivali gibi prestijli salon ve festivallerde verdiği konserlerle çok konuşuldu ve hemen tekrar davetler almaya başladı. Kuruluşundan kısa bir süre sonra Challenge Classics'ten kayıt teklifi alan topluluk, ilk CD ve DVD'si Tango!'yu çıkardı.
Astor Piazzolla'nın yenilikçi stili ve tangoyu ciddi müzik dinleyicilerine sunma arzusuyla yarattığı Nuevo Tango, Buenos Aires'in arka sokaklarında doğan geleneksel tango melodileri ile klasik müzik formlarını ve caz unsurlarını ustaca sentezleyerek, Arjantin'in belli bir kesimine hitap eden bir müzik türü olmaktan çıkıp günümüzün en gözde müzik türlerinden biri haline geldi. 20. yüzyılın modern ve hızlı dünyasına tekrar romantik bir soluk getiren Nuevo Tango, 16 Haziran akşamı İstanbul Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı'ndan Arjantin sokaklarına bir kapı açacak.
* Konser ağaçlık alanda gerçekleşeceğinden mekâna düz ayakkabı ile gelmeniz tavsiye olunur.
* Tarabya'da yaz akşamları serin olur, sıkı giyinin.
BEETHOVEN AKADEMİ ORKESTRASI & HERBERT SCHUCH
Jacek Kaspszyk şef – Herbert Schuch piyano
17 Haziran Cuma, 20:00, İş Sanat Konser Salonu
Pyotr İlyiç Çaykovski
Romeo ve Juliet Fantezi Uvertürü
Sergei Rachmaninov
Paganini'nin bir Teması Üzerine Rapsodi
Mieczysław Weinberg
Senfoni No.4 La minör, op.61 *
* Türkiye prömiyeri
Ara dahil 110' sürer.
Konsere doğru
Aydın Büke'nin program üzerine konuşması
19.00-19.30
İş Sanat Konser Salonu Fuayesi
Bu yılki festivalde iki konserle İstanbullu müzikseverlerle buluşacak olan Beethoven Akademi Orkestrası, ilk konserinde klasik müziğin sevilen eserlerinin yanı sıra son yılların en önemli müzikal keşfi Polonyalı besteci Weinberg'in 4. Senfonisi'nin de Türkiye'deki ilk seslendirilişini gerçekleştirecek. Bu konserin solisti, farklı stillerdeki mükemmelliği ve yumuşak tonu kadar zeki yorumlarıyla da eleştirmenlerin övgüsünü toplayan, günümüz klasik müzik dünyasında heyecan uyandıran piyanistlerden Herbert Schuch.
Albümleri iki yıl üst üste Echo Klassik ödülü kazanan Herbert Schuch Londra Filarmoni'den Tokyo NHK Senfoni'ye, Camerata Salzburg'dan Danimarka Radyo Senfoni'ye pek çok orkestra eşliğinde çalmakta; Kissinger Sommer, Rheingau, Ruhr ve Salzburg dâhil, önemli festivallere düzenli konuk olmakta. Schuch'un 2015/16 sezonunda, Gergiev yönetimindeki Mariinsky Orkestrası ile ilk konserinin yanı sıra DSO Berlin ve Camerata Salzburg ile devam eden işbirlikleri göze çarpıyor.
Polonya’nın genç ve yetenekli müzisyenlerinden oluşan Beethoven Akademi Orkestrası kuruluşundan kısa bir süre sonra günümüzün aranan genç kuşak orkestraları arasında yerini aldı. DUX Poland, Centaur Records USA ve Universal Music etiketiyle çıkan on yedi CD kaydına imza atmış olan topluluk, kısa süre önce anlaştığı saygın plak şirketi EMI ile düzenli olarak kayıtlarına devam etmekte. Beethoven Akademi Orkestrası Hans Zimmer, Elliot Goldenthal, Michał Lorenc ve Jan A. P. Kaczmarek ile yaptığı iş birliklerinde klasik müziğin yanında bir çok film müziği kaydı ile de adından söz ettirdi; Universal Music etiketiyle çıkan Siedem Pieśni Marii albümü Polonya’da Platin-Plak ödülüne layık görüldü. 2009 ve 2013 yıllarında Musikverein Golden Hall’da düzenlediği konser serileriyle eleştirmenlerden övgüler alan topluluk, 2011’den beri Darmstadt Yerleşik Orkestrası’dır. Beethoven Akademi Orkestrası’nın birinci şefliğini 2013’ten beri deneyimli şef Jacek Kaspszyk sürdürmekte.
Bu konserde Polonya'nın Şostakoviç'i olarak adlandırılan Weinberg'in 4. Senfonisi'nin Türkiye prömiyerinin yanı sıra "form açısından bir mucize" olarak gösterilen Rachmaninov'un Paganini'nin bir Teması Üzerine Rapsodi'si ve Çaykovski'nin ilk başyapıtı sayılan, festival temasına da gönderme yapan fantezi uvertürü ile heyecan verici bir program müzikseverleri bekliyor.
BEETHOVEN AKADEMİ ORKESTRASI & GAUTIER CAPUÇON
Jacek Kaspszyk şef
Gautier Capuçon viyolonsel
18 Haziran Cumartesi, 20:00, İş Sanat Konser Salonu
Stanisław Moniuszko
Otto Nicolai'nin Windsor'un Şen Kadınları için Bale Müziği Uvertürü
Camille Saint-Saëns
Viyolonsel Konçertosu No.1 La minör, op.33
Jules Massenet
Thaïs operasından Meditasyon
Sergei Prokofiev
Romeo ve Juliet Süitlerinden Seçmeler, op.64 ve 101
Ara dahil 110' sürer.
Konsere Doğru
Dikmen Gürün'ün Shakespeare üzerine konuşması
19.00-19.30
İş Sanat Konser Salonu Fuayesi
44.İstanbul Müzik Festivali yıldız viyolonselci Gautier Capuçon’un günümüzün önde gelen dinamik genç orkestralarından Beethoven Akademi Orkestrası ile işbirliği yaptığı bu konserinde, 19. yüzyıl Avrupa'sının büyük bestecilerinin sevilen eserlerini seslendiriyor; aynı zamanda Shakespeare'den ilham almış iki başyapıtla festival temasına da gönderme yapıyor.
Pek çok müzisyenin gelmiş geçmiş en gösterişli viyolonsel konçertosu olarak nitelendirdiği Saint-Saëns'ın 1 numaralı Viyolonsel Konçertosu ile Massenet'nin Meditasyon'unda usta şef Jacek Kaspszyk yönetimindeki Beethoven Akademi Orkestrası, kuşağının önde gelen viyolonselcilerinden Gautier Capuçon'a eşlik edecek.Telegraph gazetesinin "Çalışında kusursuz zevk, romantik ateş ve teknik özgüvenin bileşimi var" dediği Capuçon Berlin Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Mariinsky Orkestrası, Tokyo NHK Senfoni, Los Angeles ve New York Filarmoni dâhil, dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara defalarca konuk olmasının yanı sıra oda müziği projeleriyle de adından söz ettiriyor. Bol ödüllü sanatçı viyolonsel repertuarının başyapıtlarını içeren geniş diskografisiyle ayrıca dikkat çekiyor.
Kurulduğu 2003 yılından beri on yedi CD kaydına imza atan Beethoven Akademi Orkestrası’nın EMI ile olan anlaşması dışında, Warner Bros ve Monolith gibi dev yapım şirketleri için stüdyoya girdiği film müziği kayıtları da dikkat çekmekte. Vasiliy Petrenko, Jacek Kaspszyk, Gabriel Chmura, Massimiliano Caldi, ,Clemens Schuldt, Daniel Smith, Alan Urbanek gibi deneyimli şeflerle çalışma imkânı bulan topluluk Martin Frost, Christian Lindberg, Krzysztof Jablonski, Steven Isserlis, Konstantin Sherbakov, Kevin Kenner, Øystein Baadsvik, Ingolf Wunder, Danil Trifonov’un da aralarında bulunduğu her kuşaktan önemli solistlerle bir araya geldi. Orkestra Alte Oper Frankfurt, Konzerthaus Dortmund, Gasteig Münih gibi prestijli konser salonlarının düzenli konuğu oldu; 2009 ve 2013 yıllarında Musikverein Golden Hall’da düzenlediği konser serileriyle adını duyurdu. 2011’den beri Darmstadt Yerleşik Orkestrası olan topluluk, 2013’ten beri deneyimli şef Jacek Kaspszyk ile çalışmakta.
Birçok deneyimli orkestrayı utandıracak bir müzikal olgunluğa sahip olarak nitelendirilen Beethoven Akademi Orkestrası’nın yine çalışındaki dinamizm ve tutkuyla günümüzün vazgeçilmez viyolonsel solistlerinden olan Gautier Capuçon ile vereceği bu konser, festival dinleyicilerini bir kez daha baştan çıkaracak.
HAFTA SONU KLASİKLERİ -III 4 CELLOS
Ülker Tümer viyolonsel
Umut Sağlam viyolonsel
Gülce Sucular viyolonsel
Buğrahan Saribaz viyolonsel
Poyraz Baltacigil viyolonsel
19 Haziran Pazar, 11:00, Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi
Tatlı bir yaz sabahı için Villa-Lobos'tan Debussy'ye klasik müzik parçaları
Arasız 70' sürer.
44. İstanbul Müzik Festivali sizi, hafta sonu sabahlarınıza da müzikle başlamaya davet ediyor. Güneşli bir hafta sonunda şehrin karmaşasını ardınızda bırakıp ailecek yeşilin ve müziğin keyfine varmak istiyorsanız Hafta Sonu Klasikleri tam size göre!
Genç, yeni ve dinamik bir viyolonsel dörtlüsü olan 4Cellos, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın ödüllü eğitmeni Dilbağ Tokay'ın birbirinden yetenekli ve uluslararası yarışmalarda büyük başarılara ulaşmış öğrencilerinden oluşuyor. Orkestra eşliğinde ilk konserini 13 yaşında Filarmonia İstanbul ile veren ödüllü bir başka genç viyolonselcimiz Poyraz Baltacıgil'i Max Bruch'un Kol Nidrei eserinde solist olarak dinleyeceğimiz bu konser, genç müzisyenlerimizin büyük potansiyellerini gözler önüne sererken viyolonselin derin ve yumuşak tonunu yansıtan birbirinden güzel eserlerle müzikseverlere güzel bir pazar sabahı yaşatacak.
DOLUNAYA ŞARKILAR
Tekfen Filarmoni Orkestrası
Aziz Shokhakimov şef
Teona Dvali soprano
Andrej Dunaev tenor
19 Haziran Pazar, 20:00, Uniq Açık Hava Sahnesi
Suleiman Yudakov
Orkestra için Düğün Merasimi
Antonin Dvořák
Russalka operasından Aya Şarkı
Jules Massenet
Werther operasından "Pourquoi me reveiller"
Pyotr İlyiç Çaykovski
Eugene Onegin operasından Lensky'nin Aryası
Charles Gounod
Romeo ve Juliette operasından "Je veux vivre"
Gaetano Donizetti
Aşk İksiri operasından "Una Furtiva Lagrima"
Giacomo Puccini
Gianni Schicchi operasından "O mio babbino Caro"
Giacomo Puccini
La Bohème operasından "Che Gelida Manina"
Leo Delibes
Les Filles de Cadix
Giuseppe Verdi
La Traviata operasından "Un di, felice eterea"
Gaetano Donizetti
Aşk İksiri operasından "Esulti pur la barbara"
Georges Bizet
Carmen Süitleri No.1 ve 2
Ara dahil 120' sürer.
İstanbul Müzik Festivali'nin klasik müziği ay ışığı altında açık havaya taşıdığı yeni serisi tam da dolunayın aydınlattığı bir gecede başlıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nin eşsiz doğal ve tarihi atmosferinde Dvořák'ın Russalka operasından Aya Şarkı aryasından Puccini'nin şefkatli "O mio babbino caro"suna uzanan bir seçki bu geceyi unutulmaz kılacak.
Barış adına ortak bir dil yaratmak amacı ile farklı ülkelerden ve kültürlerden müzisyenleri bir araya getiren Tekfen Filarmoni Orkestrası'nı bu konserde Özbekistan'ın dünya klasik müzik sahnelerine armağanı Aziz Shokhakimov yönetecek. Henüz 21 yaşında Mahler Şeflik Yarışması'nda kazandığı ödül ile klasik müzik dünyasında büyük yankı uyandıran genç şef, olgun ve derinlikli olduğu kadar enerjik yorumlarıyla uluslararası arenada hızla yükseliyor. Avrupa'dan Amerika'ya verdiği konserler ve opera temsillerinde Londra Filarmoni, Dresden Staatskapelle, Fenice Tiyatrosu Filarmoni Orkestrası gibi pek çok önemli orkestrayı yöneten Shokhakimov, 2015 yılında Deutsche Oper am Rhein'ın şefliğine getirildi.
Mariinsky Tiyatrosu'nda son dakikada Anna Netrebko'nun yerine üstlendiği Adina (Aşk İksiri) rolüyle opera dünyasının dikkatini çeken Gürcistan doğumlu soprano Teona Dvali 2010 yılında Uluslararası Arturo Toscanini Şan Yarışması Özel Ödülü ve Uluslararası Rolanda Nicolosi Yarışması birincilik ödülünü kazandı. Mariinsky Operası solistlerinden olan Dvali, La Scala ve Ravenna Operası dâhil, pek çok önemli sahnenin aranan konuklarından.
Bolşoy Tiyatrosu'nun yeni prodüksiyonu Eugene Onegin'deki Lensky karakteri ile tanınan deneyimli tenor Andrej Dunaev, BBC Proms, Glyndebourne Festivali, Deutsche Oper, Semperoper Dresden ve Los Angeles Operası gibi pek çok önemli opera evi ve festivale konuk oldu. Uluslararası basında parlak ses rengi, duygulu ve hâkim yorumuyla övgüler kazanan Dunaev, sıra dışı genişlikteki repertuarıyla son yılların en dikkat çekici tenorlarından biri.
Dolunay altında sevilen aryalarla başlayan gece, daha sonra opera tarihinin en ateşli aşk hikâyelerinden Carmen operasının unutulmaz ezgilerinden süitlerle devam edecek.
VENEDİK BAROK ORKESTRASI & PATRICIA PETIBON
Andrea Marcon şef
Patricia Petibon soprano
20 Haziran Pazartesi, 20:00, Aya İrini Müzesi
Francesco Maria Veracini
Uvertür No.6 Sol minör
Antonio Vivaldi
La Senna festeggiante'den Sinfonia Do Majör, RV 693
George Frideric Handel
Alcina, Ariodante ve Giulio Cesare operalarından aryalar
Concerto Grosso Si bemol Majör, op.3 No.2, HWV 313
Ariodante operasından Uvertür
Terpsicore'den Chaconne, HWV 8b
Ara dahil 115' sürer.
"Ses rengi, diksiyon, entonasyon, her şey mükemmele yaklaşmış. Ve bu meziyetlerini oyunculuktaki güçlü kabiliyeti ile birleştirince, Petibon duygularımızı deşerek bize hem cenneti hem cehennemi yaşatıyor." Le Monde
Fransa'nın opera dünyasındaki en parlak yıldızlarından Patricia Petibon, Venedik Barok Orkestrası ile ilk kez Türkiye'de! Handel'in operalarından seçilmiş aryaları da içeren bir programla müzikseverleri 17. yüzyılda müzikal bir yolculuğa çıkaracak bu konsere Aya İrini Müzesi de eşsiz tarihi dokusu ve etkileyici akustiğiyle büyüsünü katacak.
Victoires de la Musique Classique'te iki kez En İyi Opera Sanatçısı ödülü kazanmış Patricia Petibon Paris, Rennes, Bastille, Bavyera, Zürih, Viyana Operaları ile Salzburg ve Aix-en-Provence Festivalleri dâhil, dünyanın dört bir yanında önde gelen opera evleri ve festivallerinde pek çok farklı rolde sahneye çıkıyor. İlk albümü Amoureuses ile En İyi Opera Albümü dalında 2009 BBC Müzik Ödülü'nü kazanan Patricia Petibon, Andrea Marcon ve orkestrasıyla da övgü dolu yorumlar alan kayıtlar yapıyor.
Andrea Marcon yönetiminde Amerika, Avrupa, Asya ve Japonya'yı kapsayan turneleriyle günümüzde barok müziğe en uzun yolu katettiren topluluklardan Venedik Barok Orkestrası, 2011 ve 2013 yıllarında yine İstanbul Müzik Festivali'nde hayranlık uyandıran konserler vermişti. Diaposon d'Or, Echo ve Edison gibi önemli ödüllerle de başarısını kanıtlayan topluluğu BBC Music dergisi "esnek, renkli, virtüöz" diye tanımlıyor.
Venedik Barok Orkestrası'nın Patricia Petibon ile vereceği festival konserinin sadece barok müzik tutkunları değil, tüm müzikseverler için yılın en heyecan verici etkinliklerinden biri olacağı şüphesiz.
RICHARD GALLIANO & SYLVAIN LUC 'EDITH PIAF'A SAYGI'
Richard Galliano akordeon
Sylvain Luc gitar
22 Haziran Çarşamba, 21:00, Fransız Sarayı Bahçesi
La Vie en Rose, Je ne regrette rien, Sous le Ciel de Paris, Hymne a L'amour ve dahası…
Arasız 90' sürer.
Fransa'dan çıkan pek çok müzisyen dünya çapında ün kazanmıştır, fakat sadece Edith Piaf ölümünden yarım yüzyıl sonra bile hâlâ uluslararası güncel müzik sahnesinde varlığını hissettirmektedir. Acılar, kayıplar ve aşkla dolu hayatını anlatan şarkıları, yaşadığı dönemde olduğu gibi bugün de dünyanın dört bir yanında insanlar için aşkın ifadesidir. 44. İstanbul Müzik Festivali Shakespeare'in ünlü dizesi "Eğer müzik aşkın gıdasıysa, durmadan çalınız" etrafında kurgulanan bu yılki programının sonuna yaklaşırken, 20. yüzyılın en güzel aşk şarkılarını yorumlayan Fransa'nın ikonik sesi, Edith Piaf'ı da unutmuyor.
II.Dünya Savaşı sırasında genellikle otobiyografik şarkıları ile Fransa'nın ulusal ikonu haline gelen kabare şarkıcısı, şarkı yazarı ve oyuncu Edith Piaf nesilleri kapsayan bir ilham kaynağı. Fransız şansonlarının diva'sının bu karşı konulmaz çekimine kapılan ünlü müzisyenlerden biri de klasik müzikten caza uzanan besteci kimliği ile günümüzün en büyük akordeoncularından Richard Galliano. Farklı müzik stillerine hâkimiyeti ile tango, salsa ve şansonlarla adeta flört ettiği söylenen Galliano, caz unsurları ve geleneksel valslerin bir sentezi olan New Musette'in de yaratıcısı. Bugüne kadar sayısız sanatçıyla işbirliği yapmış, birçok albüme katkısı bulunmuş Galliano'nun solist olarak da 50'yi aşkın albüm kaydı bulunmakta. Müziğin birleştirici gücüne her zaman vurgu yapan kusursuz caz gitaristi Sylvain Luc ise aranjör ve besteci olarak Paris cazının vazgeçilmezleri arasında sayılıyor. 2008 yılında Django D'or ödülünü kazanan Luc'un ertesi sene çıkardığı Summertime albümü kısa sürede 70.000'i aşan satış rakamına
ulaştı.
90'lı yıllarda Richard Galliano Trio'da birlikte çalışan fakat daha sonra müzik kariyerlerine ayrı ayrı devam eden Galliano ve Luc ikilisi, "Kaldırım Serçesi"nin 2015'teki 100. doğum yılı onuruna gerçekleştirdikleri bu projede sanatçının saf duygu yoğunluğunu yansıtan unutulmaz şansonlarını tüm tazeliğiyle ikili olarak tekrar yorumluyorlar.
* Fransız Konsolosluğu tarafından yapılacak güvenlik kontrolleri nedeniyle konsere en az 30 dakika önceden gelinmesi rica olunur.
* Konser bahçede yapılacağından mekâna düz ayakkabı ile gelinmesi tavsiye olunur.
VİYANA SENFONİ ORKESTRASI & PABLO HERAS-CASADO & ALICE SARA OTT
Pablo Heras-Casado şef
Alice Sara Ott piyano
24 Haziran Cuma, 20:00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Pyotr İlyiç Çaykovski
Orkestra için Fantezi Uvertür Fa minör, Op.18 "Fırtına"
Franz Liszt
Piyano Konçertosu No.2 La Majör, S.125
Antonín Dvořák
Senfoni No. 7 Re minör, op.70 B.141
Ara dahil 115' sürer.
Konsere Doğru
Sevin Okyay'ın konuşması
19.00-19.30
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Üst Fuayesi
44. İstanbul Müzik Festivali, 115 yıllık zengin müzikal geleneğiyle Viyana'nın kültür elçisi ve şehrin kültürel hayatında aslan payının sahibi olduğu gibi, Avrupa'nın en saygın topluluklarından biri kabul edilen Viyana Senfoni Orkestrası ile kapanıyor. Orkestra, bu konserinde yorumlarıyla özellikle övgü topladığı Romantik dönemden başyapıtlar seslendirecek.
Konserin solisti, eleştirmenlerin övgü yağmuruna tuttuğu Alice Sara Ott, The Guardian gazetesi tarafından "müzik dünyasında bir efsane olacak potansiyele sahip" olarak görülüyor. Chopin Valsleri'nin tamamını yorumladığı iddialı kaydı İngiltere dâhil 25 ülkede liste başı olurken piyaniste ayrıca Echo ödülünü de kazandırdı. Londra Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, Bavyera Radyo Senfoni, NHK Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Chicago Senfoni Orkestrası gibi önemli orkestralar eşliğinde konserler vermiş olan 27 yaşındaki genç solist, festivalde Viyana Senfoni Orkestrası ile Liszt'in Weimar yıllarının en önemli eserlerinden biri olan ve yorumcunun virtüözitesini şart koşan 2 numaralı Piyano Konçertosu'nu yorumlayacak.
1900 yılında kurulduğundan bu yana geleneksel Viyana tınısına sahip çıkan orkestranın müzikal karakterini şekillendiren efsanevi şefler arasında Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan ve Fabio Luisi sayılabilirken, konuk şef olarak orkestrayı yöneten isimler arasında da Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Zubin Mehta ve Claudio Abbado yer alıyor. Artık çağımızın orkestra repertuarının temel taşları haline gelmiş çeşitli eserlerin ilk seslendirilişleri de Viyana Senfoni imzasını taşıyor.
Türkiye'de ilk kez konser yönetecek olan Pablo Heras-Casado ise Staatskapelle Berlin'den Mariinsky Orkestrası'na, Metropolitan Operası'ndan Mozarteum Salzburg Festivali'ne uzanan düzenli işbirlikleriyle etkileyici bir kariyer sürdürüyor.
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Kaynak: 44.İstanbul Müzik Festivali/ http://www.iksv.org/tr