Arpist, Şirin Pancaroğlu 2016 Nisan ayı Etkinlikleri

Arpist, Şirin Pancaroğlu 2016 Nisan ayı Etkinlikleri
BKS_SirinPancarogluGüçlü yorumları ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle öne çıkan Şirin Pancaroğlu 2010 yılından bu yana rengarenk işbirlikleri içeren “Elişi”, “Cafe Tango” ve “Resonating Universes” başlıklı üç projesiyle turnelere çıktı. Türkiye’ye döndükten sonra, köklerinin izini sürmekte; yerel ile evrensel olanı incelikli bir fikriyat içerisinde buluşturup müzik projelerine yansıtmaktadır. Kayıp bir çalgı olan çengi diriltmek üzere 2007’den bugüne değin süren çalışmalar yaptı. Hem arpı, hem de onun bu topraklardaki tarihsel muadili olan çengi festivaller, albümler ve konserler aracılığıyla farklı kitlelerle buluşturdu.Dünya Arp Kongresi yönetim kurulu üyesi olan Pancaroğlu, Nisan ayında da etkinliklere hız kesmeden devam etmektedir.    unnamed (1)Çengnağme
İstanbul'da Çengnağme konseri. Giriş serbest
30 Nisan 2016 saat:20:00Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkeziharpesaumax

unnamedFestival de Harpe Camac 2016, Fransa
Camac Arp Festivali'nde Çengnağme Konseri,
Bora Uymaz, vokal ve bendir

13 Mayıs 2016 Saat: 20:00
Ancenis, Fransa
HABERLER:
Yaşamdan dergi"Yaşamdan 2016"
08.04.2016- İzmir, Karşıyaka'nın yeni dergisi "Yaşam'dan" da derlenmiş bir haber
unnamed (2)                                        GÜNCEL PROJELER/ Proje "Elişi: Arp ile Türküler" – Proje "Şimdi Ensemble"
PROJE
Elişi
ARP İLE TÜRKÜLER
“Elişi”, türkülere, arp ile yeni yorumlar kazandırmayı amaçlayan bir proje. Vokal, arp ve perküsyonun nefis bir buluşması, farklı dünyalar arasında bir kavrayış.
Handcraft“Elişi”, Anadolu müzik geleneğini türkü ve enstrümantal örnekleriyle ele alan bir proje. Arpist Meriç Dönük ile hayata geçirdiğimiz bu çalışmada arplarımızı, perküsyon ve vokal ile buluşturuyor; türküleri klasik, çağdaş, füzyon ve caz öğelerle işliyoruz. Türk müziği ile daha önce pek denenmemiş bir yaklaşımı benimsediğimiz Elişi’nde,  arpın güçlü ifade olanaklarını uç noktalara taşırken, müziğin özüne de sadık kalmayı tercih ediyoruz. Anadolu müziğinin ezgisel, ritmik ve armonik yalınlığını, kendi kulaklarımızda yer eden farklı müzik kültürlerinin izleriyle iç içe geçirmeyi amaçlıyor Elişi.
Börülce
Yıllar içerisinde Meriç ile birlikte türküleri arp ile nasıl seslendirebileceğimiz üzerinde epeyce fikir biriktirmiştik. Fikirlerimizi kayda geçirmek için perküsyoncu Jarrod Cagwin ile 2011’de Kalan müzik etiketiyle “Elişi “başlıklı albümü yayınladık. Okuyucu ve bestekar Bora Uymaz ekibimize daha sonra katıldı. Geleneksel Türk müziğinin günümüzdeki en büyük okuyucularından biri olarak kabul edilen Bora aynı zamanda çok yönlü bir müzisyen ve Elişi’ne güçlü sesinin yanısıra engin bilgisini de aktarmakta. Konserlerde bize perküsyonda Volkan Ergen eşlik ediyor ve de aramıza Türk müziğinin seçkin solist ve sazendelerini konuk sanatçı olarak almayı ihmal etmiyoruz.
Albüm-elişiFarklı dünyalar arasında bir kavrayışı hedeflediğimiz proje, arp ve perküsyonun tınısal zenginliklerinin üzerine temellenmekle birlikte kimi zaman bilinçli olarak bunları zorlayan, sonuç olarak keşfedilmemiş bir diyara davet ediyor. Elişi’ni geleneksel müzikten yola çıkıp, hayalde sınır tanımayan ama hassasiyetli bir duruş olarak düşünüyoruz.
Albüm içeriği
Kırmızı Buğday  
Bahçelerde Börülce  
Başına Bağlamış Astar Doğaçlama  
Başına Bağlamış Astar  
Hicaz Mandira  
Aşlamayı Aşladım  
Gül Kuruttum  
Kervan – Tini Mini Hanım  
Al Fadimem Intro  
Al Fadimem  
Elisi-Sirin-Meric“Elişi” Türkiye’de ve yurt dışında Türk müziği alanında bir kilometre taşı olarak beğeni topladı. Kimine göre “herkes için müzik” gibi, kimine göre de “varolandan yeni bir müzik üretmek” gibi tanımlanırken, bazıları ise “türkülerin arpın tellerinden yeniden doğduğunu” söyledi. Elişi’ndeki yaklaşımlarımızı bugüne kadar İskoçya, Singapur ve Malezya’da 7’den 70’e profesyonel ve amatör her seviyeden arpistlere aktardığımız atölye çalışmalarımıza devam ediyoruz.
simdikartpostalPROJE
Şimdi Ensemble

Şimdi Ensemble Anadolu'da sufi müzik geleneğinin geçmişine ve bugününe adanmış bir müzik topluluğu…
“Dün, dünle gitti cancağazım; şimdi, yeni bir şeyler söylemek lazım”
-Mevlânâ Celâleddîn Hz.
Şimdi AnsambleŞimdi Ensemble Anadolu’da Sufi müzik geleneğinin izini süren bir çalışma. Bestekar ve okuyucu arkadaşım Bora Uymaz ile kurduğumuz topluluğa, Bora, bu alandaki yetkinliğiyle özel bir damga vuruyor; bu geleneğin, geçmişiyle bugünü arasına özgün kimlik kazandırıyor projeye. Bora sesiyle tarihin sesli bir tasvirini işler adeta dinleyicilerin içine. Dervişlerin ve  bilginlerin gizil ve sessiz anlarını zamanın müziğine taşır. Sesiyle “inzivayı dile getirir” de denilebilir.
Şimdi EnsembleŞimdi’de Bora Uymaz (vokaller), Ali Polattemir (ney), Mehmet Yalgın (kemençe), Mete Aslan (ud), bendeniz (mandallı arp), Volkan Ergen (perküsyonda) yer alıyoruz. Fransız tuba ve serpent üstadı Michel Godard gurubumuza konuk müzisyen olarak katılıyor ve çaldığı çeşitli çalgıların arasında özellikle serpent’in de  (yılan) arp gibi bir erken dönem çalgısı olması münasebetiyle geçmişten çok özel bir renk sunuyor çalgı yelpazemize. Şimdi’nin ilk albümü “Eternal Love” 2016 Ocak’ta Gaido-Dreyer etiketiyle Almanya’da,  Kalan Müzik etiketiyle ise Türkiye’de yayınlandı. Şimdi Ensemble Eylül-Ekim 2015 arasında A.B.D’de Indiana Üniversitesi’nde 15 günlük bir residency programının yanısıra University of Illinois Urbana Champaign ile Chicago Old Town School of Folk Music’de çeşitli konserler  gerçekleştirdi. 2016 sezonunda ise Yunus Emre Enstitüsü ile bir işbirliği projesi kapsamında yurt dışında 12 konser gerçekleştireceğiz topluluk olarak.
Şimdi’de bugüne ve an’a odaklanıyoruz. Çünkü çoğu kez, kendimizi dün ve yarınla yaşarken  buluyoruz; şimdi diye bir ifâdenin varlığını unutuyoruz. Şimdiyi yaşasa insan, dün de yerini bulur, yarını da iyi yazarız. Aksi takdirde dünle vakit geçirirken, şimdiyi kaçırırız ve şimdi dün olur. Yarınsa hâlâ belirsizdir.
Müzikte de böyledir bu; az evvel yaptığı hatâdadır kişinin aklı, ya da birazdan çalacağı bir pasajda. Böylelikle, bulunduğu ânı kaçırır müzisyen. Ve tabîdir ki zevk alamaz çaldığından, söylediğinden. Müziğimizin felsefesi bu: şimdiyi yaşamak, şimdinin gücünü kullanıp şimdinin müziğini yapmak ve zevk almak şimdiden… Bu anlamda, geleneksel repertuarı kucaklarken, öte yandan kendi bestelerimizi de seslendiriyoruz. Besteli ilâhi, şarkı ve enstrümantal parçalara bolca taksim, gazel ve kasîde gibi doğaçlama formlar ve perküsyon soloları eşlik ediyor. Şimdi, Şimdi zamanı!
evetbenim sanat güneşi logo

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti haber: Şirin Pancaroğlu Nisan ayı Basın Bültenievetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir