Devlet Sanatçımız Gülsin Onay, Darüşşafakalılar Derneği Yararı'na İstanbul Yardım Orkestrası ile buluşuyor

“Mozart Akşamı”
7 Ocak 2018 Pazar, saat : 20:00
Solist: Gülsin Onay
İstanbul Yardım Orkestrası
Şef: Murat Cem Orhan
Fulya Sanat Merkezi

“Yardıma ihtiyacı olan her canlı için, bizler her zaman sanatımızla burada olacağız'' diyerek yola çıkan İstanbul Yardım Orkestrası, sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veren Devlet Sanatçısı piyanist Gülsin Onay’la buluşuyor. 
Çağatay Şahin ve İstanbul'daki en tecrübeli orkestra sanatçılarının 2017 yılının Ocak ayında, gönüllü olarak kurduğu orkestra, ihtiyacı olanlara yardım etmeyi amaçlıyor. İlk konserlerinin gelirini Haytap’a bağışlayan orkestra, 7 Ocak Pazar günkü konserin gelirini Darüşşafakalılar Derneği’ne bağışlayacak. 
''Orkestramız, birbirini tanıyan, uzun zamandır birlikte büyük işler başarmış sanatçılardan oluşan, aynı zamanda büyük istek ve arzuyla, yardım için sahnede olan, zamanla ülkenin yardım eksiklerinin bir kısmını karşılamak gibi büyük hedefleri olan bir orkestradır. Amacımız, yardıma ihtiyacı olan canlıların varlıklarını sürdürebilmesi için yanında olmak, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinin bu ülkede çoğalmasını sağlamak için, örnek olabilmektir.”

Sık sık yardım konserlerinde yer alan, UNICEF İyi Niyet Elçisi Gülsin Onay, konserde Mozart’ın “Jeunehomme” başlıklı 9.piyano konçertosunu yorumlayacak. İstanbul Yardım Orkestrası’nı ödüllü besteci ve orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetecek.
Biletler Biletix  üzerinden temin edilebilir.
Gülsin Onay, Şubat 2017’de, Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri ve Onay’ın da öğretmeni olan Ahmed Adnan Saygun’un birinci piyano konçertosunun Hong Kong prömiyerini, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. Eseri Mayıs 2017’de Kevin Griffiths yönetimindeki Göttingen Symphoniker eşliğinde seslendirdi, dinleyicilerin ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazandı. Şubat ayında Japonya’da verdiği bir dizi resitalin ardından Mart 2017’de köklü İngiliz yaylı çalgılar dörtlüsü Endellion Quartet ile Türkiye turnesi gerçekleştirdi. Ustalık sınıfları, senfoni konserleri, yardım konserleri, yarışmalar ve yeni kayıtlarla geçen yoğun ve çok başarılı konser sezonunu yaz aylarında Altınoluk, Cunda, Ayvalık, Çeşme, Vranje ve Bodrum’daki resitallerle tamamladı. Ayrıca Sanat Danışmanı olduğu 14.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin kapanış konserini, GFA Ustalık Sınıfı ve 4.Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması Jüri Başkanlığı’nı yaptı.
Ünlü sanatçı 2017 başından bu yana TRT Radyo-3’te, 15 günde 1 Cumartesi günleri yayınlanan “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” adlı bir programı hazırlayıp sunmaktadır. 
Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay'ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, Saygun’un kendisine adadığı 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner, Tabakov ve Hoinic’in konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Gülsin Onay'ın 20'yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi'nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten bu yana, sanatçının adına "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Bilgi: Gülsin Onay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir