Dünyaya açılan bir kültür köprüsüydü Panayot Abacı

Dünyaya açılan bir kültür köprüsüydü Panayot Abacı

Panayot Abacı 23 Aralık 1923-27 Temmuz 2015) Çevirmen, yazar, müzisyen

Panayot Abacı
23 Aralık 1923-27 Temmuz 2015)
Çevirmen, yazar, müzisyen

Müzisyen, yayımcı, çevirmen, uluslararası müzik organizatörü Panayot Abacı’yı 27 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul’da yitirdik. 92 yaşında hayata gözlerini yuman değerli sanat adamı ardında derin bir boşluk bıraktı. O yaşadığı döneme çok yönlü katkılarda bulunan sanatçılardan biriydi. Değerli dostum Panayot dünyaya açılan bir kültür köprüsüydü. Doğu batı sanatçılarını bir araya getiren, yaşamını sanatımızı dünyaya tanıtmaya adayan Panayot benim klasik müzik dünyasında tanıdığım ilk insanlardan biriydi. Bu tanışma onu yitirene kadar önemli bir dostluk ve arkadaşlığın başlangıcı oldu. Arkadaşlığın yanı sıra sanat konusunda dayanışmamız, müzik sohbetlerimiz de o günlerde başladı. Panayot 1961’de yayınlamaya başladığı ‘Orkestra’ adlı aylık müzik dergisini günümüze kadar yaşattı. Dergide uzun yıllar ben de yazdım. Yurtiçi – yurtdışı sanatçılarla yapılan söyleşileri ve sanatsal eleştirilerimi bu dergide paylaştım. Bu dergi sanat geçmişimizde güvenilir belgesel bir kaynak olarak büyük önem taşımaktadır.

 

O günler ülkemizin sanat yaşamı için zor ama özveriye dayanan güzel işler başarılan günlerdi. Sanat dünyamızın bugün geldiği aşamanın temelleri o günlerde atıldı. Çok yönlü olarak yapılan başlangıçların çoğunda Panayot Abacı’nın emeği, katkısı vardır.

 
 

PANAYOT ABACI KİMDİR?

 

Panayot Abacı, 23 Aralık 1923’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile İstanbul Konservatuarı’nda öğrenim gördü. Konservatuarın Viyola bölümünü bitiren sanatçı 20 yıl boyunca, önce İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda, sonra da Devlet Opera ve Balesi’nde viyola çaldı, viyola grup şefliğini üstlendi.

İyi bir çevirmen olan Panayot Abacı, Türkçeden Yunancaya ve Yunancadan Türkçeye 50’nin üzerinde yapıtı çevirdi. Yaşar Kemal’in 4 romanını, Aziz Nesin’in 7 kitabını Yunancaya aktardı. Yapıtlarını çevirdiği Türk yazarlar arasında Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Demirtaş Ceyhun, Orhan Asena, Tuncer Cücenoğlu ve Refik Erduran da bulunuyor. Antik Yunanca’yı bilen tek kişiydi. Birçok Yunan yazarın da kitaplarını dilimize kazandırdı. N. Vrettakos, D. Sotiriu, Y. Kambanellis, D. Psatahs, G. Ksenopulos ve A. Samarakis’ten romanlar ve oyunlar çevirdi.
 

Aziz Nesin’in, ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ adlı oyununun Yunancaya çevirisiyle, 1993 yılında Yunan Çevirmenler Derneği’nin En İyi Oyun Çeviri Ödülü’nü aldı. Yıldırım Keskin’in ‘Aklı Başında Bir Adam’ oyununu da Yunancaya çevirmişti. Bu oyun, 1981 yılında, Corinth Festivali’nde en iyi tercüme oyun ödülünü aldı.

1978’den beri İstanbul Filarmoni Derneği’nin Genel Sekreterliğini yapıyordu. Panayot Abacı çok iyi bir organizatördü. TYS’de Aziz Nesin’in 50. sanat yılını kutlamaya karar vermiştik. “Ustalara Saygı” temasını ilk olarak o kutlamada ben kullanmıştım. Bu kutlamaya dünyaca ünlü Yunan sanatçı Teodorakis’i çağırmayı arzu ediyordum ama ulaşmayı başaramamıştım. O aşamada sevgili Panayot devreye girdi. Ülkesinde Kültür Bakanı olarak görev yapan Teodorakis’i tek telefonla bulup konuştu ve hem Ankara’daki hem İstanbul’daki kutlamalara katılmasını sağladı. Aziz Nesin’le birlikte Teodorakis’i havaalanından aldığımda çok mutluyduk.
Panayot Abacı dünyaca ünlü gurur kaynağımız olan İdil Biret’in de uluslararası organizatörü idi. Biret’le örnek bir çalışmaya imza atmışlardı. Panayot ülke genelinde nereye konser piyanosu aldırabilirse İdil Biret oraya gidip, ücretsiz konser verecekti. Bu bağlamda verilen konserler küçümsenmeyecek bir sayıya ulaşmıştı.
 

27 Temmuz 2015 tarihinde yeri doldurulamayacak bir sanat çınarını kaybettik. Bu ülke onun hizmetlerini unutmayacak. Ben büyük bir dostumu kaybettim. Eşi gazeteci-yazar Sultana Abacı, oğlu Ari Abacı, kızı Prof. Dr. Ersi Abacı-Kalfoğlu ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Güle güle Panayot Abacı…

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
AYDINLIK GAZETESİ ALINTI:
 02 Ağustos 2015, 11:14

Panayot Abacı'yı Yitirdik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir