“İzmir Devlet Opera ve Balesi” Kasım Etkinlikleri ile Sanatseverleri Opera ve Baleyle Buluşturmaya Devam Ediyor.İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Kasım programında yerli ve yabancı eserlerden oluşan konserlerin yanı sıra resital, bale ve anma töreni etkinlikleri de yer alıyor olacak.
17 Kasım 2020’de sezonun ilk prömiyeri gerçekleşecek.
İzmir Devlet Opera ve Balesi,yoğun ilgi gören Ekim ayı etkinliklerinin ardından Kasım ayında da birbirinden güzel eserlerle Elhamra Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor olacak.
Kasım programında yerli ve yabancı eserlerin seslendirildiği konserlerin yanı sıra resital, Atatürk’ü Anma Töreni ve bale etkinlikleri de yer alacak.
3 Kasım 2020 saat 20:00’de, İtalya’nın Napoli bölgesinde doğan, İtalyan halk şarkılarının en güzel örneği olarak da bilinen eserlerin, dans gösterileriyle taçlandırılacağı “Napoliten Konseri”; 5 Kasım 2020 saat 20:00’de, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait en sevilen ve aşina olunan eserlerden oluşan “Anadolu’nun Ezgileri”; 7 Kasım 2020 saat 20:00’de ise opera sanatının usta isimlerinden Giuseppe Verdi’nin klasikleşmiş operalarından seçme eserlerin seslendirileceği“Verdi Akşamı”Elhamra Sahnesi’nde izleyicilere sunulacak.
10 Kasım 2020 akşamı saat 20:00’de Elhamra Sahnesi’nde,Murat Göksu’nun librettosuyla Orhan Öner Özcan tarafından bestelenen eser “Her 10 Kasım (Atatürk için Requiem)”eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk için bir anma etkinliği gerçekleştirilecek. 12 Kasım 2020 saat 20:00’de Johannes Brahms, Franz Liszt, Niccolo Paganini gibi virtüöz isimlerin eserleri “Keman – Piyano Resitali”nde İzmir Devlet Opera ve Balesi Keman sanatçısı Ruşen Muzaffer ve piyanist Işık Soyluer tarafından icra edilecek.
Sezonun ilk bale eseri “Flamenkodan Klasik Baleye”,17 Kasım 2020 saat 20:00’de Elhamra Sahnesi’nde prömiyer yapacak.Murat Akaoğlu’nun sahneye koyduğu, eserde Fındıkkıran, Don Kişot, Giselle, Korsan, Bach Alla Turca, Kuğu’nun Ölümü, Paquita, Carmen gibi tarihe geçmiş büyük klasik bale eserlerinin en etkili bölümlerinin yanı sıra modern koreografilerin de içinde yer aldığı seçkiler sahneleniyor olacak. Eser 19, 21 (matine) ve 24 Kasım’da da Elhamra Sahnesi’nde izlenebilecek.VERDİ AKŞAMI 31 Ekim 2020
1.Don Carlos – Ella giammai m’amo – Doğukan Özkan
2.Maskeli Balo – Morro, ma prima in grazia – Burcu Sayın
3.Maskeli Balo – Alzati… Eri tu – Tamer Peker
4.Otello – Dio! Mi potevi scagliar – Levent Gündüz
5.Il Trovatore – D’amor sull’ali rosee – Burcin Savigne
6.Otello – Vanne; la tua meta gia vedo – Cengiz Sayın
7.Rigoletto – Quel vecchio maledivami – Doğukan Özkan & Tamer Peker
8.Otello – Gia nella notte densa – Burçin Savigne & Levent Gündüz
9.Ernani – Ah, morir potessi adesso – Burcu Sayın & Cengiz Sayın
A. PIAZZOLLA ‘Café 1930’
A. PIAZZOLLA ‘Adiós Nonino’
A. PIAZZOLLA ‘Oblivion’Napoliten Şarkılar
Program:
1.L’ultima Canzone / F. P.Tosti – Cüneyt Ünsal
2.Dicitencello Vuie/R. Falvo – Derya Gürlük
3.Torna a Surriento/E. Curtis – Gökhan Koç
4.Jurame/ M. Grever – Lorenzo Mok Arranz
5.Mamma/C. A. Bixio – Birgül Su Ariç
6.Tu, ca nun chiagne!/E. Curtis – Aydın Uştuk
7.Musica proibita / S.Gastaldon – Cüneyt Ünsal
8.Non ti scordar di me/E. Curtis – Derya Gürlük
9.O sole mio/E. Capua – Gökhan Koç
10.Chitarra Romana/C.Villa – Lorenzo Mok Arranz
11.Santa Lucia/T. Cottrau – Birgül Su Ariç
12.Granada/A. Lara – Aydın Uştuk
13.Funiculi Funicula/L.Denza – Tüm solistlerAnadolu’nun Ezgileri
Program:
1. Nevit Kodallı – ‘Telli Turna’ Orkestra
2. Ahmed Adnan Saygun – ‘Mavilim ‘ Sabri Çapanoğlu
3. Anonim (Düzenleme:Yusuf Yalçın) – ‘ Sarı Gelin’ Eylem Demirhan Duru
4. Arnavut Türküsü (Düzenleme: Yalçın Tura) – ‘ Drama Köprüsü’ – Cüneyt Ünsal
5. Tevfik Guliyev – ‘Yalgızam’ Nurgün Baburhan
6.Ahmet Adnan Saygun- ‘Yalancı Dünya’ Oğuz Çimen
7. Necip Celal Andel (Düzenleme:Oğuzhan Balcı) ‘ Mazi Kalbimde Yaradır’ Aytül Büyüksaraç
8. Muğla Türküsü (Düzenleme:Cem İdiz ) ‘Çökertme’ Sabri Çapanoğlu
9.Yalçın Tura – ‘Umutsuz’ Eylem Demirhan Duru
10.Necip Celal Andel (Düzenleme: Eray İnal) – ‘ Özleyiş’ Cüneyt Ünsal
11.Tokat Türküsü (Düzenleme: Turgay Erdener) – ‘ Sabahın Seherinde’ Nurgün Baburhan
12.Cihangir Cihangirov (Düzenleme: Turgay Erdener) – ‘Aygız’ Aytül Büyüksaraç & Oğuz Çimen
13 . Cemal Reşit Rey – ‘Lüküs Hayat’ Tüm SolistlerHER 10 KASIM İÇİN ATATÜRK İÇİN REQUIEM
Konu:
‘Bu eser, Atatürk’ün ölümü üzerine bir ağıt olarak bestelenmiş tek klasik Türk eseridir.
2011 yılından önce “Atatürk’ün ölümüne ağıt” temalı bestelenmiş herhangi bir bir requiem ya da senfonik ağıt olmadığını gördüm. Ve böyle bir eser bestelemeye karar vererek değerli rejisör Sayın Murat GÖKSU’ya bu konuyu açtım. Librettolu müzik anlayışımla sayın Göksu’nun metinlerinin çok uyumlu olacağını hissediyordum ve öyle de oldu. Göksu’nun kaleminde adeta müzikleri duyuyordum… Ve Eseri 2011 yılında besteledim, ilk hali 10 Kasım törenlerinde sabah 9.05’deki saygı duruşundan sonra icra edilen 15 dakikalık bir bölümdü. Aldığım olumlu eleştiriler akabinde eseri genişletme kararı aldım ve Murat Hoca’dan arya ve korolu yeni bölümler için eseri tekrar kaleme almasını arz ettim. Gelen yeni librettolar ışığında üç arya ve bir kuartet daha besteledim, yeni orkestralı bölümler ekledim ve böylece eser şimdiki haline birkaç yılda ulaştı.
Dört solist (soprano, mezzosoprano, tenor ve bariton) büyük koro ve büyük orkestra icra edebilecek şekilde 1 saat süreli bir eserdir. Eserde her solist için birer arya ve tüm solistler için bir kuartet, korolu ve orkestralı bölümler vardır.Eser, saygı duruşlarında trompet ile çalınan ti sesinin üstüne varyasyonlar ile orkestra müziğiyle başlar ve bariton aryası “Yetmez mi?” ile devam eder. Kendine has birkaç tema üzerine bestelenmiş, leitmotifleri neredeyse tüm bölümlerde çeşitli varyasyonlarla duyabildiğimiz eserin bir bölümde küçük bir tema olarak Atamızın sevdiği “Vardar Ovası” Türküsü duyulmaktadır.
Benim için özel olan aryalarından biri Kurtuluş Savaşı’nda mücadele eden ‘Asil Türk Kadını’nın anlatıldığı mezzo soprano aryası (kadınlar korosu da eşlik eder bu aryaya) ‘BEN BİR KADINIM’ aryasıdır.KEMAN PİYANO RESTİLALİ
Keman: Ruşen Muzaffer – Piyano: Işıl Soyluer
Program:
J. BRAHMS ‘Scherzo’
T. A. VITALI ‘Chaconne’
N. PAGANINI Sonat No:6, la minör – ‘Largo con precisione’ & ‘Tempo di Walzer’
N. PAGANINI Sonat No:12, mi minör – ‘Andante innocentemente’ & ‘Allegro vivo e spiritoso’
F. LISZT ‘Vallée d’Obermann’ S. 160 No. 6
A. PIAZZOLLA ‘Café 1930’
A. PIAZZOLLA ‘Adiós Nonino’
A. PIAZZOLLA ‘Oblivion’Tarihe geçmiş büyük klasik bale eserlerinin en etkili bölümleri; Pas de Deux ve sololar, zarzuelalardan kesitler ve ayrıca modern koreografilerden oluşan ‘Flamenkodan Klasik Baleye’ çalışmasında Fındıkkıran, Don Kişot, Giselle, Korsan, Bach Alla Turca, Kuğu’nun Ölümü, Paquita, Carmen gibi eserlerden seçmeler sahneleniyor olacak.
Bu sezon, Covid-19 salgını sebebiyle gerek izleyici gerekse sanatçı için gerekli önlemler alınarak etkinlikler sürdürülecek. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak Elhamra Sahnesi ve Bornova Kültür ve Sanat Merkezi için düzenlenen yeni seyirci oturma düzeni ve orkestra dizilimi ile güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi sağlanacak olan konserde misafirlerin ateş ölçümü, dezenfeksiyon standı, maske dağıtımı gibi temizlik ve sağlık önlemleri alınacak. Ayrıca etkinliklere girişte HES Kodu kontrolü gerçekleştirilecek. Konseri, izleyiciler maskeyle izleyecek. Etkinliğin biletleri www.biletinial.com, Elhamra Sahnesi, Bornova KSM gişelerinden temin edilebilecek.
Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti Haber: İzmir Devlet Opera ve Balesi
İZDOB Kasım ayı etkinlikleri (3 Kasım – 26 Kasım 2020)
0
Beğendiysen paylaş.