Nazım Ormanında Gündüz Gece
Tiyatro Simurg, dünyaca ünlü büyük şairimiz Nazım Hikmet’i doğumunun 104. yılında adına yakışan bir oyunla anıyor. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği “Nazım Ormanında Gündüz Gece” adlı oyunu ile Nazım Hikmet’in yaşamını bütün boyutları ile değerlendiriyor. Kuşkusuz büyük şairimizin yaşamı bir kahramanlar destanı gibi sonsuzluğa kadar uzanıyor. Şiirleri ve Kuvayi Milliye Destanı epik şiirimizin ölümsüz örneğidir. Esatoğlu önemli bulgular içinde bir sahne yapıtı olarak inanılmaz bir başarıyı gerçekleştiriyor. Bugüne kadar yapılan Nazım Hikmet’in yaşamı ve şiirleri ile bütünleştirilerek sahnelenen oyunlardan çok daha farklı özellikler ve güzellikler taşıyor bu çalışma.
TİYATRO SİMURG’U TANIYALIM:
Tiyatro Simurg 9 Kasım 1997’de kuruldu. Yeni metinler ve yeni sahneleme biçimleri hedefleriyle yola çıkan topluluk ilk dönem kısa kurgular, oyun metinleri var ederek değişik alanlarda gösteriler yaptı.
İlk uzun oyun çalışmasını Mehmet Esatoğlu’nun derlediği “Sarper Özsan’la Yüzyıl İçinde Yolculuk” oyunuyla yapan topluluk 2001 yılından başlayarak biyografiler üzerinden oyun metinleri var etti.
“Helene Weigel’in Sahnedeki İzleri” ve “Ha Babam Rıfat De Babam Ilgaz” ve “Sözcükler Can Yücel’i Özler” oyunları tiyatro ve edebiyat alanından üç farklı sanat insanını anlatır.
2006’dan bu yana politik sorunlara farklı bir bakışı ortaya koymak için de çalışmalar yapan topluluk bu alanda Avrupa Birliği’ni konu alan “AB’li Nœl Baba ve AB’siz Nasrettin Hoca” Kıbrıs sorununu ele alan Mehmet Esatoğlu’nun “Eşekler Adasında İnsanlık Aranıyor” ve sistemin insan üzerindeki terörünü ele alan Bilgesu Erenus’un “Tarih Böyledir”, Mehmet Esatoğlu’nun “Sivas Yandı 15 Yıl Oldu”, “Madımaktan Çıkan Yazacak” adlı oyunlarını sergiledi.
Topluluk düz edebi metinleri sahneledi ayrıca sahnede anlatı üzerine çalışmalar yaptı. 2003’de değişik şiirlerden oluşan “Asım Bezirci’nin Şiir Defteri”nin gösterimi yapıldı. 2008’de ise Sabahattin Ali, Onat Kutlar, Müştak Erenus, Enver Gökçe ve Hasan Hüseyin’in çeşitli metinlerinden oluşan “Yaz Ki Bahar Olsun” adlı gösteri gerçekleştirildi.
Tiyatro Simurg, 2009-10 döneminde Esatoğlu’nun yazdığı “Başkanı Burnundan Yakala” adlı oyunu ülkenin değişik illerinde sergiledi.
2011-2015 yılları arasında Esatoğlu şu oyunları sahneye koydu:
“Öykülerde Türkülerde Anadolu” Bu oyun ilk kez 17.Bartın Festivali’nde sergilendi. Ayrıca Dikili’den, İzmir Doğançaylar Köyü’ne kadar çeşitli gösterimler de yaptı.
“Adı Yeşilçam Belki de Türkiye”
İş kazalarını konu edinen “Ah Şu Tersaneler”
“Haydi Bir Şey Söyle”
“Nerede Bu Adalet” adlı oyunlarla bu yılları tamamladı.
ÇOK FARKLI BİR NAZIM YORUMU
Usta ve ünlü şairimizin biyografik yaşamını sanatsal içeriği ile değerlendiren; “Nazım Ormanında Gündüz Gece” adlı müzikli oyun, büyük ilgi uyandırdı. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği oyun, Nazım Hikmet’in sanatını ve yaşam serüvenini ele alıyor. Bu iki önemli kavramın sahneye taşınışının bu dönemin önemli bir tiyatro olayı olduğuna inanıyorum. Görselle işitselin, müzikle oyunculuğun başarılı yorumunu gördük. Oyunu izlediğimde bu yapımın sahnedeki farklılığını gördüm. Yaşamla sanatının bütünleştiği olağan üstü bir Nazım Hikmet kolajı gördüm. Takım oyunculuğu, izleyici ile iletişim kurmakta başarılıydı. Şile bezinden oluşan dekor, ışıkla birlikte oyuna düşündürücü bir katkı sağlıyor. “Nazım Ormanında Gündüz Gece” adlı yapımın, bu dönemin görülmesi gereken oyunlarından biri olduğunu belirtmeliyim.
Hayati Asılyazıcı
Alıntı: Aydınlık Gazetesi
219 Okunma 17 Nisan 2016, 10:23
Oyu Fotoğrafları: google araştırma