Pera Müzesi Haziran Ayı Etkinlikleri


http://www.peramuzesi.org.tr

Pera Müzesi Haziran Ayı Etkinlikleri

Pera Müzesi, sergi, eğitim ve konferanslarla etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. 5 Haziran tarihinde gerçekleştireceği 10.YIL Kutlaması'nda, 10. yılı için Pera Müzesi’nin tarihi cephesine yerleştirilmek üzere tasarlanan gör/bak/deniz, izleyicileri tanıdık bir mekânı yeni bir mercekle tekrar incelemeye davet ediyor. Sanatçıların mercekleri oyunbazca kullanımı, Pera Müzesi’nin İstanbul’un kültürel manzarasına katkısını geleceğe odaklanmış bir gözle kutlarken, zaman ve mekan algısını da değiştiriyor.

Pera Müzesi 10.Yıl Kutlaması/ gör/bak/deniz,Sanatçılar Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett’a Sipariş Edilen Yerleştirme5 Haziran 2015 – 16 Ocak 2016

01.06.2015
DELİ KRALIN HUZURUNA KABUL

DELİ KRALIN HUZURUNA KABUL’, BENOÎT HAMET, MAYIS 2015. KAĞIT ÜSTÜNE TEKNİK KALEM, 21.6×33.9 CM.
 
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
 
Elçi ve maiyeti, 1793 yılında Avusturya, Almanya, Belçika üzerinden deniz yoluyla İngiltere’ye varır. Deli Kral III. George’un tahtta olduğu dönemde elçilik yapan Yusuf Agah’ın peşinde, iki farklı kültürün kaynaştığı resmi etkinliklerde olabilecekleri hayal ediyoruz.
 
Bu ay Hamet’in Nicolas de Largillière’in tablosundan ilham alarak hazırladığı detaylı çizimde Yusuf Agah Efendi III. George’un huzuruna kabul ediliyor. Başına taç yerine huni takmış olan kralın önünde ciddiyetini korumaya çalışan elçi, Sultan III. Selim’den resmi mektup iletiyor. Dönemin önemli isimlerinin çoğunu Hamet’in çiziminde bulmanız mümkün:
 
– Frederick, York Dükü
– George, Galler Prensi (tören için ‘Oryantal’ kostüm içerisinde)
– William, Clarence ve St. Andrews Dükü
– Prens Ernest Augustus
– Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü
– Genç William Pitt, Başbakan
– Alexander Wedderburn, Baron Loughborough
– Kraliçe Charlotte
– Prenses Charlotte
– Francis Willis, kralın doktoru
– Charles James Fox, muhalefet partisinden politikacı
 
Benoît Hamet, 1984 yılında Fransa’da doğdu. İllüstrasyon ve Çizgi Roman üzerine Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Angoulême Sanat Okulu ve Poitier’s Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek Lisans eğitiminin bir yılını Erasmus bursu ile gittiği Bologna Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdürdü. Mezuniyetinin ardından Angoulême’de çalışmalarına devam etti ve çeşitli Fransız yayınevleri için illüstrasyonlar yaptı. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Sergiler

 
Cecil Beaton: Portreler                            Grayson Perry: Küçük farklılıklar

Cecil Beaton
Portreler

13 Mayıs – 26 Temmuz 2015

20. yüzyılın önemli ve çok-yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton (1904-1980) büyüleyici portreleriyle ilk kez Türkiye’de, Pera Müzesi’nde.
Aynı zamanda Oscar ödüllü bir kostüm tasarımcısı olan Cecil Beaton’ın, Londra, National Portrait Gallery Fotoğraf Danışmanı Terence Pepper küratörlüğünde, “Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive” koleksiyonundan derlenen sergisi, sanatçının 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerinden oluşuyor.   
Cecil Beaton, fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, yazar, ressam, illüstratör, karikatürist ve ödüllü bir dekor ve kostüm tasarımcısı olarak tanınan çok yönlü bir isim. Beaton, özellikle 1927 – 1956 tarihleri arasında Vogue dergisi için hazırladığı kapaklarıyla hatırlanıyor. Ne var ki, Beaton’ın unutulmaz kareleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sanatçının II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’i ofisinde gösteren fotoğrafı ve yine aynı tarihlerde Life dergisine kapak olan, bombayla yaralanmış 3 yaşındaki Eileen Dunne portresi de en önemli eserleri arasında sayılıyor.
Grayson Perry
Küçük Farklılıklar
13 Mayıs – 26 Temmuz 2015
Pera Müzesi, günümüz çağdaş sanatının en sıra dışı ve ikonik isimlerinden, 2003 yılı Turner Ödülü sahibi Grayson Perry’nin (d. 1960) yapıtlarını sergiliyor.
Pera Müzesi ve British Council işbirliğiyle British Council Görsel Sanatlar Bölümü'nden Linsey Young küratörlüğünde gerçekleşen sergide, çağımızın en kendine özgü ve cesur sanatçılarından Perry’nin, seramik, halı ve baskı işlerinin yanı sıra, British Council Koleksiyonu’ndaki 6 halıdan oluşan büyük eser grubu Küçük Farklılıkların Kibri de yer alıyor. Gündelik olanı, insanların hayatlarını yaşama biçimini, modern dertleri, din, sınıf ve kimlik meselelerini işleyen sanatçı, kadın alter egosu “Claire” ile de ünlü. 
Grayson Perry, izleyenleri, güzellik, zekâ, etkileyici duygu ve nostaljinin yanı sıra korku ve öfkeyle kendisine çeken, çağdaş hayatın bir vakanüvisi olarak tanımlanıyor. Perry'nin can alıcı ve zarafetle yapılmış eserleri çocukluğuna ve bir travesti olarak hayatına göndermelerde bulunurken sınıf ve politikadan cinsellik ve dine uzanan daha geniş toplumsal meselelerle de ilgilidir. 
Perry, “Fikirlerin” tek talibi olarak kavramsal sanatı reddediyor ve anlatacak hikâyeleri olan el yapımı nesnelerin süslemeci ve samimi niteliklerini savunuyor. Sergideki en erken tarihli eser, Perry’nin Turner Ödülü’ne layık görüldüğü dönem olan 2002’den seramik bir çömlek; seçki, Londra’daki National Portrait Gallery’deki büyük bir sergi için 2014’te tamamlanan bir oto-portre niteliğindeki “Günlerin Bir Haritası” ile tamamlanıyor.
“Küçük Farklılıklar”ın küratörü Linsey Young sanatseverlerin, sergide Grayson Perry’nin engin hayal gücüne tanıklık edeceğini söylüyor. Young, uçaklar, alışveriş merkezleri, kiliseler, cep telefonları ve tabii ki Perry’nin yanından ayırmadığı oyuncak ayısı Alan Measles’in bu hayal gücünün ayrılmaz parçaları olduğunu belirtiyor ve sanatçının bu objeleri, eserlerinde farklı dönemlerde ve farklı formlarda tekrar tekrar kullandığına dikkat çekiyor.
10.Yıl Projesi
gör/bak/deniz 
Sanatçılar Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett’a Sipariş Edilen Yerleştirme
 5 Haziran 2015 – 16 Ocak 2016
 10. yılı için Pera Müzesi’nin tarihi cephesine yerleştirilmek üzere tasarlanan gör/bak/deniz, izleyicileri tanıdık bir mekânı yeni bir mercekle tekrar incelemeye davet ediyor. Sanatçıların mercekleri oyunbazca kullanımı, Pera Müzesi’nin İstanbul’un kültürel manzarasına katkısını geleceğe odaklanmış bir gözle kutlarken, zaman ve mekan algısını da değiştiriyor. gör/bak/deniz, on bin gözlük merceğinden oluşan hareketli bir yerleştirme. Statik bir yapı olan müze binasına rüzgârın çekimiyle hareket getiren eser, Haliç’in dinamik ve pırıltılı yüzeyini yansıtıyor. 10 metre çapında bir daire yaratmak üzere bir araya gelen, kullanılmış gözlük camlarından inşa edilen gör/bak/deniz, izleyenleri anlık bir perspektif kayması yaşamaya davet ediyor. 
Pera Müzesi bu yıl 10. yılını kutluyor. Bu kapsamda Müze, uluslararası platformda yaptıkları kavramsal çalışmalarla dikkat çeken Kanadalı genç sanatçılar Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett’a Müze’nin cephesine özel bir yapıt projelendirmelerini ric
a etti.
Tarihi semt Beyoğlu, Tepebaşı’nda 19. yüzyılın sonlarında Yunanlı mimar Achilleas Manussos tarafından Bristol Otel olarak tasarlanan etkileyici bina, 2005 yılında müze olarak hizmet vermek üzere renove edilmişti. 10. yılı için Pera Müzesi’nin tarihi cephesine yerleştirilmek üzere tasarlanan gör/bak/deniz, izleyicileri tanıdık bir mekânı yeni bir mercekle tekrar incelemeye davet ediyor. Sanatçıların mercekleri oyunbazca kullanımı, Pera Müzesi’nin İstanbul’un kültürel manzarasına katkısını geleceğe odaklanmış bir gözle kutlarken, zaman ve mekan algısını da değiştiriyor. gör/bak/deniz, on bin gözlük merceğinden oluşan hareketli bir yerleştirme. Statik bir yapı olan müze binasına rüzgârın çekimiyle hareket getiren eser, Haliç’in dinamik ve pırıltılı yüzeyini yansıtıyor. 10 metre çapında bir daire yaratmak üzere bir araya gelen, kullanılmış gözlük camlarından inşa edilen gör/bak/deniz, izleyenleri anlık bir perspektif kayması yaşamaya davet ediyor.
Eğer gözler ruhun penceresiyse mercekler etrafımızdaki dünyaya dair görüşümüzü nasıl değiştirir? Eski aksesuarlar, kullananların soluk hayaletlerini taşır mı? Yerleştirmenin maddeselliği ortaya çıktıkça, izleyici izlenen oluyor ve görüntülerin, yani gözlüklerin bu görüntüsü bir başka alt metin öneriyor; gör/bak/deniz, kolektif görüntü ve perspektif bağlamında görmenin gücüne dair bir ikon.
 
Performans
Pera Müzesi 10. Yıl Partisi!
05 Haziran 2015 / 10:00 – 01:00 
Pera Müzesi, 10. yılını 5 Haziran Cuma günü kutluyor. Müze, kutlamalar kapsamında tüm gün ücretsiz gezilebilecek. 19:00 – 01:00 saatleri arasında ise Pera Cafe’de DJ Kulakkurdu ve DJ Yabancıdeğil’in performansları eşliğinde parti devam edecek.
Ziyaretçiler, Kanadalı genç sanatçıların Pera Müzesi’nin 10. yılı için özel olarak hazırladıkları ve müze cephesini şehre uzanan bir sanat eserine dönüştüren gör/bak/deniz (sea/see/saw) başlıklı eseri de ilk defa görme fırsatını yakalayacaklar.
13 Mayıs’ta ziyarete açılan Grayson Perry: Küçük Farklılıklar ile Cecil Beaton: Portreler sergilerinin yanı sıra Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ile Kahve Molası koleksiyon sergileri de saat 01:00’e kadar gezilebilecek.
Pera Müzesi 5 Haziran Cuma günü 10:00 – 01:00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.
DJ Kulakkurdu
Hani sabah uyanırsınız da kulağınızda nereden geldiğini bilmediğiniz bir şarkı çalıyor. Bütün gün kalır orada, gününüzü kurtarır aslında… İşte KulakKurdu'nun işidir bu! Kulakkurdu Ohrwurm Funk’tan, Blues, Groove, Electropop, Rock’n Roll, Punk, Reggae, Dub, Soul ve Hip Hop’a uzanan geniş müzik yelpazesi ile Pera Müzesi’nde…
"DJ Yabancıdeğil"
2011'den beri özellikle Quit'te düzenlediği tematik AFROD
İZYAK gecelerde dinleyicileri başta Afrika olmak üzere farklı coğrafyaların, farklı müzikleriyle eğlendiren DJ YABANCIDEĞİL müzeler gecesinde 
yeniden Pera Müzesi'nde çalıyor. Müziğin evrenselliğini tekrar tekrar ispatlarcasına Nijerya'dan Pakistan'a, Latin Amerika'dan Fransa'ya, Benin'den Hindistan'a seyreden müzikal yolculukta rehberlik ediyor. Eğlenmek için çaldığı müziği bilmek değil hissetmeniz yeterli olacaktır. Baştan söylemek gerekir ki, ne kadar uğraşırsanız uğraşın setin başında sizden daha fazla eğlenir… Ama bu sizin eğlenmenize engel değil…
 
Galeri Konuşması
Jacky Klein
"Halı, Zevk ve Oyuncak Ayılar:
Grayson Perry'nin Dünyasını Keşfetmek"
11 Haziran Perşembe, 19:00
 
 
 

Sanat tarihçisi ve yazar Jacky Klein, Pera Müzesi ve British Council işbirliğiyle düzenlenen Grayson Perry: Küçük Farklılıklar sergisi kapsamında Grayson Perry'nin sanatsal pratiğine odaklanan bir konuşma gerçekleştirecek. Sergi kataloğu için Perry'yle özel bir söyleşi de gerçekleştirmiş olan Klein, sanatçının kariyerindeki kilit işlerden bahsedecek; özellikle de din, sınıf, cinsiyet ve tüketim kültürü gibi işlerinde tekrar eden temalara odaklanacak.

Jacky Klein bir sanat tarihçisi, yazar ve yayımcı. Sanat yayımcılığına geçmeden önce Londra'daki Tate, Barbican, Courtauld ve Hayward galerilerinde küratör olarak çalıştı. Thames & Hudson ve Phaidon Press'teki editörlük deneyiminin ardından Tate Publishing'de Yönetici Editör olarak görev alıyor. Kitapları arasında Grayson Perry'nin ilk monografisi (Thames & Hudson, 2009; gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 2013) ve What is Contemporary Art? A Children's Guide (2012) bulunuyor. Yanı sıra radyo programları yapıyor, kısa filmler çekiyor ve modern ve çağdaş sanat üzerine dersler veriyor.
Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.
Konuşma dili İngilizce olup,
Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır.
Pera Film
Tam Benlik
İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik
27 Mayıs – 28 Haziran 2015
Pera Film, sezon kapanışını Grayson Perry: Küçük Farklılıklar sergisi kapsamında hazırladığı Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik programıyla yapıyor. Seçkide yer alan kurgu ve belgesel yapımlar, toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı öznel deneyimlerden oluşan özgün hikayeler arasında bir yolculuk sunuyor.
Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. 
Bu etkinlik British Council'in katkılarıyla
gerçekleşmektedir.
Virginia Woolf, “Katıksız ve basit bir erkek ya da kadın olmak tehlikelidir; kadınsı-erkek ya da erkeksi-kadın olmalıyız”*, der. Bu program, toplumsal cinsiyet ve kimlik açısından kişisel, toplumsal, kültürel rol ve davranışlar arasında keskin ayrımların olmadığı hikayeleri örnekleyerek vurgulamayı amaçlıyor. Batı kültürü toplumsal cinsiyeti katı bir şekilde sabitlenmiş seçeneklerden oluşan ikili bir kavram olarak görmüştür: Bireyin fiziksel anatomisine dayanarak, kadın veya erkek. Ancak toplumsal cinsiyet, ne doğuştan ne de sadece kişinin fiziksel anatomisiyle bağlantılıdır. Esas yaşamsal olan yönü, kişinin kendini en içte erkek, kadın, her ikisi veya hiçbiri olarak kavrayışıdır — bireylerin kendilerini nasıl algıladıkları ve tanımladıklarıdır. Seçki, transcinsel ve transseksüel bireylerin yanı sıra toplumsal baskılar karşısında kimliklerini ve/veya toplumsal cinsiyetlerini gizleme ihtiyacı duyanların da karşılaştığı gerçeklik ve zorlukları öne çıkarmayı hedefliyor. Tam Benlik programı, toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden düşünmeye yönelik bir girişim. Haziran ayının sonuna kadar sürecek olan program aynı zamanda 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası (22-28 Haziran) ile aynı döneme denk geliyor.
 
*Kendine Ait Bir Oda, Çev. İlknur Özdemir, Kırmızı Kedi Yayınları.
Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir.
Rezervasyon alınmamaktadır.
Pera Eğitim
Grayson Perry
Dünden İlhamla Bugün
16 Mayıs – 12 Temmuz 2015
Pera Eğitim, 16 Mayıs – 12 Temmuz 2015 tarihleri arasında, günümüz çağdaş sanatının en sıra dışı ve ikonik isimlerinden Grayson Perry’nin “Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında “Dünden İlhamla Bugün” eğitim programında 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına yönelik çeşitli atölyeler düzenliyor.
Dünden İlhamla Bugün adlı eğitim programında çocuklar önce eğitmen eşliğinde bu özel sanatçının dünyasını keşfediyor, ardından atölyede çeşitli malzeme ve tekniklerle farklı projeler gerçekleştiriyorlar.
 
Cecil Beaton: Foto-Moda
16 Mayıs – 12 Temmuz 2015
Pera Eğitim, 16 Mayıs – 12 Temmuz 2015 tarihleri arasında, 20. yüzyılın önemli ve çok-yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton’ın 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerinin yer aldığı “Portreler” isimli sergisi kapsamında “Foto-Moda” eğitim programını düzenliyor.
4-6 ve 7-14 yaş gruplarına yönelik Foto-Moda adlı eğitim programında çocuklar önce eğitmen eşliğinde sergiyi geziyor, ardından atölyede çeşitli malzeme ve tekniklerle farklı projeler gerçekleştiriyorlar.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise.yalcin@gmail.com 

İleti Haber:  Pera Müzesi/ http://www.peramuzesi.org.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir