Son yılların en iyi Mozart yorumu Gülsin Onay dan..


İDSO, JOSE SEREBRİER’LE BAŞARISINI SÜRDÜRDÜ

Son yılların en iyi Mozart yorumu
Gülsin Onay’dan…


HAYATİ ASILYAZICI

Gülsin Onay Mozart’ın “Re Minör” 20. Piyano Konçertosu’nu inanılmaz güzellikte yorumladı. Mozart’la özdeşleşti adeta. Son yıllarda dinlediğim en iyi Mozart yorumuydu diyebilirim. Piyano Konçertosu’nun bütün derinliklerini, gizlerini, Mozart’ın müzik felsefesini yansıtıyordu. Piyano Konçertosu’nun bölümlerinin her birinin işitsel zenginliği, müziksel bir çözümlemeyle, Gülsin Onay’ın yüreğinden ve belleğinden yaratıcı bir yoruma dönüşüyordu. Mozart’ın müzik ezgileriyle buluşan iki sanatçının ortak özellikleri de yansıyordu salona.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), gezici orkestra olma özelliğinden kurtulamadı. İstanbul içindeki beş ayrı konser salonu şöyle: Aya İrini, Lütfi Kırdar, Cemal Reşit Rey, İTÜ Maden Fakültesi Salonu ve Caddebostan Kültür Merkezi. Semtlere göre paylaşım gözüyle bakıldığında, izleyici açısından olumlu gelebilir. Ancak, İDSO, yerleşik bir orkestradır. Turne yapması halinde, işlevi farklı olur. Oysa İDSO’nun İstanbul içinde dört beş ayrı yerde konser vermesinin takipçileri açısından olumsuz olduğu da bir gerçek. Çalgı aletlerinin bir yerden diğer konser salonuna taşınması, aletleri yıpratıyor. Bütün bunlar bir yılın sonunda olmayacaktı. Eğer Kültür-Sanat Sen, Atatürk Kültür Merkezi’nin iç onarımını mahkeme kararıyla durdurmasaydı… Yargıçlar, konuyu iyi araştırmadan durdurma kararı aldılar. Sanırım, mahkeme nasıl bir Bilirkişi Kurulu’nu oluşturacağını bilemedi. Bilseydi, olay arapsaçına dönmezdi. Olan, onarım için gelen dış yardıma oldu. Geri gönderildi. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı, kendi olanakları ile onarımı yetiştirmeye çalışıyor. Sözün kısası, Kültür-Sanat Sen, bindiği dalı kesti. Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda aynı durumlar oldu ama bina söylenen tarihte yetiştirildi. AKM olayında gerçekten de aldatıldık.

GÜLSİN ONAY’IN YÜKSELİŞİ
İDSO, Jose Serebrier yönetiminde Gülsin Onay’a eşlik etti. Konser, Cemal Reşit Rey Salonu’ndaydı. Cemal Reşit Rey gerçekten, ülkemizin en iyi konser salonu. Gülsin Onay Mozart’ın “Re Minör” 20. Piyano Konçertosu’nu inanılmaz güzellikte yorumladı. Mozart’la özdeşleşti adeta. Son yıllarda dinlediğim en iyi Mozart yorumuydu diyebilirim. Piyano Konçertosu’nun bütün derinliklerini, gizlerini, Mozart’ın müzik felsefesini yansıtıyordu. Soluklu virtüözitesi dorukta bir Mozart yorumu… Piyano Konçertosu’nun bölümlerinin her birinin işitsel zenginliği, müziksel bir çözümlemeyle, Gülsin Onay’ın yüreğinden ve belleğinden yaratıcı bir yoruma dönüşüyordu. Mozart’ın müzik ezgileriyle buluşan iki sanatçının ortak özellikleri de yansıyordu salona. Solist ile bestecinin buluşmasında ezgilerdeki gizler ortaya çıkıyorsa, yorumun niteliği ve niceliği değişir. Mozart’ın Re Minör’ünde, Gülsin Onay’ın olağanüstü yorumu çıktı ortaya. Mozart, çağımızın utkusu olabiliyorsa, Gülsin Onay gibi sanatçılarla olabiliyor…
Jose Serebrier, çözümleyici ve yorumcu şef olarak işinin ‘ehli’. Zamanlamaları ve orkestra ile dialoğu çok iyi. Doğrusu çok iyi bir konsere imzasını attı. İDSO, yetkin şefler ve seçkin solistlerle başarısını sürdürebiliyor.

CARMEN SENFONİSİ

İgor Stravinski (1882–1977) de, modern müzikteki yaratılarıyla bir ‘fenomen’di. 20. yüzyılın modern müzik yaratıcılarından biri olması kadar, çağını aşan, 21. yüzyıla modern müzik alanında büyük ve derinliği olan yapıtlar bırakmıştır. İDSO, Jose Serebrier yönetiminde, bir Stravinski düzenlemesini başarıyla seslendirdi. J. S. Bach “Do Minör Passacaglia ve Fugue” (1685–1750), iki besteci arasındaki öznel yaratı örneği. İki besteci (biri ölmüş olsa bile) iletişim ve artı değer ölçüsü. J. S. Bach’la buluşması bir Stravinski felsefesini simgeliyor…
Orkestra şefi Jose Serebrier- Georges Bizet (1838–1875) buluşması, Carmen Senfonisi, Fransız besteci Bizet ile yarattığı “Carmen” Operası, dünya edebiyatının üstün yapıtlar listesinden alınıp, opera edebiyatının ölümsüz yapıtına dönüştürülmüştür. İşte böyle bir öyküsü vardır Carmen Senfonisi’nin de. Georges Bizet- Jose Serebrier’in ortak yaratısı “Carmen Senfonisi”… Sağlıklı bir yapıt, güçlü bir seslendiriliş dinledik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir