SUNA KAN’I ANMA KONSERİ
24 Kasım 2024 Pazar, saat:20:00
Süreyya Operası Sahnesi
Sunum: Gürer Aykal
Cana GÜRMEN/ piyano
Cihat AŞKIN/ keman
Tangör ERTAŞ, Esra GÖKOĞLU/ keman
Leyla BERK, Bahar BİRİCİK/ keman
Görkem ÇALGAN/ viyola
Murat BERK/ viyolonsel
1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alan Suna Kan, 1936’da Adana’da doğmuştur. Dünya çapında önemli bir sanatçımız olan keman virtüözü Kan, henüz dokuz yaşındayken ilk resitalinde Mozart’ın 5. Keman Konçertosunu seslendirmiş, bu performansıyla “Harika Çocuk” olarak anılmaya başlanmıştır. 1948 yılında İdil Biret ve Suna Kan üstün yetenekli çocuklar yasası ile Paris’e gönderildi.
Gabriel Bouillon’un öğrencisi olarak öğrenim gördüğü konservatuarı 1952’de birincilikle bitirdi. 1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışmasında aldığı Birincilik Ödülünü bir çok ödül takip etti. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrasında başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı. Türkiye’nin haricinde yurtdışında da çok sayıda turneler yaparak hemen bütün kıtalarda kemanını dinletti. Ferhunde Erkin, Gülay Uğurata ve Cana Gürmen’le ikili olarak uzun süre konserler verdi. Suna Kan 11 Haziran 2023 günü aramızdan ayrılmıştır. Değerli virtüözümüzü, sanatçı dostlarının katılacağı bir müzik akşamında, sevgi, saygı ve özlemle anacağız.
Cana Gürmen facebook sayfasından alıntı:
SUNA KAN’I ANMA KONSERİ 24 Kasım 2024
Türk Keman Okulu’nun Efsanevi İsmini Saygıyla Anıyoruz
İstanbul, Süreyya Operası – 24 Kasım 2024
Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına unutulmaz katkılar sunmuş olan keman virtüözü Suna Kan, Türk keman okulunun uluslararası arenadaki temsiliyetinde bir mihenk taşıdır. Suna Kan’ın aziz hatırası, 24 Kasım 2024 Pazar günü saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek “Suna Kan’ı Anma Konseri” ile sanatseverlerle buluşacak.
Sanatçılar Bir Arada
Bu anlamlı etkinlikte, Suna Kan’ın dostları ve öğrencileri sahne alarak onun müzikal mirasına saygı duruşunda bulunacak.
• Bahar Biricik (Keman)
• Cana Gürmen (Piyano)
• Cihat Aşkın (Keman)
• Esra Gökoğlu (Keman)
• Görkem Çalgan (Viyola)
• Gürer Aykal (Konuşmacı)
• Leyla Berk (Keman)
• Murat Berk (Viyolonsel
• Tangör Ertaş (Keman)
Suna Kan’ın Sanat Yolculuğu
1936 yılında Adana’da doğan Suna Kan, daha dokuz yaşındayken Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirmiş ve “Harika Çocuk” olarak tanınmıştır. Paris Konservatuvarı’ndaki eğitimi sırasında Gabriel Bouillon’un öğrencisi olmuş ve konservatuvarı birincilikle bitirmiştir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda uzun yıllar solist olarak görev alan sanatçı, kurucuları arasında yer aldığı Ankara Oda Orkestrası’yla Türkiye’yi ‘Devlet Sanatçısı’ olarak dünya çapında başarıyla temsil etmiştir.
Suna Kan, yaşamı boyunca Türk bestecilerinin eserlerini uluslararası alana taşıyarak, Türk keman okulunun temel taşlarını oluşturmuş ve bir kültür elçisi olarak Cumhuriyet değerlerini başarıyla temsil etmiştir.
Etkinlik Detayları:
• Tarih: 24 Kasım 2024, Pazar
• Saat: 20.00
• Yer: Süreyya Operası, İstanbul
Bu özel etkinlikte sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
SUNA KAN’ı ANMA KONSERİ
https://muzik.iksv.org/tr/onur-odulleri/suna-kan
Adana’da doğan Suna Kan ilk keman derslerini babası Nuri Kan’dan almaya başladığında beş yaşındaydı. Ayrıca Walter Gerhardt, Gilbert Back, İzzet Nezihi Albayrak ve Lico Almar’la çalıştı. Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdiği ilk konserinde, henüz dokuz yaşındaydı. 1948 yılında İdil Biret ve Suna Kan üstün yetenekli çocuklar yasası ile Paris’e gönderildi. Gabriel Bouillon’un öğrencisi olarak öğrenim gördüğü konservatuarı 1952’de birincilikle bitirdi. Suna Kan, 1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı.1955 yılında Viotti Uluslararası Yarışması’nda ikincilik, 1956 yılında Munich Uluslararası Yarışması’nda ikincilik ödüllerini kazandı. 1957 yılında katıldığı M. Long – J. Thibaud Uluslararası Yarışması’nda Paris Şehri Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.
Geniş bir repertuara sahip bulunan çağdaş keman edebiyatına ve özellikle Türk bestecilerin yapıtlarına programlarında yer vermeyi ilke edinen Suna Kan Türk sanatına katkısı ve üstün hizmetlerine karşılık 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırılmıştır. Yurtdışında çok sayıda turneler yaparak hemen bütün kıtalarda sanatını dinleten Kan, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde konserler vermiştir. Üst düzey orkestralarla konçertolar yorumlayan sanatçımıza eşlik eden orkestralar şöyle sayılabilir: Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Moskova Senfoni, Fransa Ulusal Radyo Senfoni. Yönettiği orkestralarla sanatçıya eşlik eden ünlü şefler arasında Istvan Kertesz, Walter Susskind, Zubin Mehta, Hans Rosbaud, Louis Fremaux, Gotthold Lessing, Michel Plasson, “ikili konçerto” yorumladığı ünlü solistler arasında da Yehudi Menuhin, Igor Bezrodni, Pierre Fournier, Andre Navarra, Frederick Riddle bulunuyor.
Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalcin@gmail.com – Haber İçerik: Mobilet-Süreyya Operası-https://muzik.iksv.org/tr/onur-odulleri/suna-kan