
12.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali
03.07.2015 – 08.08.2015
14.07.2015 Salı, saat: 21:30
Kronos Quartet Dünya Prömiyeri

David Harrington, John Sherba/ keman, Hank Dutt/ viyolonsel, Sunny Yang/ çello
Yenilikçi ve gelişmiş yorum ve performanslarıyla modern klasik müziğin dünyada en önde gelen isimlerinden Kronos Quartet, Gümüşlük Antik Taş Ocağında klasik müzikseverlerle buluştu. BOSCH’un destekleriyle gerçekleşen konserde Grammy ödüllü dörtlü alkış yağmuruna tutuldu.
DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde sahne alan Kronos Quartet, Antik Taş Ocağını dolduran binin üzerindeki izleyiciye bir de dünya prömiyeri yaptı. Önemli klasik müzik bestecilerinin eserlerini yorumlamadaki başarısının yanında dünya müziklerine kattığı farklı solukla da her zaman dikkat çeken dörtlü, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin eser siparişi üzerine, 2013 yılında festivale katılan Besteci ve Gitarist Derek Gripper’in uyarlamasını yaptığı “Miniyamba“ adlı parçanın dünya prömiyerini gerçekleştirdi. 71 kuşaktır Kora çalma geleneğini sürdüren ünlü Mali’li müzisyen Toumani Diabate ve 1996’da ölen babası Sidiki Diabaté tarafından bestelenen ve Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen “Miniyamba“ adlı eser, izleyicilerin büyük beğenisiyle karşılandı.
Yaylılar için yazılmış dünya müzikleri
Tam bir dünya müziği seçkisiyle izleyicinin karşısına çıkan Kronos Quartet, bu özelliğiyle dünya müzik otoriteleri tarafından el üstünde tutuluyor. 42 yıldır birlikte çalmanın getirdiği mükemmel uyumla etnik kültürlerin geleneksel ezgilerini ve yerel çalgılar için yazılmış eserleri yaylı çalgılara uyarlayan dörtlü, bu özelliğiyle birçok bestecinin kendileri için eser uyarlamasına ya da bestelemesine zemin hazırlamış. Konserin açılışında konuşma yapan festivalin sanat yönetmeni Eren Levendoğlu, Kronos Quartet’i Gümüşlük’te misafir ettikleri için büyük gurur duyduklarını belirterek, “7 yıl boyunca bu akşamki konserin hayalini kurduk. Kronos Quartet’i festival sahnesinde görmek en büyük dileğimizdi ve şimdi onlar bu güzel gecede bize muhteşem bir repertuar sunacak” dedi.
Unutulmayacak bir repertuar
Uzun süre akıllardan çıkmayacak bir seçkiyle Gümüşlük’te festival sahnesinde yer alan Kronos Quartet, konserin ilk yarısına Terry Riley’nin “Selections from Anthem of the Great Spirit from Salome Dances for peace” adlı eseriyle başladı. Ardından Jacob Garchik’in düzenlemesiyle, Omar Souleyman’ın “La Sidounak Sayyada” adlı eserini seslendiren dörtlü, geceye yine Jacob Garchik’in düzenlemesini yaptığı bir Pete Townshend bestesiyle devam etti. Bu eser “Baba O’Riley” adını taşıyordu. Bir sonraki eser ise geceye anlam katan dünya prömiyeri yapan eser idi. Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen “Miniyamba“ adlı eser izleyici ile buluşurken Kronos Quartet bu defa sahnede Tanburi Cemil Bey’in “Eviç Taksim” adlı eserini Stephen Prutsman düzenlemesiyle yorumlayarak Bodrumlu sanatseverlere bir sürpriz yaptı. İlk yarının son eseri ise Bryce Dessner’in, “Aheym” adlı eseriydi.
Gecenin ikinci yarısına Aleksandra Vrebalov’un “Selections from the sea ranch songs” adlı eserinden “6.Creatures”; “9.Starry night” ve “4.Numbers” başlıklı bölümleri seslendirerek başlayan Kronos Quartet, bu eserin ardından, Aleksander Kościów’un “Oberek for the Terry Riley” adlı eseri seslendirerek devam etti. Gecenin ilginç eserlerinden biri de Stephen Prutsman’ın İzlandalı Post Rock grubu Sigur Rós’un, “Flugufrelsarinn” adlı parçasına yaptığı düzenleme idi. Bu eserin ardından Jacob Garchik’in düzenlemesiyle, Ramallah Underground’ın “Tashweesh” adlı eseri seslendirildi. Dörtlü daha sonra “Tusen Tankar” adlı tradisyonel bir İskandinavya şarkısıyla Bodrumlu izleyicinin karşısına çıktı. Programın sonunda ise Osvaldo Golijov’un arenjesini yaptığı Cafe Tacvba’nın “12/12” adlı eserini seslendiren Kronos Quartet, izleyicinin yoğun alkışlarıyla tekrar sahneye gelerek bis yaptı. Konser sonrasında Gümüşlük’ü çok sevdiklerini söyleyen dörtlü, daha önce böyle bir mekanda hiç sahneye çıkmadıklarını belirterek Gümüşlük Antik Taş Ocağını çok özel bir mekan olarak değerlendridiler.
Sponsorlar
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsorluğunu DenizBank üstlenirken; Bosch, co-sponsor olarak festivale destek veriyor. Festivalin diğer destekçileri ise TC. Başbakanlık Tanıtma Fonu, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası; otel partneri: Marriott; ulaşım sponsoru: THY; ulaşım destek: Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası; tanıtım desteği: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum FM; GFA Eğitim sponsoru: Çağdaş Holding, A Mutfak Mobilya.
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 14 Temmuz akşamı Grammy ödüllü ABD’li Kronos Quartet’i ağırlıyor. BOSCH’un co-sponsor olarak destek verdiği konser saat 21:00’de Gümüşlük Antik Taş Ocağında klasik müzikseverle buluşacak.
DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde sahne alacak olan ve uzun süredir merakla beklenen Kronos Quartet, kemanlarda David Harrington ve John Sherba, viyolada Hank Dutt ve çelloda Sunny Yang’dan oluşuyor. Kronos Quartet, yenilikçi ve gelişmiş yorum ve performanslarıyla son yıllarda klasik müzik dünyasının en aranan gruplarından biri haline geldi. Dörtlü, önemli klasik müzik bestecilerinin eserlerini yorumlamadaki başarısının yanında dünya müziklerine kattığı farklı solukla da her dönem dikkatleri üzerinde topluyor.
Gümüşlük’te dünya prömiyeri
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin eser siparişi üzerine, 2013 yılında festivale katılan Besteci ve Gitarist Derek Gripper’in uyarlamasını yaptığı “Miniyamba“ adlı parçanın dünya prömiyeri gerçekleştirilecek.
Birçok ünlü bestecinin Kronos Quartet için yazdığı ya da uyarladığı eserlere bir yenisi de Gümüşlük’te eklenecek. Festival sahnesinde klasik müzikseverlerin karşısına çıkacak olan ABD’li Kronos Quartet, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali tarafından Güney Afrikalı besteci Derek Gripper’a özel olarak sipariş edilen parçayı seslendirecek. 71 kuşaktır Kora çalma geleneğini sürdüren ünlü Mali’li müzisyen Toumani Diabate ve 1996’da ölen babası Sidiki Diabaté tarafından bestelenen ve Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen “Miniyamba“ adlı eserin dünya prömiyeri 14 Temmuz akşamı gerçekleşecek.
Konserde ayrıca Terry Riley, Omar Souleyman, Pete Townshend, Tanburi Cemil Bey, Bryce Dessner, Aleksandra Vrebalov, Aleksander Kościów, Sigur Rós, Flugufrelsarinn, Ramallah Underground, Tusen Tankar ve Cafe Tacvba gibi besteci ve grupların eserleri için hazırladıkları ya da dünyaca ünlü müzisyenler tarafından Kronos Quartet için hazırlanmış düzenlemeler seslendirilecek.
Sponsorlar
12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsorluğunu DenizBank üstlenirken; Bosch, co-sponsor olarak festivale destek veriyor. Festivalin diğer destekçileri ise TC. Başbakanlık Tanıtma Fonu, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası; otel partneri: Marriott; ulaşım sponsoru: THY; ulaşım destek: Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası; tanıtım desteği: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum FM; GFA Eğitim sponsoru: Çağdaş Holding, A Mutfak Mobilya.
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Avrupa’nın en seçkin festivalleri, EFFE 2015 – 2016” etiketiyle onurlandırılmıştır.
Konserlerin başlama saati 21:00’dir. Gala; Bodrum Antik Tiyatro, diğer tüm konserler Gümüşlük Antik Taş Ocağında gerçekleştirilecektir. Biletler; Biletix gişelerinden temin edilebilir.
İletişim:www.gumuslukfestival.org
gumuslukfestival@gmail.com
www.facebook.com/gumuslukfestival

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise.yalcin@gmail.com
Bilgi: Gülsin Onay
Haber İçerik: İleti Haber <gumuslukfestival@gmail.com>
İletişim:www.gumuslukfestival.org
gumuslukfestival@gmail.com
www.facebook.com/gumuslukfestival
.jpg)

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise.yalcin@gmail.com
Bilgi: Gülsin Onay
Haber İçerik: İleti Haber <gumuslukfestival@gmail.com>
