1.Ulusal Vedat Kosal Piyano Yarışması

  

I. ULUSAL VEDAT KOSAL PİYANO YARIŞMASI
16 – 20 ŞUBAT 2015  
İSTANBUL


Son Başvuru: 22.12.2014
Ön Eleme Sonuçları: 05.01.2015 

 (Basın aracılığıyla ve www.vekom.yildiz.edu.tr'den duyurulacaktır)
1. Eleme    16 Şubat 2015 Süre 15-20 dakika
2. Eleme    18 Şubat 2015 Süre 20-25 dakika
      Final  20 Şubat 2015 Süre 30-40 dakika
 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Vedat Kosal Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle 16-20 Şubat 2015 tarihlerinde I. Ulusal Vedat Kosal Piyano Yarışması düzenleneceği açıklandı. Genç yaşta yitirdiğimiz piyanist ve müzikolog Vedat Kosal’ın anısını yaşatmak ve genç piyanistleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışma ülkemizin saygın üniversitelerinden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi önderliğinde gerçekleştirilecek. Jüri başkanlığını, Devlet Sanatçısı piyanist Verda Erman’ın üstlendiği yarışmanın jüri üyeleri, piyanist ve akademisyen Prof. Ersin Onay, Prof. Eser Bilgeman Şakir, Doç. Gökhan Aybulus, Prof. Metin Ülkü, Prof. Seher Tanrıyar ve Prof. Tibor Szász’dan oluşuyor.
 
Birincilik ödülünün 5.000 TL ve YTÜ Oditoryumu’nda 3 Haziran 2015 tarihinde yapılacak Vedat Kosal’ı Anma Konseri’nde bir piyano resitali verme hakkı; ikincilik ödülünün 3.500 TL ve üçüncülük ödülünün Dynatone SLP 200 H dijital piyano; Cemal Reşit Rey Özel Ödülü’nün 2.000 TL olduğu yarışmada başka özel ödüller de verilecek. Yarışmaya 16 Şubat 1986 ve sonrası doğumlu T.C. vatandaşı veya Türkiye’de öğrenim gören adaylar başvurabilecek.
 
Yarışma Jürisi
VERDA ERMAN (Jüri Başkanı)
ERSİN ONAY
ESER BİLGEMAN ŞAKİR
GÖKHAN AYBULUS
METİN ÜLKÜ
SEHER TANRIYAR
TIBOR SZÁSZ
(Jüri sıralaması alfabetik olarak düzenlenmiştir.)
 
Ön Eleme Seçici Kurul
SEHER TANRIYAR
METİN ÜLKÜ
ESER BİLGEMAN ŞAKİR
 
Ödüller
1. Ödülü – 5000 TL ve Piyano Resitali
2. Ödülü – 3500 TL
3. Ödülü – Dynatone SLP 200 H dijital piyano
Cemal Reşit Rey Özel Ödülü – 2000 TL
 
Organizasyonun ve Jürinin kararına bağlı olarak yukarıdakilerin dışında yarışmacılara ek olarak özel ödüller verilmesi söz konusu olabilecektir.
 
REPERTUVAR
Ön Eleme (DVD Kaydı) Süre 15-20 dakika
Bir klasik sonatın 1. Bölümü (tekrarsız) –J. Haydn, W.A. Mozart, L. v. Beethoven-
Bir Chopin etüd (Op. 10 No. 6, Op. 25 No. 7 ve Op. Posth. dışında)
Yarışmacının seçeceği serbest eser veya eserler
 
1. Eleme 16 Şubat 2015 Süre 15-20 dakika
J. S. BACH Bir Prelüd ve Füg
Bir Chopin etüd (Op.10 No.6 ve Op.25 No.7 ve Op. Posth. dışında) DVD kaydındaki etüd tekrarlanabilir.
Bir etüd (F. Chopin, F. Liszt, C. Debussy, S. Rahmaninov, A. Scriabine, S. Prokofiev)
Yarışmacının seçeceği bir serbest eser veya eserler DVD kaydındaki eser veya eserler tekrarlanabilir.
 
2. Eleme 18 Şubat 2015 Süre 20-25 dakika
Bir klasik sonatın tamamı (tekrarsız) -J. Haydn, W.A. Mozart, L. v. Beethoven- 1. Elemede çalınmamak koşuluyla DVD kaydındaki sonatın tamamı olabilir.
 
Bir Schubert Impromptu (D.899/Op. 90 ve D.935/Op. 142 4 Impromptus -No. 2 hariç-)
 
Cemal Reşit Rey’den bir eser -10 HALK TÜRKÜSÜ'nden: 1-Niksarın Fidanları, 3-Estergon Kalesi, 5-Horon, 8-Halay, 9-Küpeli Horoz, 10-Gazi Osman Paşa Türküsü -HATIRADAN İBARET KALAN ŞEHİRDE GEZİNTİLER’den: 1- Mezarlık, 2-Surlar,
 
3-Mermere Yazılmış Kitabeler, 4-Fatih Ordunun Çizdiği Yol, 6-Çiçekli Çayır)
 
Final (20 Şubat 2015 Süre 30-40 dakika)
Bir romantik eser
 
Bir empresyonist veya modern eser
 
Türk veya yabancı bir çağdaş eser (1960 ve sonrasında bestelenmiş)
 
Yarışma Kuralları:
Katılımcılar T.C. vatandaşı veya Türkiye’de öğrenim görüyor olmalıdır.
Katılımcılar 16 Şubat 1986 ve sonrası doğumlu olmalıdır.
Başvuru ücreti 150 TL’dir. Yatırılan ücretin iadesi talep edilemez.
Başvuru ücretinin yat
ırılacağı hesap numarası: İŞ BANKASI YTÜ Şubesi (1199) Hesap No. 3097840 IBAN TR360006400000111993097840
“Vedat Kosal Piyano Yarışması Katılım Ücreti” ibaresinin eklenmesi gereklidir.
Tüm yarışmacılar aşağıdaki dokümanları organizasyon komitesine sunmak zorundadır.
 
Başvuru Formu
Özgeçmiş (CV)
Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Vesikalık fotoğraf (2 adet)
Ücretin yatırıldığına dair makbuz ya da banka dekontu
18 yaşını doldurmamış olanlar için veli ya da piyano öğretmeninin onay yazısı
 
DVD başvurusu en son 22 Aralık 2014 mesai bitimine kadar organizasyon komitesinin eline geçecek şekilde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano-Arp-Gitar Anasanat Dalı Başkanlığına yapılmalıdır. DVD görüntü kaydı montajsız, ellerin görülebileceği şekilde tek açıdan yapılmış olmalıdır. Aday kayıtta çaldığı eserleri ezber olarak icra etmelidir. Ön eleme sonuçları 5 Ocak 2015 tarihinde basın aracılığıyla ve www.vekom.yildiz.edu.tr’den ilan edilecektir.
Organizasyon komitesi yarışmacılara çalışma olanağı sağlayacaktır.
Yarışmada çalınacak eserlerin ezber çalınması zorunludur.
Kayıtta bildirilen programlarda değişiklik yapılamaz.
Yarışmacı bu başvurusu ile yarışma komitesinin yarışma boyunca ses kaydı yapmasını ve bunların tanıtım amacı ile yayınlanmasına izin vermiş kabul edilir.
Yarışma sırasında yarışmacılar performanslarını çekilecek kura ile belirlenen sıraya göre icra edeceklerdir.
 
Yarışma üç etaptan oluşmaktadır. (1. Eleme, 2. Eleme ve Final)
1. Eleme için en çok 14 yarışmacı kabul edilecektir. Diğer elemelere katılacak yarışmacı sayısını yarışma jürisi belirleyecektir.
Yarışmanın sonuçlarına göre jüri, her ödülü bir yarışmacıya vermek zorunda değildir. Kimi ödüller sahipsiz kalabilir veya bir ödül birden fazla kişi arasında paylaştırılabilir.
Yarışmacıların yol ve konaklama giderleri kendilerine aittir.
Yarışma halka açık olarak yapılacaktır.
Her türlü bilgi için:
Burcu Aktaş Urgun GSM: 0533 576 56 85 E-Mail: burcuaktas@hotmail.com
Organizasyon Komitesi
Seher Tanrıyar, Ece İdil, Özgül Turgay, Metin Ülkü, Burcu Aktaş Urgun

VEDAT KOSAL BİYOGRAFİ
Vedat Kosal 1957'de İstanbul'da doğdu. 10 yaşında Cemal Reşit Rey'den piyano ve kompozisyon dersleri almaya başladı. 1972'de orkestrayla ilk konserini vererek bir çok konsere, radyo ve tv kaydına solist olarak iştirak etti. 1975'te kendisine İstanbul Flarmoni Ödülü verildi. Alman Lisesini İstanbul Devlet Konservatuarı'nın yüksek bölümünü bitirdikten sonra Münih Müzik Akademisi'nde Hugo Steurer'nin talebesi oldu. 1982'de Ludwig Hoffman master sınıfından mezun oldu.
 
Çalışmalarını Londra'da Maria Curcio, Halina Czerny-Stefanska ve Reter Feuchtwanger'le sürdürdü. Çeşitli vesilelerle piyanosunu György Cziffra, Jorge Bolet ve bilhassa tesirinde kaldığı Shura Cherkassky'ye dinletti. İtalya'da muhtelif yarışmalarda ödül ve derece aldıktan sonra 1986'da Darmstadt'da II. Federal Alman Shopin Piyano Yarışması'nda ödül alarak aynı zamanda Danimarka tarafından ihdas edilen bir Chopin Sonatın en iyi icracısı ödülüne de (marche funebre'li sonat için) lâyık görüldü. 1979'dan beri Avrupa'da konserler vererek, birçok festivale solist olarak katıldı. Plak (LP) ve CORIOLAN şirketine cd kayıtları yaptı. En son CD'inde Türk Beşleri'nin her birinden eserler yer alıyor. Bilhassa Almanya'da bütün mühim radyo ve tv kurumlarına çoksayıda program yaptı. En mühim kayıtları arasında SWF Tele-Akademie'ye yaptığı Jaun Paul Schumann TV programı, Bavyera Radyo ve Tv'sinin Medientage 1997 Festivali'nde Charles Kalman'ın jübilesinde besteciyle beraber verdiği Kalaniana konseri ve Bavyera Radyosu'na yaptığı bir saatlik Türk Müziği'ni tanıtan programı sayılabilir. 1988'den beri Steinway sanatçısıdır. (New York'ta Carnegie Hall'deki 500.000 inci Steinway piyanosunu imzalayanlar arasında Türkler'den İdil Biret, Güher ve Süher pekinel ile Vedat Kosal bulunuyordu).
 
Herkulessaal, Gasteig gibi büyük salonlarda resital verip, muhtekif orkestralarla çalan Kosal, hakkında Avrupa'da çıkan çok sayıda kritikte bilhassa romantik müziğin, öncelikle Chopin, Schumann, Schubert ve Liszt'in önemli bir yorumcusu olarak kabul edilmesine rağmen, repertuarı Barok'tan modern müziğe kadar her devri kapsamaktadır. Romantik müziğin yanında uzmanlaştığı bir alan da Türk Beşleri'nin ve diğer Türk bestecilerinin eserleriyle, Osmanlı Sarayı'nda Klasik Batı Müziği'dir (padişahların, şehzade ve sultanların ve Musika-ı Hümayûn şeflerinin eserleri).
 
Bir çok besteci kendisine eser ithaf etmiştir. Özellikle Türk ve Osmanlı eserlerinin yanısıra bazı Avrupalı bestecilerin eserlerinin de ilk çalınışını gerçekleştirmiştir. CD'lerindeki eserlerin de mühim bir kısmı dünya prömiyeri mahiyetindedir. Ayrıca müzikoloj, edebiyat ve tarih gibi mevzularda konferanslar verip makaleler yayınlamıştır . 
 
Bibliyografi: Ahmet SAY, The music makers in Turkey
 
Vedat Kosal was born in istanbul in 1957. When he was ten, he began taking piano and composition lessons from Cemal Reşit Rey. in 1972 he performed with an orc-hestra for the first time to be followed by a series of recit­als. He took part as a soloist in several concerts and made radio and TV broadcasts. in 1975 he was awarded the Phil-harmonic Prize in istanbul. Having graduated from the German college and istanbul State Conservatoire, he bec­ame a student of Hugo Steurer at the Munich Music Aca-demy. Having worked with Ludwig Hoffman, he obtained his Master's Degree in 1982. He pursued his studies in London with Maria Curcio, Halina Czerny-Stefanska and Peter Feuchtwanger. On various occasions, he found the opportunity to play before György Cziffra, Jorge Bolet and especially in the presence of Shura Cherkassky who had a marked influence on him. in U.S.A. vvhere he was invited, he found encouragement in the sincere complimen
ts of the modern music. Another field in which he mastered was the Western classical music in the Ottoman Palace inclu-ding the works by sultans, princes, princesses and by the commanders of the Muzikây-ı Hümâyûn as well as the works by Turkish composers, and especially by the Turkish Five.
The number of composers who dedicated works to him is considerable. The majör part of the work recorded in CDs should be considered as "first recordings". He has al-so gives lectures and publishes research work on musicol-ogy, literatüre and history.
Alıntı: http://vekom.yildiz.edu.tr/vedatkosal.html

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise@evetbenim.com
Bilgi: Burcu Aktaş Uygun
Haber İçerik:  http://www.andante.com.tr/index.php?page=haberdetay&haberID=1857

Vedat Kosal Özgeçmiş: http://vekom.yildiz.edu.tr/vedatkosal.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir