8 Mart Kadınlar Gününde "Cam Tavanı Delen Kadınlar" Sergisi: Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisinde… 

8 Mart Kadınlar Gününde "Cam Tavanı Delen Kadınlar" Sergisi 

Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisinde…

8 Mart Dünya kADINLAR GÜNÜ

8 Mart Kadınlar Gününde "Cam Tavanı Delen Kadınlar" Karma Sergisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisinde 8 Mart 2016 saat 18:00'de açılacak. Serginin açılışını Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar yapacak. Sergi 13 Mart tarihina kadar Pazartesi hariç her gün saat 09:00-17:00 saatleri arasında TBMM Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde izlenebilir.

8 Mart Dünya kADINLAR GÜNÜ.2 SANATÇILARjpg

"Cam tavan sendromu denilen öğretilmiş çaresizliği aşarak görünmez engelleri aşan" kadınlar tarafından diğer kadınlara örnek olmak ve cesaret vermek amacıyla düzenlenen serginin, kadına, kadınsal duruşa, kadının emeğine ve kadının gücüne inancın ve saygının oluşmasına, sanatın sınır tanımaz boyutları sayesinde katkıda bulunması öngörülüyor.

8 Mart Dünya Kadınlar günü4

8 Mart Kadınlar Günü Prof. Nazan Erkmen'in illüstrasyonlarla "Efsanelerde Kadın ve Çocuk", Sabiha Tansuğ'un "Etnoğrafik Müze Kolleksiyonu", Şadiye Ulusoy'un "Tarihi Giysi Kolleksiyonu" sergisiyle ve Haliç Üniversitesi  Konservatuarı dinletisiyle bir anma, bir kutlama değil; kadın emeğine saygi duruşu günü olarak sunulacak.

8 Mart Dünya Kadınlar günü3

8 Mart Kadınlar Gününe "Efsanelerde Kadın ve Çocuk" sergisiyle katılacak olan illüstratör sanatçısı Prof. Nazan Erkmen iki dönem Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ilk kadın dekanı olarak göreve atandı ve kadın dekan oranının düşük olduğu ülkemizde iki dönem  seçimle üst üste  dekan seçildi. 2003-2005 yılları arasında Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan ve ihtisas alanı illüstrasyon sanatı olan Prof. Nazan Erkmen eserlerinde  genellikle çocuk ve kadın konuları üzerine kurgulanmıştır. 2014’de  Uluslararası Dil ve Medya Üniversitesi ve İtalya’nın en önemli kültür ve sanat vakıflarından biri olan  Palazzo Fandango Incontro  Vakfı tarafından  Doğu ve Orta Doğu’nun en başarılı kadın sanatçıları arasında seçilmiştir.  Ulusal ve uluslararası alanda toplam 25 ödül almış ve  kadın konulu çalışmalarından dolayı kendisine, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği  TÜKD tarafından  “Yılın  Önder Kadın sanatçı Ödülü” verilmiştir. 

8 Mart Dünya Kadınlar günü2

Etnoğrafik Müze Kolleksiyonu'nu sergileyecek Sabiha Tansuğ Anadolu’yu karış karış gezerek topladığı kıyafet ve başlıklar ile oluşturmuş.  Etnolog, araştırmacı, yazar ve müzeci  Sabiha Tansuğ her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşi benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyonunu ilk günkü gibi saklıyor. Etnoğrafik Müze Kolleksiyonu'nu kurduğu Müze’de de bu sergilemektedir. Sabiha Tansuğ koleksiyonu farklı başlıklar altında toplanan birçok eşsiz parçadan oluşmaktadır. Bu özel koleksiyonda Osmanlı dönemi parçalarından üç etekler, dönemin dış giyiminden maşlah, ferace ve yaşmak örnekleri bulunmaktadır. 

Tarihi Giysi Kolleksiyonu'nu sergileyecek Şadiye Ulusoy 30 yıldır  tarihi giysiler topluyor. Cihangir’deki dört katlı müze gibi evinin her köşesi bir koleksiyonun parçası… Gecelik, sabahlık ve lizözler, şapka ve kaftanlar… Şadiye Hanım ama 15 yıllık emeğine şu anda bir değer biçemiyor: “Bu kadar parçayı biraraya getirmeye maddi değer biçilemez. Kaftan (bindallı) koleksiyonu var. Son 30 senede bin parçaya yakın kıyafet toplayan Şadiye Ulusoy kullanılan malzemelerin özelliği ve işlemeler nedeniyle Osmanlı kıyafetlerine ilgi duyuyor.

Prof. Hülya Tezcan Serginin danışmanlığını, Asuman Karaşabanoğlu ise Organizasyon ve Koordinasyonunu yapıyor.

Sergi danışmanı Prof. Dr. Hülya Tezcan Topkapı Sarayında 1978 yılında getirildiği Padişah Elbiseleri Bölümünün başkanlığını emekli olduğu 2006 yılına kadar sürdürdü.  Topkapı Sarayı Koleksiyonundaki "Tılsımlı Gömlekler" üzerine yazdığı kitap; "Şifalı Gömlekler" 2006’da yayınlandı. Şpresa Hanım’ın Kaftanları, Dolmabahçe Sarayı, Hazine-i Hassa Salonu, 2010, Şpresa Hızalan’ın Karakalemle Osmanlı Kaftanları Sergisinin küratörlüğünü yaptı. 2015'de İstanbul Yeni Cami Hünkâr Kasrında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin ev sahipliğiyle yaptığı ve Uluslararası Tekstil Kongresi kapsamında düzenlenen Şadiye Ulusoy Koleksiyonu Sergisinin küratörlüğünü yaptı.

Senelerdir 8 Mart Kadınlar Gününde ananevi hale gelen "Cam Tavanı Delen Kadınlar" Karma Sergilerinin organizasyonununu yapan 1954 Düzce doğumlu olan Karaşabanoğlu; Türkiyenin ilk tasarım okulu olan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Seramik Bölümü mezunudur. Asuman Karaşabanoğlu 20 yıla yakın bir zamandır geleneksel olarak her yıl önemli sanat insanları ve kurumlarla sürdürülen Cam Tavanı Delen Kadınlar etkinliğinin hamisi ve koordinatörüdür.

Sergiye Beşiktaş Belediyesi, TBMM Milli Saraylar ve Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi katkıda bulunuyor.

HABER KAYNAK:
E.Erol Ünal
istsanathaberleri@gmail.com

evetbenim44

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir