9 Ağustos 1915: Anafartalar Zaferi’nin 111. yıl dönümünde…

9 Ağustos 1915… Anafartalar’da tarih yeniden yazıldı.
Çanakkale Cephesi’nde İtilaf Devletleri, Gelibolu Yarımadası’ndaki Türk savunmasını aşmak ve Boğazlar’a ulaşmak amacıyla yeni bir taarruz başlattı.
8 Ağustos 1915’te Anafartalar Grubu Komutanlığına atanan Mustafa Kemal, 9 Ağustos’ta başlayan I. Anafartalar Muharebesi’nde birliklerini büyük bir kararlılıkla sevk ve idare etti. Türk kuvvetlerinin karşı taarruzuyla düşman ilerleyişi durduruldu; Kireçtepe ve Azmak arasındaki İngiliz birlikleri geri çekilmek zorunda bırakıldı.
10 Ağustos’ta Conkbayırı’nda yaşanan şiddetli çarpışmalar sırasında Mustafa Kemal’in göğsüne bir şarapnel parçası isabet etti. Göğsündeki saat, hayatını kurtaran bu darbenin izini taşıdı.21 Ağustos’ta başlayan II. Anafartalar Muharebesi’nde de düşman kuvvetlerinin Kocaçimen ve Conkbayırı’nı ele geçirme teşebbüsü sonuçsuz bırakıldı.
Anafartalar’da ortaya koyduğu kararlı komuta, askerî öngörü ve inisiyatif, Mustafa Kemal’in Çanakkale Cephesi’ndeki liderliğinin en önemli göstergelerinden biri oldu.
🇹🇷 Anafartalar Zaferi, yalnızca bir askerî başarının değil; vatan savunmasında kararlılığın, fedakârlığın ve liderliğin de simgesidir.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’de vatanı uğruna mücadele eden bütün kahramanlarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.Detaylı bilgi için bakınız: https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/…/Birinci-D%C3… www.atam.gov.tr

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalcin/@gmail.com – Haber içerik: Facebook Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı izin alınarak yayımlanmıştır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir