AKDENİZ HEYKELİ NE SALDIRI….

AKDENİZ HEYKELİ'NE SALDIRI….
İsrail Konsolosluğu'nu protesto eden bir grup; İlhan Koman'ın yaptığı AKDENİZ Heykeli'ne saldırarak sanat eserine zarar verdi. Olay 18 Temmuz 2014 Cuma akşamı İstanbul'da oldu. Normal bir akılın Filistin'in yanında olmak; İsrail'i protesto etmek adına Akdeniz Heykeline neden saldırılsın konusunda bir ilişki kuramasa da, Ülkemiz insanının geldiği bu nokta dehşet vericidir. Başta Arap ülkeleri ve biz Türklerin Filistin konusunu yıllardır iç politikaya kurban edilmesi sonucu: Bu gün Filistin kurban durumundadır. 

Barış adına yapılan tüm çağrılar; havada kalmakta, İsrail'in ekonomik, askeri, bilimsel ve teknolojik gücü karşısında bir şey yapamamak, din eksenli insanların bu çaresizlikleri; onları sanat eserlerine saldırmayı çare olarak ortaya koymaktadır.

-Kars'ta yıkılan anıt heykel, "Ucube" nitelemesi,
-Türk savaş uçağının; İsrail füzesi ile düşürülmesi,
-Yardım gemisine İsrail Komandolarının baskını ve insanların öldürülmesi,
-Türk Halkının tüm karşı görüşüne karşın İsrail ile kucak kucağa siyaset ve iş dünyasının ilişkileri,
-Türk Askerinin itibarına yapılan sistemli saldırılar,
-Türk Askerinin başına çuval geçirilmesine karşın; hiç bir şey yapılamaması,

 Son on yılda siyasi erkin dünyadaki gelişmeleri iyi okuyamaması sonucunda gelinen bu noktaya hiç şaşırmamak gerekmektedir. Ülkemiz için tehlikeli olan en önemli konu: Gelinen bu noktada; var olan tüm güçlerin; bu gidişi durduracak bir etkinliğe, güce, vizyona sahip bulunmamaları, istenilen çapta olmamalarıdır…

Türk Halkı daima Filistin Halkının yanında olacaktır. Bunun dinle, imanla, mezheple bir ilgisi yoktur. Bu önce insanın temel yaşama hakkı, evrensel insan hakkı ve barış içinde birarada yaşama gerekliliğidir.

Konu, çözüm için yeni ve güçlü vizyona sahip, siyasi kadrolar gerektirmektedir. Türk Halkı bunu sağlayamadığı sürece; sonucun olumsuz etkilerine katlanmak zorunda bırakılacaktır.

Bilinmelidir ki İlhan Koman'ın AKDENİZ heykeline saldırı; çaresizliğin ve tükenmişliğin somut bir örneğidir. Bu çirkin davranışı kınıyor, lanetliyor; ilgili bakanlıkların bu suçu işleyenleri; adaletin önüne çıkarılmasını bekliyoruz…

Tevfik Yalçın
evetbenim

 

İlhan Koman, 1921'de Edirne'de doğdu. Edirne Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1941'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. Bir yıl sonra heykel bölümüne geçti, Belling'in öğrencisi olarak 1945'te bu okulu bitirdi.
 
1947-50 arasında Fransa'da Academie Julian ve l'Ecole du Louvre'da çalışmalar yaptı ve ilk sergisini Paris'te açtı. 1958'e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyeliği yaptı, daha sonra İsveç'e yerleşti ve ölümüne kadar orada yaşadı.
 
1967'de Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'na öğretim üyesi olarak kabul edildi. Bu dönemde yeni geometrik türevler ve yel değirmenleri gibi bilimsel buluşları tescillendi.
 
Anıtkabir'in büyük rölyeflerinden doğu kanadını yaptı. 1954 Ankara Devlet Sergisi'nde ikincilik, 1955 Ankara Devlet Sergisi'nde birincilik ödüllerini aldı.
 
1969'da İsveç'te Sundsvall'de bir alan düzenlemesi için açılan yarışmada birincilik ödülü, 1970'te de Oerebro Belediye Sarayı önüne konulmak üzere yaptırılan heykel yarışmasında da birincilik ödüllerinden birini aldı.
 
İlhan Koman 1986'da 65 yaşındayken İsveç'in başkenti Stockholm'de hayatını kaybetti.
 
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli sanatçının Türkiye'de bulunan çalışmalarından en çok bilineni olarak sayılabilir.
 
Sanata bakışı 
"Bir nesnenin sanat olması için, has, öz, gerçek olması gerekir. Sanatta tek ölçü budur. Sanatın kopya, özenti, taklit olmayan, kendi kendine bir olay olması gerekir. Bu, küçük veya büyük de olur, obje de eşya da olur, figüratif veya non-figüratif de olur. Bütün sorun tek ve gerçek olmasıdır… Bir de Racine'in sanatı tarifi vardır: Sanat, hiçbir şeyden bir şey yapmaktır. Ben bazen çalışmamdan memnun olmayınca, kendi kendime küfür ve alayla Racine'in lafını tersyüz edip, şimdi bir şeyden hiçbir şey yaptın be mübarek adam, derim. Aslında sanat, bence insanın bilinmeyene doğru çıktığı bir serüvendir. Sanatçı, devamlı kendisini yenileyebilmelidir."

 


İlhan Koman: Akdeniz Heykeli (Son dikili yeri YKB Genel Müdürlük Yönetim Merkezi 4.Levent İSTANBUL)

HABER KAYNAK:
Google arama-Facebook, diğer özel bloklar
Tevfik Yalçın: evetbenim@gmail.com
 

 
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/sanat-tr/13856-ilhan-koman.html#ixzz37rARIJa3
www.kuman-art.com395 × 310Görselle ara

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir